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OPINION NO. 2004·048 

Syllabus: 

A township is without authority to purchase, as a fringe benefit for its elected 
officers, additional service credit, as described in R.e. 145.201, in the Public 
Employees Retirement System. 
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Attorney General 2-414 

To: Jeffrey A. Strausbaugh, Defiance County Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio 
By: Jim Petro, Attorney General, December 13,2004 

You have asked whether a township has the authority to purchase, as a fringe benefit 
for its elected officials, additional service credit, as described in R.C. 145.201, in the Public 
Employees Retirement System (PERS). For the reasons discussed below, we conclude that a 
township possesses no such authority. 

Although township employees and those of other public employers are required to be 
members of PERS, membership in PERS is not compulsory for persons holding elective 
office. RC. 145.01(A)(1) and (B); RC. 145.03(A). An elective officer of the State or of any 
political subdivision that has employees in PERS, including a township elected officer, may 
choose to become a member of the retirement system, however. After contributing for at 
least one and one-half years, the officer may purchase credit for service that was earned 
prior to the establishment of his membership in PERS, so long as the prior service was not 
covered under the Federal Insurance Contributions Act (FICA). RC. 145.20. Furthermore, a 
member of PERS who is, or has been, an elected official may, prior to retirement, purchase 
additional service credit in an amount not to exceed 35% of the credit allowed him for his 
service as an elected official, except for part-time service, military service, and service that 
was taxed under FICA. RC. 145.201. 1 If he does purchase additional credit under RC. 
145.201, the elected official is required to make payments, as specified in RC. 145.201, to 
both the employees' savings fund and the employers' accumulation fund. [d. See RC. 145.23 
(establishing and describing funds). 

The board of trustees of a non-home rule township in Defiance County voted to pay 
for the additional 35% service credit on behalf of any elected township officer who had 
completed twelve years of service, "and for each completed year thereafter," using money 
from the township's general fund to pay the officer's contributions to both the employees' 
savings fund and employers' accumulation fund. We understand that the salaries of the 
trustees and clerk were not reduced by the amount of the township's payments to PERS, see 
note 3, infra, and that the township has not attempted to qualify its plan with the Internal 
Revenue Service in order to obtain the tax benefits available to employees under qualified 
"pick up" plans. See 26 V.S.C. §§ 401,402, 414(d) and (h), 415(n). See also 1984 Op. Att'y 
Gen. No. 84-058; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036. 

In a letter to your office, the township clerk stated that the purchase of service credit 
was in lieu of the officials accepting township-paid health insurance, and that the service 
credit "was to be purchased as a fringe benefit for those elected officials, once they had 
completed the 12 years of service."2 We concur that, for purposes of our analysis, the 
township's payments for additional service credit in PERS, made on behalf of township 
officials, constitute fringe benefits for the officials. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-058 (an 
employer's payment of an employee's retirement contribution in addition to the employee's 

IR.C. 145.201(C) requires that, "[aJ purchase made under this section shall not exceed the 
limits established by division (n) of section 415 of the 'Internal Revenue Code of 1986,' 100 
Stat. 2085, 26 V.S.C.A. 415(n), as amended." PERS should be contacted for information 
about the nature of these limitations. 

2In this instance, the resolution of the board of township trustees authorizing the pay­
ments was passed prior to the commencement of the terms of the officers who would benefit 
from the payments. Therefore, we need not address Ohio Const. art. II, § 20, which prohibits 
the compensation of a public officer from being changed during his existing term. See 1984 
Op. Att'y Gen. No. 84-058; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036. 
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salary is a fringe benefit); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036 (same). As the court explained in 
State ex rei. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389,391,348 N.E.2d 692 (1976) regarding a 
county's payment of insurance premiums on behalf of county officers: 

Fringe benefits, such as the payments made here, are valuable per­
quisites of an office, and are as much a part of the compensations of office as 
a weekly pay check. It is obvious that an office holder is benefitted and 
enriched by having his insurance bill paid out of public funds, just as he 
would be if the payment were made directly to him, and only then transmit­
ted to the insurance company. Such payments for fringe benefits may not 
constitute 'salary,' in the strictest sense of that word, but they are 
compensation. 

See also 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-090 at 2-305 ("a fringe benefit is something provided at 
the expense of the [employer] and intended to directly benefit the employee"). Obviously, a 
township official would be enriched by the township's payment of retirement contributions 
that otherwise would be his responsibility, "just as he would be if the payment were made 
directly to him, and only then transmitted" to PERS. Cf 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-087 (the 
employer's contributions to PERS that are mandated by RC. 145.51, although calculated as 
a percentage of the salaries of employees who are PERS members, RC. 145.12, R.C. 145.48, 
are not compensation to the employees). See also note 3, infra. 

It is well-established that elected public officials whose compensation is set by 
statute are not entitled to receive fringe benefits that are not statutorily provided or made 
available. 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-002 (financial disclosure filing fee); 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-042 (attorneys' supreme court registration fee). Township trustees are paid 
pursuant to RC. 505.24 and township clerks pursuant to RC. 507.09. Certain fringe benefits 
are also made available to township officers under other statutory provisions. See, e.g., RC. 
505.60 (health, disability, and long-term care insurance); RC. 505.601 (reimbursement of 
health care premiums); RC. 505.602 (life insurance); RC. 505.603 (cafeteria plan for bene­
fits). No statutory authorization exists, however, for a township to purchase on behalf of its 
elected officials permissive service credit in PERS. 

1984 Op. Att'y Gen. No. 84-058 considered whether county elected officials could 
participate in a pick up plan offered as a fringe benefit to county employees, where the 
salaries of county employees were not reduced for tax purposes by the amount of the PERS 
pick up. The opinion concluded that the officers could not participate in such a plan, 
commonly referred to as a "pick up in lieu of salary increase" plan, because the compensa­
tion of county elected officers is set by statute, and no statute authorized such participation. 
Similarly, 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036 concluded that state elected officers and officers 
of local units of government whose compensation is set by statute are not entitled to fringe 
benefits not provided by statute, and could not participate in a pick up plan offered as a 
fringe benefit since there was no statutory authorization therefor.3 

31984 Op. Att'y Gen. No. 84-058 and 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036 both concluded, 
however, that an elected official may participate in a "salary reduction" pick up plan where 
his agency pays on the official's behalf his mandatory employee contribution to PERS, see 
RC. 145.47, and reduces the official's compensation by the amount of the pick up. Under 
this type of plan, the pick up is not a fringe benefit, but merely a different method by which 
the employer accounts for the official's compensation so that it may be afforded favorable 
tax treatment. [d. 
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The 1984 opinions dealt with plans that were qualified under federal law to provide 
tax benefits to participants, were offered to employees, and involved the pick up of employ­
ees' mandatory contributions to PERS. Here, the plan has not been qualified for tax pur­
poses, the benefit is being offered only to elected officers, and involves the pick up of 
permissive service credit rather than the officers' mandatory contributions. These differ­
ences do not compel a different conclusion, however. The compensation of elected township 
officials, like that of state, county, and other local elected officials, is set by statute and no 
statute authorizes them to participate in pick up plans offered as a fringe benefit where there 
is no corresponding reduction in salary. Because elected township officials may not receive 
fringe benefits not authorized or provided by statute, the township may not pay on their 
behalf contributions to purchase permissive service credit under R.C . 145.201. 

In conclusion, it is my opinion, and you are so advised, that a township is without 
authority to purchase, as a fringe benefit for its elected officers, additional service credit, as 
described in R.C. 145.201, in the Public Employees Retirement System. 

As mentioned above, the township clerk has stated that the purchase of service credit 
by the township was "in lieu of not providing health insurance and was to be purchased as a 
fringe benefit" for the officers. The township's decision to purchase additional service credit 
rather than health insurance for its officers-that is, provide one optional fringe benefit 
rather than another, does not render the township's payment for service credit a " salary 
reduction" plan, and the township does not claim as such. As explained above, the pick ups 
have properly been characterized by the township as a fringe benefit. 




