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OPINION NO. 67-034 

Syllabus: 

A probate judge may finish business commenced by him prior 
to his election provided it is not connected with his official 
duty. 



Opin. 67-034 ATTORNEY GENERAL 2-60 

To: George E. Martin, Portgage County Pros. Atty., Ravenna, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, April 13, 1967 

I have before me your recent request for my opinion which 
reads in part as follows: 

"May a person who has just been elected 
Probate Judge of Portage County and takes 
office in February, appear as Trial Counsel 
in the Court of Co~JJ11on Pleas for the purpose 
of representing clients with reference to 
matters filed prior to his election as Pro­
bate Judge." 

As you pointed out in your request letter the General 
Assembly has provided in Section 2101.41, Revised Code, that 
no probate judge or his deputy clerk shall practice law with 
the exception of business commenced prior to his election. 
Section 2101.41, supra, reads in pertinent part as follows: 

"No probate judge or his deputy clerk 
shall practice law or be associated with 
another as partner in the practice of law 
in a court or tribunal of this state, or 
prepare a petition or answer, or make out 
an account required for the settlement of 
an estate committed to the care or manage­
ment of another, or appear as attorney be­
fore a justice of the peace, court, or 
judicial tribunal. Whoever violates this 
section shall forfeit his office. 

"* * * * * * * * * 
"This section does not prevent a pro­

bate judge or deputy clerk from finishing 
business commenced by him prior to his 
election or appointment provided it is not 
connected with his official duty." 

The exception provided for in Section 2101.41, supra, would 
be dispositive of the question if it were not for the general 
rule for judges in Section 4705.01, Revised Code. That section 
reads in pertinent part as follows: 

"No judge of any court of record in this 
state shall engage in the practice of law dur­
ing his term of office, either by appearing in 
court, by acting as advisory or consulting 
counsel for attorneys or others, by accepting 
employment or acting as an attorney, solicitor, 
collector, or legal advisor for any bank, cor­
poration, or loan or trust company, or by other­
wise engaging in the practice of law in this 
state, in or out of the courts, except as pro­
vided in section 1901.11 of the Revised Code. 

"A judge may complete any business under­
taken by him in the United States district 
court, the United States circuit court of 



2-61 OPINIONS 1967 Opin. 67-035 

appeals, or the supreme court of the United 
States prior to his election as judge." 

Section 1901.11, Revised Code, reads in pertinent part: 

"Judges designated as part-time judges 
by section 1901.08 of the Revised Code shall 
receive as compensation not less than four 
thousand dollars per annum, as the legisla­
tive authority prescribes, and such judges 
shall be disqualified from the practice of 
law only as to matters pending or originat­
ing in the courts in which they serve during 
their terms of office." 

In Opinion No. 3291, Opinions of the Attorney General for 
1962, page 736, my predecessor in office considered the provi­
sions of Section 4705.01, supra, as they applied to the excep­
tion contained in Section 1907.081, Revised Code, for judges 
of the county courts. The then Attorney General ruled that 
the specific provisions of Section 1907.081, supra, allowing 
a county court judge to practice law in matters not pending or 
originating in his county court should be read as an exception 
to the general provisions of Section 4705.01, supra. The hold­
ing of Opinion No. 3291, supra, was based on the rule in Fisher 
Bros. Co. v. Bowers, 166 Ohio St. 191, where Justice Stewart 
stated at page 19b: 

"We have held so many times that it has 
become axiomatic that a special statutory 
provision which applies to a specific subject 
matter constitutes an exception to a general 
statutory provision covering other subject 
matter as well as the specific subject matter. 
State, ex rel. Steller et al, Trustees, v. 
Zangerle, Aud., 100 Ohio St., 414, 12b N.E., 
413; State, ex rel. Elliott Co., v. Connar, 
Supt., 123 Ohio St., 310, 175 N.E., 200; 
Acme Engineering Co. v. Jones, Admr., 150 Ohio 
st., 423, 83 N.E. (2d), 202; Johnson v. United 
Enterprises, Inc., ante, 149. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that a probate judge may finish business commenced by him prior 
to his election provided it is not connected with his official 
duty. 




