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ILLUMINATION-BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-NO 

AUTHORITY TO CHARGE SCHOOL BOARD FOR STREET 

AND SCHOOL YARD ILLUMINATING SERVICE AS PRO­

VIDED FOR IN SECTION 3428 ET SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

A board of township trustees is without authority to charge a school board for 
street and school yard illuminating service, except as provided for in Section 3428 
et seq., of the General Code of Ohio. 

Columbus, Ohio, May 17, 1949 

Hon. Clyde E. Lewis, Prosecuting Attorney 

Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"May a board of township trustees charge a school board for 
street and school yard illuminating service, and may the school 
board pay said township for such service when the charge for 
such service is based upon and the same as charges made in a 
contract between a township and a public service corporation." 

For the purpose of answering the above question, I am assuming that 

the question relates to an unincorporated district within the township. 
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A board of township trustees is a creature of statute and has only 

those powers specifically granted to it by law and such as may necessarily 

be implied therefrom. Section 3428 et seq. of the General Code of Ohio 

authorize the lighting of unincorporated districts of a township by the 

township trustees. 

Section 3428 of the General Code provides as follows : 

"When the owners of more than one-half of the feet front of 
the lots and lands abutting on the streets and public ways of any 
unincorporated district in a township, sign a petition for artificial 
lighting of the streets and public ways in such district, during the 
night time or any part thereof, and file it with the clerk of the 
township, he shall thereupon give notice to the township trustees 
of the filing of such petition together with a copy thereof." 

Section 3429 of the General Code provides for the contents and 

effect of the petition; Section 3430 for notice and hearing; Sections 3431 

to 3439, inclusive, provide generally for the procedure to be followed 

upon petition of the land or lot owners of more than one-half of the feet 

front of the lots and lands abutting on the streets and public ways of the 

unincorporated district. Section 3436 of the General Code provides m 

part: 

"On accepting such bid and bond, the trustees shall enter 
into a contract with the successful bidder for the furnishing of 
such lights according to specifications. * * * The cost and ex­
penses of furnishing and maintaining such lights and of the pro­
ceedings in relation thereto, shall be paid from a fund raised by 
special assessments against the lots and lands in the district which 
are benefited by such lighting, and such assessments against any 
lot or parcel of land shall not be in excess of the special benefits 
resulting thereto from such lighting and such assessments shall 
be paid and collected in equal semi-annual installments equal in 
number to twice the number of years for which the contract is 
made, and shall be paid and collected in the same manner and 
times as taxes are paid and collected ; * * *" 

Section 3437 of the General Code provides for an additional number 

of lights to be maintained under the contract ; Section 3439 provides for 

additional assessments to be made as may be necessary to pay the costs 

of furnishing and maintaining said additional number of lights. 

I am unable to find any statute by which the board of township trus­

tees is authorized to enter into a contract with a local school board for 

lighting purposes. 
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In view of the foregoing, it is therefore my opinion that a board of 

township trustees is without authority to charge a school board for street 

and school yard illuminating service, except as provided for in Section 

3428 et seq. of the General Code of Ohio. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




