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OPINION NO. 69-109 

Syllabus: 

1. Section 2335.01, Revised Code, authorizes, as 
necessary expenses, the imposition of mileage fees for 
appraisers regardless of whether the compensation paid 
to the appraisers is the ten dollars per ~arcel specified 
in that section or some higher amount fixed by the court 
pursuant to that section. 

2. Such mileage fees should be paid directly to 
the appraisers in the same manner as the compensation provided 
for in Section 2335.01, Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 28, 1969 

I have your request for my formal opinion which 
reads as follows: 

"Does the clerk of courts have legal 
authority to pay to the appraisers the 
sheriff's charge of ten cents per mile, 
when collected, for mileage travelled by 
his appraisers?" 

This question comes up in connection with compensation 
of appraisers appointed by the Sheriff of Cuyahoga County 
for lands and tenements upon which he has levied execution 
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as provided in Section 2329.17, Revised Code. You state 
that the sheriff has been charging a fee of ten cents per 
mile for each of his appointed appraisers going to and 
coming from the lands appraised, under the authority of 
Section 311.17, Revised Code. These are taxed as part of 
the costs of the case, collected by the clerk of courts, who 
then pays them into the General Fund of the county. You state 
the sheriff now feels these mileage fees should be paid by the 
clerk directly to the appraisers. 

Section 311.17, supra! provides in part as follows: 

"For the services specified in this 
section, the sheriff shall charge the fol­
lowing fees, which the court or clerk 
thereof shall tax in the bill of costs 
against the judgment debtor or those 
legally liable thc~efor: 

"(A) For the sErvice and return of 
the following writs and orders: 

" ( l) Execution: 

"* * * * * * * * *

"(b) When levy is made on real 
property, for the first tract, five dol­
lars, and for each additional tract, one 
dollar; 

... * * * * * * * * 

"(B) In addition to the fee for 
service and return the sheriff may charge: 

"(l) On each summons, writ, order, 
or notice, a fee of ten cents per mile, 
going and returning, provided, that 
where more than one person is named in 
such writ, mileage shall be charged for the 
shortest distance necessary to be traveled; 

... * * * * * * * * 

A close examin3tion of Section 311.17, supra, indicates 
 the sheriff may charge the mileage fees only for his own 
age or that of his deputies in connection with service 
return of the enumerated writs and orders. There appears 
ing in this section indicating authorization for him 
harge for mileage costs incurred by the appraisers he 
ints in connection with executions levied on and sale of 
s and tenements. 
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However, the fees and compensation of an 
appraiser of real property on execution are governed by 
Section 2335.01, Revised Code, which reads in part as follows: 

"***Each person called by an 
officer to appraise real or personal 
property, on execution, replevin, or 
attachment, or to fix the value of 
exempt property shall receive not more 
than ten dollars per parcel and 
necessary expenses, provided, that in 
the ap?raisal of real estate the 
court may fix compensation at more 
than ten dollars per parcel." 

This section provides compensation of not to 
exceed ten dollars per parcel and necessary expenses 
except that the court may fix compensation of more than ten 
dollars per parcel. You state in your letter that the Court 
of corrJnon Pleas of Cuyahoga county has acted to fix the 
appraisal fees, but that no allowance is made for mileage 
traveled. The failure of the court, in fixing appraisal fees 
pursuant to the last clause of Section 2335.01, supra,to include 
allowance for mileage traveled is not, in my opinion, 
:1eterm.i.native of the question you have posed. The:,:-e io not~ing 
in Section 2335.01, supra, to indicate that, in the event the 
court does fix compensation higher than ten dollars, the 
appraiser is not also eri'.'.i..t·:.ed to the "necessary expenses" 
provided for in that se:.:::im,. 

Since, in the particular fact situation you have 
described in your request for my opinion, the mileage 
allowance is authorized not by Section 311.17, supra, but rather 
by Section 2335.01, supra, it follows that such allowance 
should be paid directly to the appraisers in the same manner 
as the compensation fixed by the court, rather than being 
paid by the clerk of courts into the general fund. 

Therefore, it is my opinion, and you are so 
advised, that Section 2335.01, Revised Code, authorizes, as 
necessary expenses, the imposition of mileage fees for 
appraisers regardless of whether the compensation paid to 
the appraisers is the ten dollars per parcel specified 
therein or some higher amount fixed by the court pursuant to 
that section, and that such mileage fees should be paid 
directly to the appraisers in the same manner as the 
compensation provided for in that section. 




