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.1. TAX- PROCEEDS LEVIED UPON "GROSS RECEIPTS" 
AND "GROSS EARNINGS" - PUBLIC UTILITIES - MAY 
BE USED ONLY FOR PURPOSES OF "POOR RELIEF" 
WHEN DISTRIBUTED TO COUNTIES - MAY NOT BE 
TRANSFERED TO OTHER FUNDS -AMENDED H. B. 741, 

SECTION 1, 117 0. L. 753 AS AMENDED BY AM. S. B. 462, 117 
0. L. 868- H. B. 172, 119 0. L. 59 - H. B. 196, 95 GENERAL AS­

SEMBLY. 

2. MONEYS DISTRIBUTED TO COUNTIES FROM "COUNTY 
POOR RELIEF EXCISE FUND" IN STATE TREASURY -
MAY BE USED ONLY FOR POOR RELIEF AND COUNTY 
WELFARE PURPOSES - WHEN NOT PRESENTLY NEEDED 
FOR SUCH PURPOSES MAY NOT BE TRANSFERRED TO 

GENERAL FUND -ARTICLE XII, SECTION 5, OHIO CON­
STITUTION - SECTIONS 5625-13, 5625-13a G. C. 

SYLLABUS: 

1. The proceeds of the tax levied upon "gross receipts" and "gross 
earnings" of public utilities by Section 1 of Amended House Bill 741 in 
117 0. L. 753, as amended by Amended Senate Bill 462 in 117 0. L. 
868, House Bill 172 in 119 0. L. 59 and in House Bill 196 of the pres­
ent General Assembly when distributed to counties may be used only 
for purposes of "poor relief" and may not be transferred to other funds. 

2. The moneys distributed to counties from the, "county poor relief 
excise, fund" in the state treasury may be used only for purposes of poor 
relief and county welfare purposes and when not presently needed for 
such purposes may not be transferred to the general fund. (Section 5 
of Article XII, Ohio Constitution; Sections 5625-13 and 5625-13a, Gen­
eral Code. 

Columbus, Ohio, May 1, 1944 

Hon. Herbert R. Mooney, Director, Department of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 
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"Extraordinary employment because of the war effort finds 
many counties in a position where, for the time being, the bal­
ances in utility excise tax monies ( from the one per cent and 
the 65/100 per cent) are more than sufficient to take care of 
current poor relief needs. In a number of counties it is contem­
plated that such surpluses will be used for purposes other than 
poor relief as defined in Section 3391, General Code. Indeed. 
there have been some instances in the past where transfers have 
been made. The principal programs to which transfers are pro­
posed are the following: 

1. County Infirmaries and Children's Homes 

2. Health programs, such as T. B. care 

3. Grants to Aid to Blind and Aid to Dependent 
Children programs 

4. Hospitalization 

5. General Fund 

We are interested in obtaining your opinion on the legality 
of such transfers. The questions specifically raised include the 
following: 

1. Are there at present statutory sanctions for such trans­
fers? If so, how should they be accomplished? 

2. Woulfl they run counter to Article XII, Section 5 of 
the Constitution of Ohio? 

3. Are the excise taxes mentioned above dedicated ex­
clusively to poor relief? If so, does it mean only poor 
relief as defined in Section 3391, General Code? 

4. If such transfers are contrary to the statutes or the 
constitution, how and by whom may such illegal trans­
fers be prevented? Or be restored if they have already 
been made? 

5. If money has been appropriated from the general 
fund at some time in the past for poo·r relief, may the 
county commissioners now consider it a loan and re­
pay the general fund from their poor relief fund? 

6. Can transfers legally be made from either the coun­
ty poor relief excise fund or from the poor relief fund 
of a county or city to any other fund to be expended 
for any other purpose than poor relief? If so, for 
what purpose or purposes, and what procedure would 
be required?" 
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In considering questions such as those presented by your inquiry, 

we must keep in mind the provisions of Section 5 of Article XII of the 

Ohio Constitution, which rearls: 

"No tax shall be levied, except in pursuance of- law; and 
every law imposing a tax, shall state, distinctly the object of 
the same, to which only, it. shall be applied." 

The tax referred to by you as the "one per cent utility excise tax" 

is the transfer by statute of a portion of the regular public utility taxes 

imposed by Sections 5474, 5475, 5483, 5485, 5486, 5487 and 5487-1 

of the General Code to the purposes of poor relief. Such transfer was 

authorized by the amendment of Section 5491 of the General Code 

(116 0. L. 573), which provided for the diversion of a portion of such 

tax from the general fund for the years 1935 to 1943, both inclusive, 

to poor relief, etc., the pertinent portion whereof reads: 

"For the purpose of providing funds for poor relief and 
for the payment of premiums to the industrial commission of 
Ohio for the public work-relief employees' compensation fund 
and of carrying out of the other purposes and provisions of this 
act, except as to the excise taxes from street and suburban 
and interurban railroad companies, such proportion of the ex­
cise taxes received by the treasurer of state under the pro­
visions of sections 5474, 5475, 5483, 5485, 5486, 5487, and 
5487-1, of the General Code, as represents one ~er centum of 
the amount of gross receipts and gross earnings on which the 
computations required by sections 5483, 5485, 5486 and 548 7, 
of the General Code, are made, less the subtractions required 
to be made by section 5487-1 of. the General Code, (the addi­
tional tax hereby imposed) during the years 1935, 1936, 1937, 
1938, 1939, 1940, 1941, 1942 and 1943 shall be allocated to the 
'county poor relief excise fund', and thereafter shall be allo­
cated to the general fund of each county for county statutory 
relief and welfare purposes, and shall be allocated to each coun­
ty in the ratio by which the average of the real, public utility 
and tangible personal property tax duplicates- of the munic­
ipal corporations or parts thereof in the county during the pre­
vious five years, bears to the average of the aggregate real, pub­
lic utility and tangible personal property tax duplicates of 
all the municipal corporations in the state during the pre­
vious five years, respectively. * * *" 

The language just above quoted from such Section 5491 was 

amended by the Ninety-Fifth General Assembly (Amended Substitute 

Senate Bill, No. 143) by making the allocation of such one per cent 

to the county poor relief excise tax fund perpetual. The effect of such 
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amendment to former Section 5491 of the General Code is to divert 

from the general revenue fund of the state to the "county poor relief 

excise fund" a portion of the permanent "gross receipts" and "gToss 

earnings" excise tax proceeds. The permanent public utility excise tax 

on gross receipts and gross earnings as originally enacted was, in terms, 

for the purposes of the general revenue fund of the state. By reason of 

the amendments above mentioned an amount 'equal to what would be a 

levy of one per cent on such gross receipts and gross earnings is for the 

purposes of the "county poor relief excise fund". The remainder of such 

levy is for the purposes of the general revenue fund of the state. The 

"county poor relief excise fund" is a fund in the state treasury which is 

required to be "allocated to the general fund of each county for county 

statutory relief and welfare purposes," (Section 5491, General Code). 

The "65/100 per cent" public utility tax moneys referred to in your 

request are the proceeds of a tax originally levied in Section 1 of Amended 

House Bill No. 741 (117 0. L. 753) by the Ninety-Second General 

Assembly "for the purpose of providing funds for relief and the ad­

ministration thereof". Such act levied the tax for the designated purpose 

for the years 1938 and 1939 only. Such act was amended in Section 1 

of Amended Senate Bill No. 462 of such General Assembly to extend 

the levy through the year 1942 with like purpose, but adding to the pur­

pose the words "including payment of premiums to the industrial com­

mission of Ohio for the public work-relief employes' compensation fund 

and of carrying out the other purposes and provisions of this act," 

( 117 0. L. 868). "The other purposes" mentioned in this act are 

for payment of certain bonds issued in anticipation of such receipts. 

Such section was again amended in House Bill No. 172 of the Xinety­

Third General Assembly so as to extend the tax during the year 1943, 

but without change in the purpose of the tax ( 119 0. L. 59). It was 

again amended in House Bill No. 196 of the present General Assembly 

so as to extend the levy through the year 1945, but likewise without 

change in the purpose of the tax. 

As I have above pointed out, the tax funds distributed to the coun­

ties from the "county poor relief excise fund" under authority of Sec­

tion 5491, General Code, were levied for the purposes of "county statu­

tory relief and welfare purposes" and, as stated in' such section, they 

"shall be expended only for county statutory welfare and relief pur-
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poses, as determined by the county budget commission." 

In sub-paragraph- 9 of Section 3391-2, General Code, it is pro­

vided that: 

"The moneys received by a county under any law other 
than this act providing for the distribution of state funds to 
counties for poor relief shall be paid into the county treasury to 
the credit of the proper funds therein, but in counties contain­
ing two or more local relief areas, or part or parts thereof, the 
proportional share of the county relief area as determined by 
the provisions of this act shall be paid into the treasury of the 
county relief area, and the proportional shares of the cities 
shall be distributed and paid by the county treasurer on the 
order of the county auditor to the treasurer of each city en­
titled thereto. Such distribution shall be made in proportion to 
the obligations incurred for poor relief in the respective local 
relief areas, and part or parts thereof in the county, during the 
calendar month next preceding the receipt of such moneys." 

By virtue of the provision just above quoted, it is apparent that the 

monies received by the counties by virtue of Section 2 of such Amended 

House Bill No. 741, as amended, are distributed to the subdivisions 

entitled thereto and are required to be placed in their "poor relief funds" 

to be used for purposes "of poor relief", which the General Assembly 

has defined in Section 3391, General Code, poor relief being the express 

purpose for which such tax was levied. However, you will observe that 

the purpose for which the "one per cent utilities tax" is levied is for 

distribution among the counties for "county statutory relief and welfare 

purposes" and not merely for "poor relief" as defined by statute. 

In Section 2511-4 of the General Code the Legislature itself has 

recognized aid to dependent children and aid to the needy blind as 

county welfare problems and has provided for the administration of 

such duties by a county department of welfare when established. Similarly, 

I believe the operation of county and children's homes, the care of needy 

tuberculosis patients and hospitalization of needy poor come within 

the ordinary concept of county welfare purposes. It would, therefore, 

seem that the use of county funds distributed to the county from the 

"county poor relief excise fund", referred to in your letter as the "one 

per cent utility excise tax monies", might constitutionally be used for 

any of the first four purposes mentioned in your requek 

While, as I have above pointed out, the monies received by the 
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county from the "county poor relief excise tax fund'' were not re­

quired to be placed in the poor relief funds of the taxing subdivision, 

but could be placed in a fund for poor relief and county welfare pur­

poses, your inquiry is directed to the transfer of such funds from the 

poor relief fund after they have been placed in such fund. 

Section 5625-13 of the General Code provides for transfers from 

certain funds of a subdivision to other funds of a subdivision. Xo one 

of such provisions has any application to your problem except possibly 

that contained in sub-paragraph d. The pertinent provisions therein 
contained are: 

"No transfer shall be made from one fund of a subdivision 
to any other fund, by order of the court or otherwise, except as 
hereinafter provided: * * * 

d. Unless otherwise provided by law, the unexpended bal­
ance in any special fund, other than an improvement fund, 
existing in accordance with section 562 5-9, paragraph (s), (d), 
(f), or (g) or section 5625-11 of the General Code, may be 
transferred to the general fund or to the sinking fund or bond 
retirement fund after the termination of the activity, service or 
other undertaking for which such special fund existed, but only 
after the payment of all obligations incurred and payable from 
such special .fund." 

Since there has been no termination of the activity of dispensing 

poor relief, I do not believe such section authorizes the transfers con­

cerning which you inquire. 

In Sections 5625-13a to 5625-13g, General Code, the Legislature 

has authorized certain transfers of funds from one fund to another, 

with the approval of the Department of Taxation and the Common 

Pleas Court, as therein outlined. Section 5625-13a reads: 

"In addition to the transfers authorized in section 562 5-
13, the taxing authority of any political subdivision may, in 
the manner hereinafter provided, transfer from one fund to 
another any public funds under its supervision except the pro­
ceeds or balances of loans, bond issues, or special levies for the 
payment thereof, and except the proceeds or balances of funds 
derived from any excise tax levied by law for a specified pur­
pose or purposes, and except the proceeds or balances of any li­
cense fees imposed by law for a specified purpose or purposes." 
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By reason of the express limitations contained in such section, it 

is apparent that it was not the legislative intent to authorize a trans­

fer of excise tax proceeds levied for a specific purpose to a fund to be 

used for another purpose. I am, therefore, of the opinion that there is 

no authority of law to transfer the proceeds derived from the 65/100
I 

per cent excise tax on certain public utilities, or any. part thereof, from 

the poor relief fund to any other fund since such levy was one made 

by the Legislature for the specific purpose of poor relief. I am similarly 

of the opinion that there is no statutory authority to transfer any por­

tion of the monies allocated to a subdivision from the "county poor re­

lief excise fund" to the general fund of a subdivision. Such monies, when 

received from the state, should be placed in a special fund for county 

statutory relief and welfare purposes created under authority of Section 

5625-11 of the General Code. However, it would seem that a court 

might hold that such monies, with the approval of the Department of 

Taxation, could be transferred from the poor relief fund of the county 

to another fund for county welfare purposes. 

In view of the opinion above expressed, it is apparent that my 

answer to your first question is that to the extent that there is statutory 

authority for transfers to the funds mentioned in your inquiry, such 

authority is contained in Sections 5625-13a to 5625-13g, both inclusive, 

of the General Code; that as to Y?Ur second questio·n with respect to 

the funds referred to as "65/100 per cent utility excise tax monies", no 

transfer to any other fund than poor relief could be made without a 

violation of Section 5 of Article XII of the Constitution and that no 

transfer of the funds received by the county from the "county poor 

relief excise tax fund" may be made to the general fund without in­

fringing upon the provisions of Section 5 of Article XII of the Con­

stitution. 

It is patent, therefore, in view of my opinions above set forth, that 

a categorical answer can not be given to your third question. As I have 

above pointed out, the monies received from the "county poor relief 

excise tax fund" are not required, to be used exclusively . for poor re­

lief, but may also be used for county welfare purposes, but the funds 

disbursed to the county from the "65/100 per cent public utility excise 

tax fund" are to be used for purposes of poor relief as defined by 

statute, which term is defined in Section 3391 of the General Code. 
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I do not express herein any opinion concerning your fourth and 

fifth inquiries for the reason that the problems arising out of such ques­

tions are ones of direct concern to the Bureau of Inspection and Super­

vision of Public Offices, which Bureau has not requested my opinion. 

In my opinion transfers may be legally made from monies dis­

bursed to the c~mnty from the "county poor relief excise tax fund" to a 

poor relief fund or a fund for county welfare purposes, but to no other 

fund, in the manner above pointed out. However, there is no statutory 

provision authorizing transfers from the poor relief fund of a county or 

city to another fund when the monies therein contained are proceeds 

of a tax levied by the Legislature for the exclusive purpose of poor re­

lief. Any other funds tH'erein contained may be transferred to the ex­

tent authorized by and in the manner authorized by Sections 5625-13a 

to 5625-13g, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




