
106- OPINIONS 

SYLLABUS: 

Motor vehicle license revenues distributed to a county under Section 
4501.04, Revised Code, and motor vehicle fuel tax revenues distributed to a 
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county under Section 5735.27, Revised Code, may not be used to cover the costs 
of preparing signs, maps and exhibits which are to be used solely for display 
purposes at a county fair. 

Columbus, Ohio, February 6, 1963 

Hon Harlan R. Spies 

Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County 

New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for an opinion you ask a specific question as 
follows: 

"Can a County Engineer expend funds received for 
the Road and Bridge Fund from the State, as well as 
county funds which have been allotted to his office, for the 
purpose of exhibiting a booth at the Tuscarawas County 
Fair, said exhibit relating to the maintenance and pro­
posed construction and improvements of the county road 
system for the calendar year last past?" 

You further state that expenditures were made for painting 
signs, maps and exhibits on display at the fair booth, and it appears 
that such signs, etc., were prepared expressly to display at the 
fair and were not used officially in the actual planning of the work 
done or to be done in the county road system. 

As to the so-called "road and bridge fund," I have been unable 
to find any provision of law specifically establishing such a fund, 
but assume that you refer to funds available to the county for road 
and bridge construction, maintenance and repair. In this regard, it 
was stated by my predecessor in Opinion No. 1278, Opinions of 
the Attorney General for 1960, page 269, at 270: 

"After a thorough examination of the Revised Code, 
I found that Sections 5541.02, 5543.06 and 5555.95, Re­
vised Code, refer, in the singular, to a 'road fund'; that 
Sections 5549.01, 5555.93 and 5575.10, Revised Code, 
refer, in the plural, to 'road funds'; that Section 5555.43, 
Revised Code, refers to 'any road improvement fund' ; that 
Sections 5591.22, 5591.34 and 5591.36, Revised Code, refer, 
in the singular; to a 'bridge fund.' Only Section 5545.07, 
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Revised Code, refers to both road and bridge funds, and 
the language used is 'any road or bridge funds.' (Emphasis 
added) I did not find any reference in the Revised Code 
to 'a County Road and Bridge Fund.' * * *" 
I further assume that by "funds received for the Road and 

Bridge Fund from the State" you refer to motor vehicle license, 
etc., revenues allocated to the county under Section 4501.04, Re­
vised Code and to motor vehicle fuel tax revenues allocated to 
the county under Section 5735.27, Revised Code. 

Section 4501.04, supra, provides for the distribution of rev­
enues to a county for the maintenance, repair, construction, recon­
struction, improvement and repaving of public streets, roads and 
highways, for the payment of the costs apportioned to the county 
under the provisions of Section 4907.47, Revised Code (railroad 
crossing signals), and for maintaining and repairing bridges and 
viaducts, and for no other purpose. 

Section 5735.27, supra, provides for the distribution of reve­
nues to a county for the sole purpose of maintaining, constructing, 
widening, and reconstructing the county system of public roads 
and highways, and paying costs apportioned to the county under 
Section 4907.47, Revised Code (railroad crossing signals). 

It does not appear that an expenditure made solely to main­
tain a booth at a county fair would be within the purview of the 
purposes for which funds under Sections 4501.04 and 5735.27, 
supra, are made available, even though the exhibit would, in effect, 
advertise the work of the county in road construction, maintenance, 
etc., which work is within such purposes. Further, such advertising 
is not essential to the county's performance of such work, and the 
authority to spend the funds for exhibit purposes may not, there­
fore, be implied. I thus conclude that funds distributed to a county 
under said Sections 4501.04 and 5735.27, Revised Code, may not be 
used to pay the costs of an exhibit such as the one to which you 
refer. 

Whether county funds which have been allotted to the office 
of the county engineer can be used for the purpose here in question, 
depends upon the purposes for which such funds were so allotted. 
Thus, in order to answer this branch of the question, further in-
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formation as to the nature of these funds is necessary and I will 
therefore not attempt to further explore this aspect at this time. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that motor 
vehicle license revenues distributed to a county under Section 
4501.04, Revised Code, and motor vehicle fuel tax revenues dis­
tributed to a county under Section 5735.27, Revised Code, may not 
be used to cover the costs of preparing signs, maps and exhibits 
which are to be used solely for display purposes at a county fair. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




