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THE POSITIONS OF MUNICIPAL AUDITOR AND A MEMBER
OF A BOARD OF LIBRARY TRUSTEES ARE NOT INCOM-
PATIBLE—AN APPOINTED PERSON WHO IS INELIGIBLE TO
HOLD SAID POSITION IS A DE FACTO OFFICER UNTIL HIS
TITLE IS ADJUDGED INSUFFICIENT—§§3375.63, 3375.36, R.C.

SYLLABUS:

1. The positions of municipal auditor, held pursuant to Section 733.10, Revised
Code, and member of a board of library trustees, held pursuant to Chapter 3375., Re-
vised Code, are not incompatible.

2. A person holding a position under color of a known appointment that is
void because of the person’s ineligibility to hold that position is a de facto officer
and his acts are valid, insofar as they involve the interests of the public and of
third persons, until his title to office is adjudged insufficient.
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Columbus, Ohio, March 16, 1962

Hon. Walter Brahm, State Librarian, The State Library
65 South Front Street, Columbus 15, Ohio

Dear Sir:
Your request for my opinion reads as follows:

“May we have your official opinion on two questions about
wich local libraries have asked the advice of the State Library?

“l. Is the auditor of a municipal corporation an ‘officer’,
and is the holder of such an office disqualified from serving as a
member of a board of public library trustees?

“In an opinion of your office issued in 1959, No. 999, you
ruled that Ohio law permits public employees to serve on library
boards, but that holders of certain official positions, specifically
mayor or a member of a county budget commission, are not au-
thorized by statute to serve as members of boards of public library
trustees, that the common law test of incompatibility shows such
positions to be incompatible, and therefore such officers are in-
eligible to serve on boards of public library trustees.

“Would not a city auditor also be an ‘officer’, an individual
who takes an oath of office and becomes responsible to the public
for his own official acts and those of his subordinates? Would
not the interests of his office as the fiscal-agent of a municipality
competing with a public library for funds from a common source,
the classified property tax, be in direct conflict with the interests
of the board of public library trustees?

“2. If a member of a board of public library trustees is in-
eligible to serve as a member of such board, either because of
statutory prohibition, common law incompatibility, or residence
outside the subdivision under which the library is organized,
what is the legal status of the actions of such board when an in-
eligible member continues to serve and participate in such ac-
tions? Are contracts entered into by the board null and void
only if the ineligible member’s presence or vote had been used to
qualify a quorum or a majority vote, or would the recording of
his presence and voting in the minutes of thé board render the
board illegally constituted ?”” -

The types of public libraries provided for in Ohio law are county
free public libraries under Section 3375.06, Revised Code, township
public libraries under Section 3375.10, Revised Code, municipal free public
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libraries under Section 3375.12, and school libraries under Sections 3375.14
and 3375.15, Revised Code.

Of these statutes, Section 3375.14, Revised Code, is pertinent on the
subject of compatibility ; it prohibits a board of education from appointing
anyone who is, or for the year prior to appointment was, a member of the
board of education. The only other statute pertinent to the subject of
compatibility is Section 3375.63, Revised Code, which applies to all cate-
gories of public libraries; it reads:

“No person shall be ineligible for membership on a board of
public library trustees because of his employment by a school dis-
trict or other political subdivision, provided that a majority of
the members of each board of public library trustees shall be per-
sons not employed by school districts, or other political sub-
divisions.”

(Emphasis added)
The question that arises, therefore, is whether the auditor of a mu-
nicipal corporation is an employee. (As you do not specifically state what
form of municipal government is involved, I assume that the municipality
is one under the general statutory form rather than under the alternative
statutory forms of government or under a home rule charter.) The position
of auditor is provided for by Section 733.10, et seq., such sections showing
him to be an elected official having duties prescribed by statute. It is my
opinion that a municipal auditor is a public officer as described in 44 Ohio
Jurisprudence 2d, “Public Officers,” Section 2, pages 483-84. Accordingly,
he is not an employee, and Section 3375.63, supra, does not apply.

A municipal auditor could, however, be prohibited from holding the
position of library trustee if the positions are incompatible according to
the common law rule concerning compatibility. The rule most broadly
stated is found in 44 Ohio Jurisprudence 2d, “Public Officers,” Section 37,
pages 524-25, reading:

“* * * The courts have, however, discussed certain tests by
which incompatibility of public offices either may or may not be
judged. Thus, it has been held that the test of incompatibility
is not that it is physically impossible for the officer to perform the
duties of one office because he is at that time elsewhere performing
the duties of the other, but the test is rather in the inconsistency
of the functions of the offices. One of the most important tests
as to whether offices are incompatible is found in the principle that
incompatibility is recognized whenever one office is subordinate
to the other in some of its important and principal duties, or is
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subject to supervision or control by the other—as in the case of an
officer who presents his personal account for audit and at the same
time is the officer who passes upon it—or is in any way a check
upon the other, or where a contrariety and antagonism would
result from an attempt by one person to discharge the duties of
both, * * *

Your argument that a municipal auditor as the fiscal agent of the
municipality would be competing with a library for funds from a common
source does not, upon the facts, appear to be well taken. I find no statute
putting a duty upon a municipal auditor to seek public funds. According
to Section 733.11, Revised Code, a municipal auditor must keep the books
of a city; according to Section 733.12, Revised Code, he must audit all
accounts of city departments; according to Section 733.13, Revised Code,
he has the duty to prevent appropriations from being overdrawn. Thus,
it can be seen that a municipal auditor has the duty to keep track of funds
a municipality has on hand rather than with securing additional funds.

Concerning funds held by public libraries, Section 3375.36, Re-
vised Code, which applies to all categories of public libraries, reads:

“The clerk of the board of library trustees of a free public
library shall be the treasurer of the library funds. All moneys
received by such clerk for library purposes shall be immediately
placed by him in a depository designated by the board. Such
clerk shall keep an account of the funds credited to said board upon
such forms as are prescribed and approved by the bureau of in-
spection and supervision of public offices. Such clerk shall render
a statement to the board monthly showing the revenues and re-
ceipts from whatever sources derived, the disbursements and the
purposes for such disbursements, and the assets and liabilities
of the board. At the end of each fiscal year the clerk shall submit
to the board a complete financial statement showing the receipts
and expenditures in detail for the entire fiscal year.”

Tt can be seen from this that library funds, even those of a municipal
library, are completely separate from municipal funds. Thus, conflicting
interests due to one position being a check upon the other are not likely
to arise.

In my Opinion No. 999, Opinions of the Attorney General for 1959,
page 686, I did hold both the office of mayor and of a county budget com-
missioner to be incompatible with the office of member of a public library
board of trustees. As to the mayor, I found a conflict because of Section
721.22, Revised Code, which allows a municipal corporation to transfer
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property to a public library. As to the member of the county budget

commission, I found a conflict because of the role of such member in

regards to tax budgets of subdivisions in the county. Neither conflict is

pertinent in the instant question, and said Opinion No. 999 is not applicable.

Your second question concerns the status of actions of a board of

library trustees when an ineligible member continues to serve and partici-
pate in its actions. In 44 Ohio Jurisprudence 2d, “Public Officers,” Sec-

tion 198,

page 699, it is stated:

“¥ * * 3 person is a de facto officer where the duties of the

office are exercised * * * (3) under color of a known election or
appointment, void because the officer was not eligible, or because
there was a want of power in the electing or appointing body, or
by reason of some defect or irregularity in its exercise, such in-
eligibility, want of power, or defect being unknown to the public;

* % %

It is my opinion, therefore, that a person who is ineligible for an

appointment to a board of library trustees, but who is appointed and serves,

is a de facto officer until his removal is accomplished.

The legal status of actions perforrhed by a de facto officer is set forth
in 44 Ohio Jurisprudence 2d, Section 213, page 712, reading:

“The general rule is that the acts of a de facto officer are to be
upheld as valid, in so far as they involve the interests of the public
and of third persons, until his title to the office is adjudged insuf-
ficient. Third persons are not supposed to know whether an
officer has taken every necessary step to qualify himself, and there-
fore it is sufficient for them to show that he is at least an officer
de facto. The acts of a de facto officer, however, must comply
with the requirement of applicable law, to the same extent and in
the same manner as the valid acts of de jure officers.

“One important consequence of the rule that the acts of a
de facto public officer are valid as far as the public and third per-
sons are concerned is that the official acts of a de facto officer can-
not be collaterally attacked.”

In answer to your specific questions, it is my opinion and you are

advised :

1.

The positions of municipal auditor, held pursuart to Section

733.10, Revised Code, and member of a board of library trustees, held
pursuant to Chapter 3375., Revised Code, are not incompatible.
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2. A person holding a position under color of a known appointment
that is void because of the person’s ineligibility to hold that position is a
de facto officer and his acts are valid, insofar as they involve the interests
of the public and of third persons, until his title to office is adjudged in-
sufficient.

Respectfully,
Mark McELroy

Attorney General





