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THE BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS MAY AUTHOR­

IZE THE EMPLOYMENT OF COLLECTORS AND MAY FIX 

THE SALARY OF SUCH COLLECTORS-§§5719.31, 1.24 R.C., 

5696. G.C. 

SYLLABUS: 

Where pursuant to Section 5719.31, Revised Code, a board of county commis­
sioners authorizes the county treasurer to employ collectors to collect the taxes 
mentioned in Section 5719.05, Revised Code, the salaries of such collectors should 
be fixed by the board. 

Columbus, Ohio, January 22, 1962 

Hon. Robert Webb, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of County Commissioners of Ashtabula County and 
the County Treasurer have asked this office for an interpretation of 
R.C. Section 5719.31, as to whether the County Commissioners fix 
the salaries of such collectors, or whether the County Treasurer fixes 
the salary of said collectors, to be approved by the County Commis­
sioners. 

"I have inquired of other jurisdictions, and it seems that the 
policy on this is not uniform. 

"I would appreciate a speedy answer on this, as it is necessary 
that appointments to this position be made immediately." 

Section 5719.31, Revised Code, reads as follows: 

"If the board of county commissioners deems it necessary, it may 
authorize the county treasurer to employ collectors to collect the taxes 
mentioned in section 5719.05 of the Revised Code or part thereof, 
and fix the salary of such collectors, which shall be paid out of the 
county treasury. All such salaries shall be apportioned ratably by the 
county auditor among all the funds entitled to share in the distribution 
of such taxes." 

The answer to your question depends on whether the words "fix the 

salary of such collectors" refer back to the words "it may" or to the 
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words "it may authorize the county treasurer to." While I concede that 

the interpretation of this language is open to some argument, I am of the 

opinion that the pertinent words should be read to mean that the board 

of county commissioners may authorize the employment of collectors and 

may fix the salary of such collectors; and I believe that a review of the 

history of the section will strengthen my conclusion in this regard. 

Present Section 5719.31, Revised Code, was formerly Section 5696, 

General Code. The section number was changed, and language revised, 

in the code revision bill of 1953 (House Bill No. 1 of the 100th General 

Assembly). Said Section 56%, before revision, said : 

"If the county commissioners deem it necessary, they may au­
thorize the treasurer to employ collectors to collect such taxes or 
part thereof, fixing the salary of such collectors which shall be paid 
out of the county treasury. All such salaries shall be apportioned 
ratably by the county auditor among all the funds entitled to share in 
the distribution of such taxes." 

I believe there is little doubt that under the language of Section 5696, 

General Code, the board of county commissioners had full authority to 

fix the salary of collectors. Further, under Section 1.24, Revised Code, 

a part of House Bill No. 1, supra, said Section 5696 may now be read as 

a restatement of the present law. Said Section 1.24 reads as follows: 

"That in enacting this act it is the intent of the General Assembly 
not to change the law as heretofore expressed by the section or sec­
tions of the General Code in effect on the date of enactment of this act. 
The provisions of the Revised Code relating to the corresponding 
section or sections of the General Code shall be construed as restate­
ments of and substituted in a continuing way for applicable existing 
statutory provisions, and not as new enactments." 

Also, in the case of Board of County Commissioners of Hamilton 

County v. Arnold, 65 Ohio St., 479, (1902), the fourth paragraph of the 

syllabus reads: 

"4. Under said section 2858, the county commissioners must 
definitely prescribe the compensation of such collectors, before col­
lections are made; and that duty is not performed by prescribing that 
the compensation shall not exceed a certain amount, or a certain 
per centum." (Emphasis added) 

The then pertinent law, Section 2858, Revised Statutes, read: 
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" 'The county commissioners shall, ·at their September session 
annually, cause the list of persons delinquent in the payment on 
personal property to be publicly read; and they may at any time, if 
they deem the same necessary, authorize the treasurer to employ col­
lectors to collect the same or any part thereof, prescribing the com­
pensation of such collectors which shall be paid out of the county 
treasury; and all such allowances shall be apportioned ratably by the 
county auditor among all the funds entitled to share in the distribu­
tion of such taxes.' " 

In view of the foregoing, therefore, it is my opinion and you are ad­

vised that where pursuant to Section 5719.31, Revised Code, a board of 

county commissioners authorizes the county treasurer to employ collectors 

to collect the taxes mentioned in Section 5719.05, Revised Code, the sala­

ries of such collectors should be fixed by the board. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




