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OPINION NO. 66-165 

Syllabus: 

1. A three-year program in academic instruction and 
mortuary science training, taken concurrently at two uni­
versities for purposes of qualifying for an embalmer's 
examination or funeral director's apprenticeship is within 
the scope of Section 4717.061, Revised Code. 

2. Registration of students in this program with the 
Board of Embalmers and Funeral Directors should be made prior 
to entrance in the program in pursuance to Section 4717.06, 
article (A}, paragraph (6), Revised Code. 

To: John W. Toland, Secretary-Treasurer, The Board of Embalmers and 
Funeral Directors, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, October 5, 1966 

Your request for my opinion is in substantial part as 
follows: 

11 At a recent meeting of the Board of Embalmers 
and Funeral Directors of Ohio they instructed our 
office to request of you an opinion concerning the 
following: 

A three-year program of academic instruction 
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and mortuary science instruction is being 
offered in what is called 'The Cooperative 
Program' of The University of Cincinnati and 
The Cincinnati College of Mortuary Science. 
Based on the information we have received 
from the school, the following set of circum­
stances exist under this program. 

An applicant must register with The University 
of Cincinnati and be approved by them in their 
'University College' department and indicate 
to them his vocational choice is mortuary 
science. Simultaneously, he must register with 
The Cincinnati College of Mortuary Science and 
be approved by them. Joint approval is neces­
sary before acceptance into this three-year 
program. 

Further information reveals that the two schools, 
The University of Cincinnati and The Cincinnati 
College of Mortuary Science, are two separate 
and distinct entities. They have two separate 
and distinct grading systems. Classes and labor­
atories are held in the individual physical facil­
ities of each separate institution. 

Further information reveals that credit hours for 
subjects taken in The Cincinnati College of Mor­
tuary Science cannot be transferred to The Uni­
versity of Cincinnati for credit should the appli­
cant desire to apply these credits toward a possi­
ble Bachelor's Degree. Failure to successfully 
complete the courses in either of these two insti­
tutions automatically spells failure in the three­
year program. 

A study of the proposed three-year program further 
reveals that during the first year an applicant re­
ceives 36 quarter hours of instruction at The Uni­
versity of Cincinnati and in the second year 28 
quarter hours of instruction at The University of 
Cincinnati, making a total of 64 quarter hours. 
In the third year the applicant receives 26 quarter 
hours of instruction, making a total of 90 quarter 
hours of academic instruction. 

Therefore, we are requesting your opinion on the 
following questions: 

Does this type of program comply with the require­
ments of 4717.061 Apprenticeship qualifications? 

Does this type of program comply with article (A) 
paragraph (5) and article (B) paragraph (5) of 
4717.06 License qualifications; fees; renewals, 
and 4717.061 Apprenticeship qualifications? 

Does this type of program comply with 4717.06 
article (A) paragraph (6) and article (B) para­
graph (6), and also 4717.061 Apprenticeship 
qualifications? 
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If this program complies with Ohio law 4717.06 
and 4717.061 when would this board register 
these students? If this program does not com-
ply with the Ohio law disregard this question." 

Compliance of the proposed program with Section 4717.061, 
Revised Code, is necessary for an affirmative answer to any of 
your inquiries. The statute, which became effective July 11, 
1961, states: 

"Notwithstanding the provisions of divi­
sions A an B ot' section ·r1· . Ob of the 
Revised Code to the contrary, t e oar of 
embalmers and funeral directors shall admit 
for embalmer's examination or registration 
for funeral director's apprenticeship, any 
applicant who submits evidence of the satis­
factory completion of a three year program 
in academic instruction and mortuary science 
in a college or university approved by the 
board, provided that such applicant shall 
be required to show such preliminary regis­
tration and requisites, and evidence of the 
satisfactory completion thereof, as is re­
quired by other provisions of section 
4717.06 of the Revised Code and as the 
board prescribed in the rules and regula-
tions." (Emphasis added) 

I direct your attention to the first three lines of the 
above. They seem to make the provisions of Section 4717.06, 
Revised Code, articles (A) and (B), paragraphs (5) and (6), 
irrelevant as far as your inquiry is concerned, for these 
provisions are contrary in design to Section 4717.061 in that 
they propose alternative methods of qualifying for an embalmer's 
examination or a funeral director's apprenticeship. Thus, if 
the structure of the proposed program falls within the scope 
of Section 4717.061, compliance with the aforementioned provi­
sions of Section 4717.06 is not necessary. 

It is my opinion that the program does fall within the 
scope of Section 4717.061, Revised Code. It is a three-year 
program in academic instruction and mortuary science, which 
has been instituted on a "cooperative" basis between two 
separate universities for practical reasons. It seems that the 
intent of the statute is being adhered to, and that no strict, 
technical interpretation of the words "in a college or university" 
should be a barrier to such a feasible proposal as yours. Thus, 
your first three questions have been considered as one and I see 
no reason why the program does not comply with Ohio law (Section 
4717,061, Revised Code, supra). 

Your additional inquiry concerns the proper registration 
time with the board for students in this program. Section 
4717.06, Revised Code, article (A), paragraph (6), states: 

"Applicant has registered with the board 
prior to enrollment in an approved or accredit­
ed college of mortuary science recognized by 
the board, * * *" 
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Although this statute envisions a program with academic train­
ing followed by mortuary science training, it is evident that 
the prime concern is to have a student register before he 
starts his mortuary science training, which in the instant 
situation, would be before he began his concurrent program. 
This would be consistent with the wording of Section 4717.061 
which directs compliance with all "requisites" of Section 
4717,06 which are not contrary. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. A three-year program in academic instruction and 
mortuary science training, taken concurrently at two uni­
versities or colleges for purposes of qualifying for an 
embalmer 1 s examination or funeral director 1 s apprenticeship 
is within the scope of Section 4717.061, Revised Code. 

2. Registration of students in this program with the 
Board of Embalmers and Funeral Directors should be made prior 
to entrance in the program in pursuance to Section 4717.06, 
article (A), paragraph (6), Revised Code. 




