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ZONING ORDINANCE-F}STABLISHED AREA CALLED 

DWELLING-HOUSE DISTRICT-SINGLE-FAMILY DWELLINGS 
- FAMILY - "ANY NUMBER OF INDIVIDUALS LIVING TO­
GETHER AS SINGLE HOUSEKEEPING UNIT AND DOING THEIR 
COOKING ON THE PREMISES" -ACCESSORY USE - "DWELL­

ING OR APARTMENT OCCUPIED AS PRIVATE RESIDENCE"­
"ONE OR MORE ROOMS MAY BE RENTED OR TABLE-BOARD 
FURNISHED" - JUVENILE COURT- NOT A VIOLATION OF 

SECTION 1639-22 G. C. TO PLACE FOUR OR FEWER CHILDREN 
FOR CARE IN PRIVATE HOME, SINGLE RESIDENCE. 

SYLLABUS: 

Where a zoning ordinance establishes an area called a dwelling­
house district in which are authorized single-family dwellings and de­
fines a family as "any number of individuals living together as a single 
housekeeping unit and doing their cooking on the premises" and further 
provides as an accessory use in such dwelling-house district that "in a 
dwelling or apartment occupied as a private residence one or more rooms 
may be rented or table-board furnished", the temporary placing by the 
Juvenile Court of four or fewer children for care in a private home in 
a single residence in said district as provided by Section 1639-22 of 
the General Code, is not a violation of the provisions aforesaid of such 
zoning ordinance. 
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Columbus, Ohio, June 30, 1944 
Hon. Theodore Tilden, Prosecuting Attorney 

Ravenna, Ohio 

Dear Sir 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Juvenile Court of this county has requested that I 
secure your opinion based upon the following facts: 

March 1. 1944, the Portage County Commissioners entered 
into a contract with Mr. and Mrs. E. I. B., owners of a private 
residence at 726 East Spruce Street, Ravenna, providing for the 
temporary care in the B. home of alleged or adjudicated de­
pendent, neglected and delinquent girls placed there by the Ju­
venile Court pending final disposition of their cases before 
that court. Under the contract the B.'s are paid a monthly 
subsidy for keeping their home available for this use and a per 
diem rate for the children actually kept there. The arrange­
ment was made under the authority of G. C. 1639-22-- 'The 
Court may arrange for the boarding of such children tem­
porarily in private homes ... subject to the supervision of the 
court . . . In case the Court shall arrange for the boarding of 
children temporarily detained in private homes or institutions. 
a reasonable sum to be fixed by the Court for the board of 
such children shall be paid by the county. In order to have 
such private homes available for service an agreed monthly 
subsidy may be paid and a fixed rate per day for care of chil­
dren actually residing therein. Such private homes shall have 
the same legal status under the laws of the state as private 
residences.' 

The B. home is licensed as a family boarding home by the 
Department of Public Welfare under the provisions of G. C. 
1352-1 - 1352-6 for the boarding of not more than four chil­
dren. The Ravenna City Zoning Ordinance adopted August, 
1942, establishes the area in which the B. home is situated 
as a dwelling-house district. Permitted use in such a district 
under the ordinance includes that of a single-family dwelling. 
A family is defined by the ordinance as 'any number of in­
dividuals living together as a single housekeeping unit and 
doing their cookfog on the premises.' The ordinance also pro­
vides as an accessory use in a dwelling house district that 'in 
a dwelling or apartment occupied as a private residence one or 
more rooms may be rented or table-board furnished.' The 
ordinance further provides that after public notice and hearing 
in specific cases 'where there are practical difficulties or un­
necessary hardships in the way of carrying out the strict letter 
of the provisions of this ordinance, the Board of Zoning Aooeals 
may vary the application of any provision in harmony with the 
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general purpose and intent of this ordinance, so that public health. 
safety and general welfare may be secured and substantial 
justice done.' 

The Juvenile Court 1s m doubt as to whether the use of 
the B. residence as a girl's receiving home is within the permit­
ted use or accessory use allowed in a dwelling house district 
under the provisions of the zoning ordinance above stated, 
and whether or not the Juvenile Court must appeal to the· 
zoning board for a variation of the use on the grounds of prac­
tical difficulty or unnecessary hardships. They are also in doubt 
as to the legal effect of the next to last sentence in G. C. 1639-
22. The questions may be put as follows: 

1. Is a private residence, licensed by the Bureau of 
Charities, Department of Public Welfare, under the provisions 
of G. C. 1352-1 and 1352-6 as a family boarding home for a 
'maximum of four children and used by the Juvenile Court 
under the provisions of 1639-22 for the temporary detention of 
alleged and adjudicated neglected, dependent, and delinquent 
children, pending final disposition of their cases, and located 
in a single family dwelling use zone established under a munic­
ipal zoning ordinance, in violation of such zoning ordinance 
defining a family as 'any number of individuals living to­
gether as a single housekeeping unit and doing their cooking 
on the premises' and permitting, as an accessory use, that 'in a 
single family dwelling occupied as a private residence, one or 
more rooms may be rented or table board furnished?' 

2. If such use is in violation of the ordinance otherwise, does 
the provision of G. C. 1639-22, 'that such private homes shall 
have the same legal 'Status under the laws of the State as 
private residences' nevertheless require that under the zoning 
ordinance such a home must be classified as to use as a single 
family dwelling either with or without the accessory use of a 
boarding or rooming house, or must an application be made 
to the Board of Zoning Appeals for a variation of the use in 
this specific case?" 

Section 1352-1 General Code, to which you refer, authorizes the 

Department of Public Welfare, as successor to the Board of State 

Charities, to pass upon the fitness of any institution ·which receives or 

desires to receive and care for children who may come under the juris­

diction of the juvenile court. 

Section 1352-6 General Code defines "institution" in that con­

nection, as including any individual who for hire or reward receives or 

cares for children, unless he is related to them by blood or marriage. 

Section 1639-22 General Code from which you have quoted con-
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tains several features which, while possibly not directly relevant to your 

inquiry, yet are worthy of note as having a possible bearing. That sec­

tion in its entirety reads as follows: 

"No child under eighteen years of age shall be placed in 
or committed to any prison, jail or lock-up, nor shall such child 

. be brought into any police station, vehicle or other place where 
such child can come in contact or communication with any 
adult convicted of crime or under arrest and charged with 
crime; provided, that a child fourteen years of age or older, 
whose habits or conduct are deemed such as to constitute a 
menace to other children, may, with the consent of the judge 
or chief probation officer, be placed in a jail' or other place of 
detention for adults, but" in a room or ward separate from 
adults. 

Upon the advice and recommendation of the judge of the 
court exercising the powers of jurisdiction conferred in this 
chapter, the county commissioners shall provide, by purchase 
or lease, a place to be known as a detention home within a 
onvenient distance of the court, not used for the confinement 
of adult persons charged with criminal offenses, where delin­
quent, dependent or neglected children may be detained until 
final disposition, which home shall be maintained as provided 
in this act. 

The court may arrange for the boarding of such children 
temporarily in private homes, or to supplement such detention 
home, subject to the supervision of the court, or may arrange 
with any incorporated institution or agency, to receive for 
temporary care children within the jurisdiction of the court. 

In case a detention home is established as an agency of 
the court it shall be furnished and carried on, as far as possible, 
as a family home in charge of a superintendent or matron. 
The judge may appoint a superintendent, a matron and other 
necessary employees for such home in the same manner as is 
provided for the appointment of other employees of the court, 
their salaries to be fixed and paid in the same manner as the 
salaries of other employees. The neessary expenses incurred 
in maintaining such detention home shall be paid by the coun­
ty. 

In case the court shall arrange for the board of chil­
dren temporarily detained in private homes or institutions a 
reasonable sum to be fixed by the court for the board of such 
children shall be paid by the county. 

In order to have such private homes available for serv­
ice an agreed monthly subsidy may be paid and a fixed rate 
per day for care of children actually residing therein, Such 
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private homes shall have the same legal status under the laws 
of the state as private residences. The children therein shall be 
under the supervision of the probation department." 

It will be observed that the above section contemplates the estab­
lishment of an institution known as a "detention home" and also makes 

provision for the temporary care of delinquent, dependent or neglected 
children in private homes. In both cases the legislature has manifested 

a desire to take away from these homes any of the attributes of a penal 
institution and has explicitly provided in reference to a dentention home 

proper, that "it. is to be furnished and carried on as far as possible as a 

family home". 

This section is a part of the juvenile court act, so--called, of which 

it was said by one of the courts: "The juvenile court act is said to be 

the broadest and most humane act given to the people since the signing 
of the Magna Charta by King John". State v. Joiner, 20 0. N. P. (N. 

S.) 313. The proceedings as to a dependent or neglected child certainly 

have no taint of a criminal character and the law takes pains to provide 

that even as to a delinquent child who is brought before the court 

charged with a crime the proceedings shall not partake of the char­

acter of criminal proceedings and the child shall not be deemed a 

criminal nor shall an adjudication be deemed a conviction. 

I mention these matters because they appear to me to have a direct 

bearing upon the question which you submit, which seems to imply that 

the presence in a private home of children who are under the custody of 

the juvenile court because they are dependent, neglected or delinquent 

might so change the character of that home as that it would cease to be 
an individual dwelling. I do not consider that any such inference can 

fairly be drawn. Delinquency in children may exist in the best of fam­
ilies and is by no means confined to those children who by reason of 

parental neglect or bad environment may be under the care of the ju­

venile court. It seems to be generally conceded by students of social 

problems that so-called delinquency on the part of children is frequently, 

if not usually, rather delinquency on the part of their parents or those 

having them in charge, or is due to bad environment. 

It is further worthy of note that the provisions of Section 1639-22 

General Code, do not contemplate anything in the nature of an asylum, 
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or a permanent childrens' home. On the contrary, the purposes of the 

statute in question are expressly stated to be for temporary care only. 

The zoning ordinance of the city of Ravenna so far as you have 

quoted it deals with the use of property in a residence district and cer­

tainly does not attempt to deal with the specific personnel of the in­

habitants. The right of a municipality to establish regulations effecting 

the use of property in various portions of its area has been very defin­

itely established both in Ohio and in the nation at large. The broad prin­

ciple of the validity of such ordinances was laid down by the Supreme 

Court of the United States in the case of Village of Euclid v. Ambler, 272 

U. S. 365, decided in 1926. Prior to that decision, there had been on­

siderable contrariety of decision on the part of the courts of the various 

states, but this case seems to have been adopted quite generally as a 

correct statement of the police power of the states and of their sub­

divisions. The· syllabus of that case reads in part as follows: 

"The police power supports also, generally speaking, an 
ordinance forbidding the erection in designated residential dis­
tricts, of business houses, retail stores and shops, and other 
like establishments, also of apartment-houses in detached house 
sections- since such ordinances, apart from special applica­
tions, cannot be declared clearly arbitrary and unreasonble, 
and without substantial relation to the public health, safety, 
morals, or general welfare." 

The Supreme Court of Ohio had, prior to the decision of the Ambler 
case, laid down an equally clear statement to like effect. In the case of 

Pritz v. Measer, 112 0. S. 628, decided in 1925, the Supreme Court 
upheld an ordinance of the city of Cincinnati, qividing the territory 

of the city into districts and regulating the uses and location of build­

ings and other structures for specific uses as well as the height of 

buildings, percentage of lot occupancy, set-back building lines, area 

of yards, etc. In this case and other cases sustaining such general 

regulations courts have invariably rested the power upon the proposition 

that these regulations are designed to promote the public health, morals 

and safety. 

At the same time, the, Supreme Court of the United States and the 

courts of our state and of other states have recognized the principle 
that regulations of this character, although valid in their general fea-
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tures, may in specific cases prove to be unduly burdensome and arbi­

trary and not essential to the public health, morals or safety, and they 

have not hesitated to enjoin the application of a zoning ordinance in a 

particular case. This was the holding in the case of Youngstown v. Kahn, 

112 0. S. 654, decided on the same day as the case of Pritz v. Presser, 

supra, the opinion being written in each case by Judge Allen. There the 

court found that an ordinance undertaking the establishment of restric­

tions within a small district in the city of Youngstown and prohibiting 

the erection of an apartment house in a residential district was under the 

circumstances invalid in that it worked an undue hardship on the owner 

and was not essential to the health, morals and safety of the district 

or of the entire municipality. 

The foregoing discussion has proceeded upon the theory that there 

might be an apparent conflict between the use of the private residence in 

question as a boarding home for children who are in charge of the ju­

venile court and the provisions of the zoning ordinance limiting the dis­

trict where such residence is located to a dwelling house district. How­

ever, I see nothing in the portion of the ordinance which is quoted in 

your letter that appears to me to give any substantial ground to a claim 

that there would be any such conflict. The ordinance provides as an 

accessory use in a dwelling house district that "in a dwelling or apart­

ment occupied as a private residence one or more rooms may be rented 

or table-board furnished". A family is defined as "any numbr of individ­

uals living together as a single housekeeping unit and doing their cook­

ing on the premises". I cannot see that the presence of not more than 

four children in such family would affect or in any way change the 

character either of the family or of the dwelling. The fact that they 

came into the home from the juvenile court rather than by other means 

would certainly not have that effect. 

In the case which you present, the juvenile court, under the author­

ity of the statute, has arranged with the owners of a residence that they 

shall furnish temporary lodging, together with food and proper care, 

for not to exceed four children, whose permanent disposition is later 

to be determined by the court. The fact that the law gives the court the 

right to arrange for the payment of a fixed subsidy to keep the private•home available for service certainly does not change the character of 

the home or raise any doubt as to its compliance with the zoning or-
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dinance. And certainly, the fact that the Department of Public Welfare 

has put the stamp of approval on the home in question cannot have 

such effect. Furthermore, the legislature has in the concluding para­

graph of Section 1639-22, General Code, undertaken to characterize 

these private homes as distinguished from a public institution, by de­

claring that "such private homes shall have the same legal status under 

the laws of the state as private residences". I do not think it necessary 

to determine in this connection whether or not that declaration by the 

legislature would have the effect of overriding the provisions of a munic­

ipal zoning ordinance if there was a clear conflict, since I do not con­

sider that there is any conflict. The legislative declaration, however, is 

entitled to some weight in arriving at a conclusion as to the questions 

you present. 

In specific answer to your first question it is my opinion that where 

a zoning ordinance establishes an area called a dwelling-house district 
in which are authorized single-family dwellings and defines a family as 

"any number of individuals living together as a single housekeeping 

unit and doing their cooking on the premises" and further proyides as 

an accessory use in such dwelling-house district that "in a dw~lling or 

apartment occupied as a private residence one or more rooms may be 

rented or table-board furnished", the temporary placing by the Juvenile 
Court of four or fewer children for care in a private' home in a single 

residence in said district as provided by Section 1639-22 of the 
General Code, is not a violation of the provisions aforesaid of such 
zoning ordinance. 

In view of the foregoing, it seems unnecessary to answer your sec­

ond question. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




