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CEMETERY-MONEYS FROM GENERAL FUND OF A TOWN­
SHIP MAY NOT BE EXPENDED TO ACQUIRE LAND TO ES­
TABLISH CEMETERY - SECTION 3441 G. C. - PROVISO, 
UNLESS VOTE TAKEN-SECTION 3445 G. C. 

SYLLABUS: 

Moneys from the general fund of a township may not be expended to acquire 
land to establish a cemetery, as provided for by Section 3441, General Code, unless 
a vote is taken with respect thereto as provided for by Section 3445, General Code. 

Columbus, Ohio, September 10, 1943. 

Hon. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney, 
Toledo, Ohio. 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"The trustees of 'X' township, 111 Lucas County, have 
requested that I ask for your opinion 111 the following matter: 

The existing township cemetery is insufficient for present 
needs, and the surrounding conditions are such that it is impos­
sible to enlarge the same by the acquisition of adjacent territory. 
The trustees therefore desire to purchase ground for cemetery use 
in another part of the township. Money for this purpose can be 
appropriated from the General Fund, and the trustees do not 
intend to levy a tax. 

General Code 3445 requires the submission of the question 
of establishing a cemetery to the electors at a regular annual 
election. 

General Code 3455 requires no such submission where addi­
tional area is added to an already existing cemetery. 

The trustees desire to know whether, in the instant case, it is 
necessary to submit the question to the electors of the township, 
in view of the fact that no tax is to be levied to pay for the new 
ground." 

The legislation in this state with reference to township cemeteries is 
incorporated in Sections 3441 to 3475, inclusive, of the General Code. 
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Provision is made for the procedure to be followed for the establishment 
of cemeteries. And after the same have been so established, provision is 
further made for adding to the area of the same. I deem it advisable at 
the outset, to quote the legislative enactments that seem to me to be perti­
nent to your inquiry, to wit: 

Section 3441: "Township trustees may accept a conveyance 
of. or purchase, and inclose, improve, and protect such lands in 
one or more places within the township as they deem necessary 
and proper for cemetery purposes. If suitable lands can not be 
procured by contract on reasonable terms, they may appropriate 
lands therefor, not to exceed ten acres, by proceedings in accord­
ance with the provisions of law regulating the appropriation of 
private property by municipal corporations." 

Section 3442: "No such appropriation shall be made until 
the court is satisfied that such lands can not be obtained by con­
tract on reasonable terms, nor shall any lands be so appropriated 
within two hundred yards of a dwelling house, or on which there 
is a house, barn, stable, or other building, or an orchard, nursery, 
medical or mineral spring, or well yielding oil or salt water." 

Section 3444: "To defray the expenses of such purchase or 
appropriation, inclosing and improving of such lands, the trustees 
may levy for one or more years a tax sufficient for that purpose, 
not to exceed two thousand dollars in any one year, and each year 
thereafter such sum as may be nec@ssary for the needful care, 
supervision, repair, and improvement of such cemeteries." 

Section 3445 : "Before such purchase or appropnahon is 
made or conveyance accepted the question of establishment of 
such cemetery, on the order of the trustees, or the written appli­
cation of any six electors of the township, shall be submitted to 
a vote of the electors of the township at a regular annual election. 
Such order or application shall specify as near as may be the pro­
posed location of such cemetery, and the estimated cost thereof, 
including inclosing and improving it." 

Section 3446: "On the making of such order or the filing 
of such application, and at least twenty days before the election, 
the clerk shall post written notices in at least three public places 
in the township, that the vote will be taken. The electors who 
favor the proposition shall place on their .ballots for township 
offices the word 'cemetery'. If a majority of the votes given at 
such election on such proposition is in favor thereof, the trustees 
shall procure the lands for that purpose and levy taxes as herein­
before provided." 

Section 3455: "In any township in which there is a cemetery 
owned or partly owned, by such township, if in the opinion of 
the trustees of the township, it is desirable to add to the area of 
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such cemetery by the purchase of additional grounds, and if suit­
able lands can not be procured by contract on reasonable terms, 
they may appropriate lands therefor, not exceeding five acres, as 
provided for establishing a township cemetery; provided h9wever, 
if any person shall erect a dwelling house within two hundred 
yards of an established cemetery in such case the restrictions of 
section 3442 shall not apply, and such additional lands shall be 
considered a part of such original cemetery even though separated 
therefrom by a road or highway. 

For such purpose, they may levy a tax not to exceed one-half 
of one mill, on the taxable property of the township, for a period 
not exceeding five years, which shall be collected as other taxes. 
and appropriated for the purchase or appropriation of such addi­
tional cemetery grounds which shall become part of such township 
cemetery, and be governed in all respects as provided by law." 

It will J:.e observed that Section 3455, supra, to which you have 
directed my attention, relates solely to the right of the township trustees 
to add to the area of an existing cemetery. I can find no language therein 
or in any. subsequent provisions of said legislation which necessitates the 
holding of any election when it is the intention of the trustees to act 
thereunder. Support for the statement that such election is not contem­
plated seems manifest in view of the holding of the court in the case of 
Norton v. Trustees of Montville Township, 8 0. C. C., 335, decided at 
the February, 1894, term of court. At page 338 of the opinion the court 
said: 

"We are of the opinion that the provision of section 1465, 
requiring the question of 'cemetery or no cemetery', to be sub­
mitted to a vote of the electors of the township, has no application 
to the acquisition of lands for the extension of the area of a ceme­
tery already established according to the requirements of such 
section." 

I have made a careful examination of the legislation then in force 
and effect, which differs to some extent from that presently in existence. 
However, I do not consider it necessary to set forth herein the several 
provisions of law which the court had under consideration in the afore­
mentioned case. Suffice it to say that I am convinced of the soundness of 
that decision. If the que.stion therein raised were before the courts today, 
[ am satisfied the same conclusion would be reached in construing the 
current legislation. However, since it is my opinion that Section 3455, 
supra, is not controlling because of the facts stated in your letter, I do not 
regard it necessary to devote further time to the procedure to be followed 
when township trustees contemplate adding to the area of an existing 
cemetery. I say this, because your letter discloses that the trustees propose 
to purchase lands in another portion of the township which is not adjacent 
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to an existing cemetery. The other sections therefore, which have been 
above quote<l have particular application to your situation. 

The wording of Section 3445, supra, is clear and unambiguous. Be­
fore the township trustees are authorized to purchase lands to establish 
a cemetery, there must be an election. I can find no language therein to the 
effect that one rule prevails when it is sought to defray the cost of such 
purchase by a levy against the township property and another rule should 
prevail when the cost of such land is to be paid for from the general funds 
of the township. It seems to me that it could be said the fundamental or 
underlying reason for the submission to the township electorate of the 
question of whether or not lands should be purchased is two-fold. First, 
to give said electors the right to determine whether it is necessary to 
establish a cemetery. Second, if it is so determined, to thereby authorize 
the levying of a tax against the township property. 

Your question concerns the matter of the expenditure of public funds. 
Such right is always subject to the limitations that such public funds can 
only t,e disbursed by clear authority of law and upon compliance with the 
statutory provisions relating thereto. 

See State, ex rel. v. Pierce, 96 0. S. 44; State, ex rel. v. Yiaharry, 97 
0. S. 276; Board of Education v. Clermont County Board of Education, 
19 0. App. 18. 

In further support of my conclusion as herein stated, I call attention 
to the case of Weaver et al., Trustees vs. Cherry et al., 8 0. S., 564, which 
was decided in 1858. I do not believe I need to quote the legislation which 
was then in effect. As in the case of Norton v. Trustees of Moutville 
Township, supra, said legislation does not differ materially from that in 
force at this time. Sufficient facts are stated in the headnote of the first 
mentioned case to disclose the nature of the question the court had before 
it. Said headnote reads: 

"\\'here township trustees are authorized by one section 
of a statute, to purchase land for a cemetery, and to assess a cer­
tain per centum upon the taxable property of the township to 
pay for the land purchased ; and another section provides that 
before such assessment shall be made, it shall be necessary to 
submit the question to the voters of the township at an election 
for that purpose duly called-Held: * * * 

2d. That by a reasonable construction of the two sections 
of the statute, an election, and vote in favor of the tax, are pre­
liminary requisites indispensable to authorize the trustees to pro-
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ceed under the statute to purchase a cemetery, and to direct 
township orders to be issued in payment thereof. 

3d. Where, in such a case, the land has been purchased, 
deed delivered, and township orders issued in payment, upon 
application of the trustees, the contract of purchase should be 
rescinded, the land reconveyed, and the orders surrendered up to 
be canceled." 

In specific answer to your question it is therefore my opinion that, 
moneys from the general fund of a township may not be expended to 
acquire land to establish a cemetery, as provided for by Section 3441, 
General Code, unless a vote is taken with respect thereto as provided 
for by Section 3445, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




