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WATER LINE CONSTRUCTED TO SUPPLY INHABITANTS OF 

DISTRICT OUTSIDE MUNICIPALITY - COUNTY COMMIS­

SIONERS WITHOUT AUTHORITY TO SELL OR CONVEY EX­

CEPT TO A MUNICIPALITY-SECTION 6602-32,b G.C. 

SYLLABUS: 

Where county comm1ss10ners have constructed a water line for supplying the 
inhabitants of a district outside of a municipality, such commissioners are without 
authority to sell or convey the same, except to a municipality under the conditions 
set forth in Section 6602-32b, of the General Code. 

Columbus, Ohio, February 26, 1952 

Hon. Roland Pontius, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion as to the power of 

the Board of County Commissioners of Ashtabula County to sell to an 

individual or privately owned corporation a water line constructed by the 

County of Ashtabula in approximately the year 1920. It appears from 

your letter that for many years such line has been leased by the county 

to a privately owned water company and >that it is now ,the desire of the 

county commissioners, if possible, to sell sudh line. 

From your statement that the water line in question was laid in about 

the year 1920, I assume that it was laid pursuant to the provisions of 
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Sections 66o2-17 to 66o2-32 of the General Code. The act embodying 

these provisions was passed March 20, 1917, and is found in 107 Ohio 

Laws, page 432. The title of the act is: 

"To authorize boards of county commissioners to construct, 
maintain and operate any water supply or waterworks system 
within their respective counties not outside of any established 
sewer district, and to provide penalties for violation of its pro­
visions." 

Section I of this act, codified as Section 6602-17, General Code, then 

provided as follows : 

"For the purpose of preserving and promoting the public 
health and welfare. and providing fire protection, the boa•rds of 
county commissioners of the several counties of this state may, by 
resolution, construct, maintain and operate any public water 
supply or waterworks system within their respective counties, 
not outside of any established sewer district. * * * By contract 
with any municipal corporation, or any person, firm or private 
corpora,tion furnishing a public water supply within or without 
their county, they may provide such supply of water to such 
sewer di-strict or districts from the waterworks of such munici-
pality, ,person, finn or ,private corporation. * * *'' 

( Emphasis added.) 

This provision appears 111 said Section 6602-1 7 as it now reads, m 

identical language, except that ,the words ··not outside of any established 

sewer district" are changed to '"for any established sewer district." 

I do not find in this act, as originally passed, any provision authorizing 

the county commissioners to sell a water line or any other improvement 

contemplated by the act. Nor do I find any such provision in any of t!he 

amendments that have been made to the original aot, except in supplemen­

tary Sections 6602-32a and 6602-32b, General Code, found in I IO Ohio 

Laws, page 338. 

Section 6602-32a, General Code, ·reads as follows: 

"At any time after the formation of any sev..-er district the 
board of county commissioners may enter into a contract upon 
such terms and conditions and for such period of time as may be 
mutually agreed upon with any cit)' or village or any other county 
to prepare necessary plans and estimates of cost and to construct 
any wa,ter supply improvement or improvements to be used 
jointly by the contracting parties, and to provide for the furnish­
ing of wa,ter and for the joint use ,by suoh contracting parties of 
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such water supply improvement or the joint use of any suitable 
existing water supply or wa,ter mains belonging to either of such 
parties." (Emphasis added.) 

Section 6602-32b, General Code, provides in part: 

"* * * Any completed water supply or water works system, 
as defined in section 6602-1 7, General Code, for the use of any 
sewer district, constructed under the provisions of sections 
6602-17 to 6602-33, inclusive, General Code, and any part thereof, 
and located within any municipality or within any area which 
may be incorporated as a municipality or annexed to an existing 
municipality, or which provides water for such area, may by 
mutual agreement between the county commiss,ioners and such 
munioipality, be conveyed to such municipality, whioh shall there­
after maintain and operate such water supply and waterworks. 
* * *" (Emphasis added.) 

This provision authorizing the conveyance of a water supply 

improvement constructed by the county, it will be noticed, is limited 

to a conveyance to a municipality under the circumstances stated, 

and I find no authority in the statutes above referred to for any 

conveyance to any other person, nor do I find any other statute 

authorizing such action. The provisions of Section 2447, General 

Code, relative to disposal by the county commissioners of real 

estate belonging to the county do not appear broad enough to cover 

the sale of the water line in question. That section, so far as perti­

nent, provides: 

"If, in ,their opinion, the interests of the county so require, 
the commissioners may sell any real estate belonging to the 
county, and not needed for public use, or may lease the same, but 
no such lease shall be for a longer term than one year; * * *." 

( Emphasis added.) 

By the terms of Section 2447-r, General Code, such sale, if ordered, 

is to be made to the higihest bidder after advertisement. 

The general policy of ,the law relative to public water supply provided 

by a county may be indicated by reference to Section 6602-32, General 

Code, which authorizes the county commiss·ioners to purchase any water 

lines which have been cons,tiructed by a private corporation or indiv,idual. 

Having in mind ,the familiar rule that county commissioners have 

only such power as the General Assembly has conferred, and those neces-
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sadly implied from the granted powers, I am of the opm1on that where 

county commissioners have constructed a water line for supplying the 

inhabitants of a district outside of a municipality, such commissioners 

are without authority to ·sell or convey the same, except to a municipal~ty 

under the conditions set forth ,in Sectiion 66o2-32b of the General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




