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OPINION NO. 82-024 

Syllabus: 

A board of county comm1ss1oners may not purchase firefighting 
equipment for the use of other political subdivisions, except as 
authorized under R.C. 505,37. 

To: Charles L. Bartholomew, Wyandot County Proncullng Altomey, Upper S.n­
duaky, Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Altomey General, April 26, 1982 

I have before me your request for an opinion which asks "whether or not the 
Board of County Commissioners is authorized to expend County funds for the 
purchase of equipment to be used by the various village, city and township fire 
departments." 

Initially, it should be noted that a board of county commissioners, as a 
creature of statute, may act only when statutorily authorized to do so. State ex 
rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 0947) 
(syllabus, paragraphs 1, 2), Additionally, it has been held that "[t) he authority [of a 
board of county commissioners] to act in financial transactions must be clear and 
distinctly granted, and, if such authority is of doubtful import, the doubt is resolved 
against its exercise in all cases where a financial obligation is sought to be imposed 
upon the county." State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N,E, 571, 
572 (1916), See also State ex rel, Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 
(1918) (syllabus, paragraph 1) Mal ll public property and public moneys. • .constitute 
a public trust fund••.[which] can be disbursed only by clear authority of law"). 
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Your letter indicates that the board of county commissioners proposes to 
purchase an air compressor, a piece of firefighting equipment. Based upon your 
letter and a conversation between your office and a member of my staff, it is my 
understanding that the board of county commissioners proposes to be the sole 
purchase1• of this equipment, and to list it on inventories as county property and 
bear all the expenses of its maintenance, You have further indicated that the 
board of county commissioners has no need for such a piece of equipment. Instead, 
the equipment would be for the use of the fire departments of other political 
subdivisions. 

R.C. 505.37(B) authorizes political subdivisions to cocperate in the acquisition 
and use of firefighting equipment by providing as follows: 

As a county is clearly a political subdivision, it falls within the scope of this 
statute. Moreover, a board of county commisc;ioners has been considered a 
legislative authority for some purposes, including tne expenditure of county funds. 
See 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-006. Thus, R.C. 505.37 authorizes a board of county 
commissioners to join with the legislative authorities of other political subdivisions 
in the purchase and use of firefighting equipment. 

As noted above, however, it is my understanding that, in this instance, no 
"joint purchase" is contemplated. No other political subdivision proposes to expend 
funds for the purchase of the air compressor. I understand further, based upon 
conversations between your office and a member of my staff, that the board of 
county commissioners does not contemplate an agreement with the other political 
subdivisions for the proration of the expenses of maintenance, use, and operation of 
the equipment. The county alone would expend funds for such purposes if the 
equipment is acquired. Thus, the action which the board proposes to undertake 
would be unilateral, not "joint action" as provided for under R.C. 505.37. That 
provision sets forth. the circumstances under which political subdivisions may 
cooperate in the purchase of firefighting equipment. The clear terms require 11joint 
action" and "joint purchase." Action which does not meet such requirements falls 
outside the scope of the authority granted by the statute. As stated above, absent 
clear statutory authority, a board of county commissioners may not properly 
expend public funds. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that a board 
of county commissioners may not purchase firefighting equipment for the use of 
other political subdivisions, except as authorized under R.C. 505.37. 




