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As appears from Opinion No. 691, of this department, above referred to, the
title to the property here in question was approved, subject only to the exceptions
therein noted with respect to the taxes on said property for the last half of the year
1928, amounting to $5.40, and the undetermined taxes for the year 1929, all of which
taxes are a lien upon said property.

As noted in said former opinion, no warranty deed was tendered by said Phillip
Morton, with the abstract of title and other files relating to the purchase of the
casement in the property therein described, but only a typewritten copy of said deed.
Said original deed, properly executed by said Phillip Morton and wife, should of
course be tendered before, or at the time the warrant for the purchase of this property
is issued by the Auditor of State.

I am herewith returning said encumbrance estimate, Controlling Board’s cer-
tificate and other files relating to this transaction.

. Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.

781,

MUNICIPALITY—POWER TO ACQUIRE LANDS WITHOUT ITS LIMITS
AS OUTLET FOR SEWERS.

SYLLABUS':
A municipality may legally acquire lands outside its corporate limits and construct
a storm water scwer, the outlet of which is located upon said lands outside of such
corporate limits.
Corunsus, Onio, August 21, 1929,

Burcau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio.
GENTLEMEN :(—Acknowledgment is made of your recent communication, which
reads:

“The city of ———————— contemplates the construction of a storm
sewer inside the corporation and construction of an outlet outside of the cor-
poration.

Question: May a city legally construct a storm water sewer and outlet
outside of the corporation limits, such construction being necessary to drain-
age of an area within the city limits>”

It is a cardinal rule of construction that a municipality has such powers as arc

expressly granted to it by the constitution and statutes of Ohio, and such implied
" power as is necessary to carry into effect the express powers so granted.

One of the important questions your inquiry presents is whether a municipality
may acquire real estate for such purposes outside of the municipal corporation. Ob-
viously, as a sewer is to be constructed, some real estate rights will be involved in
such an undertaking.

Section 3631 of the General Code is found under chapter 1, which deals with the
enumerated powers of municipalities, which chapter is found in division 2 of the
General Code. Said section provides as follows:
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“To hold and improve public grounds, parks, park entrances, free recrea-
tion centers and boulevards, and to protect and preserve them. To acquire by
purchase, lease, or lease with privilege of purchase, gift, devise, condemna-
tion or otherwise and to hold real estate or any interest therein and other
property for the use of the corporation and to sell or lease it, or to donate
the same by deed in fee simple to the State of Ohio as a site for the
erection of an armory.”

It will be observed that the section above mentioned does not limit the power
of purchasing or holding real estate to such as is located within municipal limits.

Section 3677, General Code, which relates to the appropriation of property, pro-
vides in part as follows:

“Appropriation of property ; street improvement, etc. ; canal improvement ;
water supply; change of venue.

Municipal corporations shall have special power to appropriate, enter
upon and hold real estate within their corporate limits. Such power shall be
exercised for the purposes, and in the manner provided in this chapter.

* * * ¥

10. For sewers, drains, ditches, public urinals, bath-houses, water-closets

and sewage and garbage disposal plants and farms;
* * * * ”

The section last mentioned, standing alone, would indicate that a municipality has
no power of appropriation of lands outside the corporate limits for sewer purposes.
Paragraph 13 of said section expressly authorizes the appropriation within or without
the corporate limits of lands for a supply of water for its inhabitants. Paragraph 15
grants power to purchase land within or without a corporation for the purpose of
establishing landing fields. However, Section 3678, General Code, which is in pari
materia with Section 3677, and must therefore be construed in connection with it,
contains among other things, the following provision:

“In the appropriation of property for any of the purposes named in the
preceding section, the corporation may, when reasonably necessary, acquire
property outside the limits of the corporation.”

In the case of Awvery et al. vs. United States, decided by the U. S. Circuit Court of
Appeals of the Sixth Circuit, in 1900, it is stated in the opinion, by Lurton, Judge, that:

BT\ municipal corporation, unless restrained by statute or charter, has
the implied power to purchase and hold all such real estate as may be
necessary to the exercise of powers specifically granted.”

" citing among others the following: 2 Dill. Mun. Corp. (2d Ed.) Section 432; Rey-
“wold’s Heirs vs. Commissioners, 5 Ohio 204; Gall vs. City of Cincinnati, 18 O. S. 563.
; From the foregoing it would appear to be clear that there is ample authority on
‘the part of a municipality to acquire land outside of said municipality for the pur-
" pose of constructing a sewer outlet which is necessary and essential in connection with
“the proper drainage of the municipality. It certainly would be absurd to hold that
'i)ro'per steps could not be taken to secure the necessary outlet for a sewer system
when it is a mandatory duty of municipalities to protect the public health by estab-
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lishing such system. It is believed unnecessary to discuss the various sections of the
General Code which relate to the construction of sewers.

The foregoing clearly indicating that lands may be properly acquired for such
purposes, it seems to be obvious that a municipality may construct a sewer, the
outlet of which is required to be constructed on lands which lie outside of the mu-
nicipal limits,

Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.

782.
COUNCILMEN—NON-CHARTER CITY—RATE OF COMPENSATION.

SYLLABUS:

1. Council of a non-charter city has no authority to fix the salary of its members
otherwise than in accordance with Scction 4209, General Code.

2. Members of council in a non-charter city, which, according to the last pre-
ceding federal census had a population of 27,824, may not legally receive compensation
at the rate of $300 per year.

Corumsus, Onio, August 21, 1929,

Bureau of Inspection and Supervision of Public O ffices, Columbus, Ohio.
GENTLEMEN :—This will acknowledge receipt of your recent communication,
which reads as follows:

“Section 4209, G. C,, reads:—

“The compensation of members of council, if any is fixed, shall be in
accordance with the time actually employed in the discharge of their official
duties, but shall not exceed one hundred and fifty dollars per year each, in
cities having a population according to the last preceding federal census,
of twenty-five thousand or less. For every thirty thousand additional in-
habitants so determined, such compensation may be, but shall not exceed, an
additional one hundred dollars per year, each, but the salary shall not exceed
twelve hundred dollars per annum, and shall be paid semi-monthly.’

Question. May members of the council, in a city which, at the last fed-
eral census, had a population of 27,824, legally receive compensation at the
rate of three hundred dollars each per annum, provided for by ordinance?

Said city has not adopted a charter.”

A city which has not adopted a charter by authority of Section 7, of Article 18,
_of the Constitution of Ohio, is controlled by general law, with respect to the organiza-
tion of its government, the distribution of its powers and the agencies to carry into
effect those powers and the determination of the duties and compensation of officers.
_The Legislature has by general law, Section 4212, General Code, authorized the council
of a city, except as otherwise provided, to determine the number of officers, clerks
and employes in each department of city government, and to fix by ordinance or reso-
lution their respective salaries and compensations. When the salary or compensation
of an officer of the city is fixed by statute, the council thereof cannot lawfully change it.

The compensation of members of council is not fixed by statute but a maximum



