
OPINlO);S 

1. COUNTY COMMISSIONERS-NO STATUTORY AUTHOR­
ITY TO ESTABLISH COUNTY HOSPITAL WITHOUT SUB­
NrITTING TO VOTE OF ELECTORS QUESTION OF TAX 
LEVY OR BOND ISSUE-SECTION 312i G. C. 

2. WHEN BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS OWNS 
LAND AND BUILDINGS SUITABLE FOR COUNTY HOS­
PITAL-PROPERTY MAY BE CONVEYED WITHOUT 
CONSIDERATION TO BOARD OF COUNTY HOSPITAL 
TRUSTEES-MUST BE ACCEPTED FOR SUCH USE­
T AX LEVY OR BOND ISSUE SUBMITTED TO VOTE 
SHOULD BE SUFFICIENT IN AMOUNT TO PROVIDE FOR 
NECESSARY AND PROPER FURNITURE, FIXTURES AND 
EQUIPMENT FOR OPERATION OF HOSPITAL-SEC­

TIONS 3131, 312i G. C. 

SYLLABUS: 

1. A board of county commissioners has no statutory authority to establish a 
county hospital without submitting to a vote of the electors the question of a tax 
levy or bond issue under the provisions of Section 3127, General Code. 

2. vVhere a board of county commissioners already owns land and buildings 
suitable for use as a county hospital, they may convey such property without con­
sideration to a board of county hospital trustees appointed under authority of 
Section 3131, General Code, provided such trustees are willing to accept it for 
such use; and the tax levy or bond issue submitted to a vote of the electors in such 
case under the provisions of Section 3127, General Code, should be sufficient in amount 
to provide only for ·such necessary and proper furniture, fixtures and equipment as 
will place such building in suitable condition for operation as a hospital. 
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Columbus, Ohio, September II, 1951 

Hon. John Rossetti, Prosecuting Attorney 

Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The County Commissioners of Stark County own a farm 
and buildings purchased as a site for a new county home 25 years 
ago but never so used. The building is already constructed and 
is suitable for a small hospital for certain kinds of cases, among 
which are cases for acute alcoholism. The commissioners are 
desirous of using the buildings as a hospital under authority of 
Sections 3127 to 3128 of the General Code. Section 3127 provides 
that the county commissioners shall have power to purchase, 
appropriate or construct a county hospital and further provides 
as follows: 

" 'That no money shall be expended for the original pur­
chase, appropriation or construction until a tax levy or bond 
issue has been submitted to the electors.' · 

"The sections following No. 3127 provide for the method 
of organizing a county hospital after the same is fully completed. 

"Therefore, we ask the opinion of your office as to the 
following questions : 

"1. Where the county commissioners already own suitable 
land and buildings may· they use the same for a county hospital 
organized under Sections 3127 to 3128, without submitting a tax 
levy or bond issue to the voters under Section 3127 of the General 
Code? 

"2. Where no expenditure of money for original purchase, 
appropriation or construction is necessary, but additional expen­
ditures for furnishings are necessary, may the county commis­
sioners purchase such furnishings from the general fund without 
submitting a tax levy or bond issue by virtue of Section 3127? 

"3. If the answer to the first two questions are favorable, 
may the county commissioners utilize a county hospital in part 
for the care and treatment in cases of acute alcoholism in as much 
as Section 3138-r seems to give authority to commissioners to 
care for indigent, sick and disabled?" 

The construction of county hospitals is authorized by Section 3127, 

General Code, and special provision is made therein for financing the cost 
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of the original ·construction of such hospitals. The following sections 

and parts of sections are pertinent to that portion of your inquiry which 

relates to the construction and equipment of these structures : 

Section 3127, General Code: 

"The county commissioners shall have power to purchase, 
appropriate, construct, enlarge, improve and rebuild a county 
hospital or hospital buildings. But no money shall be expended 
for the original purchase, appropriation or construction thereof, 
until a tax levy or bond issue therefor has been submitted to the 
electors of the county and approved by them in the manner pro­
vided by law. Such hospital may be designated as a monument 
to .commemorate the services of the soldiers, sailors, marines and 
pioneers of the county.'' 

Section 3131, General Code: 

"If a tax levy or bond issue for such purpose is approved by 
a vote of the electors in the manner provided by law, the deputy 
state supervisors of elections for such county shall certify the 
result of such election to the board of county commissioners of 
said county; whereupon the board of county commissioners, 
together with the probate judge of said .county and the common 
pleas judge of said county senior in point of service shall within 
ten days after such certification, appoint a board of county hos­
pital trustees, composed of six electors of such county as follows : 

"One for one year, one for two years, one for three years, 
one for four years, one for five years and one for six years from 
the first Monday of March thereafter. * * *" 

Section 3132, General Code: 

"Such board of trustees shall have full charge and control 
of the selection and purchase of a site for such hospital ( taking 
title thereto in the name of the county), the selection of plans 
and specifications, the determination and erection of all necessary 
buildings thereon, and of the selection and installation of all 
necessary and proper furniture, fixtures and equipment there-
for. * * *" 

Section 3134, General Code: 

"All funds arising from a special tax levy or bond issue for 
the purchase, appropriation or construction of such county hos­
pital, and contributions thereto, shall be placed in the county 
treasury to the credit of a fund to be known as the 'county 
hospital building fund.' Such fund shall be paid out on the order 
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of said board of county hospital trustees, certified by the chair­
man and secretary thereof." 

Section 3135, General Code: 

"Before making a contract for the expenditure of money 
on any structure or improvement in excess of one thousand dol­
lars, the hospital trustees shall advertise according to law for 
bids, and cause plans, specifications and detailed drawings to be 
distributed among the bidders." 

Section 3137, General Code: 

"Such board shall, upon completion of construction and 
equipping of said hospital, assume and continue the operation 
of such hospital. It shall have the entire management and con­
trol of the hospital and shall establish such rules for the govern­
ment thereof and the admission of persons thereto as it deems 
expedient; it shall have control of the property of the hospital 
and deposit all monies thereof with the county treasurer to the 
credit of the hospital operating fund ; and the same shall be paid 
out only for the maintenance and operation of such hospital, on 
the warrant of the county auditor issued pursuant to the orders 
of the trustees. * * *" 

The primary question here to be resolved is ,vhether the county 

commissioners have any statutory authority to operate a county hospital 

which was not constructed under the provisions of Section 3127, General 

Code. A secondary question relates to the authority of the commissioners 

to use a portion of county home lands, no longer needed for the purpose 

for which originally acquired, for some other public purpose. 

In Section 3127, et seq., General Code, it is to be observed that 

nowhere is there any authority given to the county commissioners to 

construct a hospital or hospital buildings without submitting tci the 

electors the question of financing such cost. Moreover, it is to be 

observed that nowhere in these sections is there any authority for the 

county commissioners themselves to operate a county hospital after such 

hospital has been erected. Under the provisions of Section 3137, General 

Code, sole authority for the operation, management and control of a 

county hospital is conferred on a board of trustees. These trustees, 

however, are the same as those appointed under the provisions of Section 

3 I 31, General Code, for the purpose of supervising the initial construction 

of a county hospital. In this connection it is clear that the board of 
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county commissioners are authorized to appoint such board of trustees 

only in the event that a tax levy or bond issue is first approved by a vote 

of the electors, as provided in Section 3127, General Code. 

This lack of authority on the part of the county commissioners to 

appoint a board of trustees to operate a hospital in a situation where such 

hospital has not initially been constructed under the authority of Section 

3127, General Code, is apparent in the manner in which the statute 

provides for a series of steps in an integrated process beginning with the 

vote of the electors on the tax levy or bond issue and continuing through 

the point where the board of trustees, initially appointed to supervise the 

construction of the hospital, becomes the governing body for the operation 

of the hospital. 

Whether the reason for this integrated process provided by statute 

lies in a legislative intent not to permit the county authorities to establish 

on a permanent basis an institution the annual cost of which will be an 

indefinitely recurring expenst· to be borne by the taxpayers, or whether 

some other reason motivated the adoption of this provision, it is perhaps 

idle to speculate. The important point to be borne in mind is that there 

is no statutory authority for the operation of a county hospital by any 

administrative agency other than the board of trustees appointed under 

the provisions of Section 3r31, General Code, to supervise the initial 

constuction of such hospital; and that the commissioners have no authority 

to appoint such board until an election has been held under the provisions 

of Section 3127, General Code. 

For these reasons, I must conclude that a board of county com­

missioners does not possess any authority to establish and operate a 

county hospital where the question of a tax levy or bond issue to provide 

for the initial construction of such hospital has not been submitted to a 

vote of the electors as provided in Section 3127, General Code, 

It does not necessarily follow from this conclusion, however, that 

the commissioners may not utilize the county home land and buildings 

already owned by them in the establishment of a county hospital. The 

statutory authority of the commissioners with respect to the use and 

disposition of property acquired for county home purposes is found in 

Section 2557-2, General Code, which reads as follows: 

"After a county home has been closed the county commis­
sioners may sell all or parts of the county home farm, or lease 
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all or parts of it, or both, and all receipts from such sales or leases 
shall be paid to the county treasurer and credited to the general 
county fund and be subject to appropriation for _such purposes 
as the commissioners may decide." · 

It is to be_ observed that the language of this section is permissive and 

not ma,ndatory. We must conclude, therefore, that the General Assembly 
contem.plated the possibility of a situation where a county home might be 

closed arid the county home property no longer needed for the purpose 

for which it was originally ;.:cquired, and where the commissioners might 

elect not to sell such property but rather to keep it. If the commissioners 

:may lawfully retain such property after the need for ·which it was orig­

inally acquired has ceased to exist, then it must necessarily follow that they 

may use it to meet some other need. 

The sa,me r,easoning is equally applicable to a situation involving only 

,a porti9n of a cottnty home property, where such home has not been closed, 

since ''the words 'after a county home has been closed' in Section 2557-2, 

· General Code, do not constitute a condition precedent to the general 

power of county commissioners to sell a portion of county lands derived 

from Section 2447, General Code." Seran v. Biddle, 39 Ohio Opinions, 

295, Common Pleas, Stark County, 1948. I must conclude, therefore, 

that where the county already owns a building suitable for hospital pur­

poses, it may properly be devoted to that use; and to that end may be 

conveyed without consideration to the board of trustees appointed pur­

suant to the provisions of Section 3131, General Code, provided such 

trustees are willing to accept it for such use. Moreover, I am more 

strongly persuaded to this view for the reason that a contrary conclusion 

would require a vain and useless ceremony of "sale" under authority 

of one statute and "purchase" under another, the vendor and the vendee 

being the same party in interest. The law does not, of course, require a 

vain ceremony. 

It would appear that this conclusion raises a practical question which 

you have not included in your inquiry. This question relates to the 

purpose which may be served by holding an election on a tax levy or bond 

issue, in a situation where it is not expected that any funds will be required 

for the acquisition of a hospital site or the construction of a hospital 

building. It is to be observed here, however, that under the provisions 

of Section 3134, General Code, all funds arising from a special tax levy 
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or bond issue for the purchase, preparation or construction of a county 

hospital is to be paid into the county hospital building fund; and that 

such funds shall be paid out on the order of the board of county hospital 

trustees. Under the provisions of Section 3132, General Code, this board 

of hospital trustees is charged with the selection and installation of all 

necessary furniture, fixtures and equipment for such hospital. From this 

language we must conclude that the special hospital fixtures and equip­

ment which will undoubtedly be needed in the instant case should be paid 

for from the county hospital building fund, the principal source of revenue 

of which is a special tax levy or bond issue, as the case may be. 

Accordingly it would appear that in the instant case, even though 

there is no need of raising fonds by such tax levy or bond issue for the 

purpose of acquiring a hospital site or for the construction of a hospital 

building, there is nevertheless, a need to raise by this means the funds 

necessary to equip the building to the extent that its intended use as a 

hospital will require. In this situation, the amount of money to be raised 

by this means would of course be estimated accordingly in submitting 

the issue to a vote of the electors. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General. 




