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OPINION NO. 66-129 

Syllabus: 

1. The township trustees may purchase equipment whose 
purchase price does not exceed one thousand dollars without 
competitive bidding. 

2. Where the board desires to sell road equipment to 
the person or firm from which it desires to purchase other 
road equipment for not more than one thousand dollars, the 
board may not sell road equipment at a price exceeding the 
price of the equipment being acquired without public auction 
and notice under Section 505.10, Revised Code. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 26, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Revised Code Section 5549.21 provides, 
in part, that where a board of township trus­
tees desires to sell equipment owned by the 
township to the person from whom it is to pur­
chase other equipment, the board may offer, 
'where the amount of the purchase alone in­
volved does not exceed one thousand dollars' 
to sell such equipment and 'have the amount' 
credited by the vendor against the purchase 
of the other*** equipment'. I assume that 
all of this may be accomplished without adver­
tising. 

"May such a transaction be consummated 
without advertising, where the purchase price 
of the equipment to be sold by the township 
exceeds the price of the equipment being ac­
quired, resulting in a cash payment to the 
township of the excess?" 

Section 5549.21, Revised Code, provides in relevant 
part: 

''Where, in compliance with section 505.10 
of the Revised Code, the board desires to 
sell machinery, equipment, or tools owned by 
the township to the person from whom it is to 
purchase other machinery, equipment, or tools, 
the board may offer, where the amount of the 
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purchase alone involved does not exceed one 
thousand dollars, to sell such machinery, equip­
ment, or tools and have the amount credited by 
the vendor against the purchase of the other 
machinery, equipment, or tools." 

Where the purchase price does not exceed one thousand 
dollars, the trustees may purchase without advertising for 
bids. On this point I follow Informal Opinion No. 443, 
Informal Opinions of the Attorney General for 1955, dated 
April 18, 1955, where the syllabus states in part: 

"2. ***If the estimated cost of such 
material is less than one thousand dollars it 
may be purchased by the trustees in the open 
market." 

The reasoning of the opinion is that since purchases 
not exceeding one thousand dollars are not included in the 
provision requiring competitive bidding those mandatory 
provisions do not apply to such purchases. Although specif­
ically ruling on the purchase of road construction materials, 
that opinion is equally apposite to road machinery, equip­
ment, and tools. 

Section 5549.21, ~• in its language refers to 
Section 505.10, Revised code, which section reads in part: 

"***When the township has property, 
including motor vehicles, road machinery, 
equipment, and tools, which the board, by 
resolution; finds it does not need, the 
board may sell and convey such property. 
Such sale must be by public auction and 
upon notice thereof once a week for three 
weeks in a newspaper published, or of gen­
eral circulation, in such township, the 
last of such publications to be at least 
five days before date of sale. 

"Where the board finds, by resolution 
that the township has motor vehicles, road 
machinery, equipment, or tools which are 
not needed, or are unfit for public use, 
and the board desires to sell such motor 
vehicles, road machinery, equipment, or 
tools to the person or firm from which it 
proposes to purchase other motor vehicles, 
road machinery, equipment, or tools to such 
person or firm, and to have such selling 
price credited to the person or firm a­
gainst the purchase price of other motor 
vehicles, road machinery, equipment, or 
tools." 

(Emphasis added) 
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As indicated in the first quoted paragraph of Section 
505.10, supra, the sale of township property by auction 
generally is mandatory. However, the second quoted paragraph 
carves out an exception to that rule. A board of township 
trustees may "trade-in" the old equipment as part of the 
transaction. 

The General Assembly intended the township to benefit 
from values generally higher from a trade-in than from a 
sale of used equipment. However, the mere existence of a 
combined purchase and sale cannot be used to subvert 
entirely the statutory requirements of sale by auction. 
Township property worth thousands of dollars cannot be 
sold without auction if property as inexpensive as a shovel 
were purchased as part of the transaction. 

Moreover, the statute is phrased in terms of "selling 
price credited." This language carries the clear impli­
cation that the board of township trustees cannot, on a 
combined purchase and sale, sell equipment for more than the 
price of the equipment being acquired without advertising 
for bids. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

1. The township trustees may purchase equipment whose 
purchase price does not exceed one thousand dollars without 
competitive bidding. 

2. Where the board of township trustees desires to 
sell road equipment to the person or firm from which it 
desires to purchase other road equipment for not more than 
one thousand dollars, the board may sell road equipment at 
a price not exceeding the price of the equipment being 
acquired without public auction and notice under Section 
505.10, Revised Code. 




