
472 OPINIONS 

1. DENTAL OFFICE-WHERE TWO DENTISTS JOINTLY 
OWN, OPERATE AND CONDUCT MORE THAN ONE­
NAMES APPEAR ON OR ABOUT EACH OFFICE~CER­
T AIN SPECIFIED HOURS, ONE DENTIST IS PRACTICING 
IN ONE OFFICE, THE OTHER DENTIST IN ANOTHER 
OFFICE-AT OTHER TIMES THE DENTISTS EXCHANGE 
OFFICES-SOMETIMES DENTISTS ARE TOGETHER IN 
SAME OFICE-NO VIOLATION OF SECTION 1329-1 G. C. 

2. WHERE DENTIST DIVLDES TIME EQUALLY BETvVEEN 
TWO OFFICES AND HAS NO OFFICE WHEREIN HE 
PRACTICES THE MAJORITY OF HIS TIME, IT DOES NOT 
COMPLY WITH LITERAL LANGUAGE OF SECTION 127u 
G. C.-DOES NOT NECESSARILY FOLLOW SUCH DEN­
TIST IS SUBJECT TO PROSECUTION-REQUIREMENT, 
LICENSE BE DISPLAYED IN PARTICULAR OFFICE 
WHERE DENTISTRY PRACTICED AT PARTICULAR TIME. 

SYLLABU,S: 

1. In a case where two dentists jointly own, operate and conduct more than one 
dental office, have their names appearing on or about each of said offices, and one 
dentist is practicing in one office during certain specified hours whereas the other 
dentist is practicing in another office during certain specified hours, and at other 
times said dentists exchange and each of them practices in the other office, and on 
some occasions said dentists are together in one or the other of their offices, such 
facts are not sufficient to constitute a violation of the terms of Section 1:129-1, 
General Code. 

2. A dentist who divides his time equally between two offices and as a conse­
quence has no office wherein he practices the majority of his time can not comply 
with the literal language of Section 12711, General Code. However, it does not 
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necessarily follow that such dentist is subject to prosecution under the terms thereof 
if, in such a situation, the registrant's license is being displayed in the particular 
office in which he is practicing dentistry at the particular time. 

Columbus, Ohio, October 1, 1948 

Earl D. Lowry, JJ.D.S .. Secretary 

Ohio State Dental lloard 

Columbus. Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"The Ohio State Dental Board respectfully requests your 
formal opinion on the following situation : 

"Two dentists, Dr. A and Dr. B, jointly own, operate and 
conduct more than one dental office. The names of Dr. A and 
Dr. B appear on and about each of said offices. Dr. A practices 
in one office during certain specified hours, while Dr. B is prac­
ticing in another office during certain specified hours. At other 
times Dr. A and Dr. B exchange and each then practices in the 
other office. On some occasions they are together in one or the 
other of the offices. This arrangement results in Dr. A and Dr. B 
dividing their respective time about equally between each of the 
offices jointly conducted by them. 

''The question under consideration by the Board and pre­
sented herewith for your formal opinion is whether such an 
arrangement violates the provisions of the dental law of Ohio. 
and more specifically Section 1329-1, General Code of Ohio, with 
particular reference to the following wording: 'It shall be unlaw­
ful for any person or persons to practice or offer to practice den­
tistry or dental surgery * * * and he shall not conduct a dental 
office in his name nor advertise his name in connection with any 
dental office or offices unless he is himself personally present in 
said office operating as a dentist or personally overseeing such 
operations as are performed in said office or each of said offices 
during a majority of the time said office or each of said offices is 
being operated by him'. 

"A corollary question is raised concerning the fulfillment of 
the requirement of Section 127rr, General Code of Ohio, which 
provides that a dentist must keep his license displayed in a con­
spicuous place in the office wherein he practices the majority of 
his time. How can the provision of this section be met if Dr. A 
and Dr. B divide their time equally between two or more offices." 
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Reference is made in your said request to Section 1329-r, General 

Code, which, as amended by the 91st General Assembly and effective July 

12, 1935 ( r r6 0. L. 82), was changed to read as is now set forth: 

"It shall be unlawful for any person or persons to practice 
or offer to practice dentistry or dental surgery, under the name 
of any company, association, or corporation, and any person or 
persons practicing or offering to practice dentistry or dental sur­
gery shall do so under his name only a11d he shall not conduct a 
dental office in his -name nor advertise his n01ne in connection ·with 
any dental office or offices unless he is himself personally present 
in said office operating as a dentist or personally overseeing such 
operations as are performed in said office or each of said offices 
during a majority of the time said office or each of said offices is 
being operated by him; any person convicted of a violation of the 
provisions of this section shall be fined for the first offense not 
less than one hundred dollars, nor more than five hundred dollars, 
and upon a second conviction therefor, his license may be sus­
pended or revoked. as provided in Section r 325 of this act." 

(Emphasis added.) 

The effect of the amendment of aforesaid section was two-fold. There 

was inserted therein the language above emphasized commencing with the 

word "and" and ending with "him." In addition the word "five" was 

substituted for "two" which thereby served the purpose of increasing the 

amount of the fine that could be imposed for a violation of said section. 

Your inquiry centers around the significance of the added matter. 

By way of a preliminary observation it is to be noted that in Brown 

v. State of Ohio, 30 N. P. (ns) 439, decided in 1933 and hence before 

the present section became effective, the court stated: 

"The plain purpose of the statute was to require dentists, 
who see fit to advertise themselves in anv manner. to do so in 
their individual capacity and not under a t;ade name. Obviously, 
if the public seeking dental services can be invited into a dental 
parlor called The New Method Dental Parlor, which today Dr. 
Carl F. Brown is operating, but next month another dentist may 
be operating and the following month still another, patients would 
be likely to be misled, possibly, indeed probably to their injury. 

"Dentistry is a learned profession, so recognized by our 
General Assembly, our courts and the people at large. Therefore 
it is perfectly proper for a legislature to impose a restriction such 
as contained in Section 1329-r, and it is incumbent upon all 
dentists to conform thereto." 
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The gist of this statement is that former Section 1329-1, General 

Code, was designed to prevent people from being misled or deceived. The 

view is here entertained that the added matter was intended as a further­

ance of that same general policy or encl. With this in mind attention ts 

now called to Section 1329, General Code, which provides inter alia: 

"Any person shall be regarded as practicing dentistry, within 
the meaning of this act, who is a manager, proprietor, operator 
or conductor of a place for performing dental operations or who, 
for a fee, salary or other reward paid or to be paid either to him­
self or to another person, performs, or advertises to perform, 
dental operations of any kind, * * *" 

l t will be seen from the foregoing it is not essential that, in order 

for a person to be engaged in the practice of dentistry as defined by law, 

he be engaged in performing some manual service upon the mouth of a 

patient. Operating or conducting a place where such services are per­

formed is sufficient to subject one to the penal provisions of said Section 

1329-1, General Code, when not licensed to practice dentistry. :Note that 

the words "operator or conductor of a place for performing dental opera­

tions" are used. The word "operator" as here used does not, of course, 

connote that a person must be engaged in the rendition of some service 

for a patient that is manual in nature. 

Specific attention is now directed to the language that was added to 

Section 1329-r, General Code, when amended. It may be quite true that, 

under the facts recited in your inquiry, when dentist A is engaged in 

performing dental services in an office which is owned jointly with dentist 

B said seryices are not being overseen by the latter. But can it be said 

that it was the legislative intent to curb or restrict such a situation? There 

is no suggestion whatever that dentist A is in the employ of dentist B. 

It would appear to me that what the General Assembly had in mind by 

the amendment in question was to eliminate chain dental establishments. 

It is quite patent that if a dentist owned a number of dental establishments 

wherein dental senices were being rendered by employed dentists such an 

arrangement could not conceivably be carried on uncler Section 1329-1, 

General Code, as it now exists. It would be impossible, as is prescribed 

by the statute, for the owner-dentist to be in more than one establishment 

during a majority of the time either personally overseeing dental opera­

tions being conducted therein or actually operating as a dentist. There is 

no suggestion whatever in your inquiry that dentist A is in the employ of 
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dentist B or vice versa. If the view here taken is not adopted then the 

section in question would have to be given a distorted application m 

regard to the facts recited. This was clearly not intended. 

It can hardly be asserted that two or more dentists are precluded from 

maintaining joint offices in the sense that a single reception or waiting 

room may be made available for the patients of each dentist. Moreover 

there is certainly no restriction against two or more dentists having office 

assistants or employes who render services for all dentists who are jointly 

engaged in practicing dentistry under the circumstances and conditions just 

related. It would have to be further conceded that if the dentists men­

tioned in your inquiry had adjoining but entirely separate offices in a 

particular building and the same situation existed in respect of another 

building there would be no conceivable basis for holding that the terms of 

Section .1 329- I, General Code, were being violated for that reason alone. 

In this connection I am using the words "separate offices" as connoting 

that each of such offices is under the exclusive control of one dentist. 

Should the situation be any different in the case where it is found expe­

dient to combine two or more small offices and establish one large office 

where there is a common reception or waiting room and two names are 

placed on the door ? 

Bearing in mind each of the dentists in question has his name on the 

door the provisions of Section 1329-1, General Code, are certainly being 

complied with in that each dentist is engaged in practicing "under his 

name only." ·wherein is any one being misled or being deceived?' It can 

hardly be asserted that because a person entered a dental office where there 

are two names on the door and one dentist happens to be home ill, or is 

out to lunch or away on a vacation that there is any intended deception. 

Therefore, on the facts recited I am of the opinion that the terms of 

Section 1329-r, General Code, are not being violated. 

I shall now turn to your second question and in that connection you 

have also called attention to Section 12711, General Code, which pro:vicles: 

"Whoever engages in the practice of dentistry and fails to 
keep displayed in a conspicuous place in the office wherein he 
practices the majority of his time, and in such manner as to be 
easily seen and read, the license granted him pursuant to the 
laws of this state shall be fined not less than twenty-five dollars 
nor more than one hundred dollars." (Emphasis added.) 
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Said section has been in force and effect as above set forth since 1935 

(n6 0. L. 82). Immediately prior thereto it provided (ro6 0. L. 297): 

"Whoever engages in the practice of dentistry and fails to 
keep displayed in a conspicuous place in the operating room in 
which he practices, and in such manner as to be easily seen and 
read, the license granted him pursuant to the laws of this state 
shall be fined not less than fifty dollars nor more than one hun­
dred dollars." (Emphasis added.) 

The section as last set out was the subject of consideration by one of 

my predecessors. The question he was asked is: ''If it is unlawful for a 

person or persons to practice. other than under his own name, how is it 

possible for one to own more than one office?" 

fn answer thereto my aforesaid predecessor, 111 Opinions of the 

,\ttorney General for JCJ27, Vol. lll. page 2368. adverted to an earlier 

opinion and said : 

"The specific question which you ask was under considera­
tion in an opinion of this department rendered on November 30, 
1923, and appearing in the Attorney General's Opinions for that 
year on page 757. The syllabus of that opinion reads as follows: 

"'Under the laws of Ohio a person may maintain more 
than one office if said person displays a license in conformity 
with Section 127rr, General Code.'" 

It is immediately apparent that under this former section a dentist 

would be compelled to take the license granted him from one office to 

another in order to comply therewith. lt would seem that, with a view 

to correcting a situation that was in need of correction, the section as last 

amended was changed so as to give the dentist some relief from the diffi­

culties that would be experienced in complying therewith. The hardship 

was lessened by merely requiring a dentist to keep his license in that office 

in which he practices the majority of his time. In view of this amendment 

you now ask, "How can the provisions of this section be met if Dr. A and 

Dr. B divided their time equally between two or more offices?" Before 

proceeding to comment on that matter it might be pointed out that, since 

this is a penal section, conviction can be secured thereunder only if non­

compliance is proved beyond a reasonable doubt. This might pose some 

serious difficulty. The words "majority of the time" relate to no specific 

period such as a week, day, month or year. It is entirely conceivable that 

a dentist could spend a majority of his time in one office during a par-
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ticular month and yet, over a period of a year, if a year is to be used as 

the yardstick, could spend a majority of his time in another office. While 

not specifically presented by your inquiry and hence not necessary to 

decide, some credence can be gi:ven to the view that a year might well be 

used as the yardstick since, under the terms of Section 1321-4, General 

Code, a dentist is required to pay an annual registration fee. If this is 

not done then by virtue of that section said license may be revoked by the 

state dental board. 

It is quite difficult to conceive of a situation where a dentist divides 

his time "equally" between two offices. In the sense that you are using 

that word it permits of no latitude one way or the other. It would obvi­

ously be impossible for a dentist to comply with the literal language of 

Section I 271 1, General Code, under such circumstances since there is no 

office wherein the dentist practices a majority of his time. It is felt, 

however, it should be pointed out it does not necessarily follow that under 

such a situation a dentist is subject to prosecution. If the license were 

on display at the office at the particular time the practice of dentistry was 

being engaged in thereat it could not be said there was a violation of law. 

I find nothing in present Section 12711, General Code, which precludes a 

dentist from taking his license from one office to another office. This 

would constitute a compliance with the section as it formerly existed. See 

Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. III, page 2368. The sec­

tion as amended and as now in force does not, as has been indicated, have 

such far reaching effect as the predecessor section. But doing more than 

a statute requires certainly can not, in every instance, lay one open to a 

charge of a violation thereof. 

In specific answer to your questions you are therefore advised as 
follows: 

1. ln a case where two dentists jointly own, operate and conduct 

more than one dental office, have their names appearing on or about each 

of said offices, and one dentist is practicing in one office during certain 

specified hours whereas the other dentist is practicing in another office 

during certain specified hours, and at other times said dentists exchange 

and each of them practices in the other office, and on some occasions said 

dentists are together in one or the other of their offices, such facts are not 

sufficient to constitute a violation of the terms of Section 1329-1, General 
Code. 
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2. A dentist who divides his time equally between two offices and as 

a consequence has no office wherein he practices the majority of his time 

can not comply with the literal language of Section 12711, General Code. 

However, it does not necessarily follow that such dentist is subject to 

prosecution under the terms thereof if, in such a situation, the registrant's 
license is being displayed in the particular office in which he is practicing 

dentistry at the particular time. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




