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OPINION NO. 84-019 

Syllabus: 

An employee of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities may not receive a fee for performing his 
official duties from a private nonprofit corporation which has 
contracted with the board. 

To: Lynn C. Slaby, Summit County Prosecuting Attorney, Akron, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, April 30, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning the propriety of an 
arrangement between the County of Summit Board of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities (the Board) and the board of the Sheltered Workshop 
Fund, Inc. (the Sheltered Workshop). You state the facts which give rise to your 
questions as follows: 

The County of Summit Board of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities wishes to employ a Sheltered Workshop 
Fund Director. The Board would like to pay this individual a base 
salary and, in addition, have this individual receive additional 
compensation on an incentive/percentage basis from the Board of the 
Sheltered Workshop based on the production of the sheltered 
workshop clients. The Sheltered Workshop Board is a non-profit, non­
county agency with whom the County of Summit Board of Mental 
Retardation and Developmental Disabilities contracts. 

Your specific questions with regard to this situation are: 

1. Is such a compensation arrangement permissible pursuant 
to the Board of :Vlental Retardation and Developmental Disabilities' 
powers under Ohio Rev. Code Section 5126.06? 

2. Does Ohio Rev. Code Section 102.04 prevent such an 
arrangement? 

3. Would the receipt of the incentive payment by the 
Workshop Fund Director constitute a violation of Ohio Rev. Code 
Section 2921.43(A)(l) as receipt of "any compensation or fee, other 
than as allowed by law"? 
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Turning to your first question, I note that R.C. 5126.05 sets forth the powers 
and duties of a county board of mental retardation and developmental disabilities, 
and reads in part: 

Subject to the rules established by the director of the 
department of mental retardation and developmental disabilities 
pursuant to Chapter 119. of the Revised Code, the county board of 
mental retardation and developmental disabilities shall: 

(A) Administer and operate facilities, programs, and services 
as provided by Chapters 3323. and 5126. of the Revised Code; 

(B) Assess the facility and service needs of the mentally 
retarded and the developmentally disabled residents of the county and 
of former residents of the county presently residing in state 
institutions or placed under purchase of service agreements under 
section 5123.18 of the Revised Code; 

(C) Subject to the approval of the director of mental 
retardation and developmental disabilities, plan and set priorities 
based on available funds for the provision of both facilities and 
services to meet the needs of county residents with mental 
retardation or developmental disabilities and of former residents of 
the county presently residing in state institutions or placed under 
purchase of service agreements according to section 5123.18 of the 
Revised Code; 

(D) Coordinate, monitor, and evaluate existing services and 
facilities; 

(E) Provide early childhood services, supportive home services, 
and adult services, according to the plan and priorities developed 
under division (C) of this section; 

(G) Require individual habilitation plans for clients and eligible 
unserved clients; 

(J) Adopt a salary schedule and budget, authorize expenditures 
for the purposes listed in this section, and exercise such powers and 
duties as are prescribed by the director; 

(L) Contract for employee benefits. 

Any county board may enter into contracts with other such 
boards and with public or private, nonprofit or profit making agencies 
or organizations of the same or another county, to provide the 
facilities, programs, and services authorized or required, upon such 
terms as may be agreeable, and in accordance with Chapters 3323. 
and 5126. of the Revised Code and rules adopted thereunder. 

The board of county commissioners shall levy taxes and make 
appropriations sufficient to enable the county board of mental 
retardation and developmental disabilities to perform its functions 
and duties as provided by this section, and may utilize any available 
local, state, and federal funds for such purpose. 

R.C. 5126.06 further provides: 

The superintendent of the county board of mental retardation 
and developmental disabilities shall: 

(A) Administer the work of the board subject to the board's 
rules; 

(8) Recommend to the board the changes necessary to increase 
the effectiveness of the programs and services offered pursuant to 
Chapters 3323. and 5126. of the Revised Code; 
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(C) Approve all employment contracts and personnel actions 
that involve employees in the classified civil service and, subject to 
the apr:iroval of the board, approve all other employment contracts 
and personnel actions as may be necessary for the work of the board; 

(D) Approve compensation for employees within the limits set 
by the salary schedule and budget set by the board and ensure that all 
employees and consultants are properly reimbursed for actual and 
necessary expenses incurred in the performance of official duties; 

(E) Provide consultation to public agencies as defined in 
division (C) of section 102.01 of the Revised Code, including other 
county boards of mental retardation and developmental disabilities, 
and to individuals, agencies, or organizations providing services 
supported by the board. 

The superintendent may authorize the payment of board 
obligations by the county 11uditor. 

Thus, the Board has the power, pursuant to R.C. 5126.05, to contract with a 
private nonprofit corporation for the provision of sheltered workshop programs, 
services, and facilities. In addition, the Board and its superintendent have the 
power, pursuant to R.C. 5126.05 and R.C. 5126.06, to employ and set the 
compensation of a person whose duties would include conducting business with the 
nonprofit corporation on behalf of the Board or otherwise carrying out the Board's 
responsibilities with regard to sheltered workshop services. In concluding that a 
county board of mental retardation and developmental disabilities has the above­
named powers, I am assuming that the exercise of these powers is otherwise lawful. 
It is this assumption which leads me to a discussion of R.C. 2921.43. 

R.C. 2921.43(A) is a codification of the common law rule that a public officer 
may not receive remuneration other than that allowed by law for the performance 
of his official duties. See Somerset Bank v. Edmund, 76 Ohio St. 396, 81 N.E. 641 
(1907); Debolt v. Trusteesof Cincinnati Townshi , 7 Ohio St. 237 (1857); Gilmore v. 
Lewis, 12 Ohio 281 1843 ; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-013. R.C. 2921.43 reads in part: 
"(A) No public servant shall knowingly do either of the following: (1) Solicit or 
receive any compensation or fee, other than as allowed by law, to perform his 
official duties; (2) Solicit or receive greater fees or costs than are allowed by law 
to perform his official duties." Cf. R.C. 141.13 (prohibiting state elective executive 
officers and those judges named in R.C. Chapter 141 from receiving "fees in 
addition to the salaries and compensation named in [R.C. 141.01-.12] ," from 
receiving "additional remuneratic.n ...under any other title than that by which he 
was elected or duly appointed," and providing that "[t] he salaries provided in such 
sections shall be in full compensation for any services rendered by such officers and 
em[)loyees, [)ayment of which is made from the state treasury"); R.C. 325.02 ("[t] he 
salaries and compensation of county officers provided for by [R.C. 325.03-.09] , 
shall be in lieu of all fees, costs, penalties, percentages, allowances, and all other 
perquisites, of whatever kind, which any of such officials collects and 
receives..."). Public officials and employees are not permitted to receive 
payment other than that provided by law for performing those duties for which they 
are responsible in their official capacity. See generdlv State v. McKelvey, 12 Ohio 
St. 2d 92, 95, 232 N.E.2d 391, 393 (1967) ("u public official cnnnot use his position 
for private profit"). 

An employee of a county board of mental retardntion is a public serv11nt ior 
purposes of R.C. 2921.43, see R.C. i!921.0l(A) and (B), and thus is subject to its 
provisions. The compensationof a county board employee which is set by the board 
and paid from the county treasury upon the warrant of the county auditor, as 
authorized by the board or its superintendent, see R.C. 319.16, R.C. 5126.05(J), R.C. 
5126.06, is the employee's compensation allowed by law. See R.C. 5126.0S(J) and 
(L); R.C. 5126.06(0). The receipt by a board employee oTremuneration from a 
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private entity for the performance °[ his official duties is not provided by law, and 
thus is prohibited by R.C. 2921.43(A). 

You have also inquired about the applicability of R.C. 102.04. Division (C) 
prohibits a person employed by a county from receiving or agreeing to receive 
"directly or indirectly compensation other than from the agency with which he 
serves for any service rendered or to be rendered by him personally in 
any...matter which is before any agency, department, board, bureau, 
commission, or other instrumentality...of the entity of which he is an officer or 
employee," and seems to reflect the same principle reflected in R.C. 2921.43 that a 
public servant may not receive compensation other than that allowed by law for 
performing his official duties. R.C. 102.04 apears to prohibit the arrangement you 
have described. See generally Ohio Ethics Commission, Advisory Opinions No. 82­
007, No. 82··006, No. 81-006. Pursuant to R.C. 102.08, however, the Ohio Ethics 
Commission is the authority with the responsibility for rendering advisory opinions 
concerning the interpretation of R.C. 102.04, and thus should be contacted if you 
should have any further questions as to this provision. I note that the situation you 
present may, depending on the precise facts involved, constitute a violation of 
other statutory provisions, such as R.C. 102.03(A), R.C. l02.03(D), and R.C. 
2921.42(A)(l) and (4). Again, the Ethics Commission, pursuant to R.C. 102.08, has 
the authority to render advisory opinions concerning R.C. 102.03 and R.C. 2921.42, 
and thus should be contacted. Recently, it was held that a police officer who 
solicited and received "valuable consideration for performing a duty which was his 
responsibility to perform as a police officer" was guilty of violating R.C. 
2921.02(8), which prohibits a public servant from "knowingly solicit[ing] or 
accept(ing] any valuable thing or valuable benefit to corrupt or influence him with 
respect to the discharge of his duty" which is is considered bribery, even though the 
solicitation and receipt of the consideration and the performance of the act were 
performed during the officer's off-duty hours. State v. Seneff, 70 Ohio App. 2d 171, 
174, 435 N.E.2d 680, 683 (Cuyahoga County 1980). 

As a final point, I note that R.C. 5126.03(C) prohibits an employee of an 
agency which contracts with a county board of mental retardation and 
developmental disabilities from serving as an employee of the board, unless the 
board passes a resolution providing for the eligibility of such person to serve. 
Depending on the particular facts involved, the person in question could be 
considered an employee of the Sheltered Workshop if he receives compensation 
from the Shelterd Workshop, and thus could not serve as an employee of the Board 
without a resolution. See generally Councell v. Douglas, 163 Ohio St. 292, 126 
N.E.2d 597 (1955) (settingTorth the indicia of an employer-employee relationship). 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that an employee of a 
county board of mental retardation and developmental disabilities may not receive 
a fee for performing his official duties from a private nonprofit corporation which 
has contracted with the board. 

Violation of R.C. 2921.43(A) is a first degree misdemeanor, R.C. 
2921.43(0), and "(al public servant who is convicted of a violation of [R.C. 
2921.43] is disqualified from holding any public office, employment, or 
position of trust in this state for a period of seven years from the date of 
conviction." R.C. 2921.43(£). As my predecessor stated in 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-001 at 2-2, "I cannot render a verdict as to the criminal guilt or 
innocence of a particular person. . . . Only a court cf Ia·.·.- may make sucll a 
decision. I can only express my opinion as to whether Ii given set of facts, if 
proven in court, could constitute the violation of a criminal statute." In this 
case, my opinion is rendered for the purpose of the county's consideration in 
determining whether the proposed arrangement should be executed. 
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