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1. FEES - NO LEGALLY ESTABLISHED SCHEDULE OF 
STANDARD FEES GOVERNING MAXIMUM AMOUNT MU­
NICIPALITY MAY PAY ENGINEERING FIRM FOR SERV­
ICES WHEN COMPENSATION BASED ON FIXED PER­
CENTAGE OF TOTAL COST OF CONSTRUCTION. 

2. WHEN FIRM CONTRACTS IN OWN NAME WITH MUNIC­
IPALITY FOR ENGINEERING SERVICES, NEITHER THE 
FIRM NOR INDIVIDUAL MEMBERS BECOME PUBLIC OF­
FICERS. 

3. CONTRACT-ENGINEERING FIRM AND MUNICIPALITY 
-AGAINST PUBLIC POLICY WHEN FIRM REQUIRED TO 
CERTIFY MATERIALS FURNISHED BY MEMBER OF 
FIRM ARE OF REQUIRED QUALIT:Y AND QUANTITY. 

SYLLABUS: 

1. There is no legally established schedule of standard fees governing the 
maximum amount a municipality may pay an engineering firm for services when 
compensation is ,based on a fixed percentage of the total cost of construction. 

2. When an engineering firm contracts in its own name with a municipality to 
render engineering services, neither the firm nor its individual members become 
public officers. 

3. A contract between a firm of engineers and a municipality is against public 
policy when it requires the firm to certify that materials furnished by a member 
of that firm are of the required quality and quantity. 

Columbus, Ohio, May 25, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Dear Sirs: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The current examination of the City of Coshocton, has dis­
closed the following facts with reference to the employment of an 
engineer by the city to prepare plans, specifications, etc., for city 
street and sewer projects; also to furnish the supervision and 
inspection on such improvement projects: 

"Such contracts were made with the Coshocton Engineering 
Company and provide for a basic fee equal to 10% of the actual 
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cost of construction of such project. Three of the construction 
projects in question were awarded to Mr. G. A. S., a partner in 
the Coshocton Engineering firm, after due authorization of coun­
cil, advertisement of notice to bidders and in full compliance 
with the provisions of Section 4328, G. C. 

"Enclosed herewith is a copy of the letter received from 
Mr. W. A. G., State Examiner in charge of said examination, 
setting forth pertinent facts in connection with such employment; 
copies of the legislation authorizing employment of the Coshocton 
Engineering Company and the contract executed pursuant thereto 
can be furnished for your consideration and information if 
deemed necessary. 

"* * * It was noted that the fees fixed in said engineering 
contracts, in the amount of rn% appear to be in excess of those 
usually charged for similar services. 

"Since the legality of certain payments made to the Coshoc­
ton Engineering Company and Mr. G. A. S. must be determined 
before our examiner can complete the examination of the City 
of Coshocton, now in progress, we are submitting the following 
questions for your consideration and respectfully request that 
you give us your formal opinion in ans,ver thereto: 

"I. When a firm of engineers is employed by a municipality 
and compensation is provided for such services on the 
basis of a certain fixed percentage of the total cost of 
construction, is there any established schedule of stand­
ard fees governing the maximum compensation that 
may be charged and collected for such engineering serv­
ices rendered in connection with street and sewer 
projects? 

''2. Does the above outlined procedure, by which such en­
gineering firm was hired by contract, make their serv­
ices strictly one of contractual nature, or does 
said firm fall under the classification of a public officer; 
thus making the firm, or any member of the firm, in­
eligible under Section 3808, General Code, to be inter­
ested in any expenditure of money on the part of the 
City of Coshocton other than compensation as origi­
nally fixed by terms of contract for said engineering 
services? 

"3. Can a partner in the firm of engineers employed by a 
municipality legally contract with such municipal cor­
poration to furnish the material and labor necessary to 
construct certain street and sewer improvements in 
accordance with the plans, specifications, and profiles 
prepared by and under the supervision and inspection 
of his own firm of engineers?" 
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I have been unable to find any law which would prohibit contracts 

from being let out on a fixed percentage of the total cost basis. In 1928 

Opinions of the Attorney General, Opinion No. 1896, branch one of the 

syllabus provides as follows : 

"The council of a village has, unless limited by charter, 
authority to enter into a contract with a firm of engineers for 
the performance of engineering services in connection with local 
improvements, compensation therefor to be made upon a per­
centage basis of the cost of the improvement." 

See also Opinion No. 501, Opinions of the Attorney General for 1929. 

It can be seen from this that such contracts have been allowed in the past. 

It would appear that the amount of compensation to be paid for engineering 

services would be within the discretion of the body empowered to contract 

for such services. It should be noted, however, that the fees charged 

should bear a reasonable relation to the work performed. I ,vould like to 

call your attention further to a pamphlet issued by the Ohio Society of 

Professional Engineers which is entitled Code of Professional Practice. 

This pamphlet suggests the minimum fees that engineers should charge 

in Ohio. 

In Opinion No. 258, Opinions of the Attorney General for 1929, 

branch two of the syllabus reads in part as follows: 

"A firm of engineers may not be employed in such a manner 
that the individual members of the firm will be regarded as village 
officers. Section 4364 contemplates the employment of but one 
engineer as an official and it follows that a number of engineers 
could not be employed under the provisions of the section. * * *" 

It goes without saying that the whole theory of a public office contemplates 

that only individuals may hold a public office. I do not believe a firm 

could become a public officer. Further, I do not believe that any one 

member of a firm which contracts in its own name with a municipality 

could be made a public officer by reason of such contract. Of course, if 

an individual contracted with a municipality it would be possible that he 

would become a public officer. It would depend upon the nature of the 

contract whether or not he became such. In the case of \,\Tright v. Clark, 

et al., 119 0. S. 462, an individual was employed to perform engineering 

services for a village. The resolution of the village council expressly 

provided that he be employed as "engineer for said village." The court 
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held that he was an officer and based its decision on the wording of the 

resolution. See also Opinion No. 258, Opinions of the Attorney General 

for 1929. Thus, assuming that the contract in question was between the 

municipality and the engineering firm, as such, neither the firm nor the 

officers would become public officers of the municipality. 

Your request states that a firm of engineers has contracted with the 

municipality to make plans and to supervise and inspect construction of 

street improvements. Further, a member of that firm has contracted 

with the municipality to furnish labor and material for the same im­

pro\'ements. Under this contract, the firm would have to certify that the 

material used was of the required quality and quantity. That is, the firm 

would necessarily have to check upon the material furnished by a member 

of that firm. It is apparent that such a situation would be questionable 

and would be open to fraud. The judgment and discretion of the super­

vising firm would be subject to powerful inducements to disregard its 

duties to the municipality. 9 0. Jur. 348, Section 132, states in part 

as follows: 

"Public policy is that principle of law which holds that no 
subject can lawfully do that which has a tendency to be injurious 
to the public or against the public good. To be against public 
policy a contract must contravene public right or the public 
welfare. It must be shown to have mischievous tendency as 
regards the public. And this should clearly appear. A contract 
will not be held to be void as against public policy unless the 
public injury is clear; it is not sufficient that the public injury 
be a matter of opinion. It is clear that the thing that vitiates a 
contract under a principle of the law which we call 'public 
policy,' is not an intent to injure the public, but a tendency to 
the prejudice of the public. Actual injury is never required to 
be shown; it is the tendency to the prejudice of the public's 
good which vitiates contractual relations. 

"It has been said that any contract in contravention of statute 
would be against public policy. But many things not forbidden 
by express legislative enactment are against public policy and 
the courts have repeatedly set aside contracts which they had 
determined to be against good government and the spirit of our 
institutions. * * *" 

In the case of Thomas v. :Matthews, 94 0. S. 32, a comparable situation 

arose. The director of a corporation entered into a contract which limited 

his use of discretion in the operation of the business. Branch four of the 

syllabus states: 
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"4. A contract made by a director of a corporation that 
limits or restricts him in the free exercise of his judgment or 
discretion, or that places him under direct and powerful induce­
ments to disregard his duties to the corporation, its creditors and 
other stockholders in the management of corporate affairs, is 
against public policy and void." 

I believe this principle of law is applicable to the instant case. That is, 

the contract of the firm is against public policy in that the firm is required 

to pass judgment on the quality of material which is furnished by one of 

its own members. 

In conclusion, therefore, it is my opinion that a contract between a 

firm of engineers and a municipality is against public policy when it 

requires the firm to certify that material furnished by a member of that 

firm is of the required quality and quantity. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




