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OPINION NO. 85-002 

Syllabus: 

Interest earned on moneys of a joint-county community mental health 
service district and held by a county treasurer as the designated 
custodian of the district's funds, including interest earned on the 
proceeds of a tax authorized by R.C. 5705.19(A), must be credited to 
the general fund of the county. 0982 Op. Att'y Gen. Mo. 82-026 and 
198 2 Op. At t'y Gen. No. 82-027, approved and followed.) 

To: 

By: 

James A. Kiger, Fayette County Prosecuting Attorney, Washington C.H., 
Ohio 

Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 13, 1985 

l have before me your request for my opinion concerning the disposition of 
interest earned from the deposit or investment of the proceeds of a tax levied by a 
joint-county community mental health board pursuant to the authority conferred by 
R.C. 5705.l9(A), when such proceeds are received and held by a county treasurer as 
custodian of the community mental health funds. Your specific question is: 

Shall the county auditor who acts as the fiscal agent of a joint 
county mental health service district in receiving, holding and 
disbursing tax monies generated from a tax levy approved pursuant to 
Section 5705.19(A) of the Ohio Revised Code pay to the said joint 
county mental health service district the interest accumulated on 
said tax monies while held by him? 

The provisions concerning the apportionment of interest earned on a public 
deposit were substantially altered specifically with respect to funds held by a 
county treasui·er in Am. Sub. H.B. 230, ll4th Gen. A. (1981) (eff March 15, 1982). 
Shortly after the enactment of Am. Sub. H.B. 230, my predecessor had occasion to 
consider the issue of the proper disposition of interest earned on custodial funds 
held by a county treasurer. My predecessor concluded in 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-026 and again !n 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-027 that interest earned on all funds 
included within a county treasury, including those funds which belong to another 
subdivision or district and are held by a county treasurer as the desigpated 
custodian of such funds, must be credited to the general fund of the county. This 

The syllabus of. Op. No. 82-026 states: "Pursuant to R.C. 135.351 
interest earned on the deposit of money belonging to a county park district 
but included within the county treasury must be credited to the general fund 
of the county." Op. No. 82-027 addresses several issues involving the creation 
of a reserve balance account by a board of township trustees for the purpose 
of purchasing fire department or police department equipment. Pursuant to 
R.C. 5705.29(F)(i; the amount reserved by a board of township trustees is 
retained by the' county auditor and county treasurer out of the second 
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conclusion was based in part upon the fact that after the effective date of Am. 
Sub. H.B. 230 the provisions in R.C. 135.21, which generally require that interest 
earned from the deposit of custodial funds be credited to the funds to which the 
principal !izlms belong, were no longer applicable to custodial funds hl•ld •,y a county 
treasurer. See Op. No. 82-026 at 2-77. This conclusion was also based upon R.C. 
135.35l(A), whlch stated at the time of its enactment in Am. Sub. H.B. 230: "All 
interest earned on money included within the county treasury shall be credited to 
the general fund of the county." Id. See also Op. No. 82-027 at 2-82. I have 
reviewed my predecessor's analysis oTthe amendments and enactments in Am. Sub. 
H.B. 230 and concur that the conclusions reached in Op. No. 82-026 and Op. No. 8~­
027 were compelled by the changes made in Am. Sub. H.B. 230. The General 
Assembiy, however, has spoken again on this issue and it is, therefore, necessary 
for me to consider whether the subsequent amendment of R.C. 135.35l(A) affects 
the conclusion reached in these opinions. 

In Am. Sub. S.B. 550, ll4th Gen. A. (1982) (eff. Nov. 26, 1982) the General 
Assembly amended R.C. 135.35l(A) to state: "Except as provided in section 1545.22 
of the Revised Code, all interest earned on money included within the county 
treasury shall be credited to the general fund of the county." S.B. 550 also 
amended R.C. 1545.22 by inserting the sentence emphasized in the following 
quotation of that statute. 

All funds under the control of a board of park commissioners 
shall be kept in depositories selected in the manner provided for the 
deposit of county funds..•. The county treasurer of the county in 
which the park district Is located shall be the custodian of the funds 
of the board and shall be an ex officio officer of the board. • • • 
Interest earned on all funds under the control of the board of pa;k 
commissioners shall be credited to such funds. !Emphasis added.) 

The General Assembly explained the purpose of this amendment in section 32 
(uncodified) of Am. Sub. S.B. 550 as follows: 

The purpose of the amendments to sect!ons 135.351 and 1545.22 of 
the Revised Code in this act is to clarify the intentions of the 
General Assembly in enacting section 135.351 of the Revised Code in 
Amended Substitute House Bill No. 230 of the ll4th General 
Assembly, which included the preserving to each board of park 
commissioners created under Chapter 1545. of the Revised Code the 
right to the interest earned on moneys of the district held by the 
county treasurer as it's custodian. 

Each county treasurer who has credited to the county general 
fund interest earned on funds of a park district is, therefore, 

semiannual settlement of taxes until the date specified in the resolution 
creating the reserve balance account or until the reserve balance is reached. 
With respect to the disposition of interest· earned on money in a reserve 
balance account prior to the dote specified for the distribution of the 
reserved balance to the township, my predecessor concluded that such 
interest must be credited to the county's general fund pursuant to R.C. 
135.351(.\). Op. No. 82-027 at 2-81, 2-82 (syllabus 3). 

Am. Sub. H.B. 230 amended R.C. 135.21 to state in pertinent part: 

All interest earned from other moneys deposited by a 
treasurer, which by reason of being custodial funds, or funds 
belonging in the treasury of a taxing, assessment or otlJer 
district of which he is acting as an ex officio treasurer, or for 
any other reason, do not belong in th~ treasury of the state or 
subdivision shall, exceot as provided in section 135.351 
[135.35.1] of the Revised Code, be apportioned among and 
credited to the funds to which the principal sums of such 
deposit or investments belong. (Emphasis added.) 
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obligated to transfer from the county general fund to the account\ of 
such park district an amount equal to the total of such interest 
credited to the county general fund. 

By so amending R.C. 135.35l(A) and R,C. 1545.22, the General Assembly quite 
clearly indicated its intent regarding the disposition of interest earned on moneys 
belonging to a board of park commissioners and held by a county treasurer only in a 
c..:stodial capacity. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-025. The significance of the 
amendment Is, however, much broader. Where a statute contains an express 
exception, such exception comprises the only exclusion and no other exception is 
properly implied. The articulation of an exception from the operation of a statute, 
therefore, Indicates that the statute Is intended to apply in all cases not 
specifically excluded. Andrus v. Glover Const. Co., 446 U.S. 608, 616-167 (1980); 
State ex rel. Keller v. Forney, 108 Ohio St. 463, 467, 141 N.E. 16, 17 (1923); Kroff v. 
Amrhein, 94 Ohio St. 282, 286, 114 N.E. 267, 268 (1916). Thus, the express exclusion 
of interest earned on all funds under the control of a board of park commissioners 
from the operation of R.C. 135.35l(A) constitutes a reaffirmation of the General 
Assembly's Intent that that statute govern the disposition of interest earned on all 
other funds included within a county treasury, Including funds which belong to 
another subdivision or district and ere held by a county treasurer in a custodial 
capacity. 

I turn now to your specific question which concerns the proceeds of a tax 
authorized by R.C. 5705.19(A) and levied by a joint-county community mental 
health service district. R.C. 340,01 mandates the establishment of a community 
mental health service district in any county or combination of counties having a 
population of et least fifty thousand. The statute likewise permits the Director of 
Mental Health to authorize the establishment of such 11 district in any county or 
combination of counties having a population of less than fifty thousand. Districts 
comprising more than one county are known es joint-county districts. If a joint­
county district is established, the participating counties must designate the 
treasurer of one such county to serve "as custodian of the community mental health 
funds," and must designate the auditor of such county as the auditor and fiscal 
officer of the district. R.C. 340.10. The term "community mental health funds" is 
not defined for the purposes of R.C. 340.10 but it would quite logically include the 
proceeds of a tax authorized by R.C. 5705.19(A), since the purpose of any such levy 
1s to provide for the current expenses of the district. Thus, it would appear that 
the proceeds of a tax levied by a joint-county mental health board pursuant to R.C. 
5705.19(A), and held by the designated county treasurer in a custodial capacity, fall 
within the purview of R.C. 135.35l(A) and any interest earned on such tax proceeds 
must be credited to the general fund of the county. 

This conclusion is also supported by an analysis of R.C. 5705.10, which 
generally addresses the disposition of various moneys accruing to a subdivision or a 
taxing district or authority subject to the Uniform Tax Levy Law. Both a county 
and a joint-county mental health service district Pre subdivisions governed by R.C. 
5705.10. R.C. 5705.0l(A). H.B. 230 amended R.C. 5705.10 by inserting the sentence 
emphasized in the following quotation of its pertinent parts. 

All revenue derived Crom the general levy for current expense 
within the ten-mill limitation, from any general levy for current 
expense authorized by vote in excess of the ten-mill limitation, and 
from sources other than the general property tax, unless its use for a 
particular purpose is prescribed by Jaw, shall be paid into the general 
fund. 

All revenue derived from a source other than the· general 
property tax and which the law prescribes shall be used for· a 
particular purpose, shall be paid into a special fund for such purpose. 
All revenue derived from a source other than the general property 
t'aic,'for which the law does not prescri~e ~Se for a particular. pur7ose, 
including interest earned on the principal of any special und, 
re ardless of the source or ur ose of the rinci al shall be aid into 
the general und. Emphasis added. 
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Prior to H.B. 230 the benefit of any Interest earned on the deposit or investment of 
the proceeds of a tax levied by a joint-county mental health board pursuant to R.C. 
5705,19(A) would have accrued to the district under R.C. 135.21. Accordingly, the 
disposition of such interest would have been governed by the first paragraph in R.C. 
5705,10 as revenue derived from a general levy for current expenses authorized by a 
vote in excess of the ten-mill limitation. See 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-031; 1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-003. Pursuant to R.C. 135.21 and R.C. 5705.10, the county 
treasurer would have had to apportion such Interest to the district's general fund. 
Subsequent to the effective date of Am. Sub. H.B. 230, however, the benefit of uny 
Interest earned from the deposit or investment of community mental health funds 
accrues to the county which- serves as the custodian of such funds, and not to the 
district, by virtue of the exclusion In R.C. 135.21 and the enactment of R.C. 
135.35i(A). Accordingly, the disposition of such Interest is now within the purview 
of the amendment to R.C. 5705,10 as "revenue derived [by the county] from a 
source other than [the county's] general property tax, for which the law does not 
prescribe use for a particular purpose." Pursuant to R.C. 135.35l(A) and R.C. 
5705.10 such interest is to be paid Into the county's general fund. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that interest earr.cd on 
moneys of a joint-county community mental health service district and held by a 
county treasurer as the designated custodian of the district's funds, including 
interest earned on the proc.eeds of a tax authorized by R.C. 5705.19{A), must be 
credited to the general fund of the county. (1982 Op. Att'y Gen. No. 82-026 and 
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-027, approved and followed.) 
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