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r. ABSENCE-COUNTY BOARD OF EDUCATION-AUTHOR­
IZED TO GRANT LEAVE OF ABSENCE TO SUPERIN­
TENDENT FOR PERIOD OF NOT MORE THAN TWO 
SCHOOL YEARS-MAY RENEW SUCH LEAVE-BOARD 
WITHOUT AUTHORITY TO PAY SALARY WHILE SUPER­
'INTENDENT ON SUCH LEAVE-SECTION 4842-10, G. C. 

2. COUNTY SUPERINTENDENT, EMPLOYED BY YEAR, IS 
FULL TIME EMPLOYE-SERVICE FOR WHICH HE IS 
COMPENSATED BY A YEAR'S SALARY IS NOT LIMITED 
TO MONTHS WHEN SCHOOL IS IN SESSION-SECTION 

4842, G. C. 

SYLLABUS: 

1. A county board of education is authorized by Section 4842-10, General 
Code, to grant a leave of absence to its superintendent for a period of not more than 
two school years, and may renew such leave at his request, but such board is with­
out authority to pay such superintendent his salary while on such leave. 

2. A county superintendent of schools who is employed by the year, pursuant 
to the provisions of Section 4842, General Code, is a full time employe and his service, 
for which he is compensated by a year's salary, is not limited to the months when 
school is in session. 

Columbus, Ohio, September 7, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In May, 1945, the county board of education of a county 
granted the county superintendent of schools leave of absence 
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for two years beginning June 1, 1945, so that said superintendent 
could enter Red Cross Services. At such time the county super­
intendent was serving under a five year contract at a specified 
annual salary, which contract expires July 31, 1947. 

The board of education employed another person as county 
superintendent for a period beginning June 1, 1945, at a specified 
annual salary. 

It is the intention of the board of education to pay the 
superintendent who was granted a leave of absence for the 
months of June and July, and to also pay the person employed 
in his stead for those two months. 

::\fay we respectfully request your opinion upon the follow­
ing questions : 

1. Does the county board of education have authority 
to g-rant to the county superintendent a leave of ab­
sence with pay during the period of time schools are 
not in session, when by their action in employing 
another as superintendent it is indicated that they 
have need for his services as superintendent? 

2. Does a county or city superintendent of schools 
who is employed by the year, earn the salary fixed 
by the board of education during the time school is 
in session; or does the salary apply to the year of 
employment. Or, in other words, is such superin­
tendent entitled to be paid on the basis of the num­
ber of months school is in session, or should the 
salary be prorated over the year for which he is 
employed?" 

Section 4842, General Code, provides in part as follows: 

"The hoard of education in each county, city, and exempted 
village school district shall, at a regular meeting held not later 
than July first of the calendar year in which the term of the 
superintendent expires, appoint a person possessed of the quali­
fications hereinafter provided, to act as superintendent of the 
public schools of the district, for a term not longer than five 
years, beginning August first and ending on the thirty-first day 
of I uly. * * * Provided, that in the event of a vacancy occur­
ring in the office of superintendent during the term of his· em­
ployment, the board of education promptly shall appoint a 
superintendent for a term not to exceed five years from the next 
preceding August first. Provided, also, that if the vacancy occur 
through resignation or removal for cause, the superintendent 
thus resigning or removed shall be ineligible for reappointment 
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to such office until after the reorganization of the board of edu­
cation following the next general election of members of such 
board. No person shall be appointed to the office of superin­
tendent who is not possessed of a certificate of tlie superintend­
ent type, as defined in Section 4857-1 of the General Code, 
unless such person had been employed as a county, city or ex­
empted village superintendent prior to August I, 1939. At the 
time of making such appointment or designation of term, such 
board of education shall fix the compensation of the superin­
tendent. 

Such superintendent shall be the executive officer for the 
board of education, direct and assign teachers and other em­
ployes of the schools under his supervision, except as provided 
hy law, assign the pupils of the schools under his supervision to 
the proper schools and grades, provided, however, that the as­
signment of a pupil to a school outside of his district of resi­
dence be approved by the board of education of the district of 
residence of such pupil ; and perform such other duties as the 
board of education may determine." (Emphasis added.) 

It will be observed that the statute specifically provides that the term 

of the superintendent's employment shall begin on August 1st and end on 

July 31st. There is certainly nothing in this statute which suggests that 

the superintendent's obligation for a year is ended when he has worked· 

ten months, and that having done so, he is _entitled to his full year's salary. 

Nor would any arrangement by which the board pays him his salary in 

nine or ten installments instead of twelve have any bearing on his rights 

or obligations. It seems manifest that the duties of a superintendent are 
so varied and continuous that he might be said to be on duty during the 

whole year, subject of course, to such reasonable vacation periods as the 

board of education might allow him. A different rule obviously applies 

to a teacher whose duties begin and end with the period during which the 

school is in session. 

In this connection it seems proper to consider Section 4842-7, General 

Code, which relates to contracts for employment of teachers. This sec­

tion defines two ,types of contracts, viz., limited contracts, which for super­

intendents are limited as stated in Section 4842, supra, and for all other 

teachers to four years, and continuing contracts, which are to remain in 

force until the teacher resigns, elects to retire, or is retired, or until re­
moved as provided by law. This section then contains the following 

definitions : 
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" ·Year' as applied to term of service for the purposes of 
this act means actual service of not less than one hundred and 
twenty days within a school year; provided, however, that any 
board of education may grant a leave of absence for professional 
advancement with full credit for service." 

This definition might suggest that the superintendent's duties are 

ended for the year when he has served one hundred and twenty days. 

However, the limitation expressed is "not less than" and no ceiling is 

fixed. While this definition purports to be "for the purposes of this act", 

it was plainly intended only to establish a minimum period during the 

year for which a teacher might be engaged, and for which he or she might 

claim credit on the teaching years necessary to establish a right to a con­

tinuing contract. As already suggested, the duties of the superintendent 

n >ulcl not possibly be confined to a service of ten months, much less a 

1,eriocl equal to approximately five months in a calendar year. 

There is no fixed rule governing the length of vacation which an 

administrative board like a school board may grant to its administrative 

officers or employes. There is such a rule by statute in the case of em­
0 

p!oyes of the administrative departments. Section 154-20, General Code, 

grants them fourteen days in each year. Likewise, employes of a city 

fire department are allowed two wee~s• leave by Section 17a, General Code. 

My immediate predecessor, in an opinion found in 1939 Opinions 

Attorney General, page 917, pointed out that independent of statutory 

authority, it was within the discretion of public officers to allow their 

employes reasonable vacations and suggf!sted that Section 154-20, supra. 

might be used as a guide to determine what was a reasonable time. The 

~ame opinion was expressed in 1943 Opinions Attorney General, page 153. 

In the case of a school superintendent, it is conceivable that he might have 

!,Ufficient office assistants so that his work could be carried on for a some­

what longer vacation period than that above suggested. But that is quite 

a different proposition from the grant of a leave of absence, with pay for 

an extended period. 

The granting of leaves of absence to teachers ( which term, by the 

express provisions of Section 4842-7, General Code, includes superintend­

ents) is covered by Section 4842-10 of the General Code. That section 

provides in part : 
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''Gpon the written request of a teacher, a board of education 
may grant a leave of absence for a period of not more than two 
consecutive school years for educational or professional or other 
purposes, and shall grant such leave where illness or other dis­
ability is the reason for the request. Upon subsequent request, 
such leave may be renewed by the board. Without request, a 
board of education may grant similar leave of absence and re­
newals thereof to any teacher because of physical or mental dis­
ability, but such teacher shall have the right to a hearing on such 
unrequested leave of absence or its renewals in accordance with 
the provisions for hearing and appeal in Section 4842-12 of the 
General Code. Upon the return to service of a teacher at the 
expiration of a leave of absence, he shall resume the contract 
status which he held prior to such leave." 

(Emphasis added.) 

While that section does not expressly state that such leave of absence 

1s without pay, that is the irresistible inference, since such leave, by the 

terms of the statute, may be for a period of two years, plus a renewal 

when requested, and under certain circumstances may be imposed on a 

teacher by the board without his consent. Furthermore, it is contemplated 

that a substitute teacher is to be employed to do the work of the one on 

leave. In the absence of any provision in the statute authorizing any 

such leave with pay, one cannot escape the conclusion that the legislature 

did not intend that a superintendent or other teacher on leave should be 

entitled to draw a salary, particularly when a substitute had to be em­

ployed to perform the service incident to the position. 

Your statement of facts shows that in the case presented, the board 

proposes to have one superintendent on a granted two years' leave of. 
absence performing no service, but being paid his full salary as super-

intendent for one-sixth of a year, while another superintendent is em­

ployed to do the work and is also drawing a superintendent's salary. This, 

it appears to me to be not merely an abuse of the board's discretion, but 

an action clearly beyond its legal authority. The statute gives the board 

the right to employ a superintendent, but not two superintendents at the 

same time. 

I note an opinion rendered by one of my predecessors and found in 

TC)30 Opinions, Attorney General, page 1443, in which it was held: 

"Salaried employes of a board of education, which had in 
force a rule permitting those employes to choose whether or not 



557 ATTORNEY GENERAL 

their yearly salary should be spread over a twelve-month period 
or a ten-month period, who elect to be paid on the basis of a 
twelve-month year, may resign at any time during the year and 
lawfully be paid at that time the difference between what is then 
due them on the basis of a twelve-month year and what would 
be due them had they elected to be paid on the basis of a ten­
month year." 

The then Attorney General applied this rule to the superintendent 

who resigned during the year, and sanctioned his receipt of twelve months' 

salary based on ten months' service,· apparently on the theory that he had 
the same right that was conceded to teachers whose duties only contem­

plate ten months of actual service. It appears to me that the Attorney 

General overlooked the essential difference between the service required of 

an administrative officer and that required of a teacher, and I cannot agree 

with his conclusion. However, that opinion turned on the application of 

a particular rule which he regarded as a part of the contract with the 

superintendent as well as with the teachers, and I do not, therefore, feel 

called upon to overrule it. 

In specific answer to your inquiries, it is my opinion : 

r. A county board of education is authorized by Section 4842-10. 
General Code, to grant a leave of absence to its superintendent for a 

period of not more than two school years, and may renew such leave at 

his request, but such board is without authority to pay such superin­

tendent his salary while on such leave. 

2. A county superintendent of schools who is employed by the year, 

pursuant to the provisions of Section 4842, General Code, is a full time 
employe and his service, for which he is compensated by a year's salary, 
is not limited to the months when school is in session. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




