
       

 

 

 

 

   

 

 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

The syllabus paragraph 2 of 2010 Op. Att’y Gen. No. 2010-001 
was overruled in part due to statutory change by 2015 Op. Att’y 
Gen. No. 2015-017. 
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OPINION NO. 2010-001 

Syllabus: 

2010-001 

1. A board of county commissioners has a mandatory duty under R.C. 
307.01 to provide the county law library resources board with of­
fices and necessary facilities. 

2. A board of county commissioners has no statutory authority to 
charge a county law library resources board for space or utilities, or 
a fee for indirect costs, overhead, or centralized or support services. 

3. A board of county commissioners has the discretion, but is not 
required, to appropriate money from the general fund for the use of 
the county law library resources board beyond the offices and neces­
sary facilities the board of commissioners is required to provide 
under R.C. 307.01. 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, January 7, 2010 

You have asked about the extent of a board of county commissioners' 
responsibility under Am. Sub. H.B. 420, 127th Gen. A. (2008) (eff. Dec. 30, 2008) 
to provide space and utilities and general fund moneys to the county law library re­
sources board (LLRB). You wish to know whether Am. Sub. H.B. 420 requires the 
board of county commissioners to provide space and utilities for the use of the 
county law library, and if it does provide space and utilities, whether it may charge 
these costs to the LLRB. You also ask whether the commissioners have a duty to 
appropriate general fund money to the LLRB or whether their sole duty is ''to ap­
prove [a] county library resource board's estimated annual budget and disburse 
general fund monies they do elect to appropriate on a semi-annual basis.'' 

Traditionally, county law libraries have been operated by county law library 
associations, which are private entities organized as private associations or non­
profit corporations under R.C. 1713.28. See Van Wert County Law Library Associa­
tion v. Stuckey, 60 Ohio L. Abs. 1 (C.P. Van Wert County 1949); 1995 Op. Att'y 
Gen. No. 95-029; 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-102. If they met certain conditions, 
law library associations were statutorily entitled to financial support from the 
county-the compensation of the law librarian and that of not more than two assis­
tant librarians was paid from the county treasury, and the board of county commis­
sioners was required to provide rooms and utilities at county expense. See 2004 Op. 
Att'y Gen. No. 2004-010; 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-104. County law library as­
sociations could also receive certain fines, penalties, and forfeited bail, as well as 
dues, fees, and gifts from private donors. See Van Wert County Law Library As­
sociation v. Stuckey; 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-010. 
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Am. Sub. H.B. 420 has profoundly altered the organization and operation of 
county law libraries.1 It has created in each county a new county entity, the law 
library resources board, which must "provide legal research, reference, and library 
services to the county and to the municipal corporations, townships, and courts 
within the county and shall manage the coordination, acquisition, and utilization of 
legal resources." R.C. 307.5l(B). Am. Sub. H.B. 420 also established in each 
county treasury, effective January I, 2010, a county law library resources fund to 
receive the fines, penalties, and forfeited bail previously paid to the law library 
associations. R.C. 307.514; R.C. 307.515. Any money appropriated by the board of 
county commissioners from the general fund (as discussed below), fees, gifts, and 
bequests are also deposited into the county law library resources fund. R.C. 307.514. 
During calendar year 2009, the board of county commissioners continued to be 
responsible under R.C. 3375.49 for providing, at county expense, space and utilities 
for the law library, and paying the compensation of the law librarian and up to two 
assistant librarians. Effective December 31, 2009, however, R.C. 3375.49 was 
repealed. Am. Sub. H.B. 420 (§ 101.03, uncodified).2 

Under Am. Sub. H.B. 420, the LLRB must prepare an annual estimate of its 
revenue and expenditures for the calendar year beginning January 1, 2010 and for 
subsequent years, and submit the estimate to the board of county commissioners 
under R.C. 5705.28,just as other county agencies do. R.C. 307.513(A). The estimate 
ofexpenses must be ''sufficient to provide for the operation ofthe county law library 
resources board," and include "a specific request for monies to be appropriated to 
the county law library resources fund . . . from the county general fund for the 
ensuing fiscal year.'' Id. The board of county commissioners ''may appropriate 
funds from the county general fund for the use of the county law library resources 
board," R.C. 307.513(B), which are deposited into the county law library resources 
fund, R.C. 307.514.3 Expenditures from the county law library resources fund must 
be made pursuant to the annual appropriation measure adopted by the board of 

1 In 2005 and 2006, two pieces of legislation were enacted to incrementally 
transfer, from the counties to the county law library associations, the responsibility 
for paying the compensation of law librarians, the costs of the space provided by the 
county for the use of the law library, the utilities for the space, and th.: furniture and 
fixtures for the law library. Am. Sub. H.B. 420 repealed this statutory scheme in un­
codified sections 101.02 and 101.03. 2007 Op. Att'y Gen. No. 2007-012 describes 
in detail this earlier legislation, Am. Sub. H.B. 66, 126th Gen. A. (2005) (etf. Sept. 
29, 2005) and Sub. H.B. 363, 126th Gen. A. (2006) (eff. Aug. 3, 2006), with regard 
to compensation matters. 

2 Under Am. Sub. H.B. 420, the county law library resources board (LLRB) is 
responsible for employing a law librarian and additional staff, and fixing their 
compensation. R.C. 307.5l(C). All employees of the LRRB are in the unclassified 
civil service of the county. Id. 

8 If the board of county commissioners does appropriate general fund moneys to 
the county law library resources fund, it must, within fifteen days after adopting its 
annual appropriation measure under R.C. 5705.38, transfer fifty percent of the ap-
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county commissioners under R.C. 5705.38 and paid upon warrant of the county 
auditor. R.C. 307.513(8); R.C. 307.514. 

We tum now to your questions whether the board of county commissioners 
is required by Am. Sub. H.B. 420 to provide the law library with space and utilities, 
and, if it does provide space and utilities, whether it may charge the LLRB the cost 
thereof. 

As noted above, R.C. 3375.49, which required the board of commissioners 
to provide at county expense space and utilities for the law library, was repealed ef­
fective December 31, 2009. Am. Sub. H.B. 420 has established the LLRB as a 
county agency, however, and the board of county commissioners has a duty under 
R.C. 307.01 to provide county officers with offices and "such facilities as will result 
in expeditious and economical administration of such [county] offices.'' This duty 
has been interpreted as mandatory. See 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104 (syllabus, 
paragraph 1) ("[p]ursuant to R.C. 307.01, the board of county commissioners is 
required to provide offices for the county children services board''); 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-053. Thus, even though R.C. 3375.49, which required the board of 
county commissioners to provide law libraries with space and utilities, was re­
pealed, effective December 31, 2009, the board nonetheless has a mandatory obliga­
tion under R.C. 307.01 to provide the LLRB with offices and necessary facilities. 

We tum now to your question whether the board of county commissioners 
may charge the LLRB rent and the cost of utilities. In 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-
011, the Attorney General advised that '' [i]f a service is performed for a public of­
fice by an office of county government, whether on a mandatory or discretionary 
basis, a board of county commissioners may not charge the office receiving such 
service unless there is express statutory authorization for such charge or authority 
implied from an express power." Id. (syllabus, paragraph 1). This proposition has 
been followed in subsequent opinions. See, e.g., 2001 Op. Att'y Gen. No. 2001-024 
(approving and following paragraph I of 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-011); 1995 
Op. Att'y Gen. No. 95-004 (syllabus, paragraph 1) ("[a] board of county commis­
sioners that establishes a countywide public safety communications system pursu­
ant to R.C. 307.63 may not require municipal corporations and townships that use 
the system to pay the board for the costs it incurs in connection with the operation, 
maintenance, and management of that system"); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104. 
See also, e.g., 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-004 (syllabus) ("[a] county sheriff 
who operates a public service answering point as part of a countywide 9-1-1 system 
has no authority to charge the board of county commissioners, which operates an 
emergency medical service organization, a fee for dispatching the organization's 
ambulances"). 

More specificaJly, a board of commissioners may not charge another public 
agency for the cost of rent and utilities unless it has the statutory authority to do so. 
See 2001 Op. Att'y Gen. No. 2001-024 (syllabus) ("[a] board of county commis-

propriation to the county law library resources fund and transfer the remaining fifty 
per cent no later than July 15th of that year. R.C. 307 .5 l 3(8). 

March 2010 
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sioners may not charge a public body . . . for utility or rent expenses, unless there 
is express statutory authorization for the charge or authority implied from an express 
power"); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104 (syllabus, paragraph 2) ("[t]he board of 
county commissioners may not charge rent for office space it provides to the county 
children services board"). The General Assembly has authorized a board of county 
commissioners to charge rent in certain instances. See, e.g.. R.C. 307.02 (a board of 
county commissioners may "establish and collect rents" for "retail store rooms 
and offices, if located in a building acquired to house county offices" and may "es­
tablish and collect rates, charges, or rents" for the use of off-street parking 
facilities). By failing to include such language for charging LLRB's in Am. Sub. 
H.B. 420 (or elsewhere), the General Assembly has indicated its intent to withhold 
from the board of county commissioners the authority to charge the county LLRB 
such costs. Cf R.C. 307.846 (the county automatic data processing board may 
impose charges on law library associations, county offices, and other entities for its 
services). See generally Lake Shore Electric Railway Co. v. Public Utilities Com­
mission, 115 Ohio St. 311,319,154 N.E. 239 (1926) (ifthe legislature had intended 
a particular meaning, ''it would not have been difficult to find language which would 
express that purpose," having used that language in other connections); State ex 
rel. Enos v. Stone, 92 Ohio St. 63, 67, 69, 110 N.E. 627 (1915) (if the General As­
sembly intended a particular result, it could have employed language used elsewhere 
that plainly and clearly compelled that result). 

We understand that some counties wish to charge the LLRB a "cost alloca­
tion fee''-presumably, a type ofcharge for overhead or indirect costs or for central­
ized or support services-instead of charging specifically for rent and utilities. As 
with rent and utilities charges, however, a board of county commissioners may not 
charge these types of administrative fees or costs unless it has the statutory author­
ity to do so. 2001 Op. Att'y Gen. No. 2001-024 (syllabus and at 2-135) ("[a] board 
of county commissioners may not charge a public body administrative fees for costs 
incurred by the county auditor or treasurer . . . unless there is express statutory au­
thorization for the charge or authority implied from an express power"; this 
principle applies to charging "public bodies outside the county's general budget"); 
I 982 Op. Att'y Gen. No. 82-011.1 Again, there are examples where the General As­
sembly has granted the board of county commissioners such authority. Indeed, im­
mediately following the sentence in R.C. 307 .0 l requiring the board of county com­
missioners to provide county offices with offices and facilities is the provision that 
''for the purpose of obtaining federal or state reimbursement, the board may impose 

4 As an example of a statute from which the authority to charge for centralized 
services may be implied, 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-011 cites R.C. 307.85, which 
authorizes a board of county commissioners to participate in the establishment and 
operation of any federal program and to adopt procedures and take any action, not 
otherwise prohibited by the constitution or state law, for such purpose. The opinion 
explains that if "it is necessary for a board of county commissioners to charge a 
public office for certain services in order to obtain from that office the federal 
reimbursement funds which are or will be due to the county, the authority to do so 
may be implied from R.C. 307.85." Id. at 2-38. 
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on the public children services agency reasonable charges, not exceeding the amount 
for which reimbursement will be made and consistent with cost-allocation stan­
dards adopted by the department ofjob and family services, for the provision of of­
fice space, supplies, stationery, utilities, telephone use, postage, and general support 
services." See also, e.g., R.C. 343.08(B) (a board of county commissioners "may 
adopt a cost allocation plan that identifies, accumulates, and distributes allowable 
direct and indirect costs that may be paid from the fund of [the county solid waste 
management district] and prescribes methods for allocating those costs . . .. The 
plan shall not authorize payment from the fund of any general government expense 
required to carry out the overall governmental responsibilities of a county"). If the 
General Assembly had intended to authorize the board of county commissioners to 
charge the LLRB a "cost-allocation" fee or other type of administrative charge, it 
could have done so in language comparable to that cited above. However, a board 
of county commissioners has no statutory authority to charge a county law library 
resources board rent, the cost of utilities, or a cost allocation fee. 

Your last question is whether a board of county commissioners is required 
to appropriate money from the general fund to the LLRB. R.C. 307.513(B) states 
that the ''board of county commissioners may appropriate funds from the county 
general fund for the use of the county law library resources board.'' (Emphasis 
added.) Use of the word "may" in a statute is generally construed as permissive 
rather than mandatory "unless there appears a clear and unequivocal legislative 
intent" that it "receive a construction other than [its] ordinary usage." Dorrian v. 
Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, 
paragraph 1 ). See also R.C. 1.42 (" [ w ]ords and phrases shall be read in context and 
construed according to the rules of grammar and common usage"). "The statutory 
use of the word 'may' is generally construed to make the provision in which it is 
contained optional, permissive, or discretionary . . . at least where there is nothing 
in the language or in the sense or policy of the provision to require an unusual 
interpretation." Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d at 107. 
"Ordinarily, the word, 'shall,' is a mandatory one, whereas 'may' denotes the 
granting of discretion." Dennison v. Dennison, 165 Ohio St. 146, 149, 134 N.E.2d 
574 (1956). 

''However, in order to serve the basic aim of construction of a statute-to 
arrive at and give effect to the intent of the General Assembly-it is sometimes nec­
essary to give to the words 'may' and 'shall' as used in a statute, meanings different 
from those given them in ordinary usage . . . and one may be construed to have 
the meaning of the other." Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 
at 107-108. "But when this construction is necessary, the intention of the General 
Assembly that they shall be so construed must clearly appear . . . from a general 
view of the statute under consideration . . . as where the manifest sense and intent 
of the statute require the one to be substituted for the other.'' Id. at 108. 

In this instance, we see no evidence that the General Assembly intended to 
give the term "may" anything other than its usual statutory meaning. If the board 
of county commissioners were required to make monetary appropriations from the 
general fund to the LLRB, we would expect to see some indication of the level of 

March 2010 
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support the county would be required to make. For example, Am. Sub. H.B. 66 and 
Sub. H.B. 363, see note 1, supra, set forth a specific proportionate share of the law 
library's expenses that the county was required to contribute under the funding 
scheme they established. Division (B) of R.C. 307.51 does require a LLRB to begin 
providing its services on January 1, 2010, "subject to appropriation pursuant to 
[R.C. 307.513]." The General Assembly has thus linked the responsibility of an 
LLRB to provide services to the general fund moneys it receives from the county, 
although the exact correlation between the LLRB's duties and its support from the 
general fund is not further described. We do not view this imprecise proviso, 
however, as unequivocally requiring the board of county commissioners to ap­
propriate general fund money to the LLRB. 

Ultimately, only a court can determine whether the term "may" should be 
interpreted as mandatory. See, e.g., Black v. Board ofRevision, 16 Ohio St. 3d 11, 
475 N.E.2d 1264 (I 985). However, we see no clear legislative intent that the word 
"may," as used in R.C. 307.513(B), "receive a construction other than [its] 
ordinary usage.'' Therefore, a board of county commissioners has the discretion, 
but is not required, to appropriate money from the general fund for the use of the 
LLRB. As discussed above, however, the board of commissioners is required to 
provide the LLRB with offices and necessary facilities. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised that: 

1. A board of county commissioners has a mandatory duty under R.C. 
307.01 to provide the county law library resources board with of­
fices and necessary facilities. 

2. A board of county commissioners has no statutory authority to 
charge a county law library resources board for space or utilities, or 
a fee for indirect costs, overhead, or centralized or support services. 

3. A board of county commissioners has the discretion, but is not 
required, to appropriate money from the general fund for the use of 
the county law library resources board beyond the offices and neces­
sary facilities the board of commissioners is required to provide 
under R.C. 307.01. 
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