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294 OPINIONS 

1. VACATION WITH PAY-UNDER SECTION 2394-4a G. C. 
EACH EMPLOYE OF SEVERAL COUNTIES OF STATE EN­
TITLED TO VACATION. 

2. THE STATUTE APPLIES TO ALL COUNTIES OF STATE 

WHETHER OR NOT COUNTY HAS CIVIL SERVICE COM­
MISSION OR ANY COUNTY CIVIL SERVICE EMPLOYES. 

3. PART TIME OR INCIDENTAL EMPLOYE OF COUNTY­
TO RECEIVE BENEFITS OF STATUTE- MUST WORK 

DURING CALENDAR YEAR SUFFICIENT LENGTH OF 

TIME TO QUALIFY FOR ONE DAY VACATION WITH 

PAY. 

SYLLABUS: 

1. Under General Code Section :2394-4a each employe of the several counties of 
the state, regardless in which office or department of the county he is employed, is 
entitled to vacation with pay in accordance with the provisions of said section. 

2. General Code Section 2394-4a applies to all counties of the state, whether or 
not the county has a county civil service commission or any county civil service 
employes. 

3. In order for a "part time" or "incidental" employe of the county to be en­
titled to the benefits of Section 2394-4a he must work during ~he calendar year at 
least a sufficient length of time to qualify for a one day vacation with pay. 

Columbus, Ohio, June 9, 1949 

Hon. James R. Freemas, Prosecuting Attorney 
Vinton County, McArthur, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I have been requested to obtain an opinion concerning 
G. C. 2394-4a which reads as follows: 

'Each employee in the several offices and departments 
of the county service shall be entitled during each calendar 
year beginning January first, to two calendar weeks, ex­
cluding legal holidays, vacation leave with full pay. Em­
ployees who have less than one year of service, shall be en­
titled to one working clay vacation leave with full pay for 
each month of service during said calendar year. 



295 ATTORNEY GENERAL 

'In the case of a county employee working on a per diem 
basis, one day vacation shall be granted for each twenty­
four days worked by such employee; and in the case of an 
employee working on an hourly basis, one day vacation 
leave shall be granted for each one hundred and ninety-two 
hours worked by such employee; provided, however, that 
the total vacation leave of such per diem or hourly em­
ployees shall not exceed the total vacation leave provided 
herein for other county employees.' 

"Is each county employee of whatever office or department 
entitled to vacation pay? 

"Does this apply only to counties having counties· civil 
service commissions and employees under the rules of those 
commissions ? 

"Does this section apply to part time or incidental employees 
as well as to full time employees? 

"Vinton County doesn't have a Civil Service Commission or 
any County Civil Service employees. How is it affected by said 
law?" 

Section 2394-4a of the General Code, which you quote in full and 

which is in issue here, was enacted by the 97th General Assembly and 

became effective September 8, 1947. While there do not appear to have 

been any court decisions construing this section, this is the third instance 

I have been called upon to render an opinion concerning its meaning and 

scope. You may be interested in one of these, viz., Opinion No. 528, 

elated May 20, r949, in which I discuss the method of computation pro­

vided for in Section 2394-4a. A copy of this opinion is enclosed. 

I shall attempt to answer your questions in the order you ask them. 

It appears that the answer to your first question is contained in the 

introductory clause of Section 2394-4a. It is seen that the provisions of 

the section apply to "Each employee in the several offices and depart­

ments of the county service * * *." ]n view of the clear language used, 

I can see no alternative to answering your first question in the affirmative. 

You next ask whether or not the section applies only to counties 

h;iving civil service commissions and employees under the rules of such 

commissions. In answer to this question, I should like to refer to 

Section 2394-4 and the title of the bill which provided for the enactment 

of Section 2394-4a. You will note that the title of said bill read as 

follows: "An Act to supplement section 2394-4 of the General Code by 
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the enactment of supplemental section 2394-4a relative to vacations )f 

county employees." See 122 v. 238. It is apparent that the two sections 

should be read together. Section 2394-4 provides as follows: 

"The electors of any county may establish, by charter pro­
vision, a county civil service commission, personnel office, or 
personnel department. In any county which, by its charter, 
creates such a commission, office, or department and provides a 
system for appointment to the county service on the basis of 
merit and fitness as ascertained in so far as practicable by com­
petitive examination, the provisions of sections 486-1 to 486-31, 
inclusive, of the General Code shall not be operative; but the state 
civil service commission shall have the same powers and duties 
with respect to all county civil service commissions, personnel 
offices, and personnel departments as it may possess with reference 
to municipal civil service commissions." 

I should like to point out that this section simply authorizes a county 

to establish a county civil service commission, and that no distinction is 

made between counties which utilize this authorization and those which 

do not. In view of this, and since no distinction is made in Section 2394-4a 

between counties having civil service commissions and those with no such 

commission, it appears reasonable to conclude that said section applies to 

all counties of the State of Ohio. 

Your third question presents a difficult problem. In the absence of 

more precise information concerning who are included as "part time" 

and "incidental" employees, I must limit my answer to the language of 

the statute. I am reluctant to exclude any group of employees, as such, 

from the benefits of Section 2394-4a. 

One approach to the problem would be to interpret the word "em­

ployee" in the manner indicated by the following quotation from Daub, 

et al. v. Maryland Casualty Company, 148 S. W. (2nd) 58, 6o: 

"The word 'employee,' which is the correlative of employer, 
is commonly used as signifying continuous service, or as desig­
nating a person who gives his whole time and services to another 
for a financial consideration, or as designating a person who 
performs services for another for a financial consideration, 
exclusive of casual employment, or a person in constant and 
continuous service, or a person having some permanent em­
ployment or position, or a person who renders regular and con­
tinued services, not limited to a particular transaction, or a per­
son having a fixed tenure or position. * * *" 
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However, considering the purpose of the legislation and the growing 

awareness that a person's compensation for services rendered should 

include a minimum paid vacation each year, I am inclined to the view that 

the General Assembly intended the broadest coverage legally pennis­

sible for Section 2394-4a. I think that this position is adequately sup­

ported by the precise language used. Note that the legislation applies 

to "Each employee * * * of the county service"; also that a method of 

computation is set forth for each possible type of employment basis, per 

annum, per diem and hourly. See, 1938 Opinions of the Attorney Gen­

eral 2251 and 1942 Opinions of the Attorney General 732, where di.;­

cussion was had of whether or not certain persons were "state em­

ployees" as defined in the Public Employees Retirement Act. Note 

especially the following conclusion drawn in the 1942 Opinion, at page 

731-2, from the fact that specific exemption was made for employees 

engaged in work of a temporary, casual or exceptional nature: 

"Attention is particularly called to that provision of the 
above quoted section which gives the board authority 'to exempt 
from compulsory membership in the retirement system, classes 
or groups of employes engaged in work of a temporary, casual 
or exceptional nature.' The fact that the Legislature thought it 
necessary to make this provision indicates that it regarded the 
word 'employe' as all inclusive." 

Perhaps I should hasten to acid that I am not of the opinion that 

every person receiving a pay check from the county, regardless of period 

or terms of employment, is entitled to receive a paid vacation under 

Section 2394-4a. It is clear that the section contains certain standards 

concerning length of employment which must be met before a county 

employee may claim or receive a vacation with pay. \Vha-t I have in 

mind is the fact that with respect to each category of employees vacation 

time is computed approximately on the basis of one clay vacation for 

each month of service. To me, this indicates a legislative intention that 

the privileges of the section should be limited to persons who qualify 

for at least a one day vacation under the terms of the section. In other 

words, a county employee employed on a per diem basis must have 

worked a minimum of 24 days during the calendar year in order to 

receive any of the benefits of the section; and an employee retained on 

an hourly basis must have worked 192 hours during the period. There­

fore, in answer to your second question, I am of the opinion that in order 
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f0r a "part time" or "incidental" county employee to be entitled to the 

benefits of Section 2394-4a he must have worked at least a sufficient 

length of time to qualify for a one day vacation with pay. 

As your final question you call attention to the fact that Vinton 

County has neither a civil service commission nor any civil service em­

ployees, and inquire whether or not this makes any difference under the 

law. I believe that this question has been answered above. 

To summarize, I should like to set forth the conclusions which I 

have come to in answer to your questions: 

I. Under General Code Section 2394-4a each employee of the several 

counties of the state. regardless in which office or department of the 

county he is employed, is entitled to vacation with pay in accordance with 

the provisions of said section. 

2. General Code Section 2394-4a applies to all counties of the state, 

whether or not the county has· a county civil service commission or any 

county civil service employees. 

3. In order for a "part time" or "incidental" employee of the county 

to be entitled to the benefits of Section 2394-4a he must work during the 

calendar year at least a sufficient length of time to qualify for a one 

clay vacation with pay. 

Respect£ ull y, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


