
582 OPINIONS 

2414. 

U:'..'JEMPLOYMENT COMPENSATION ACT- SERVICE PER­
FORMED FOR ONE OR MORE PRINCIPALS BY INDIVIDUAL 

REQUIRED TO BE LICENSED BY STATE TO PERFORM SUCH 
SERVICE-MASTER OF OWN TIME AND EFFORTS-COM­
MISSIONS DEPENDENT ON EFFORT EXPENDED - NOT 
"EMPLOYMENT" WITHIN MEANING OF ACT. 

SYLLABUS: 

Service performed for one or more principals by an individual who is 

required to secure from the State of Ohio a license to perform such service 

and who in the performance of such service is master of his own time and 

efforts for which service such individual is compensated by commissions de­

pendent on the amount of effort he chooses to expend, is not "employment" 
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within the meaning of the Unemployment Compensation A ct, unless the pro­

visions of law regulating the business or occupation in which such service is 

rende-red prohibit such service from being rendered in the manner and under 

the conditions above set forth. 

Columbus, Ohio, June 17, 1940. 

Hon. H. C. Atkinson, Administrator, 
Bureau of Unemployment Compensation, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your recent communication, which 

reads as follows: 

"Since the rendition of your opm10n No. 2255, many appli­
cations for refunds have been filed with the Bureau by employers 
whose relationships to their employes are fixed by various Code 
sections. The Code sections are: Real Estate Brokers and Sales­
men, Sec. 6373-25, et seq., Insurance Agents, Solicitors and 
Brokers, Sec. 644, et seq., Security Brokers and Salesmen, Sec. 
8624-1, et seq.; Barbers-Master and Journeymen, Sec. 1081-1, 
et seq.; Cosmetologists, Managers and Operators, Sec. 1082-1, 
et seq. 

The Bureau, in g1vmg effect to your op1mon, is having no 
difficulty in cases where the relationship of' employer-employe is 
established by private contract, implied or expressed. Bureau of­
ficials feel, however, that we should have an interpretation cover­
ing the various legal relationships as set out in the Code. Guided 
by this further interpretation, we feel certain we would have no 
further occasion to request opinions either in individual or group 
cases." 

In the opinion to which you refer, it is pointed out that unless the 

service performed by an individual for his employer constitutes "employ­

ment" as such term is defined in section 1345-1, General Code, such em­

ployer is not required to pay the contributions provided for in the Unem­

ployment Compensation Act. In this connection, it is s·tated in said opinion: 

"The provisions of law with respect to contributions to the 
fund by employers is set forth in section 1345-4 of the General 
Code, which section reads in part as follows: 

'(a) (1) On and after December 21, 1936, contributions 
shall accrue and become payable by each employer for each calen-
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dar year in which he is subject to this act, with respect to wages 
payable for employment ( as def'ined in section 134 5-1) occurring 
during such calendar year.' 

It will be noted from the above that contributions to the fund 
are due only 'with respect· to wages for employment (as defined 
in section 1345-1).'" 

The particular statutory language under consideration in the above 

opinion is contained in section 1345-1 (E) (7), General Code, which reads 

as follows: 

"The term employment shall not include: 

( 7) Service performed by an individual for one or more 
principals who is compensated on a commission basis, and who in 
the performance of the work is master of his own time and efforts, 
and whose remuneration is wholly depe_ndent on the amount of ef­
fort he chooses to expend." 

An examination of the statutes concermng the licensing of real estate 

brokers and salesmen reveals no language contained therein which would 

prevent the hiring of a real estate salesman who in the performance of his 

work is master of his own time and efforts and who i-s to be compensated 

by commissions dependent on the amount of effort he chooses to expend. 

The same is true with respect to the statutes dealing with insurance 

agents, solicitors and brokers and the statutes providing for the regulation 

and licensing of brokers and salesmen of securities. 

A thorough search of the statutes discloses no provision of law which 

prohibits master barbers or managing cosmetologists from hiring help in the 

manner and under the terms and conditions above set forth. 

The fact that certain businesses or occupations may be subjected to 

license regulation in no wise determines whether or not services rendered 

for their employers by licensees engaged in such businesses or occupations 

constitute "employment" within the meaning of the Unemployment Com­

pensation Act. vVhile it is entirely conceivable that barbers or cosmetolo­

gists might be hired to perform service on a commission basis and in the 

performance of such service be masters of their own time and efforts, yet 

it is difficult to contemplate such a situation in any case where the character 

of the service performed requires a person rendering such service to do so 

m the shop or establishment of his principal or employer. I feel that it can 
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be safely stated that in practically every instance where a barber or operator 

in a beauty parlor is engaged on a commission basis, such barber or operator 

is not the master of his or her own time and efforts, for the obvious reason 

that such arrangement would be inconsistent with the practical conduct of 

the business of th·e employer. However, if a case should arise where it is 

cl_aimed that barbers or cosmetologists are employed on a commission basis 

and are therefore not engaged in employment within the meaning of the Act, 

for the reason that the service rendered falls within the terms of section 

1345-1 ( E) ( 7), General Code, the only tests which may be applied in order 

to determine the question are those contained in said paragraph of said sec­

tion and it by the application of these tests it is ascertained that all the con­

ditions set out in said paragraph exist, the service so rendered would not 

constitute "employment," on the other hand, if any one of the requirements 

are not met, such service ,vould be "employment" within the meaning of the 

Act. 

In view of the above it is therefore my opinion, in specific answer to 

your question, that service performed for one or more principals by an in­

dividual who is required to secure from the State of Ohio a license to per­

form such service and who in the performance of such service is master of 

his own time and efforts for which service such individual is compensated 

by commissions dependent on the amount of effort he chooses to expend, is 

not "employment" within the meaning of the Unemployment Compensation 

Act, unless the provisions of law regulating the business or occupation m 

which such service is rendered prohibit such service from being rendered m 

the manner and under the conditions above set forth. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




