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OPINION NO. 68-004 

Syllabus: 

A regional council of political subdivisions organized and 
operating by virtue of Sections 167.01 through 167.08, Revised 
Code, has the power to enter into a contract with the federal 
government where it contributes cash or professional or tecl1nical 
services as part consideration for accepting funds, grants, gifts 
or other services from the government of the United States. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, January 9, 1968 

I have before me your request for my opinion on whether a 
regional council of political subdivisions organized and operat­
ing by virtue of Sections 167.01 through 167.08, Revised Code, 
has the power to enter into a contract with the federal govern­
ment as part consideration for accepting funds, grants, gifts or 
other services from the government of the United States. 

Subsection (B), Section 167.06, Revised Code, permits a 
council to accept funds, grants, gifts, services from the govern­
ment of the United States or its agencies, from this state or its 
departments, agencies, instrumentalities, or from political sub­
divisions or from any other governmental unit whether participat­
ing in the council or not, and from private and civic sources. 
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S.C.A. Sections 460 and 461 (g) state that the Adminis­
trator of the Housing and Home Finance Agency (now the Secretary 
of Housing and Urban Development) is authorized to make grants to 
organizations composed of public officials whom he finds to be 
representative of the political jurisdictions within a metropoli­
tan area or urban region for the purpose of assisting such organi­
zations to undertake studies, collect data, develop regional plans 
and programs and engage in such other activities as the Adminis­
trator finds necessary or desirable for the solution of the metro­
politan or regional problems in such areas or regions. 

A grant under this subsection shall not exceed two-thirds of 
the estimated cost of the work for which the grant is made. 

Planning Agency Letter No. 50 dated August 16, 1965 issued 
by the Housing and Home Finance Agency, Urban Renewal Administra­
tion, Washington, D.C., states that the remaining one-third of the 
cost of the work may be met by the applicant in the form of cash or 
professional and technical services contributed by the jurisdic­
tions comprising the membership of the organization. 

This agency also has issued a General Instructions and Check 
List manual in which are coded certain items to be submitted with 
the council's application for a grant. Under Code UP 101, the ap­
plicant must submit legal documentation establishing authority of 
the applicant to perform the planning work. 

The same manual in Section 2 Legal Data 1 (d), Page 3-2, re­
quires documentation "Empowering the applicant to contract with the 
United States for the purpose of receiving and expending Federal 
funds. If copies of the laws cited are not available in printed 
compilations, the Planning Agency shall submit true copies." 

It is evident, therefore, that in order to qualify for a 
federal grant, regional councils of political subdivisions must 
have the power to contract with the Housing and Home Finance 
Agency. (H. U.D.) 

Section 167.03, Revised Code, reads as follows: 

"(c) The council may, by appropriate 
action of the governing bodies of the members, 
perform such other functions and duties as are 
performed or capable of performance by the 
members and necessary or desirable for dealing 
with problems of mutual concern." 

Therefore, if the individual members can contract with 
the United States Government for grants-in-aid, the statute 
authorizes the councils to do likewise. 

Subparagraph (A), Section 167.02, Revised Code, describes 
the members of regional councils of political subdivisions as 
follows: 

"Membership in the council shall be the 
c0unties, municipal corporations, townships, 
special districts, school districts and other 
political subdivisions***" 
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Section 167.03, Revised Code, provides as follows: 

"(A) The council shall have the power to: 

II * * * * * * * * * 

"(2) Promote cooperative arrangements and 
co-ordinate action among its members, and be­
tween its members and other agencies of local 
or state governments, whether or not within 
Ohio, and the federal government;" 

Therefore, the council itself can draft a cooperative 
arrangement between its members and the federal government. 

It is fundamental that mutual consent is essential to 
every agreement, and that as a rule there can be no binding con­
tract where there is no real consent. 11 0. Jur. 2d 261, 
Contracts, Section 17. 

If there is no consideration for a contract, there can be 
no mutuality. 11 O. Jur 2d 258, Contracts, Section 11. 

Therefore, if a "cooperative arrangement" made between the 
parties set forth by Section 167 .03, Revised Code, st1r,1°a, is 
drafted by the council, with one-third funds or servlc·e·s- promised 
by the members as consideration in exchange for the promise of the 
United States Government, and there is a co-operative intent 
demonstrated by the members in the form of written mutual mani­
festations of assent, it will be deemed a contract. 

Furthermore, Section 713,21, Revised Code, states that: 

"***The regional planning commission 
may accept, receive, and expend funds, grants, 
and services from the federal government or 
its agencies, from departments, agencies, and 
instrumentalities of this state or any adjoin­
ing state or from one or more counties of this 
state or any adjoining state or from any munici­
pal corporation or political subdivisions of this 
or any adjoining state, including county, region­
al, and municipal planning commission of this or 
any adjoining state, or from civic sources, and 
contract with respect thereto, * * *" 

Such power to contract further was approved for regional 
planning commissions by my predecessor in Opinion No. 5678, 
Opinions of the Attorney General for 1955, at page 423. 

The members of a regional planning commission are defined 
in Section 713.21, Revised Code, as follows: 

"The planning commission of any municipal 
corporation or group of municipal corporations, 
any board of township trustees, and the board 
of county commissioners of any county in which 
such municipal corporation or group of municipal 
corporations is located or of any adjoining county 
may co-operate in the creation of a regional plan­
ning commission, for any region defined as agreed 
upon by the planning commissions and boards, ex-
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elusive of any territory within the limits of a 
municipal corporation not having a planning com­
mission." 

It therefore appears that certain members of a regional 
planning commission, as, for example, boards of county commis­
sioners, who are the executive officers of a "county", or town­
ship trustees are identical to certain members of regional coun­
cils of political subdivisions, as described in Section 167.03, 
Revised Code, supra. 

The power to contract with the federal government provided 
by Section 713.21, Revised Code, supra, to individual members 
of a regional planning commission-;--T's"by application of Section 
167.03 (C), supra, authority for a regional council of political
subdivisionst"oso contract. 

It is therefore, my opinion and you are hereby advised that 
a regional council of political subdivisions organized and oper­
ating by virtue of Sections 167.01 through 167.08, Revised Code, 
has the power to enter into a contract with the federal govern­
ment where it contributes cash or professional or technical ser­
vices as part consideration for accepting funds, grants, gifts or 
other services from the government of the United States. 




