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COROXER, ACTING COU~TY-MAY BE COMPENSATED FOR 

MEDICAL CARE TO INDIGE:'.\T PERSON-PAID FROM POOR 

RELIEF FUNDS IF PROPER PROCEDURE FOLLOWED TO OB­

TAIN CARE. 

SYLLABUS: 

An acting county coroner who has furnished medical care to an 
indigent person may be compensated therefor from poor relief funds 
if the necessary procedure for obtaining such care has been followed. 

Columbus, Ohio, December 3, 1942. 

Hon. Richard E. Hole, Prosecuting Attorney, 

Greenville, Ohio. 

Dear Sir: 

Receipt is acknowledged of your letter of recent date, which reads: 

"The local Relief Director, Mr. Karl Schmallenberger, has 
asked me to request your office for an informal opinion con­
cerning the legality of payments to a doctor who rendered serv­
}ces to indigent persons and who is acting Coroner of Darke 
County. 

Due to the number of doctors inducted into the Armed For­
ces of the United States, it is nearly impossible to have the in­
digent persons go to a doctor other than the Coroner and Mr. 
Schmallenberger thought it might be possible, under the present 
emergency, that such payments would be approved." 

Pursuant to Section 3391, General Code, the Legislature has defined 

the term "poor relief" as including "medical care". Your inquiry con­

cerns the legality of payments by the relief authorities to a physician 

who was the acting coroner of Darke County at the time he rendered 

medical services to indigent persons entitled thereto. 

In passing on this matter it has been necessary to first determine 

whether there is any statutory enactment which precludes a physician 

from rendering professional services to persons while holding the office 

of county coroner. I am not, at this time, considering any of the pro­

visions of H. B. No. 675 relating to the administration of poor relief 

(118 O.L. 710). This act will hereinafter be referred to. 
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The office of coroner is a very ancient one and it is said to be of 

equal antiquity with that of the sheriff. At the present the coroner can 

only exercise such powers and jurisdiction as are provided by statute 

and his duties are largely ministerial in character but certain of them 

are, nevertheless, in a limited sense quasi judicial. 

Prior to the time of enactment into its present form, Section 2856-3, 

General Code provided that: 

"In counties having a population according to the last fed­
eral census of 100,000 or more, no person shall be eligible to 
the office of coroner except a licensed physician of good standing 
in his profession." 

There being no provision therein respecting eligibility in counties 

having a smaller population, until the aforesaid act was amended ( 117 

O.L. 44), it followed that any person eligible generally to hold public 

office was eligible for the office of coroner. But, as presently in force, 

no person shall be eligible to the office of coroner in any county except 

a licensed physician, or a person who shall have previously served as 

coroner prior to his election. 

The Legislature has apparently recognized that in those counties in 

this state having a population according to the last federal census of 

400,000 or more, the demands upon the time of the coroner would be 

much more extensive than in the far greater number of counties not hav­

ing such population. This is evident by reason of the right of the cor­

oner to appoint an assistant, which authority is found in Section 2856-

2, General Code. A further distinction is recognized in view of the ad­

ditional provisions of this same section authorizing the coroner to appoint 

an official stenographer-secretary when the population of the county is 

100,000 or more. 

It may be said that the principal duties of the coroner relate to the 

holding of inquests for which he is allowed certain statutory fees. In 
counties of less than 400,000 in population he must report to the county 

commissioners the amount of fees collected under all sections of the 

General Code. Whereas in counties having a population in excess of 

400,000 he receives a salary of $6,000 per annum and must pay over to 

the treasurer of the county all fees to which he is entitled under all sec­

tions of the General Code forthwith upon receipt of same. The Legis-
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lature has also apparently recognized that in certain counties the serv­

ices rendered by the coroner would be of such a limited nature as to 

warrant the fixing of a minimum of $150.00 per annum as the compen­

sation to be received by him. Section 2866-1, General Code, with re­

spect thereto, provides: 

'·In counties having a population, according to the last fed­
eral census, of less than four hundred thousand the total com­
pensation paid to the coroner as fees, under all sections of the 
General Code, in no case shall exceed five thousand dollars per 
annum or be less than one hundred and fifty dollars per annum. 
If the fees in any one year are less than the minimum compen­
sation allowed by law then such coroner shall be allowed the 
difference up to one hundred and fifty dollars to be paid by the 
county commissioners out of the emergency or contingent fund." 

In considering the foregoing and other sections of the General Code 

relating to the duties and powers of a county coroner, I am forced to 

conclude the Legislature has not enacted any law which specifically pre­

cludes a physician who holds the office of coroner from pr.acticing his 

profession while not engaged in the performance of such duties as are 

imposed upon him by law. With this in mind, I pass now to the question 

which you have asked. 

I have examined the prov1s1ons of the poor relief act, being Sec­

tions 3391 to 3391-12, inclusive, General Code. I find nothing therein 

which I can consider as precluding the acting coroner of Darke County 

from rendering the medical care to which an indigent person may be 

entitled under the provisions of such act. Should there be some question 

as to what constitutes "medical care" as defined by Section 3391, Gen­

eral Code, how the same is dispensed and the limitations imposed before 

the person furnishing same can be compensated therefor, I direct your 

attention to my Opinion No. 2 648, found in 1940 Opinions of the At­

torney General, Vol. II, at page 781. 

It might be well to note that pursuant to the provisions of Section 

3391-3, General Code, the state director of public welfare is authorized: 

" * ,:, ,:, to adopt and promulgate rules governing the ad­
ministration of poor relief by local relief authorities. Unless 
otherwise provided by law, all such rules shall be promulgated 
by mailing a certificate copy thereof to each local relief author­
ity and filing a certified copy thereof in the office of the sec­
retary of state." 
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I have made inquiry at the office of the Secretary of State and have 

been informed no rules have been filed there with respect to the ad­

ministration of the poor relief law. In the absence of any rule on the 

matter, it, therefore, becomes unnecessary to consider the validity or ef­

fect of same in answering your question. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it 

is my opinion that an acting county coroner who has furnished medical 

care to an indigent person may be compensated therefor from poor relief 

funds if the necessary procedure for obtaining such care has been fol­

lowed. 

Respectfully. 

THm1As J. HERBERT 

Attorney General. 




