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OPINION NO. 68-103 

Syllabus: 

(1) A board of education is not required to give a 
teaching position to a teacher with a continuing contract 
who holds an 8-year professional agriculture certificate 
when vocational agriculture is removed from the school 
curriculum. 

(2) A local board of education is not required to create 
an administrative position for a teacher with a continuing con­
tract who has a 4-year executive head (local superintendent)
certificate. 

(3) Upon the creation of a joint vocational school dis­
trict, a local member school board of the district may provide
transportation for the pupils of its local district to and from 
the joint vocational school, providing such transportation could 
be made available after considerations of facilities and dis­
tance as presented in Section 3327.01, Revised Code, and the 
standards adopted by the State Board of Education. 

To: William H. Weaver, Williams County Pros. Atty., Bryan, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, June 21, 1968 

Your request for my opinion reads as follows: 

"One of the School Boards in the 
Williams County System presently has a 
vocational agriculture instructor who 
holds an 8-year professional teachers 
certificate and a 4-year executive head 
certificate and holds a continuing teach­
ing contract with said Board of Education, 
The School Board is contemplating dropping
vocational agriculture from their curricu­
lum for the 1968-1969 school year. 

"Question 1. Assuming the vocational 
agriculture is discontinued by said School 
Board, then is the School Board of Education 
required to give said vocational agriculture
teacher a teaching assignment in some other 
area,_ and what is the responsibility of the 
School Board as to dismissing a teacher (for
example, in the science area) to be replaced
by the vocational agricultu~e teacher who 
holds a continuing contract 'j 

"Question 2. Is the School Board required 
to create an administrative position for the 
vocational agriculture teacher, since he holds 
a continuing contract? 

"Question 3. At the present time a Joint 
Vocational School is under construction. The 
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voters of Williams County and three other counties 
have approved a tax levy for the construction of 
said Joint Vocational School and the operating 
expenses of said School. If said School Board 
discontinues their Vocational Agriculture course, 
then what is the responsibility of said School 
Board as to furnishing transportation t~ those 
students who would still desire to continue with 
their Vocational A§riculture Course at the Joint 
Vocational School? 

In answer to your first question, Section 3319.22 (I),
Revised Code, provides that a professional teacher's certificate 

shall be valid for teaching the subject "as named in such cer­
tificate " - in this case, vocational agriculture. It would fol­
low that if vocational agriculnure were discontinued, the local 
board of education would not be required to give the teacher a 
new teaching assignment because his certificate is valid only 
to teach that subject named in his certificate. 

Your second question concerns a type of teaching certifi­
cate formerly called executive head, but recently changed in 
name to local superintendent pursuant to Section 3319.22 (L),
Revised Code. This certificate is valid for teaching the sub­
jects named in the certificate, and for supervision and adminis­
tration in the local school district. Pursuant to Section 
3319.02, Revised Code, which gives the local board discretion 
in appointing local superintendents, the local board would not 
be required to give this teacher an administrative position, 
even if one were in existence and available. 

Your final question regards a local school board's respon­
sibility to transport pupils from its district to a joint voca­
tional school. A joint vocational school is inherently a co­
operative venture on the part of several school districts. This 
is illustrated by the substance of Sections 3311.16, et seq.,
Revised Code, particularly Section 3311.18, Revised Code, which 
provides in part that the respective school districts may share 
on a proportional basis the "administrative, clerical, and other 
expenses necessary to the establishment and operation of a joint
vocational school district until funds are otherwise provided."
This would enable the school districts to provide transportation
for their pupils to the vocational school. The joint vocational 
school district may assume the transportation responsibility 
as permitted by Section 3327.01, Revised Code, which provides, 
in part: 

"In determining the necessity for trans­
portation, availability of facilities and dis­
tance to the school shall be considered." 

(Emphasis added) 

Thus, the local board of education may transport these 
vocational agriculture students as permitted by Section 
3327.01, supra, and the standards ~dopted by the State Board 
of Education. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

(1) A board of education is not required to give a teach­
ing_position to a teacher with a continuing contract who holds 
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an 8-year professional agriculture certificate when vocational 
agriculture is removed from the school curriculum. 

(2) A local board of education is not required to create 
an administrative position for a teacher with a continuing con­
tract who has a 4-year executive head (local superintendent) 
certificate. 

(3) Upon the creation of a joint vocational school dis­
trict, a local member school board of the district may provide
transportation for the pupils of its local district to and from 
the joint vocational school, providing such transportation could 
be made available after considerations of facilities and dis­
tance as presented in Section 3327.01, Revised Code, and the 
standards adopted by the State Board of Education. 




