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PJ Pl~-TRCCK AND LOAD LIMITATIONS-SECTION 7248-2 
G. C. EXCEPTS FROM HEIGHT, WIDTH AND LENGTH, 
TRCCK AND LOAD LIMITATIONS-EVERY PIPE, ONE OR 
MORE OF DIMENSIONS OF WHICH MAKE IMPOSSIBLE 
TRANSPORTATION WITHIN LIMITATIONS OVER HIGH­
WAYS AND STREETS IN STATE-STATUTE EXCEPTS FROM 
LIMITATIONS NO PIPE ONE OR MORE OF DIMENSIONS OF 
WHICH DO NOT MAKE IMPOSSIBLE ITS TRANSPORTATION 
WITHIX LIMITATIONS OVER HIGHWAYS AND STREETS. 

SYLLABUS: 

Section 7248-2 of the General Code of Ohio excepts from the height, width and 
length truck and load limitations prescribed therein every pipe, one or more of the 
dimensions of which make impossible its transportation within such limitations over 
the highways and streets in the state; such statute excepts from such limitations no 
pipe one or more of the dimensions of which do not make impossible its transportation 
within such limitations over said highways and streets. 

Columbus, Ohio, September 27, 1950 

Colonel George Mingle, Superintendent, Ohio State Highway Patrol 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion relative to the interpretation of 

Section 7248-2 of the General Code, dealing with maximum width, height 

and length of vehicles with particular reference to the provision included 
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in said section relative to the transportation of pipes. Specifically, your 

letter is as follows : 

"We respectfully request an interpretation relative to Section 
7248-2 of the General Code which deals with maximum width, 
height and length of vehicles. 

You will note from the contents of this section of law that 
there are certain exceptions such as fire engines, fire trucks, or 
other vehicles or apparatus belonging to any municipality or to 
any municipal volunteer fire department or salvage company or­
ganized under the laws of Ohio or used by such department or 
company in the discharge of its functions; nor shall this section 
apply to vehicles engaged in the transportation of poles to or 
from the place of installation from or to the nearest practicable 
loading place, when required for public utility or service facilities 
or properties, nor to the transportation of pipes or well drilling 
equipment. 

The question concerning us is the definition and general 
interpretation of pipe. 

For general clarification I am attaching herewith exhibits 
showing the problem at hand. If, according to your interpreta­
tion, the concrete pipe shown in the attached exhibit comes within 
the category of pipe no permit will be necessary for operators 
transporting this type of load." 

Such statute, Section 7248-2 of the General Code, so prescribing 

maximum vehicle and load dimensions, reads as follows : 

"No vehicle shall be operated upon the public highways and 
streets, bridges and culverts within the state, whose width is 
greater than ninety-six inches, including load, except motor ve­
hicles of the passenger bus type, operated exclusively within 
municipalities, whose width shall not exceed one hundred and 
four inches, and except traction engines whose width shall not 
exceed one hundred and thirty-two inches, and no vehicle un­
laden or with load shall be operated on such highways, streets, 
bridges and culverts of a greater height than twelve feet six 
inches, except that in loaded height motor vehicles designed to 
transport other motor vehicles shall not exceed thirteen feet six 
inches when loaded, or of a greater length than thirty-five feet, 
except motor vehicles of the passenger bus type, operated ex­
clusively within municipalities, whose length shall not exceed 
forty-eight feet, nor shall any commercial tractor and semi-trailer 
be operated in combination of a greater length than forty-five 
feet, including load, and no other combination of vehicles coupled 
together shall be so operated whose total length, including load, 
shall be greater than sixty feet; provided, that in special cases 
vehicles whose dimensions exceed the foregoing may operate 
under a written permit granted as provided by law. 
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Provided, that this section shall not apply to fire engines, 
fire trucks, or other vehicles or apparatus belonging to any munici­
pality or to any municipal volunteer fire department or salvage 
company organized under the laws of Ohio or used by such .,,. 
department or company in the discharge of its functions; nor 
shall this section apply to vehicles engaged in the transportation 
of poles to or from the place of installation from or to the nearest 
practicable loading place, when required for public utility or 
service facilities or properties, nor to the transportation of pipes 
or 11·ell drilling equipment. Provided further, that nothing herein 
contained shall be construed to require the state, a municipality, 
county, township, or any railroad or other private corporation to 
provide sufficient vertical clearance to permit the operation of 
such whicle, or make any changes in or about existing structures 
now crossing streets, roads and other public thoroughfares in the 
state of Ohio." 

The photographs, which you attached to your letter as exhibits, depict 

a truck of apparently legal length and width loaded with concrete pipes 

approximately four feet in length and one foot in diameter, on one end of 

each of which is a flange of sufficiently greater diameter, to enclose the 

plain encl of a similar pipe for coupling. The pictures disclose that the 

pipes are loaded crosswise on the truck in pairs and tiers, the lower tier 

having the plain ends of each pair butted together or nearly butted together 

near the center of the truck and the flanged ends slightly extending over 

the edges of the truck; the middle tier having the flanged ends of the pipes 

so butted and the plain ends extending outward; and the upper tier like 

the !011·er tier having the plain ends butted and the flanged ends so ex­

tending outward. The pictures disclose that the overall width of the load 

is approximately 8 feet 10 inches; or IO inches in excess of the maximum 

width prescribed by the statute. 

You state that the question concerning you is the definition and gen­

eral interpretation of "pipe"; and that if according to the requested inter­

pretation the concrete pipe shown in your exhibit comes within the cate­

gory of ''pipe", no permit will be necessary for operators transporting 

this type of load. I infer that you wish to know: 

r . Generally, whether any and all articles in transport, falling 
within the category of "pipe", regardless of dimension are, 
when loaded, excepted or exempted from the height. width 
and length limitations imposed by the statute; and 

2. Specifically, whether concrete pipes of the approximate di­
mensions indicated may be so loaded as to exceed the maxi­
mum width limitation imposed by the statute, and thus 
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transported over the highways without a permit for such 
transportation being first obtained. 

It is to be observed that the reference in the statute to pipes is in the 

form of a proviso. Specifically, that provision of the statute is as follows: 

"Provided that this section shall not apply * * * to the trans­
portation of pipes * * *." 

'Provisos included in statutes are to be interpreted in the light of the 

intention of the legislature as expressed in the act. They are to be 

interpreted in the light of the context of the statute in which they are 

found, as well as the spirit and purpose of the law. Common terms 

included therein are not to be interpreted in a purely technical sense: 

"In the interpretation of a proviso, as in the interpretation of 
any other part of a statute, the controlling factor is the intention 
of the legislature as expressed in the act. Aid in determining the 
meaning of the language used in the proviso to express the legis­
lative intent may be derived from the context of the statute in 
which it is found, as well as from the spirit and purpose of the 
law. Common terms found in a proviso are not to be interpreted 
in a purely technical sense." 

37 0. Jur., Page 786, Section 457. 

The act in which the proviso under consideration 1s included and in 

the light of which the meaning of such proviso must be determined is a 

police measure enacted for the safety of the traveling public. For such 

purpose it provides limitations upon the height, width and length of 

vehicles including loads using vehicular thoroughfares in the state whether 

inside or outside of municipalities. The proviso under consideration is 

one of several included in the statute. In legal effect all of them are 

exceptions from the operation of the regulatory measure; and they are to 

be interpreted according to , the rules governing the interpretation of 

exceptions. 

Exceptions to the operation of laws, whether statutory or constitu­

tional, are not favored in law. They should be strictly construed: 

"1. Exceptions to the operation of laws, whether statutory or 
constitutional, should receive strict, but reasonable construction." 

State ex rel. v. Forney, rn8 0. S., 463. 

"The rule is well and wisely settled that exceptions to a gen­
eral law must be strictly construed. They are not favored in law, 
and the presumption is that what is not clearly excluded from the 
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operation of the law is clearly included in the operation of the 
law." 

Per Wanamaker, J. 
State ex rel. v. Forney, supra, Page 467. 

The proviso under consideration which according to the rule cited, 

must so be construed in the light of the context of the statute of which it 

is a part, and which being an exception from the operation of a law must 

so be strictly construed, does not expressly provide that "all" pipes are 

so excepted; nor is there an express designation of the type, dimension or 

other attribute of the pipes so excepted. Since there is no express indi­

cation that either all or if less than all, which pipes are so to be excepted, 

the determination of such matters must be made in accordance with such 

rules of interpretation. 

Construing the exception strictly and in the light of the context of the 

entire statute, it would be unreasonable to believe that the legislature 

intended to exclude from this regulatory measure musical instruments 

falling within the pipe category, organ pipes, smoking pipes, stove pipes 

or other similar articles included in the lexicographical definition of "pipe". 

The very evident purpose and intent of the legislature was to safeguard 

the traveling public by so limiting truck and loads. There is no conceivable 

reason why any of the articles mentioned should be excepted from the 

operation of the statute. To so except articles for no conceivable reason 

would be arbitrary and discriminatory and for that reason an interpretation 

which would except such articles must be rejected: 

"A classification must always rest upon some difference 
which bears a reasonable and just relation to the act in respect to 
which the classification is proposed, and can never be made arbi­
trarily and without any such basis." 

8 0. Jur., Page 637, Section 494. 

Such enlarged interpretation so to include the articles mentioned in 

particular and any and all pipe or pipes in general would render the pro­

vision under consideration inconsistent with the statute generally; and for 

that reason should not be adopted; because the very evident purpose of 

the statute is to safeguard the public by limiting vehicular and load dimen­

sions and the exclusion from such limitations of articles for exclusion of 

which there is no conceivable need would be inconsistent, almost a 

contradiction. 
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"Consistency in statutes is of prime importance, and it is the 
duty of the court to attempt to harmonize and reconcile laws. 
* * * Moreover a construction of a statute which destroys the 
consistency thereof is to be avoided. The statute should, if pos­
sible, be so construed that its different parts are in harmony so as 
to render it a consistent and harmonious whole in subserviency 
to a common policy. These rules are based upon the presump­
tion, or inference, that the legislature intended to be consistent 
and harmonious in the making of laws." 

37 0. Jur., Pages 620, 622 and 623, Section 342. 

It is apparent thus that the exception under consideration may not 

be interpreted to include the articles mentioned. But there is no more 

reason why the exception should be interpreted to include any other kind 

of a pipe, whose dimensions do not exceed the prescribed dimensions for 

truck and load. Whether a pipe be made of concrete, crockery, iron or 

steel and whether it be designed for the conduction of oil, gas, water or 

sewage, if its dimensions do not exceed the allowable dimensions, its 

exception from the operation of this safety statute would be no less un­

reasonable, arbitrary, discriminatory and inconsistent. And the excepting 

provision under consideration must be interpreted not to include them. 

Since the exception under consideration thus does not expressly pro­

vide that all pipes are to be excepted and does not expressly specify the 

type of pipe or pipes which are to be excepted, or the dimension therof, 

and since no pipe may be excepted whose dimensions do not exceed allow­

able load limitations, it must follow that it was the legislative intent that 

pipes, including every article within the pipe category, whose dimensions 

do exceed such limitations are excepted; and that pipes, and every article 

within the pipe category, whose dimensions do not exceed limitations, are 

not excepted. 

To so except pipes whose dimensions exceed allowable limitations is 

a reasonable, not an arbitrary or discriminatory classification. To so 

interpret the exception is a strict but reasonable interpretation such as 

the Supreme Court in the case of State ex rel. v. Forney, supra, indicated 

ought to be given. 

It harmonizes and is consistent with the purpose which the statute is 

designed to accomplish and is so in accord with the rule cited above requir­

ing such harmony and consistency. And it does not violate or detract 

from the literal meaning of the word "pipes" in the statute since there is 

no expression therein to the effect that "all" pipes are excepted. 
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It is my opinion, therefore, that: 

I. Generally, every article in transport falling within the category of 

"pipe", the dimensions of which makes impossible its transportation over 

the highways and streets in the state within the height, width and length 

truck and load limitations prescribed by Section 7248-2 of the General 

Code of Ohio, is excepted from the limitations imposed by such statute; 

and no article in such category whose dimensions do not make such trans­

portation impossible is excepted from such limitations; and 

2. Specifically, concrete pipes approximately four feet in length and 

one foot in diameter may not be so loaded as to exceed the maximum 

width limitation imposed by said statute and so transported over the 

highways without a permit for such transportation being first obtained. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




