
       

 

 

 

 

   

 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1983 Op. Att’y Gen. No. 83-019 was clarified by 
2003 Op. Att’y Gen. No. 2003-021. 
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OPINION NO. 83-019 

Syllabus: 

Regardless of whether a county employee's service with the county or 
any political subdivision of the state has been continuous, R.C. 325.19 
entitles the employee to credit for any such prior service for purposes 
of computing the amount of vacation leave to which he is entitled 
under that statute. (1958 Op. Att'y Gen. No. 2575, p. 510, approved 
and followed in part.) 

To: J. David Webb, Paulding County Prosecuting Attorney, ~11uldlng, Ohio 
By: Anthony J. Celebre;n:e, Jr., Attorney General, Aprll 18, 1983 

I have before me your opinion request in which you ask whether R.C. 325.19 
requires that a county employee's service be uninterrupted in order to be included 
as prior service credit for purposes of computing the vacatic-n benefits to which the 
employee is entitled under that statute. 

R.C. 325.19 states, in pertinent part: 

(A) Each full-time employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
eighty hours of vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly eay eer_iods. A 
full-time county employee with eight or more years of service with 
the county or any political subdivision of the ::;t,;.te shall have earned 
and is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave with 
full pay. A full-time county employee with fifteen or more years of 
service with the county or any eolitical subdivision of the state shall 
have earned and is entitled to one hundred sixty hours of vacation 
leave with full pay. A full-time county employee with twenty-five 
years of service with the county or any eolitical subdivision of the 
state shall have earned and is entitled to two hundred hours of 
viic'ii"tion leave with full pay. 

Thus, the amount of vacation leave to which a county employee is entitled under 
R.C, 325.19 depends uptin his length of service with the county or any political 
subdivision of the state. 

R.C. 9.44 also entitles a county employee earning vacation credits 
currently to service credit for time served with the state or any political 
subdivision of the state for purposes of computing the amount of his vacation 
leave. Since you ask only about R,C. 325,19, this opinion will not discuss the 
inclusion of state service under R,C, 9.44 for purposes of computing a county 
employee's vacation benefits. 
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In 1958 Op. Att'y Gen. No. 2575, p. 510, one of my predecessors discussed 
whether R.C. 325.19 required a county employee to have fifteeen years of 
continuous county service in order to be entitled to three weeks of vacation. At 
the time 1958 Op. No. 2575 was issued, R.C. 325.19 read, in part, as follows: 

Each employee in the several offices and departments of the 
county service, after service of one year, shall be entitled during 
each year thereafter, to two calendar weel<s, excluding legal holidays, 
vacation leave with full pay. Employees having fifteen or more years 
of county service are entitled to three calendar Wt::c;ks of such leave. 

1955-1956 Ohio Laws 416 (Am. H.B. 27, eff. Sept. 23, 1955). In examining the plain 
language of the statute, my predecessor concluded at 511 that, "[i] f an employee 
has had fifteen years service with the county over any period regardless how far 
back in years this service began and how intermittent his employment may have 
been, he would be entitled to the three week vacation provision as set forth in this 
statute." ~ 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-222 (adopting 1958 Op. No. 2575). 

Although R.C. 325.19 has since been amended several times, I believe that the 
statute still does not require that service time be continuous in order to be credited 
to a county employee for purposes of computing the amount of vacation to which 
the employee is entitled by that statute. 

It is well settled that the intent of the legislature in enacting a statute should 
be discerned from the plain language of the statute. Slingluff v. Weaver, 66 Ohio 
St. 621, 64 N .E. 574 (1902) (syllabus, paragraph two). Concerning a county 
employee's service for purposes of vacation leave, R.C. 325.19 requires only that 
service be with either the county or a political subdivision of the state and that one 
year of service be computed on the basis of twenty-six biweekly pay periods. Since 
the statute does not specify that service time must be uninterrupted, no such 
limitation may be implied. See 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-149 at 2-311 (in 
interpreting the meaning of "county service" under R.C. 325.19, "it would seem that 
the General Assembly intended the broadest coverage legally permissible"). 

In your request, you specifically ask: 

if a county hospital employs an individual who previously had seven 
years of service in the County Treasurer's Office, which was followed 
by three years of employment in the private sector, how many hours 
of vacation leave is the employee entitled to after completing one 
full year of service with the C')Unty hospital? 

Since the employee is entitled to seven years of service credit for his employment 
with the county treasurer, he will, after completion of one year of service with the 
county hospital, have a total of eight years of service, even though such service has 
not been continuous. Upon completion of eight years of service, a county employee 
is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave. 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-093. 

Concerning the above example, you also ask whether there is "any limit to the 
amount of time that can elapse between periods of service with the county or any 
political subdivision of the state, before the prior service is no longer considered 
for calculating the vacation leave to which the employee is entitled." As stated 
above, R.C. 325.19 does not require that only continuous service be included as 
prior service for purposes of computing a county employee's vacation benefits, nor 
does the statute contain any language which would suggest that there is any 
limitation placed upon the time within which such prior service must have occurred 
in order to be placed to an employee's credit. 1958 Op. No. 2575 at 511 (R.C. 325.19 
"does not 1·equire that the service of a county employee be continuous to entitle 
him to the three week vacation provision nor does the time during which the 
employment was rendered enter into the matter"). Compare R.C. 325.19(A) with 
R.C. 325.19(C) (limiting to three years the time for which vacation benefits may be 
carried over) and R.C. 124.38 (previously accumulated sick leave of an employee 
who has separated from the public service shall be placed to his credit upon 
reemployment in the public service, provided that such reempbyment occurs within 
ten years of the date of his last termination from public service}. 

June 1983 
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It is, therefore, my opinion, and you are advised, that, regardless of whether a 
county employee's service with the county or any political subdivision of the state 
has been continuous, R.C. 325.19 entitles the employee to credit for any such prior 
service for purposes of computing the amount of vacation leave to which he is 
entitled under that statute. (1958 Op. Att'y Gen. No, 2575, p. 5101 approved and 
followed in part.) 
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