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OPINION NO. 81-078 

Syll1bu1: 

A township trustee may serve as the holder of a certificate of 
competency as an electrical safety inspector privately employed in 
the business of conducting electrical inspections, provided that he 
removes himself fr;:,m any situation involving self-dealing or conflict 
of Interest. 

To: Gregory A. White, Lorain County Proa. Atty., Elyrla, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 4, 1981 

I am in receipt of your letter in which you request my opinion with regard to 
whether an individual may serve as a certified electrical safety inspector in the 
same township In which he holds the office of township trustee. 

I understand that a question has been raised by a township trustee concerning 
the propriety of his conducting for a private individual an electrical inspection 
within a home; the house is located on a lot which may be in violation of Columbia 
Township zoning provisions because of insufficient frontage. The potential 
violation was brought to the attention of the township trustee by a zoning inspector 
subsequent to the electrical inspection; further, the violation was unknown to the 
township trustee at the time of the electrical inspection. Township trustees have 
broad authority over township zoning pursuant to R,C. Chapter 519, and this 
authority presents a suggested incompatibility with the township trustee's 
employment as an electrical safety inspector. 

More specifically, you ask whether the positions of township trustee and 
certified electrical safety inspector are compatible within the meaning of R.C. 
3.U. R.C. 3.ll states: "No person shall hold at the same time by appointment or 
election more than one of the following offices: sheriff, county auditor, county 
treasurer, clerk of the court of common pleas, county recorder, prosecuting 
attorney, and probate judge." Clearly, neither a township trustee nor a certified 
electrical safety inspector fits within the specific language of this statute. Thus, a 
consideration of R.C. 3.11 is unnecessary to an analysis of your question. 

However, the question still remains whether the above mentioned positions 
may be analyzed under the compatibility scheme provided c;; 1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-lll. In Op. No. 79-lll, I set forth the seven questions which must be 
considered as part of the analysis of whether two public positions are compatible. I 
opined in Op. No. 79-lll that a compatibility analysis is applicable where an 
individual holds concurrently two public offices or a public employment and a 
public office. However, the need for a compatibility analysis will not arise where 
an individual holds concurrently a public office and a private employment: "The 
question of comp11tibility of offices does not actually arise if one of the offices 
involved is a private rather than a public office." 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-168 at 
2-335. See 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-016; 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-057; 1965 Op. 
Att'y Geii:""No. 65-150; 1942 Op, Att'y Gen. No. 5350, p. 522; 1938 Op. Att'y Gen. No. 
3440, vol. Ill, p. 2320. 

Thus, an initial consideration must be whether a township trustee and a 
certified electrical safety inspector are both public positions. 

Considering the position of township trustee, in a 1979 opinion I recited a test 
for determining whether a position is a public office: 

The chief and most decisive characteristic of a public office is 
determined by the quality of the duties with which the appointee is 
invested, and by the fact that such duties are conferred upon the 

December I9X I 



2-308 OAG 81-078 ATTORNEY GENERAL 

appointee by law. If official duties are prescribed by statute, and 
their performance involves the exercise of continuing, independent, 
political, or governmental functions, then the position is a public 
office and not an employment. State ex rel. Landis v. 
Commissioners, 95 Ohio St. 157, 159 (1917). See also Pistole v. 
Wlltshii•e, 22 Ohio Op. 2d 464 (C.P. Scioto Co.,1961); State ex rel. 
Louthan v. Taylor, 12 Ohio St. 130 (1861); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72­
014. 

1979 Op. Att'y Gen. No. 79-049 at 2-154. The position of township trustee is clearly 
a public office. Pistole v. Wiltshire, 90 Ohio L, Abs. 525, 533 (1961). R,C, Chapter 
505 prescribes a township trustee's duties, which involve the use of independent 
political judgment. 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-035. See generally 1955 Op. Att'y 
Gen. No. 5565, p. 328. 

As defined in R.C. 3783.0l(A), an "(e] lectricnl safety inspector" Is "a person 
who is certified as provided in [R.C.] Chapter 3783." R.C. 3783.03(A) authorizes 
the Board of Building Standards to "issue a certificate of competency as an 
electrical safety inspector to any person whom it determines to be 0f good moral 
character and who successfully passes an examination. • .or who qualifies for 
renewal." Pursuant to R.C. 3783.06, only a person who holds such a certificate may 
"engage in the practice of electricnl inspection in this state." The practice of 
electrical Inspection is defined by R,C, 3783.0l(B) as follows: 

The "practice of electrical ins~ection" includes any 
ascertainment of compliance with the Ohio building code, or the 
electrical code of a political subdivision of this state by a person 
who, for compensation, inspects the construction and installation of 
electrical conductors, fittings, devices, and fixtures for light, heat or 
power services equipment, or the installation, alteration, 
replacement, maintenance, or repair of any electrical wiring and 
equipment that is subject to any of the aforementioned codes. 
(Emphasis added.) 

~~ 4 Ohio Admin. Code 4101:2-93-02(E). 

Clearly, an individual who is hired by the state or a political subdivision to 
inspect electrical equipll_lent and wiring and to ascertain whether it complies with 
the Ohio Building Code or a local electrical code holds a public employment. 
However, the possession of a certificate of competency as an electrical safety 
inspector does not, in itself, constitute a public office or employment; rather, it 
merely qualifies the person to obtain employment in such capacity, if he chooses to 
do so. Unless an electrical safety inspector is actually hired by a public body, he 
has no authority to ascertain whether there is compliance with applicable electrical 
codes, and he cannot be said to hold a public office or employment. See R.C. 
307,13 (board of county commissioners may contract for services of an electrical 
safety inspector); 4 Ohio Admin. Code 4101:2-1-31 (necessity for inspection by the 
building official). 

lR.C. 3783.0l(C) states: 

"Ohio building code" means the rules and regulations 
adopted by the board of building standards under Chapter 3781. 
of the Revised Code. 

See also 4 Ohio Admin. Code 4101:2. 
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It is my understanding that the individual in question has not been hired by 
the state or any political subdivision in the capacity of electrical safety inspector. 
Rather, in this instance, the individual conducted an electrical inspection for a 
private homeowner. The purpose of the electrical inspection was to determine 
whether the private dwelling met the standards of compliance under the National 
Electrical Code for an electric utility company to initiate electrical service. 
Hence, the electrical inspection was not undertaken on behalf of a public body, and 
the individual in question did not perform such inspection in conjunction with any 
public office or employment. 

It is fair to state that your request originally assumed that an issue arose for 
my consideration as a result of the potential incompatibility of two public offices 
or of a public office (township trustee) and a public employment (certified 
electrical safety inspector for the State of Ohio). However, as explained above, 
because it appears that the possession of a certificate of competency as an 
electrical safety inspector, in itself, represents a private status, rather than a 
public employment or a public office, a compatibility analysis is inappropriate in 
determining whether one person may hold the position of township trustee and also 
be certified as an electrical safety inspector. 

Despite my conclusion that your question is not susceptible of analysis within 
the framework of Op. No. 79-lli because one position is a private employment, "the 
questions of conflict of interest and [self-dealing] by public officers would apply 
whether or not the other position •..is a public or private office." Op. No. 70-168 
at 2-335. 

Considering questions of self-dealing and conflict of interest, one of my 
predecessors has stated: 

Any public officer owes an undivided duty to the public. It is 
contrary to public policy for a public officer to be in a position which 
would subject him to conflicting duties or expose him to the 
temptation of acting in any manner other than the best interest of 
the public. (Citation omitted.) 

Op. No. 70-168 at 2-336. I am aware of no relationship between the public office of 
township trustee and a private employment as a holder of a certificate of 
competency as an electrical safety inspector which might cause the township 
trustee to act in a manner contrary to the best interests of the public. Further, I 
can see no interconnection between township zoning, see R.C. Chapter 519, and the 
township trustee's private status as the holder of a certificate of competency as an 
electrical safety inspector. 

This is clearly a situation unlike the one considered in 1932 Op. Att'y Gen. 
No. 4021, vol. I, p. 150, where a district board of health plumbing inspector was 
found to have a conflict of interest with his private employment in the plumbing 
business because of the potential for being placed in the position of being an 
inspector of his own work. Here, the township trustee is not in the position of 
passing judgment on work he may have performed in his private employment as the 
holder of a certificate of competency as an electrical safety inspector. 

Nor is this a situation like the one presented in a 1938 opinion where one of 
my predecessors cautioned a member of a county child welfare board, who also 
served as a member of a private welfare agency, against any self-dealing or actions 
that might pose a conflict of interest: 

I cannot avoid commenting that inasmuch as a county welfare board 
member must approve payment of accounts with agencies and persons 
rendering services to the board, and must as a matter of official duty 
inspect and pass upon all homes and institutions wherein children 
under care of the BoRrd are placed, it is at least an act of bad taste 
and questionable public policy for a board member to permit 
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contractual relationships with a private agency of which he is a 
member. By such action he would certainly lay himself open to the 
suspicion of having used his official connection to further his private 
interests. Certainly this should be avoided to say nothing of any 
situation which would prevent the unhampered and responsible 
exercise of his duties as to examination and inspection of all places 
where children under care of the board are placed. 

1938 Op. Att'y Gen. No. 3440, vol. III, p. 2320 at 2322. I do not see any contractual 
relationships between the township trustees and the privately employed holder of a 
certificate of competency as an electrical safety inspector which would constitute 
self-dealing nor any situation that might pose a conflict of interest. Following the 
clear warning of the aforementioned 1938 opinion, I would caution the township 
trustee who holds a certificate of competency as an electrical safety inspector to 
avoid any situations of self-dealing or conflict of interest which might arise. See 
[1980-1981 Monthly Record] Ohio Admin. Code 4101:2-93-09 at 870 to 871 (imposing 
ethical and conflict of interest standards upon electrical safety inspectors). 
Nevertheless, I find, in the present setting, no apparent conflict of interest or 
division of loyalties between the public position of a township trustee and a 
privately employed holder of a certificate of competency as an electrical safety 
inspector. 

I note, for your information, that certain potential conflict of interest 
questions are clearly within the purview of the Ohio Ethics Commission pursuant to 
R.C. Chapter 102 and R.C. 2921.42, The Ohio Ethics Commission has established 
regulations and will issue advisory opinions with regard to such matters. Also, 
under R.C. 3783.07 and rule 4101:2-93-09, the Board of Building Standards will 
consider complaints concerning conflicts of interest regarding electrical safety 
inspectors. 

It is, therefore, my opinion, and you are accordingly advised, that a township 
trustee may serve as the holder of a certificate of competency as an electrical 
safety inspector privately employed in the business of conducting electrical 
inspections, provided that he removes himself from any situation involving self­
dealing or conflict of interest. 




