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A BOARD OF EDUCATION MAY LEGALLY CARRY MOTOR 
VEHICLE LIABILITY INSURANCE-THE BOARD OF EDUCA­
TION MAY PERMIT THE USE OF SCHOOL PROPERTY FOR 
PUBLIC MEETINGS AND RECREATION BUT IS NOT LIABLE 

FOR TORT DAMAGES TO PERSONS INJURED WHILE ON 
SUCH SCHOOL PROPERTY-§§9.83, R.C., 3313.201, R.C., 3327.09, 

R.C., OPINION 2826, OAG, 1931. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Sections 9.83, 3313.201, and 3327.09, Revised Code, . 
boards of education may legally carry motor vehicle liability insurance. 

2. Under the provisions of Sections 3313.75 to 3313.79, inclusive, Revised 
Code, boards of education may permit the use of school property for public meetings 
and recreational purposes, but such boards are not liable in tort for any damages to 
persons injured while on such school property, regardless of whether such persons 
are, or are not, members of a group having permission to use the school property. 
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539 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, July 13, 1962 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion concerns three questions posed by coun­

sel for a board of education reading as follows : 

"I. Can Boards of Education legally carry liability insurance 
m Ohio? 

"2. Is the Board of Education responsible if an accident 
happens to a member or members of a group or organization that 
is using a school building or school grounds? 

"3. Is the Board of Education responsible if an individual 
is injured while on school property but is not there with an 
organization or group using the property?" 

In any discussion of the pnwer of boards of education to expend 

public funds, whether for insurance or otherwise, two rules should be 

kept in mind. The first rule is set forth in paragraph two of the syllabus 

in The State ex rel., Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465 (1921) reading 

as follows: 

"2. Boards of education, and other similar governmental 
bodies, are limited in the exercise of their powers to such as are 
clearly and distinctly granted. ( St., ex rel. Locher, Pros. Att., 
v. Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.) 

The second rule is set forth in 44 Ohio Jurisprudence 2d, 381, Pub­

lic Funds, Section 18, reading as follows: 

"Public funds can be disbursed only by clear authority of 
law, and upon compliance with statutory provisions relating 
thereto. In case of doubt as to the right of any administrative 
board to expend public moneys under a legislative grant, such 
doubt must be be resolved in favor of the public and against the 
grant of power. * * *" 

With these two rules in mind, I have searched the code to find the 

statutory authority, if any, for boards of education to purchase liability 

insurance. 
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Section 9.83, Revised Code, provides: 

"The state and any political subdivision may procure a 
policy or policies of insurance insuring its officers and employees 
against liability on account of damage or injury to persons and 
property, including liability on account of death or accident by 
wrongful act, occasioned by the operation of a motor vehicle, 
motor vehicles with auxiliary equipment, or all self-propelling 
equipment, or trailers owned or operated by the state or a political 
subdivision, while said vehicle is being used or operated in the 
course of the business of the state or the political subdivision." 

Section 3313.201, Revised Code, provides: 

"The board of education of any school district may procure 
a policy or policies of insurance insuring officers, employees and 
pupils of the school district against liability on account of dam­
age or injury to persons and property, including collision, medical 
payments and comprehensive insurance on vehicles operated under 
a course in drivers education certified by the state department 
dent by wrongful act occasioned by the operation of a motor ve­
hicle, motor vehicles with auxiliary equipment, or all self-propel­
ling equipment or trailers owned or operated by the school dis­
trict. Whenever the board deems it necessary to procure such 
insurance, it shall adopt a resolution setting forth the amount of 
insurance to be purchased, the necessity thereof, together with a 
statement of the estimated premium cost thereon, and upon adop­
tion of said resolution the board may purchase said insurance. The 
premiums for such insurance shall be paid out of the general 
fund." 

Section 3327.09, Revised Code, provides: 

"The board of education of each school district may pro­
cure liability and property damage insurance covering ea,h school 
bus or motor van and accident insurance covering all pupils 
transported under the authority of such board. This insurance 
shall be procured from a recognized insurance company author­
ized to do business of this character in the state, and such acci­
dent insurance shall provide compensation for injury or death to 
any pupil caused by any accident arising out of or in connection 
with the operation of such school bus, motor van, or other ve­
hicle used in the transportation of school children, in such 
amounts and upon such terms as may be agreed upon by the 
board and the insurance company. The amount of liability insur­
ance carried on account of any school bus or motor van shall not 
exceed one hundred thousand dollars. Such insurance coverage 
may be affected in one or more recognized insurance companies 
authorized to do business in this state." 
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You will observe that the above statutes refer to liability arising out 

of the operation of motor vehicles. I have been unable to find any statu­

tory authority for boards of education to purchase insurance covering 

liability for damages to persons injured while on school property, whether 

as a member of a group using such property or otherwise. In the absence 

of such authority, I must conclude that boards of education have no power 

to carry liability insurance covering damages to persons injured while on 

school property. 

My conclusion is strengthened by the fact that boards of education 

are not liable in tort for such damages, and therefore would not need 

such insurance. In this regard, your attention is directed to Opinion 

No. 2826, Opinions of the Attorney General for 1931, Volume I, page 22, 

the syllabus of which reads as follows : 

"A board of education which permits the use of playgrounds, 
under its jurisdiction, by others, for the playing of baseball, foot­
ball, or other games, and exacts a reasonable and proper charge 
for the use of said grounds, is not liable in tort for any damages 
accruing to patrons of the game, or anyone else, by reason of 
negligence in the construction or maintenance of the said play­
ground or the grandstand or bleachers thereon." 

In Opinion No. 2826, supra, the then Attorney General cited Section 

7622 et seq., General Code, which is analogous to the present Sections 

3313.75 to 3313.79, Revised Code, regarding the power of boards of 

education to permit the use of school property for public meetings and 

recreational purposes and to charge a reasonable fee therefor. He did 

not feel, however, that the charging of a fee authorized the boards to 

engage in any enterprise for profit so as to change the rule regarding the 

non-liability of boards of education. There has been no change in this 

rule since Opinion No. 2826, supra, was written. See Wolf v. Ohio 
State University Hospital, 170 Ohio St., 49 ( 1959). 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised : 

1. Under the provisions of Sections 9.83, 3313.201, and 3327.09, 

Revised Code, board of education may legally carry motor vehicle liability 

msurance. 

2. Under the provisions of Sections 3313.75 to 3313.79, inclusive, 

Revised Code, boards of education may permit the use of school property 
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for public meetings and recreational purposes, but such boards are not 

liable in tort for any damages to persons injured while on such school 

property, regardless of whether such persons are, or are not, members 

of a group having permission to use the school property. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




