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CITY LEGISLATIVE AUTHORITY-APPROVAL OF PLAT 

JURISDICTION OF CITY PLANNING COMMISSION-§§711.09, 

711.101 RC. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 711.101, Revised Code, the legislative authority of a 
city may adopt rules and regulations establishing standards and specifications for the 
construction of streets, sanitary sewers, storm sewers, sidewalks, curbs and gutters, 
and such rules and regulations may require compliance therewith as a condition 
precedent to the approval of a plat required by Section 711.09, Revised Code, by the 
city planning commission. Opinion No. 3166, issued on July 27, 1962, approved and 
expanded. 

2. A city planning commission which has adopted a plan under Section 711.09, 
Revised Code, has exclusive jurisdiction as to the approval of plats in the city and 
in the area within three miles of the corporate limits thereof, excluding land in other 
municipal corporations, and the county planning commission has no jurisdiction as 
to that area. 

Columbus, Ohio, September 19, 1962 

Hon. Robert L. Marrs, Prosecuting Attorney 

Butler County, Hamilton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of County Commissioners, through this office, 
is requesting an opinion concerning the interpretation of Section 
711.09, Ohio Revised Code, as to the portion regarding the 
adoption of general rules and regulations by a municipality, gov­
erning plats and subdivisions of land falling within its jurisdiction, 
in order to secure and provide for the co-ordination of streets 
within the subdivision with existing streets and roads, or with 
the plans or plats of the municipal corporation, etc. 

"It seems that the City of Middletown ha:s adopted a plan 
for the major streets and other public grounds for the territory 
within three miles of its corporate limits. Further, being aware 
of 1955 OAG 5260 and 1929 OAG 847, which provide for the 
exclusiveness of the jurisdiction of plat and map approval with 
the municipality and the County Engineer's duties under Sections 
315.08 and 5559.01, ORC, our questions are: 

"l. May a municipality set the specifications and s,tandards 
for sanitary sewers, i:,torm sewers, sidewalks, curb and gutter 
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building specifications, as well as the specifications for width and 
material for street and road improvements, as part of the general 
rules and regulations specified in Section 711.09? 

"2. May a municipality, exercising its powers within the 
three-mile limit, require a sub-divider to make installation of any 
or all of the above improvements prior to giving its plat approval 
to the exclusion of the County Commission? 

"3. Does a sub-divider's plat within the three-mile radius, 
as described above, containing the above improvements, also re­
quire the approval of the County Commission?" 

Section 711.09, Revised Code, dealing with the approval of plats in 

cities and villages, reads, in part, as follows : 

"Whenever a city planning commission adopts a plan for the 
major streets or thoroughfares and for the parks and other open 
public grounds of a city or any part thereof, or for the territory 
within three miles of the corporate limits thereof or any part 
thereof, except a part of such territory, lying within a munici­
pal corporation, then no plat of a subdivision of land within such 
city or territory shall be recorded until it has been approved by 
the city planning commission and such approval indorsed in 
writing on the plat. If such land lies within three miles of more 
than one city, then this section shall apply to the approval of the 
planning commission of the city whose boundary is nearest to the 
land. 

"* * * * * * * * * 
"The planning commission, platting commissioner, or legis­

lative authority of a village may adopt general rules and regula­
tions governing plats and subdivision of land falling within its 
jurisdiction in order to secure and provide for the co-ordination 
of the streets within the subdivision with existing streets and 
roads or with the plan or plats of the municipal corporation, 
for the proper amount of open spaces for traffic, circulation, 
and utilities, and for the avoidance of future congestion of popu­
lation detrimental to the public health or safety but shall not impose 
a greater minimum lot area than 4800 square feet. Such rules and 
regulations may provide for the modification thereof by such plan­
ning commission in specific cases where unusual topographical or 
other exceptional conditions require such modification. 

"However, no city or village planning commission shall adopt 
any rules or regulations requiring actual construction of streets 
or other improvements or facilities or assurance of such construc­
tion as a condition precedent to the approval of a plat of a sub­
division unless such requirements have first been adopted by the 
legislative authority of the city or village after a public hearing. 
Such rules and regulations shall be promulgated and published as 
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provided by sections 731.17 to 731.42, inclusive, of the Revised 
Code, and before adoption a public hearing shall be held 
thereon and a copy thereof shall be certified by the commission, 
commissioner, or such legislative authority to the county recorder 
of the county in which the municipal corporation is located. 

"* * * ,vhen a plan has been adopted as provided in this 
section the approval of plats shall be in lieu of the approvals 
provided for by any other section of the Revised Code, so far as 
territory within the approving jurisdiction of the commission, 
commissioner, or such legislative authority, as provided in this 
section, is concerned. * * *" (Emphasis added) 

Where a city planning commission has adopted a plan for the major 

streets or thoroughfares and for the parks and other open public grounds 

of the city or any part thereof, or for the territory within three miles of the 

corporate limits thereof or any part thereof, all plats of subdivisions of 

land within such city and three mile territory must be approved by the 

city planning commission. Section 711.09, sitpra. And in this regard, the 

syllabus of Opinion No. 847, Opinions of the Attorney General for 1929, 

page 1302, reads as follows: 

"A city planning commission which has adopted a plan for 
the territory within three miles of the corporate limits thereof, 
has exclusive jurisdiction of ,the approval of plats and maps for 
the territory within three miles of the corporate limits of such 
municipality." 

Also, in Opinion No. 2775, Opinions of the Attorney General for 

1958, page 579, it is stated at page 582: 

"Section 71.09, Revised Code, relates to the powers of a 
city planning commission which has jurisdiction also for a distance 
of three miles outside the city. Section 711.10, supra, relates to 
the powers of a county or regional planning commission which 
has jurisdiction in the remaining area of the county." 

Section 711.101, Revised Code, allowing the legislative authority of 

a municipal corporation to adopt certain rules and regulations, reads as 

follows: 

"As to land falling within its jurisdiction or the jurisdiction 
of its planning commission, the legislative authority of a municipal 
corporation, or the board of county commissioners, may adopt 
general rules and regulations setting standards and requiring and 
securing the construction of improvements shown on the plats 
and plans required by sections 711.05, 711.09 and 711.10 of the 
Revised Code. 
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"Such rules and regulations may establish standards and 
specifications for the construction of streets, curbs, gutters, side­
walks, street lights, water mains, storm sewers, sanitary sewers, 
and other utility mains, piping, and other facilities, may require 
complete or partial installation of such improvements, and may 
make such installations a condition precedent to the sale or lease 
of lots in a subdivision or the issuance of a building permit for 
the improvement of a lot, and may require in lieu of actual 
construction a performance agreement and the furnishing of a 
performance bond or other guarantee or security for the purpose 
of assuring the installation of such improvements deemed neces­
sary or appropriate in the public interest. The legislative au­
thority of a municipal corporation or the board of county commis­
sioners may accept such performance bond or other guarantee or 
security, under such conditions and time limitation as it may de­
termine. However, any actual construction or performance bond 
required by the legislative authority of a municipal corporation 
or board of county commissioners shall be limited to improve­
ments and facilities directly affecting the lots to be improved or 
sold. 

"Such rules and regulations may require the submission of 
plans and specifications for the improvements set forth in this 
section for approval as a condition precedent to the approval of 
a plat required by sections 711.05, 711.09 and 711.10 of the Re­
vised Code, and may require the actual construction or agreement 
or assurance of such construction as a condition precedent to the 
approval required under said sections." 

Section 711.09, supra., does not give a municipality authority to estab­

lish standards as to sanitary sewers, storm sewers, sidewalks, etc., and if 

your first question were to be answered on that section alone, I would be 

constrained to answer in the negative. Said Section 711.09 must, however, 

be read with Section 711.101, supra, which latter section allows the munici­

pal corporation to adopt rules and regulations as to land falling within the 

jurisdiction of its planning commission, setting standards and specifications 

for the construction of streets, etc., and making compliance with such 

standards and specifications necessary for the approval of the plat required 

by Section 711.09, supra. 

The effect of Sections 711.09 and 711.101, supra, were discussed in my 

Opinion No. 3166, issued on July 27, 1962. I held in the first paragraph 

of the syllabus of that opinion as follows: 

"Pursuant to Section 711.101, Revised Code, the legislative 
authority of a city may adopt rules and regulations establishing 
standards and specifications for the construction of streets in the 
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city or within three miles of the corporate limits thereof, and such 
rules and regulations may require compliance therewith as a con­
dition precedent to the approval of a plat required by Section 
711.09, Revised Code, by the city planning commission." 

The question in Opinion No. 3166, supra, dealt only with the au­

thority of the city as to establishing standards and specifications for the 

construction of streets, and the answer was limited to that question. Ob­

viously, however, under the statutes in question, standards and specifica­

tion may be adopted for the construction of streets, curbs, gutters, side­

walks, street lights, water mains, storm sewers, sanitary sewers, and 

other utility mains, piping and other facilities. Thus, the above-noted 

conclusion of Opinion No. 3166 may be expanded to that exetnt. 

Regarding your second question, pertaining to a county ( or regional) 

planning commission, Section 711.10, Revised Code, reads in part: 

"Whenever a county planning commission or a regional 
planning commission adopts a plan for the major streets or high­
ways of the county or region, then no plat of a subdivision of land 
within such county or region, other than land within a municipal 
corporation or land within three miles of a city as provided in sec­
tion 711.09 of the Revised Code, shall be recorded until it is 
approved by such county or regional planning commission and 
such approval is indorsed in writing on the plat. * * * 

"* * * * * * * * *" 

Accordingly, the authority of the county planning commission as to plats 

is limited to the area of the county not within the jurisdiction of municipal 

planning commissions. 

In view of the above, I am in accord with the views of my prede­

cessors in the 1929 and 1958 opinions and conclude that Section 711.09, 

supra, gives a city planning commission which has adopted a proper plan, 

exclusive authority as to the approval of plats within the city and within 

three miles of the corporate limits thereof, except that area within said 

three miles in which another municipal corporation, or part thereof, is 

located. 

The answer to the second question appears to be dispositive of the 

rt:hird. That is, since the city planning commission has exclusive authority 

in the area concerned, there is no requirement that the county commission 

approve a plat. 
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Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 
are advised : 

1. Pursuant to Section 711.101, Revised Code, the legislative au­
thority of a city may adopt rules and regulations establishing standards 

and specifications for the construction of streets, sanitary sewers, storm 

sewers, sidewalks, curbs and gutters, and such rules and regulations may 
require compliance therewith as a condition precedent to the approval of a 

plat required by Section 711.09, Revised Code, by the city planning com­

m1ss10n. Opinion No. 3166, issued on July 27, 1962, approved and ex­

panded. 

2. A city planning comm1ss10n which has adopted a plan under 

Section 711.09, Revised Code, has exclusive jurisdiction as to the approval 
of plats in the city and in the area within three miles of the corporate 

limits thereof, excluding land in other municipal corporations, and the 

county planning commission has no jurisdiction as to that area. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




