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OPINION NO. 2022-016 

 
The Honorable J.D. Tomlinson  
Lorain County Prosecuting Attorney 
225 Court Street, 3rd Floor 
Elyria, Ohio 44035 
 
Dear Prosecutor Tomlinson: 
 
You have requested an opinion regarding R.C. 503.07 
and R.C. 709.16.  I have framed your question as fol-
lows:  
 

May a board of county commissioners approve a 
municipal corporation’s petition to make town-
ship boundary lines identical to those of the mu-
nicipal corporation pursuant to R.C. 503.07 
when any of the territory subject to the petition 
was previously annexed into the municipal cor-
poration pursuant to R.C. 709.16? 
 

For the reasons that follow, I answer your question in 
the negative.  
 

I 
 

I begin with the governing law. 
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A 
 
The first statute relevant to your question is R.C. 
709.16, which I will call the “Annexation Statute.”   The 
Annexation Statute “applies specifically to situations 
in which a municipal corporation petitions the board of 
county commissioners to annex contiguous territory 
owned only by the municipal corporation, a county, or 
the state.” 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-024, at 2-241.    
 
The first of the Statute’s subsections addresses the pro-
cess for petitioning for annexation.  It states: 
 

A municipal corporation may petition the 
board of county commissioners to annex 
contiguous territory owned only by the 
municipal corporation, a county, or the 
state. The clerk of the board shall cause 
the petition to be entered upon the 
board’s journal at its next regular ses-
sion. This entry shall be the first official 
act of the board upon the petition. Pro-
ceedings on the petition shall be con-
ducted under this section to the exclusion 
of any other provisions of this chapter ex-
cept for sections 709.014, 709.14, 709.15, 
709.20, and 709.21 of the Revised Code. 
 

Subsections (B)–(D) elaborate on the procedure for the 
type of territory annexed.  But subsection (H) is espe-
cially significant to your question.  It states:     
 

“Territory annexed under this section 
shall not be excluded from the township 
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under section 503.07 of the Revised 
Code.” (Emphasis added).    

 
All told, the Annexation Statute permits annexation 
but forbids using R.C. 503.07 to exclude annexed terri-
tory from the township in which it existed prior to an-
nexation.  
 
The meaning of this prohibition on excluding territory 
depends on the meaning of R.C. 503.07—subsection 
(H) prohibits excluding annexed territory from its 
township only through R.C. 503.07.  I turn to the mean-
ing of that statute next. 
 

B 
 
R.C. 503.07—call it the “Territorial Exclusion Stat-
ute”—“establishes a procedure for making township 
boundaries identical to, in whole or in part, with the 
boundaries of a municipal corporation.” 2005 Op. Att’y 
Gen. No. 2005-024, at 2-240.  It states: 
 

When the limits of a municipal corpora-
tion do not comprise the whole of the 
township in which it is situated, or if by 
change of limits of the corporation in-
clude territory lying in more than one 
township, the legislative authority of the 
municipal corporation, by an affirmative 
majority vote of its members, may peti-
tion the board of county commissioners 
for a change of township lines in order to 
make them identical, in whole or in part, 
with the limits of the municipal 
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corporation, or to erect a new township 
out of the portion of such township in-
cluded within the limits of the municipal 
corporation. 

 
C 

 
Now combine the two statutes.  Subsection (H) of the 
Annexation Statute specifically prohibits using the 
Territorial Exclusion Statute to exclude annexed 
territory from the township in which it previously 
existed.  Thus, once territory is annexed pursuant to 
the Annexation Statute, the annexing municipal cor-
poration cannot later use the Territorial Exclusion 
Statute so as to remove the annexed land from the 
township in which the annexed territory initially 
sat.  Put differently, once land is annexed through 
the Annexation Statute, subsection (H) requires that 
the annexed territory remain part of both the town-
ship from which it is annexed and the municipal cor-
poration that annexes it. See 2005 Op. Att’y Gen. No. 
2005-024, at 2-247 (if no action is taken pursuant to 
R.C. 503.07, “the annexed territory becomes part of the 
municipal corporation and also remains part of the 
township”); 1984 Op. Att’y Gen. No. 84-051, at sylla-
bus; Sugarcreek Twp. v. City. of Centerville, 184 Ohio 
App.3d 480, 2009-Ohio-4784, 921 N.E.2d 655, ¶¶ 106, 
125  
 
Prior Attorney General Opinions support this con-
clusion. See 2018 Op. Att’y Gen. No. 2018-002, Slip Op. 
at 2-3, fn.3; 2-11, fn.3 (“The annexation of territory by 
a municipal corporation prior to the filing of a petition 
under R.C. 503.07 may affect whether the township 
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boundaries may ever be drawn so as to exclude the ter-
ritory of the municipal corporation from the town-
ship”); 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-043, at 2-449 (“the 
applicability of R.C. 503.07 is restricted in some in-
stances, and there are circumstances in which land an-
nexed to a municipality cannot be excluded from a 
township”); 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-024, at 2-
242 (“Some of the procedures specify that land an-
nexed in a certain manner may never be the subject of 
a boundary adjustment under R.C. 503.07”); 2002 Op. 
Att’y Gen. No. 2002-023, at 2-150, fn.4 (“there are cer-
tain types of proceedings for annexing territory into 
municipal corporations that specify that the territory 
sought to be annexed cannot be excluded from the 
township under R.C. 503.07”).   
 

II 
 

Now I turn to your question.  Three background facts 
prove decisive.  First, the municipal corporation hoping 
to use the Territorial Exclusion Statute is a village.  
Second, some of the township territory at issue was 
previously annexed to the village pursuant to the An-
nexation Statute.  Third, applying the Territorial Ex-
clusion Statute now would result in the township 
shrinking in size in order to make its boundaries iden-
tical to the boundaries of the village.   
 
In sum, the village wishes to use the Territorial Exclu-
sion Statute to exclude from its township land annexed 
under the Annexation Statute.  That is precisely what 
subsection (H) of the Annexation Statute prohibits.  So 
the answer to the question whether the village can do 
this is “no.” 
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Conclusion 
 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
 

If a municipal corporation annexes 
township territory pursuant to R.C. 
709.16, R.C. 709.16(H) prevents the 
later use of R.C. 503.07 to make the 
boundary lines of the township and mu-
nicipal corporation identical.  
 
 

 
                                      Respectfully, 
 

                                       
                                    
                                    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

  DAVE YOST  
  Ohio Attorney General 


