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OPINION NO. 80-069 

Syllabus: 

1. 	 For an article to constitute a "secondhand article of bedding" for 
the purposes of R.C. Chapter 3713, such article must meet three 
separate criteria: it must be an article of "bedding," as defined 
in R.C. 3713.01(8); it must have "been put to bodily use by, on, or 
about any person or animal"; and it must be "sold or offered for 
sale 'as is' "-that is, with a disclaimer of all implied warranties. 

2. 	 The term "as is," as used in R.C. 3713.0l(G), refers to an article 
which is sold or offered for sale under language which operates 
as a disclaimer of all implied warranties, such as the implied 
warranties of fitness and merchantability, so that the buyer buys 
the article at his own risk. 

3. 	 The labeling provisions of R.C. 3713.05(8) and the sterilization 
::,revisions of R.C. 3713.051 are applicable only to "secondhand 
articles of bedding," as defined in R.C. 3713.0l(G). Since an 
"article of bedding" which has been "put to bodily use" but is not 
sold or offered for sale under language which operates as a 
disclaimer of all implied warranties is not a "secondhand article 
of bedding," a seller need not la9el such an article pursuant to 
R.C. 3713.05(B) nor sterilize it pursuant to R.C. 3713.051 pri01· to 
selling or offering the article for sale. 

To: Helen W. Evans, Director, Department of lndustrlal Relations, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 30, 1980 

I have before me your request for an opinion regarding the meaning and 
application of the term "secondhand articles of bedding," as used in R.C. 3713.0!(G). 
It is my understanding that your concern is whether articles of bedding which have 
been used by the seller in a floor display, or delivered to a purchaser and 
subsequently returned, come within the definition of "secondhand articles of 
bedding," so that they must be labeled as "secondhand articles of bedding" pursuant 
to R.C. 3713.05(B) and sterilized pursuant to R.C. 3713.051. 

R.C. 3713.05(8), which requires a seller to label any "secondhand article of 
bedding," provides, in pertinent part, as follows: 

Any person selling, offering for sale, or having in his possession 
for sale any "secondhand article of bedding," shall, immediately upon 
receiving such secondhand article of bedding, remove the original tag 
or label and securely attach thereto a red tag or label, not less than 
four by eight inches in size, on which shall be legibly written or 
printed in black the words: 

"SECONDHAND 
PREVIOUSLY USED 

CONTENTS UNKNOWN" 
This section shall not a 1 to the sale of antiaue furniture or to the 
sale rom the home o the owner direct! to the urchaser. Emphasis 
added. 

With the exception of casual sales made from the home of the owner to the 
purchaser or the sale of antiques, R.C. 3713.05 is applicable to any person selling, 
offering for sale, or having in his possession for sale any "secondhand article of 
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bedding," whether or not the person regularly engages in the sale of such articles. 
The provisions of R.C. 3713.05, therefore, are applicable to the sale by a wholesaler 
or a retailer of a floor model or an article (other than an antique) that has been 
delivered and returned, if such article comes within the definition of ''secondhand 
articles of bedding." 

R.C. 3713.051 which requires that "secondhand articles of bedding" be 
sterilized, provides as follows: 

As used in this section, "secondhand stuffed toy" means any 
stuffed toy which has been used by any person or animal and is sold or 
offered for sale as is. The seller of any secondhand articles of 
bedding or any secondhand stuffed toys shall, prior to sale, sterilize 
all the items in accordance with rules of the bedding advisory board. 
This section shall apply only to sellers who regularly enga~e in the 
sale, either at retail or wholesale, of secondhand articles ot bedding 
orsecondhand stuffed toys and does not apply to casual sales from 
the home of the owner directly to the purchaser. (Emphasis added.) 

R.C. 3713.051 is applicable only to the sale of "secondhand articles of bedding" 
and "secondhand stuffed toys" by "sellers who regularly engage in the sale" of such 
articles (emphasis added), Unlike R.C. 3713.05, it contains no exceptions for 
antique furniture. It has, therefore, been suggested that the provisions of R.C. 
3713.051 were intended to apply only to so called "used furniture dealers," including 
dealers selling antiques, and not to wholesalers and retailers who do not deal in 
what is commonly known as "used furniture." The plain language of R.C. 3713.051, 
however, does not evidence that such was the legislative intent. 

The legislature, in enacting R.C. 3713.051, chose to employ the term ''sellers 
who regularly engage in the sale" rather than the term "used furniture dealers" or 
"secondhand furniture dealers." Webster's New World Dictionar l196 (2d college 
ed.) defines the word "regular" as "c aracter1zed y con orm1ty to a fixed principle 
or procedure; usual; customary." In construing a statute, it must be presumed that 
the legislature has used words that intelligently and advisedly express its intent. 
Watson v. Doolittle, 10 Ohio App. 2d 143, 226 N.E. 2d 771 (Williams County 1967). 
Therefore, 1t must be presumed that the legislative intent, in employing the term 
"sellers who regularly engage in the sale," was for R.C. 3713.051 to apply to all 
sellers who as a matter of custom or procedure sell articles which come within the 
definition of "secondhand articles of bedding." 

Consequently, if a wholesaler or retailer, as a matter of custom or practice, 
sells articles which have been used as floor models or have been delivered and 
subsequently returned, and such articles constitute "secondhand articles of 
bedding," then such wholesaler or retailer "regularly engages in the sale" of 
secondhand articles of bedding and is subject to the provisions of R.C. 3713.051. 
The answer to your inquiry, therefore, is dependent upon the definition of 
"secondhand articles of bedding." 

R.C. 3713.0l(G) defines "secondhand articles of bedding'' as ''any article of 
bedding which has been ut to bodil use b , on, or about an erson or animal and 
is sold or offered for sale •as is' " emphasis added . The use o the word "and" in 
R.C. 3713.0HG), rather than the word "or," leads to the conclusion that for an 
article to constitute a "secondhand article of bedding'' it must meet three separate 
criteria: it must be an article of "bedding"; it must have "been [)Ut to bodily use"; 
and it must be "sold or offered for sale 'as is'." See Heald v. Cit of Cleveland, 19 
Ohio N.P. (n.s.) 305, 323 (C.P. Cuyahoga County °t916) the word "and" means "with, 
along with, together with, also, moreover"). 

The term "bedding" is defined in R.C. 3713.0l(B) to include "any upholstered 
furniture filled with material, any mattress, upholstered spring, comforter, bolster, 
pad, cushion, pillow, mattress protector, quilt, and any other upholstered article, to 
be used for sleeping, resting, or reclining purposes, and any glider. hammock. or 
other substantially similar article which is wholly or [)artly upholstered." The term 
"upholstered furniture" is defined in R.C. 3713.0l(J) as ·•any article of furniture 
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wholly or partly stuffed or filled with material and which is used or intended for 
use for sitting, resting, or reclining purposes." In light of the definitions embodied 
in R.C. 3713.0l(B) and (J), the determination as to whether an article is an "article 
of bedding" presents little problem. The determination, however, as to whether an 
"article of bedding" has "been put to bodily use by, on, or about any person or 
animal," which is the second characteristic or criterion of a "secondhand article of 
bedding," is somewhat more difficult. 

The term "put to bodily use. . ." is not defined for the purposes of R.C. 
Chapter 3713. Moreover, I am not aware of any other statutes or case law in which 
the term "put to bodily use" is defined. In construing the provisions of R.C. 
3713.0l(G), therefore, the term "put to bodily use" must be given its plain and 
ordinary meaning. 

Webster's New World Dictionary 1564 (2d college ed.) states that the term 
"put to use implies the putting of a thing ...to a given purpose so as to accomplish 
an end." The word "bodily" is employed in R.C. 3713.0l(G) to modify the word "use" 
and to describe the purpose to which the article must be put. In light of these 
factors, it must be concluded that an article has been "put to bodily use," as that 
term is defined in R.C. 3713.0l(Gi, if that article has been utilized in connection, or 
in contact, with the body of a person or animal for the purposes of that person or 
animal. 

Whether a specific article has been "put to bodily use" is, of course, a factual 
determination which cannot be made in the abstract, but rather must be made on a 
case by case basis in light of all factual circumstances. In determining whether an 
article of bedding which has been delivered to a purchaser and returned has been 
"put to bodily use," relevant factors for consideration include the time the article 
remained in the purchaser's home, the reason for which the article was returned, 
and the likelihood that the article was placed in an environment where it 
reasonably would have been utilized by persons or animals. In regard to an article 
that has been used as a floor model, the fact that the purpose of displaying such an 
articl~ is to enable the public to view, touch and test the article appears to be the 
determinative factor in establishing that the article has been "put to bodily use." 

A determination that an article is an "article of bedding which has been put 
to bodily use" does not necessarily mean, however, that such an article is a 
"secondhand article of bedding" for the purposes of R.C. Chapter 3713. To be a 
"secondhand article of bedding," an article must meet the third criterion or 
characteristic of a "secondhand article of bedding": it must be "sold or offered for 
sale •as is'." 

.The term "as is" is not defined for the ;;,urposes of R.C. Chapter 3713. That 
term, however, is employed in R.C. 1302.29(C)(l) in reference to the disclaimer of 
warranties in the sale of goods. R.C. 1302.29(C)(l) provides that "unless the 
circumstances indicate otherwise all implied warranties are excluded bv 
expressions like 'as is,' 'with all faults,' or other language which in common 
understanding ~alls the buyer's attention to the exclusion of warranties" (emphasis 
added), Pursuant to R.C. 1302.29(C)(l), the implied warranty of merchantability, 
which arises pursuant to R.C. 1302.27, and the implied warranty of fitness, which 
arises pursuant to R.C 1302.28, are excluded by the use of the term "as is." The 
courts have interpreted the term "as is" when used in respect to the sale of goods 
as excluding all implied warranties, so that the buyer of the goods is put on notice 
that he buys at his own risk. pegula v. Gerber, 34 Ohio Op. 206, 70 N.E. 2d 662 
(C.P. Tuscarawas County 1946). 

1The term "as is" serves to exclude only implied warranties and does not serve 
to exclude any express warranties which may be made by the seller. A seller, 
therefore, may make certain express warranties but exclude any implied 
warranties by accompanying such express warranties with the terms "as is" or 
"otherwise sold as is." See generally Gilliam v. !ndiana National Bank, 337 So. 
2d 352 (Ala. Civ. App. 1976); Williams v. McClain, 180 Miss. 6, 176, So. 717 
(1937); Henderson v. Ford Motor Co., 547 S.W. 2d 663 (Tex. Civ. App. 1977). 
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Since the term "as is" in R.C. 3713.0l(G) is employed wit!) respect to the sale 
of goods, there is no reason to presume that the legislative intent was to have that 
term interpreted differently for the purposes of R.C. Chapter 3713 than the term is 
interpreted for the purposes of other statutes. It is, therefore, my opinion that the 
term "as is," as used in R.C. 3713.0l(G), means that the "article of bedding" is sold 
or offered for sale without accompanying implied warranties, such as the implied 
warranties of fitness and merchantability, so that the buyer buys the "article of 
bedding" at his own risk. Consequently, even if an "article of bedding" has "been 
put to bodily use," such article is not a "secondhand article of bedding" for the 
purposes of R.C. Chapter 3713 unless it is sold or offered for sale "as is," without 
any accompar.ying implied warranties. Stated another way, if the seller does 
nothing to disclaim the implied warranties which would arise under the Uniform 
Commercial Code (R,C. 1302,27-.28), the item is not a "secondhand article of 
bedding" for purposes of R.C. 3713.0l(G). 

As previously discussed, the provisions of R.C. 3713.05 and R.C. 3713.051 are 
applicable only to "secondhand articles of bedding." Since an "article of bedding" 
which has "been put to bodily use" but is not sold or offered for sale "as is" is not a 
"secondhand article of bedding," a seller neeu not label such article as a 
"secondhand article of bedding" pursuant to R.C. 3713.05(B) nor sterilize it pursuant 
to R.C. 3713.051 prior to selling or offering the article for sale. 

In conclusion, then, it is my opinion, and you are so advised, that: 

1. 	 For an article to constitute a "secondhand article of bedding" for 
the purposes of R.C. Chapter 3713, such article must meet three 
separate criteria: it must be an article of "bedding," as defined 
in R.C. 3713.0l(B); it must have "been put to bodily use by, on, or 
about any person or animal"; and it must be "sold or offered for 
sale 'as is' "-that is, with a disclaimer of all implied warranties. 

2. 	 The term "as is," as used in R.C. 3713.0l(G), refers to an article 
which is sold or offered for sale under language which operates 
as a disclaimer of all implied warranties, such as the implied 
warranties of fitness and merchantability, so that the buyer buys 
the article at his own risk. 

3. 	 The labeling provisions of R.C. 3713.05(B) and the sterilization 
provisions of R.C. 3713.051 are applicable only to "secondhand 
articles of bedding," as defined in R.C. 3713.0l(G). Since an 
"article of bedding" which has been "put to bodily use" but is not 
sold or offered for sale under language which operates as a 
disclaimer of all implied warranties is not a "secondhand article 
of bedding," a seller need not label such an article pursuant to 
R.C. 3713.05(B) nor sterilize it pursuant to R.C. 3713.051 prior to 
selling or offering the article for sale. 
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