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1. DEPOSITS MADE IN FIKA..-...;CIAL INSTITUTION -BY SU­

PERINTENDENT OF BANKS OR SUPERINTENDENT OF 
BUILDING AND LOAN ASSOCIATIONS - CAPACITY - LIQ­

UIDATION OF FINANCIAL INSTITUTION - NOT "DEPOS­
ITS" BELONGING TO STATE OF OHIO OR OF ANOTHER 

FINANCIAL INSTITUTION AS SUCH TERMS ARE USED IN 

SECTION 5406 G. C. 

2. FINANCIAL INSTITUTION IN MAKING RETURN OF "TAX­
ABLE DEPOSITS" UNDER AUTHORITY OF SECTION 5411-2 

G. C. MAY NOT DEDUCT FROM GROSS DEPOSITS AMOUNTS 
REPRESENTING DEPOSITS OF SUPERINTENDENT OF 

BANKS OR SUPERINTENDENT OF BUILDING AND LOAN 
ASSOCIATIONS ON THEORY SUCH DEPOSITS ARE DEPOSITS 

OF FINANCIAL INSTITUTIONS OR BELONGING TO STATE 

OF OHIO. 

SYLLABUS: 

1. Deposits made in a financial institution by the Superintendent 
of Banks or the Superintendent of Building and Loan Associations in 
his capacity as liquidator of a financial institution do not constitute 
"deposits" belonging to the State of Ohio or of another financial insti­
tution as such terms are used in Section 5406, General Code. 

2. A financial institution, in making its return of "taxable de­
posits" under authority of Section 5411-2, General Code, may not de­
duct from the gross deposits amounts representing deposits of the Su­
perintendent of Banks or Superintendent of Building and Loan Asso­
ciations on the theory that such deposits are deposits of financial insti­
tutions or belonging to the State of Ohio. 

Columbus, Ohio, May 19, 1944 

Hon. William S. Evatt, Tax Commissioner of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"On December 31, 1943 in the case of Lien, Supt. of Banks 
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(The Guardian Trust Company) vs. Evatt, Tax Commissioner, 
and in the case of Merion, Supt. of Building ·and Loan Assns. 
(The American Loan and Savings Assn.) vs. Evatt, Tax Commis­
sioner, both of which were closed institutions under the jurisdic­
tion of the authorized Superintendent for liquidation purposes, 
the Board· of Tax Appeals held that the deposits in such closed 
institutions were not taxable deposits within the provisions of 
Section 5324, General Code, and it follows, within the provisions 
of Section 5406, General Code. 

Section 5406, General Code, includes in exemptions from 
deposits which are required to be returned for taxation by 
financial institutions, deposits belonging 'to the state of Ohio', as 
well as 'to any other financial institution'. The monies and funds 
of such closed institutions collected by the Superintendent in the 
process of liquidation are, as, required by statute, deposited in 
state and national banks subject to his order. The question has 
been raised as to the taxability of such deposits of the Superin­
tendents. 

Your opm1on is respectfully requested as to whether such 
funds, which were on the books of the depository financial insti­
tution as belonging to the Superintendent of Banks or the Su­
perintendent of Building and Loan Associations, as the case may 
be, are entitled to exemption from deposits taxation as 'deposits' 
( 1) belonging 'to the state of Ohio', or ( 2) belonging 'to any 
other financial institution'." 

By virtue of the inferences contained in your inquiry, I am assuming 

that you have no question but that the deposits in question come within 

the definition of "deposits" as defined in Section 5324, General Code. I, 

therefore, assume for the purposes of this opinion that the deposits are 

taxable unless they come within the exceptions contained in Section 5406 

of the General Code. 

The "deposits" required to be returned by a financial institution for 

purposes of taxation are those described in Section 5406, General Code, 

which reads in part as follows: 

"The deposits required to be returned by financial institu­
tions pursuant to this chapter include all deposits as defined by 
section 5324 of the General Code to the extent that such deposits 
are made taxable by section 5328-1 of the General Code, except­
ing deposits belonging to the federal government or any instru­
mentality thereof; or deposits to the extent of advances or ad­
vance payments made under any contract entered into by the 
federal government or any instrumentality thereof for the produc­
tion of materials or supplies or the furnishing of services pur-
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suant to authority of any act to further the war effort; or deposits 
belonging to the state of Ohio or any county, municipal corpora­
tion, school district, township, or other subdivision thereof, or to 
any other financial institution, or to a dealer in intangibles or a 
domestic insurance company, or to an institution used exclusively 
for charitable purposes. * * *" 

I do not believe that it will be contended that a bank in liquidation 

comes within the concept of any of the following exemptions mentioned in 

Section 5406 of the General Code: "the federal government or any in­

strumentality thereof", "the state of Ohio or any county, municipal corpor­

ation, school district, township, or other sub-division thereof", "a domestic 

insurance company", or "an institution used exclusively for charitable pur­

poses''. 

In view of the fact that such Section 5406 excepts the deposits of 

other financial institutions from the return of a financial institution, it 

would seem that consideration should be given as to whether, under the 

circumstances, when the Superintendent of Banks is in possession of the 

business and property of a bank for purposes of liquidation and makes 

deposits of liquidation proceeds in a financial institution, such deposits 

are deposits of a financial institution for purposes of taxation. 

Among the opinions of the Board of Tax Appeals to which you refer 

in your request is that rendered in the case of Rodney P. Lien, Superin­

tendent of Banks in charge of the business and property of the Guardian 

Trust Company for purposes of liquidation vs. Evatt, B. T. A. No. 2157, 

wherein it was contended that the assessment made on the claims of 

depositors of the Guardian Trust Company as deposits. was improper for 

the reason that during the time the bank's assets were being liquidated, the 

bank was not a "financial institution" as defined by Section 5407, General 

Code, and that it could, therefore, have no "deposits" as defined by 

statute. The pertinent portion of Section 5407, General Code, which defines 

"financial institutions", reads: 

"The term 'financial institution' as used in this chapter in­
cludes every person who keeps an office or other place of business, 
in this state, and engages in the business of receiving deposits, 
and of lending money, buying or selling bullion, bills of exchange, 
notes, bonds, stocks, or other evidences of indebtedness, with a 
view to profit. * * *" 

In sustaining such contention, the Board of Tax Appeals, in effect, 
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held that a bank in liquidation is no longer a financial institution as de­

fined by Section 5407 and that, t~erefore, the deposit claims therein were 

not taxable as deposits within the meaning of the taxing statutes. 

From an examination of the statutes authorizing the Superintendent 

of Banks to take possession of the business and property of a bank for 

purposes of liquidation and to liquidate the same ( Sections 710-89 to 710-· 

107a, General Code), it would appear that! his powers are those of con­

verting the assets of such bank into money with a view to and of distrib­

uting the liquidation proceeds in the payment of the creditors of such bank. 

No powers are therein granted to him to engage in the business of receiv- · 

ing deposits, lending money, buying or selling bullion, bills of exchange, 

. notes, bonds, stocks or other evidences of indebtedness with a view to 

prqfit. 

The deposits referred to in your inquiry, by reason of their very na- · 

ture, do not represent moneys of the bank whose assets are in liquidation, 

but rather represent moneys of the Superintendent of Banks in his 

capacity of liquidator of the business and property of such institution. In 

such capacity he is somewhat in the nature of a statutory receiver. State, 

ex rel. Merion, Superintendent of Building and Loan Associations v. Un­

employment Compensation Board of Review, 142 0. S. 628. To the extent 

that the moneys were once the funds of the closed bank, to that extent, 

by virtue of the express terms contained in Section 710-91, General Code, 

the title passed to the Superintendent of Banks upon his having taken 

possession of the business and property of the bank under authority 

of Section 710-89, General Code. The first sentence of Section 710-91, 

General Code, reads: 

"Immediately upon the posting of notice on the door or doors 
of a bank by the superintendent of banks, as provided in section 
710-90 of the General Code, the possession of all assets and prop­
erty of such bank of every kind and nature, wheresoever sit­
uated, shall be deemed to be transfered from such bank to, and 
assumed by the superintendent of banks; and. such posting shall 
of itself, and without the execution or delivery of any instru­
ments of conveyance, assignment, transfer, or endorsement, vest 
the title of all such assets and property in the superintendent of 
banks.***" 

(Emphasis added.) 

Since, as we have above pointed out, the powers of the Superintendent 
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of Banks with respect to the liquidation of a financial institution' are 

not broad enough to include him in such capacity within the definition 

of a "financial institution", it could scarcely be contended that deposits 

in a financial institution belonging to him are deposits belonging to 

"financial institutions" as such term is used in Section 5406, General 

Code. 

Were it not for the decision in the case of ::\Ierion, Superintendent 

of Building and Loan Associations v. Cnemployment Compensation 

Board of Review, 142 0. S. 628, it might be urged that deposits of such 

nature are deposits "belonging to the state". However, the Supreme 

Court in that case held that the Superintendent, in liquidating the busi­

ness and property, did not act on behalf of the state, but was similar to 

an ordinary receiv~r or trustee; that his acts in such capacity were for 

the benefit and in the interest of creditors, depositors, shareholders of 

the company and other affected persons and not for the benefit of the 

State of Ohio in any direct sense. It, therefore, seems to me that the 

deposits in question are not exempt from taxation as being deposits of 

the state. 

Specififally answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. Deposits made in a financial institution by the Superintendent 

of Banks or the Superintendent of Building and Loan Associations in his 

capacity as liquidator of a financial institution do not constitute 

"deposits" belonging to the State of Ohio or of another financial insti­

tution as such terms are used in Section 5406, General Code. 

2. A financial institution, in making its return of "taxable depos­

its" under authority of Section 5411-2, General Code, may not deduct 

from the gross deposits amounts representing deposits of the Su­

perintendent of Banks or Superintendent of Building and Loan Asso­

ciations on the theory that such deposits are deposits of financial insti­

tutions or belonging to the state of Ohio. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


