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OPINION NO. 67-094 

Syllabus: 

1. A county welfare department may not pay its 
employees on a semi-monthly basis. 

2. A county welfare department may not have a 
standard work week of 37½ hours. 

To: Wayne Ward, Director, Department of State Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 17, 1967 

I have before me your letter of recent date wherein 
you pose several questions with regard to Section 143.091, 
Revised Code, which places county welfare employees under 
the same salary schedule as state employees. You ask the 
following three questions: 

11 (1) If a welfare department continues to pay 
its employees on a semi-monthly basis, should 
the amount of pay be adjusted each pay period 
to conform with the number of work hours in 
that pay period, or should the amount of pay 
be constant? 

11 ( 2) Can a county welfare de1.>.:11'tment continue 
to have a standard work-week of 37½ hours? If 
so, should the employees be paid on the basis 
of hours worked or should they receive the same 
basic pay as the employee in another department 
who works a 40-hour week? 

11 ( 3) If employees on a 37½ hour work-week are 
paid on an hourly basis for time worked, can 
the Director of State Personnel assign such 



2-154 Opln. 67-094 ATTORNEY GENERAL 

employees to a higher step in the pay range, in 
order to make up for the work-week difference?" 

Section 143.091, Revised Code, effective July 25, 1967 
(Amended Substitute House Bill No. 421) to which your letter 
refers states in pertinent part: 

"(A) All positions, offices, and employ-
ments in each county department of welfare, 
except positions used exclusively in the retard­
ed children's program or in an institution oper­
ated by a county welfare department, are hereby 
assigned to the pay ranges established in section 
143.10 of the Revised Code if the classification 
is enumerated in section 143.09 of the Revised 
Code. * * * 

"* * * * * * * * *

"(E) Employees of each county welfare depart-
ment shall be paid a salary or wage in accord-
ance with the rates set forth in section 143.10 
of the Revised Code and pro~ress in their emplo~­
ment pursuant to divisions lE), and (F), and (G) 
of section 143.10 of the Revised Code. The provi­
sions of section 143.11 of the Revised Code concern­
ing the standard work week shall also be applicable 
to employees of county departments of welfare." 

(Emphasis added) 

The standard work week as provided in Section 143.11, 
Revised Code, states in part as follows: 

"Forty hours shall be the standard work 
week for all employees whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state. * * * 

If*** * * * * * *" 

Paragraph (E) of Section 143.091, supra, refers to 
Section 143.10, Revised Code, effective May 17, 1967; para­
graph (B) of Section 143.10, Revised Code, states: 

"(B) The pay schedule of all employees shall 
be on a bi-weekly basis with amounts computed 
on an hourly basis." 

Construed together, the terms of Sections 143.091, 143.10 
and 143.11, Revised Code, clearly provide that county welfare 
workers (1) should be paid bi-weekly, with salaries to be 
computed on an hourly basis; (2) should work the standard 
work week of 40 hours. This conclusion assumes that the work­
ers referred to in your questions are not part-time employees 
as provided for in paragraph (C) of Section 143.10, supra. 
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My answer to your first and second inquiries render it unneces­
sary to consider your third question. 

It 1s therefore my opinion and you are accordingly advised 
as follows: 

1. A county welfare department may not pay its employees 
on a semi-monthly basis. 

2. A county welfare department may not have a standard 
work week of 37½ hours. 




