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OPINION NO. 86-027 

Syllabus: 

1. 	 A director of a county department of human 
services has no authority to fix the 
compensation. including f.ringe benefits. of 
department employees without the approval of the 
board of county commissioners. 

2. 	 Although a policy may be adopted pursuant to R.C. 
124.39(C) or R.C. 329.02 providing for the 
payment for accumulated but unused sick leave 
upon the death of an employee of a county
department of human services. a board of county
commissioners may not apply such policy
retroactively to make payments for such unused 
sick leave to the estate of an employee. who died 
prior to adoption of the policy. 

To: R. Alan Corbin, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 6, 1986 

I have before me your request for my opinion concerning 
payment for accumulated but unused sick leave upon the death of 
an employee of the county department of human services. I have 
restated your questions as follows: 

1. 	 Does the director of a county department of human 
services have independent authority to set a 
compensation and fringe benefit policy for 
employees of a county department of human 
services? 

2. 	 Does a board of county commissioners have 
authority to reverse a prict decision denying 
payment for accumulated but unused sick leave to 
the estate of a deceased employee and thereby
authorize such payment? 

You indicated in your request that the county director of 
human services circulated a proposed policy document among 
employees of the county department of human services which 
included a provision for the payment for unused sick leave upon
the death of an em~loyee similar to the policy provided in R.C. 
124. 39 CD) for employees paid by warrant of the state Audi tor. 
!!! footnote 1. infra. Although the policy document was 
circulated prior to the date of death of a particul.ar employee.
the policy was never adopted or approved by the board of county
couissionars. Further. the board had never adopted a policy 
pursuant to R.C. 124.39(C) providing for the payaent for unused· 
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sick leave upon teraination of employaent other than 
retireaent. Upon request of the county director of human 
services for payment for accumulated but unused sick leave to 
the estate of a deceased employee. the board of county 
commissioners refused to approve the payment since it was not 
in compliance with the established policy of the board. 

In order to resolve your first question. it is important to 
understand the relationship between a board of county 
couiaaioners and the director of a county department of human 
services in the operation of the department. The authority of 
a board of county co-issioners is statutory in nature. As 
such. the board has only such powers as are expressly conferred 
by statute or necessarily implied therefrom. State ex rel. 
Shriver v. Board of Comaissioners, 148 Ohio St. 277. 74 N.E.2d 
248 (1947). Siailarly. the director of a county department of 
human services is liaited by R.C. Chapter 3:z9. which 
establishes the director's authority to operate a county 
department of human services. 

Pursuant to R.C. 329.02. the director of the county 
department of human services, with the approval of the board of 
county commissioners. baa the authority to: 

appoint all necessary assistants, superintendents of 
institutions under the jurisdiction of the department, 
and all other employees of the department, excepting 
that the superintendent of each such institution shall 
appoint all employees therein. The assistants and 
other employees of the department shall be in the 
classified civil service, and may not be placed in or 
removed to the unclassified service. 

As stated in 1984 Op. Att•y Gen. No. 84-076 at 2-249: "Thus. 
R. C. 329. 02 empowers the director of the county department of 
human services. with the approval of the board of county 
commissioners. to appoint necessary employees." (Footnote 
omitted.) See Abbott v. Myers. 20 Ohio App. 2d 65, 70, 251 
N.E.2d 869, 874 (Franklin County 1969) (from R.C. 329.02 it is 
obvious that. "in relation to the appointment (and removal) of 
employees, the [human services] director is superior to the 
employees of the [human services] department and that the board 
of county commissioners is, in turn. superior to both the 
director and the employees of the [human services] 
department"): 1956 Op. Att•y Gen. No. 6316, p. 152 (syllabus, 
paragraph one) ("[t]he power to appoint all necessary 
assistants and employees of a county department of welfare[now 
human services]. except employees of ins ti tut ions within the 
department, has been granted jointly to the director of the 
department and the board of county commissioners, by virtue of 
the provisions of Section 329.02. Revised Code"). 

The authority to appoint employees necessarily includes the 
power to fix such employees• compensation. See Ebert v. Stark 
County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 
N.E.2d 1098 (1980): Op. No. 84-076: 1981 Op. Att•y Gen. No. 
81-082. Fringe benefits. as a component of compensation, may 
also be established by the appointing authority, subject to any 
constricting statutory authority. Id. Because the director• s 
power to appoint employees is subject to the approval of the 
board of county co1111issioners, the power of the director to fix 
the coapensation. including fringe benefits. of department 
employees is also subject to the approval of the board of 
county couissioners. Op. No. 84-076: Op. No. 81-082. see 
!l.!.2. Fleming v. Myers. 15 Ohio Misc. 205, 240 N.E.2d 511 (C.P. 
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Franklin county 1968), aff'd sub noa. Abbott y. Myers, 20 Ohio 
App. 2d 65, 251 N.E.2d 869 (Franklin county 1969) (R.C. 329.02 
grants the county director of welfare (now huaan services) full 
charge of the county department of welfare (now huaan services) 
under the control and direction of the board of county 
commissioners). Thus, in response to your first question, a 
director of a county department of human services has no 
authority, independent of the board of county coaaissioners, to 
fix the compensation, including fringe benefits, of department 
employees. · 

Before turning to your second question, I aust discuss 
generally the circumstances under which a county huaan services 
employee may be entitled to payment for unused sick leave upon 
his death. 

There is no statute of which I am aware expressly providing 
for the pa111ent, upon the death of an eaployee of a county 
department of human services, for the employee• s accumulated 
but unused sick leave.l R.C. 124.39(C), however, provides 
that a political subdivision may "adopt a policy permitting an 
employee to receive payment upon a termination of employment 
other than retirement." It has been established that R.C. 
124.39(C) authorizes a board of county commissioners, acting on 
behalf of the county, to ~~omulgate those policies specified in 
R.C. 124.39(C) for the benefit of county employees. 1981 Op. 
Att•y Gen. No. 8:L-015. Further, it has been concluded that 
eaployees of county departments of human services are county 
employees. Op. No. 81-082. Thus, it appears that a board of 
county commissioners, pursuant to R.C. 124.39(C), may adopt the 
type of policy in question, covering all county employees, 
including employees of the county department of human 
services. However, in this case it is my understanding that 
the board of county couissioners has not instituted a policy 
pursuant to R.C. 124.39(C). 

As discussed above, the director of a county department of 
human services has the authority, subject to the approval of 
the board of county commissioners, to fix the compensation, 
including fri~ge benefits, of department employees, subject to 

l I note that R.C. 124 .39(D) provides such a benefit to 
an employee whose salary or wage was paid by warrant of the 
auditor of state, as follows: 

In case of death of an employee whose r,alary 
or wage was paid directly by warrant of the 
auditor of state, his unused sick leave shall be 
paid in accordance with section 2113. 04 of the 
Revised Code, or to his estate. The rate of 
compensation shall be as provided in section 
124.384 of the Revised Code. 

Since eaployees of a county department of human services 
are county employees, !.!!!. 1981 Op. Att•y Gen. No. 81-082, 
and are paid directly by warrant of the county auditor 
rather than by warrant of the state auditor, these 
employees do not fall within the scope of R.C. 124. 39(D). 
Cf. 1984 Op. Att •y Gen. No. 84-076 (employees of a county 
department of human services do not fall withi~ the scope
of R.C. 124. 386{A), granting personal leave to eaployees 
whose salary or wage is paid by warrant of the auditor of 
state). 
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any conetricting authority. In 1984 op. Att•y Gen. No. 84-071. 
I concluded in paragraph one of the syllabus that: 

A county board of aental retardation and 
developaental disabilities. pursuant to its authority 
to eaploy and fix the compensation of its eaployeea. 
may adopt a policy which provides for cash payaent to 
eaployeea for accrued sick leave benefits upon

~teraination of eaployaent other than retireaent. 
provided that the board• a policy provides benefi ta at 
least as great as any benefits to which such eaployees 
may otherwise be entitled pursuant to statute or 
pursuant to a policy adopted by the board of county
coaaiasioners under the authority of R.C. l24,39(C). 

See also Op. No. 84-076; 1984 Op. Att•y Gen. No. 84-061. 
Similarly. I believe that the director of the county department 
of human services. with the approval of the board of county
commissioners. has the implied authority to adopt a policy
which provides for the payment of accrued unused sick leave 
upon the death of an employee. I a11 unaware of any statute 
which restricts the authority of the director and county
co-isaioners to adopt such a policy or which establishes a 
minimum entitleaent with respect to such benefit. Further. in 
this case. the board of county co-issioners has not acted 
pursuant to R.C. 124.39(C). Thus. the director may. with the 
approval of the board of county co..issioners. establish a 
policy providing for the payment for unused sick leave upon the 
death of an eaployee.2 As discussed above. however. in the 
·situation you pose no policy was validly adopted for the 
employees of the department of huaan services in light of the 
fact that the board of county commissioners did not approve the 
director's proposed benefit policy. 

Since the board of county commissioners neither approved
the sick leave payment policy proposed by the county director 
of human services pursuant to R.C. 329.02 nor established a 
policy allowing for such payments pursuant to R.C. 124.39(C). I 
must now consider, in regard to your second question, whether 
there is any authority for the board of county co11aissioners to 
grant approval for. or institute a policy of payment for 
accumulated but unused sick leave upon the death of employees
and allow such payment to be made to the estate of an employee
who died before the policy was implemented. 

In regard to the board's authority to approve benefits 
under R.C. 329.02, I note that in 1981 Op. Att•y Gen. No. 
81-011 my predecessor determined that boards of county
commissioners possess the authority, as part of their power to 
compensate, to grant retroactive pay increases to their 
employees, and that the prohibition against retroactive 
compensation in Ohio Const. art. II, 5293 does not apply to 

2 However. in any county where a policy has been adopted 
pursuant to R.C. 124.39(C), a director of human services 
must provide benefits at least as great as any benefits 
adopted by the board of county commissioners under the 
authority of R.C. 124.39(C). See Op. No. 84-076; 1984 Op.
Att•y Gen. No. 84-061. 

3 Ohio Const. art. II, 529 provides: 

No extra coapensation shall be made to any
officer. public agent. or contractor, after the 
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political subdivisions. However, under the facts presented,
the retroactive payment for accumulated sick leave to the 
estate of a deceased employee fails to constitute compensation 
in the form of a "fringe benefit." 

In 1985 Op. Att•y Gen. No. 85-005 at p. 2-12, I discussed 
the elements of a fringe benefit as follows: 

In disc.ussing the provisions of .former R.C. 305.171, 
concerning the procurement of insurance for county 
employees by the board of county commissioners, the 
court in Madden v. Bower, 20 Ohio St. 2d 135, 254 
N.E. 2d 357 (1969), considered the nature of "fringe
benefits," stating: 

The purpose of an employer, whether 
public or private, in extending "fringe
benefits" to an employee is to induce that 
employee to continue bis current 
employment. If inducement to continue 
public service could not be found in the 
provisions of former Revised Code section 
305 .171, the purpose of payments thereunder 
would be highly suspect, if not flatly
unconstitutional. 

20 Ohio St. 2d at 137-38, 254 N.E. 2d at 359, 
Accordingly, a fringe benefit is generally understood 
to be a form of employee compensation the purpose of 
which is to encourage the employee to continue his 
current employment. See 1982 Op. Att•y Gen. No. 
82-006 at 2-16 through 2-17 ("a fringe benefit is 
commonly understood to mean something that is provided 
at the expense of the employer and is intended to 
directly benefit the employee so as to induce him to 
continue his current employment"). 

The county may find that the adoption of a policy
authorizing cash payments for unused sick leave upon the death 
of an employee may encourage certain employees to continue 
their current employment so that in the event that an employee
dies during his employment his family or beneficiaries may take 
advantage of the policy. However, where the employee is 
deceased when the board approves such policy, the payment
thereunder to the estate of the deceased employee does not 
function as a fringe benefit. Under these circumstances, it is 
impossible for the benefit to provide an inducement to 
continued employment. Thus, the payment no longer falls within 
the concept of a fringe benefit, and the director and county
commissioners lack authority to make such a payment under R.C. 
329.02. As stated in 1952 Op. Att•y Gen. No. 1713, p. 559 at 
565: "The mere giving away of public funds to private persons
without such persons rendering any service or providing any 
sort of consideration in return is clearly not the expenditure
of ·public funds for a public purpose, but rather is the 

service shall have been rendered, or the contract 
entered into; nor shall any aoney be paid, on any
claim, the subject matter of which shall not have 
been provided for by pre-existing law, unless 
such coapensation, or claia, be allowed by
two-thirds of the members elected to each branch 
of the general assembly. 
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expenditure of public funds for a private purpose [and] has 
been judicially recognized as illegal in Ohio" (citations 
omitted) . .§..!!. also 1985 Op. Att•y Gen. No. 85-047. Cf. State 
ex rel. Ach v. Braden. 125 Ohio St. 307. 181 N.E. 138 (1932)
(holding a poor relief act constitutional. declaring that it is 
a public purpose of the state to protect its needy citizens). 
In this instance. the payment of sick leave to the estate of an 
employee who died prior to the implementation of the policy 
serves no apparent public purpose. and clearly does not 
constitute co•pensation for purposes of R.C. 329.02. 

In addition. I do not believe that a board of county
co111111issioners may retroactively apply a policy adopted pursuant 
to R.C. 124.39(C) for payment for unused sick leave upon an 
employee's death. Although the language of R.C. 124.39(C)
authorizes a political subdivision to "adopt a policy
permitting an employee to receive payment upon a termination of 
employment other than retirement." I have been unable to find 
any instance when such a policy was adopted and then applied 
retroactively to provide a benefit to the estate of a deceased 
employee. Rather. the wording of R.C. l24.39(C) appears to 
contemplate a prospective application of the policy to 
terminations of employment of persons who were employees at the 
time or after the policy came into effect. This interpretation
of R.C. 124.39(C) is particularly compelling in this instance 
in light of the general principle. set forth above. that the 
expenditure of public funds must serve a public purpose. 
Accordingly. a board of county commissioners may not adopt a 
policy which provides for payment for accumulated but unused 
sick leave upon an employee's death and apply such policy
retroactively to 11ake payments thereunder to the estate of a 
deceased e11ployee. 

It is. therefore. my opinion. and you are advised. that: 

1. 	 A director of a county department of human 
services has no authority to fix the 
compensation. including fringe benefits. of 
department employees without the approval of the 
board of county commissioners. 

2. 	 Although a policy may be adopted pursuant to R.C. 
l24.39(C) or R.C. 329.·02 providing for the 
payment for accumulated but unused sick leave 
upon the death of an employee. of a county 
department of human services. a board of county
commissioners may not apply such policy
retroactively to make payments for such unused 
sick leave to the estate of an employee. who died 
prior to adoption of ~he policy. 
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