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1. COMPATIBLE-INCOMPATIBLE-COUNTY AUDITOR.­
OFFICE INCOMPATIBLE WITH ANY AND ALL OFFICES 

OR EMPLOYMENTS WHICH RECEIVE OR PAY OUT 

FUNDS OF COUNTY-PAYMENT OF CLAIMS~COUNTY 
AUDITOR CAN NOT FILL SEGOND POSITION WHE~ 

DUTIES OF SECOND POSITION REQUIRE INCUMBENT 
TO ACCOUNT FOR, RECEIVE OR EXPEND COUNTY 

MONEYS OR FUNDS OR CERTIFY CLAIMS TO COUNTY 
AUDITOR FOR PAYMENT. 

2. OFFICES, COUNTY AUDITOR AND CLERK OF BOARD 
OF ELECTIONS INCOMPATIBLE-MAY NOT BE HELD 
BY ONE AND SAME PERSON AT SAME TIME. 

SYLL~B'.\JS: 

1. The office of county auditor is incompatible with any and all offices or em­
ployments which receive or pay out funds of the county, or where such offices, or em­
ployments make a certificate to the county auditor for the payment of claims, and the 
county auditor cannot fill a second position when the duties of said second position or 
office require the incumbent to account for, receive or expend moneys or funds of the 
county, or to certify claims to the county auditor for payment . 

.2. The offices of county auditor and clerk of the board of elections are incom­
patible and may not be held by one and the same person at the same time. (1920 
().A.G. No. 17"78, Vol. II, p. 12'80 approved and followed, with changes noted herein). 



ATTORNEY GENERAL 6II 

Columbus, Ohio, September 13, 1949 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 4785-ro, General Code provides for the organiza­
tion of the members of the board of elections and appoirntment 
of a clerk. 

"Section 4785-14, General Code prescribes the duties of the 
clerk of the board of elections. 

"Sections 4785-18 and 4785-20, General Code provide the 
manner in which salaries and other expenses of ,the election board 
are to be certified and paid. 

"Section 4785-16, General Code provides: 

'No person shall serve as a member, clerk, deputy clerk, 
assistant clerk, or employe of the board of elections who is 
a candidate for an office to be filled at an election, except the 
office of delegate or alternate to a convention or a member 
of a party committee.' 

"May we respectfully request your opinion on the following 
questions: 

"r. May the positions of county auditor and clerk of the 
election board be held by the same person when such person is 
not prohibited from so serving by the provisions of Section 4785-
16, General Code? 

"2. May the positions of deputy county treasurer and clerk 
of the election board be held by the same person?" 

Your first request was the subject of an opinion rendered by the At­

torney General in 1920. See opinion of the Attorney General for 1920, 
No. 1778, Vol. II, page 128o. The sections of the code cited therein 1.re 
not in accord with the present sections yet the wording is essentially the 

same and the reasoning is equally applicable. The changes in the section 
numbers cited in the 1920 opinion are as follows: 

Section 4970-1 General Code was repealed in n3 0. L. 307 (412). 
The analogous section ·of the new election laws is Section 4785-73 General 

Code. 
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Section 4822 General Code, was repealed in II3 0. L. 307 (412). 

The analogous sections of the new election law are Sections 4785-19 and 

4785-18 General Code. 

Sections 5052, 5053 and 5054, General Code, were repealed and the 
analogous section of ,the new election law is Section 4785-20 General Code. 

Section 4974 General Code, was repealed in II3 0. L. 307 (412). 

The analogous section of the new eleation law is Section 4785-78 Gener:il 

Code. 

The above are the only important changes, and they do no.t in my 

opinion, alter the conclusion reached. 

The reasons the then Attorney General ruled that the offices of county 

aud~tor and clerk! of the election board are incompatible are as follows: 

( 1) Offices are considered incompatible when one is subordinate 1.o 

or in any way a check upon the other, or when it is physically impossible 

for one person to discharge the duties of boith. 

( 2) The office of county auditor is incompatible with any and aii 
offices or employments which receive or pay funds of the city, or where 

such offices or employments make a certificate to the county auditor for 
the payment of claims and the county auditor cannot fill a second :position 
where the duties of •such second position or office require the ~ncumbent 

to account for, receive or expend moneys or funds of the city or to certify 

claims to the auditor for payment, except in those cases specifically pro­

vided by statute. 

(3) The clerk of the board of elections does receive funds intendc:d 
for the county. See Section 4785-73 ( formerly Section 4970-1.) 

(4) The fees received by the clerk of the board of elections are 

certified by the county auditor. See Section 2567 and Section 2568, Gen­
eral :Code. This condition places a check by the county auditor on the 

clerk. 

(5) An officer handling money, e.g. the clerk, might be required to 

give a bond and such hond might be deposited with the county auditor. 
An officer cannot have custody of his own bond. 

(6) An office is incompatible with another office where one office 

makes a certificate to the other for the paymenit of claims, or where the 

dtities of the second office requfre the incumbent to account for, receive 
and expend moneys ·or funds of the city or to certify claims to the ::i.uditor 
for payment. The auditor must account for or expend moneys where the 
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claims have been certified to the county by the clerk. See Section 4785-19 

and 4785-18 General Code. 

(7) The compensation of the clerk is in the form of a voucher, 

directed to the county auditor who shall draw his warrant on the county 
treasurer for .the amount thereof. If the same person were clerk and 
auditor he would in a sense be certifying his own compensation to him­

self. 

(8) The clerk might have an e:icpense account which he was desirous 

of having approved by the county commissioners and if the clerk as auditor 
was also the secretary of the board of county commissioners the order 

made as to such expense account would have to be entered in the minutes 
of the commissioners by the auditor, or, in other words, himself. See Sec­

tion 2566, General Code. 

(9) Section 2631, General Code, limits the amount of fees which a 

county auditor can receive either as clerk of any board or for any other 
services rendered by him. 

(10) The position of clerk is not always a ministerial office for the:·e 

frequently comes a time when he is clothed with power co-equal with 
others on the board in his county, e.g., where :protests have been filed 

against the candidacy of a person in the district. ( Section 4785-78, General 

Code.) 

For these reasons it is my opinion that the offices of clerk of the elec­
tion board and county auditor are incompatible and I approve and follow 

the 1920 opinion, with changes noted above. I reach ,this conclusion, being 
fully aware of an informal opinion rendered by this office on April 26, 
1948, being Informal Opinion No. 359, answering a request of the Prose­
cuting Attorney of Warren County. This opinion states that the two 
offices involved are compatible. I do not agree with the reasoning or the 
conclusion reached in that opinion. 

The answer to your second request is the subject of an opinion rend­
ered to the Prosecuting Attorney of Logan County under date of Augu.:;t 

29, 1949, being Opinion of the Attorney General No. 924. I am attaching 
a copy of that opinion for your convenience. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




