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OPINION NO. 84-073 

Syllabus: 

Where an owner, for purposes of transfer of ownership, divides a tract 
of land into five lots, where at least one lot is under five acres, and 
then further eubdivides one of the lots into two or more parcels where 
at least one parcel is under five acres, the entire tract must be 
platted if there is a local regulation which requires subdivisions 
created by conveyances to be platted. 

To: Gregory W. Happ, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 28, 1984 

I have before me your request for my opinion as to whether "a 5 acre plus 
parcel [is] exempt in counting the number of lots to determine if a plat is 
required." You explain in your letter that a parcel of land was divided by the owner 
into five smaller parcP.ls, four being under five acres, and one parcel being over 
five acres. The owner of the original parcel now wishes to divide one of the parcels 
which is under five acres into two more parcels. The county planning commission 
wishes to know whether this divided parcel must be platted. See generally R.C. 
7ll.001(A) (defining "plat" to mean "a map of a tract or parcel of land"). 

A subdivision of land which is effected by an instrument of conveyartce need 
not be platted unless· a county planning commission or other local planning 
authority adopts a rule which requires the platting of a subdivision created by a 
conveyance. See P...C. 7U.10; R.C. 7ll.40; 1953 Op. Att'y Gen. No. 3285, p. 654 (the 
provisions of R.C. Chapter 7ll do not require the platting of every subdivision, but 
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such a requirement may be established pursuant to the rules promulgated by the 
appropriate local authority). See also 1960 Op. Att'y Gen. No. 1921, p. 733; 1953 Op. 
Att'y Gen. No. 3343, p. 688. Tassiiii:i"e for purposes of this opinion that the county 
planning commission has a rule which requfras subdivisions created by conveyances 
to be platted. 

R.C. 711.131 provides: 

Notwithstanding the prov1S1ons of sections 711,001 to 711.13, 
inclusive, of the Revised Code, a proposed divisior, of a parcel of l~nd 
along an existing public street, not involving the opening, wideni11r6 or 
extension of any street or road, and involving no more than five lots 
after the original tract has been completely subdivided, may be 
submitted to the authority having approving jurisdiction of plats 
under the provisions of section 711.05, 711.09 or 711.10 of the Revised 
Code for approval without plat. If such authority acting through a 
properly designated representative thereof is satisfied that such 
proposed division is not contrary to applicable platting, subdividing, 
or zoning regulations it shall within seven working days after 
submission af)prove such proposed divisicn and, on presentation of a 
conveyance of said parcel, shall stamp the same ''approved by 
(planning authority); no pl&t required" and have it signed by its clerk, 
secretary, or other official as may be designated by it. ;;uch planning 
authority may require the submission of a sketch and such other 
information as is pertinent to its determination hereunder. (Emphasis 
added.) 

See 19;;3 Op. No. 3343 (a local regulation requiring the platting of a subdivision is 
subject to the exception set forth in R.C. 711.131). 

Thus, pursuant to R.C. 711.131, a proposed division of a parcel of land which 
meets the requirements of that section may be submitted to the county planning 
commission for approval without a plat. If the commission is satisfied that the 
proposed division is not contrary to applicable platting, subdividing, or zoning 
regulations, it must approve the division and stamp the conveyance of such parcel 
"approved by (planning authority); no plat required." 

I assume that in the situation JOU present, the proposed division is along an 
existing public street and does not invu\ve the opening, widening, or extension of 
any street or road. This brings me to the requirement that the division may not 
involve more than five lots after the original tract has been completely subdivided. 

In 1964 Op. Att'y Gen. No. 64-1044 th~ meaning of this requirement was 
extensively discussed. Recognizing that there were no statutory definitions for 
guidance, my predecessor stated: 

"tract" refers to a contiguous quantity of land undivided by lot 
lines••.•the word "original" contemplates a tract which has not been 
divided under its present ownership. An "original tract" then, under 
Section 711,131, supra, is a contiguous quantity of land held by one 
person, or in common ownership, which has not been platted by the 
existing owner or owners. A tract may be an original tract as to one 
owner but not another. While I am aware that this definition may 
permit de facto subdividing through successive ownership,' I cannot. 
infer that original means the initial source of a tract or parcel-which 
is its literal meaning-or that the legislature intended that an original 
tract be defined by time rather than by its composition or formation • 

• • . the language "completely subdivided" means a tract that is 
divided into as many lots as the subdivider intends for the tract. A 
subdivider may of course subsequently decide to increase the number 
of lots in a subdivision but to do so-and assuming there will be more 
than five lots resulting-it will be necessary to replat the original 
tract. 
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•••I do not believe that a tract to be "completely subdivided" 
must be divided into as many lots as feasibly proposed but all lands 
within the original tract must be included within one of the 
subdivided lots • 

• . • a tract "completely subdivided" can be further subdivided by 
any party who purchases or obtains title to a lot or parcel in the 
subdivision large enough to divide without conflicting with local 
platting, subdivision or zoning regulations. 

Id. at 2-196 to 2-197. 

The opinion went on to conclude: 

the ownership of four lots from an original tract may be transferred 
without plat unless the proprietor expresses an intent to further 
divide the remaining lot. In the event the owner further divides the 
lot remaining after the transfer of the first four lots, he is required 
to plat the original tract including the first four lots. A conclusion 
which follows because the exception in Section 7ll.131, supra, extends 
only where there e., e no more than five lots after the original tract 
has been completely subdivided. Thus, all lots in the o, iginal tract 
must be platted and approved before lot number five (assuming a part 
of the original tract is retained) may be recorded. 

Obviously four lots will have already been transferred and the 
transfer recorded, and the approval or the failure to approve the plat 
will have no effect on these lots. The owner of the original tract, 
however, will be in the same position he would have been in had he 
not transferred the first four lots. 

Id. at 2-198. Approved and followed, 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-161 (limited 
circulation). 

Thus, under thlt analysis and conclusion of Op. No. 64-1044, the owner of the 
original tract will be required to plat all of the lots in the original tract if he 
divides the lot in question, since such division will result in the creation of six lots, 
which will take the owner out of the exemption of R.C. 7ll.131. The fact that one 
of the lots is greater than five acres has no impact on the owner's duty to plat the 
tract, since no provision is made in R.C. 711.131 for the size of the lots to have any 
relevance or importance in determining whether the owner will be exempt from 
platting. Even though a parcel is greater than five acres, it is still a lot for 
purposes of R.C. 7ll.131. ~ 1964 Op. Att'y Gen. No. 64-1103 at 2-214 (a "lot" is 
"any portion, piece or division of land"). As long as more than five lots are involved 
after the tract has been subdivided, the division of the parcel must be platted, See 
generally Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 69, 442 N .E.2d 1295 (1982) (it is a 
well-established principle of statutory construction that, in interpreting a statute, 
words used may not be deleted, nor may words not used be inserted). 

Although the fact that one of the lots is greater than five acres is irrelevant 
to an analysis of the situation you have presented, I note that there is a situation 
where the size of the lots will be relevant as to a duty to plat. R.C. 711.00I(B)(l) 
defines "subdivision" to mean: 

The division of any parcel of land shown as a unit or as 
contiguous units on the last preceding tax roll, into two or more 
parcels, sites, or lots, any one of which is less than five acres for the 
purpose, whether immediate or future, of transfer of ownership, 
provided, however, that the division or partition of land into parcels 
of more than five acres not involving any new streets or easements of 
access, and the sale or exchange of parcels between adjoining lot 
owners, where such sale or exchange does not create additional 
building sites, shall be exempted ••.. (Emphasis added,) 

If a lot is divided into parcels, each of which is greater than five acres such a 
division is not a "subdivision" for purposes of R.C. Chapter 711 if no new streets or 
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easements are involved. Consequently, a local planning authority may not require 
an owner to file a plat for a division of property where every resulting parcel 
exceeds five acres. See 1963 Op. Att'y Gen. No. 358, p. 404. The original division 
of the lot in the situation you have prrsented was a subdivision since four of the 
resulting lots were less than five acres. 

1971 Op. Att'y Gen. No. 71-083 dealt with the situation where an original 
tract was divided into five lots, all larger than five acres, and subsequently one of 
the lots was divided further into tv;o lots, one being smaller than five acres. The 
opinion noted that the owners could not have been required to plat the first division 
of property since the property was not subdivided under R.C. 711.001. See 1963 Op. 
No. 358. The owner's subsequent divfoion of the fifth lot into two lots, which was a 
subdivision, came within the exemption of R.C. 711.131, since only two lots resulted 
from the subdivision, and thus was not required to be platted. Op. No. 71-083 
concluded at 2-286: 

The further clause of Section 711.131•••"involving no more than five 
lots after the original tract has been completely subdivided," applies 
only to the necessity for replatting to accomplish changes in an 
already subdivided tract. It has no application here since the 15 acre 
tract [the fifth tract subsequently subdivided into two tracts] has 
never been subdivided. 

Thus, the fact that a parcel resulting from the division of a tract is greater 
than five acres will be relevant where a tract has been divided into lots, each of 
which is greater than five acres, and there is then a further division of one of the 
lots, where at least one resulting tract is less than five acres. The first division of 
property is not a subdivision and thus the resulting parcels need not be counted in 
determining whether a subsequent subdivision is exempt from platting under R.C. 
711.131. As long as no more than five lots result from the subdivision, the owner is 
not required to plat the subdivision, regardless of the numb~r of lots which have 
been created from the original tract. 

. Op. No. 71-083 criticized the conclusion of Op. No. 64-1044, that the further 
division of an original tract, which had been previously divided into five lots, 
requires the replatting of the original tract. I believe, however, that Op. No. 71­
083 should be limited to its particular facts, which involved two divisions of 
property, only one of which was a subdivision. I concur with Op. No. 64-1044 to the 
extent that it stands for the proposition that if there is a division of an original 
tract into no more than five lots, where at least one lot is under five acres so that 
a subdivision is involved, and the owner then proceeds to effect another subdivision, 
so that at least six lots have resulted from the original tract, the entire tract must 
be platted, regardless of whether one lot is greater than five acres. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that where an owner, for 
purposes of transfer of ownership, divides a tract of land into five lots, where at 
least one lot is under five acres, and then further subdivides one of the lots into 
two or more parcels where at least one parcel is under five acres, the entire tract 
must be platted if there is a local regulation which requires subdivisions created by 
conveyances to be platted. 

You have indicated in your letter of request that the tract in question 
was divided for the purpose of transfer of ownership. 




