
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

The syllabus paragraph 2 of 1963 Op. Att’y Gen. No. 63-270  
was overruled by 2015 Op. Att’y Gen. No. 2015-007. 
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344 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Where a board of county commissioners undertakes to establish and 
operate a base radio station for fire communications between the various fire 
departments of the county pursuant to agreements made with political sub­
divisions under authority of Sections 307.15 and 307.16, Revised Code, the 
board may contract on that subject with private fire companies to the same 
extent that the participating subdivision might, if the agreement so provides. 

2. Such board of county commissioners is without authority to expend 
county funds for the establishment and operation of such base radio station 
except to the extent that the funds are available as the result of payments 
made pursuant to the agreements with the contracting political subdivisions 
or as a result of contracts made under powers granted to the board in such 
arrangements. 

Columbus, Ohio, June 7, 1963 

Hon. Ralph A. Hill 
Prosecuting Attorney 
Clermont County 
Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion in supplement to Opinion No. 
16, Opinions of the Attorney General for 1963, rendered on Feb­
ruary 16, 1963, by me in answer to your prior request. The syllabus 
of that opinion is as follows: 

"A board of county commissioners may establish and 
operate a base radio station to receive and transmit offi­
cial fire activity messages from and to the fire depart­
ments of political subdivisions in the county which operate 
fire departments and which may care to join in such net­
work, provided that agreements are entered into between 
the county and the political subdivisions involved, under 
Sections 307.15 and 307.16, Revised Code, for the furnish­
ing of such services by the board." 

Specifically, you have requested my further opinion in answer to 
the following questions: 

"No. 1: May the County Commissioners in the opera­
tion of such a radio communications base station contract 
with the various privately incorporated fire companies of 
the County, whose only contact with a political subdivision 
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is by contract to furnish fire protection to that political 
subdivision in the same way, or any other way, as the 
county can contract with the subdivision as set forth in 
your opinion? 

"No. 2 : May the Board of County Commissioners ex­
pend money from the general fund of the County to defray 
all or any part of the expense of a base station to furnish 
radio services either in political subdivisions on a contract 
basis or to political subdivisions for private fire communi­
cations on a contract basis?" 

The affirmative nature of my answer to the question treated 
in Opinion No. 16, supra, was, as indicated by the syllabus quoted 
above, based upon the authority, granted in Sections 307.15 and 
307.1.6, Revised Code, for the county to exercise by agreement 
various powers of other political subdivisions. Section 307.15, 
supra, delineates this authority in part as follows: 

"The board of county commissioners may enter into 
an agreement with the legislative authority of any munici­
pal corporation, township * * * or other taxing district, 
and such legislative authorities may enter into agreements 
with the board, whereby such board undertakes and is 
authorized by the contracting subdivision, to exercise any 
power, perform any function, or render any service, in 
behalf of the contracting subdivision or its legislative 
authority, which such subdivision or legislative author­
ity may exercise, perform or render. 

"Upon the execution of such agreement and within 
the limitations prescribed by it, the board may exercise 
the same powers as the contracting subdivision possesses 
with respect to the performance of any function or the 
rendering of any service, which, by such agreement, it 
undertakes to perform or render, and all powers necessary 
or incidental thereto, as amply as such powers are pos­
sessed and exercised by the contracting subdivision di­
rectly* * *. 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added) 

Under authority of Section 717.02, Revised Code, municipal 
corporations are given the power to contract for fire protection 
with "one or more townships, municipal corporations or private 
fire companies upon such terms as are agreed to by them" for, 
among others, "the use of fire apparatus" or the "interchange of 
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* * * use of fire apparatus." This same power is granted to town­
ships in virtually identical language by Section 505.44, Revised 
Code. It is clear that, under authority of these sections, one or 
more municipal corporations and townships would have the power 
to contract with one or more private fire companies for fire pro­
tection, and I am of the opinion that· such contracts may include 
provision for the use of apparatus necessary to a fire radio com­
munication system upon such terms to cover the cost of establish­
ment and operation thereof as are agreed to by the parties. Further, 
I am of the opinion that this power in municipal corporations 
and/or townships may, pursuant to agreement in accordance with 
Sections 307.15 and 307.16, Revised Code, be exercised by a board 
of county commissioners. In other words, it is my opinion that, 
pursuant to a proper agreement under authority of Sections 307.15 
and 307.16, supra, a board of county commissioners may contract 
with private fire companies relative to the operation of fire radio 
communications system in the same way that a municipal corpora­
tion or township might so contract. 

Proceeding to your second question, I note that Section 307.16, 
supra, provides in part: 

"Every agreement entered into under sections 307.14 
to 307.19, inclusive, of the Revised Code, shall provide, 
either in specific terms or by prescribing a method for 
determining the amounts, for any payments to be made 
by the contracting subdivision into the county treasury, in 
consideration of the performance of the agreement. In 
cases where it is deemed practicable, the agreement may 
provide that payment shall be made by the retention in 
the treasury of the amounts due from taxes collected 
from the contracting subdivision and the county auditor 
and county treasurer shall be governed by any such pro­
vision in settling the accounts for such taxes. 

"* * * * * * * * *" 
It might be thought that this language requires payments to be 
made into the county treasury by a contracting subdivision where, 
by agreement, the county is to exercise some power on behalf of 
such subdivision. As to this exact language in the General Code, 
however the Supreme Court of Ohio has said: 

"Section 2450.3, General Code, does not prescribe a 
mandatory form requiring payments to be made by the 



347 ATTORNEY GENERAL 

contracting subdivision into the county treasury. It does 
prescribe a mandatory form to be followed in case the 
agreement provides for such payments." (State ex rel 
Ranz v. Youngstown et al., 140 Ohio St., 477 (1942) 
Syllabus #9) (Emphasis added) 

I might conclude, therefore, that payment by the contracting sub­
division is not a necessary part of all agreements made under 
authority of Sections 307.15 and 307.16, supra. 

In the Ranz Case, supra, the county had made expenditures for 
poor relief within a municipality pursuant to agreement and the 
court ruled that reimbursement therefor could not be compelled. 
As is apparent from the court's opinion, however, the county had 
ample authority to expend its funds for poor relief even in the 
absence of the agreement. I am of the opini'on, therefore, that this 
case does not stand for the proposition that agreements pursuant 
to Sections 307.15 and 307.16, supra, convey general authority to 
expend county funds, but that if the board of c-ounty commissioners 
does have independent authority to make the expenditure, funds 
sufficient to finance the undertaking in question would have to be 
provided by the contracting subdivisions in the agreement. 

As I indicated in Opinion No. 16, supra, I have found no 
authority for a board of county commissioners to set up and operate 
a base radio station for fire communications. It is true that Section 
307 .05, Revised Code, does provide in part as follows : 

"The board of county commissioners may contract 
with a township or municipal corporation having a fire de­
partment or with a private fire company for the service 
of such department or private fire company in affording 
fire protection, or additional fire protection in times of 
emergency, for property located outside the boundaries 
of such township or municipal corporation belonging to 
such county.* * * 

"* * * •• *"* * * 
As described in your letter of request, however, the base radio 
station here in question is purely for the service of political sub-' 
divisions. In these circumstances I believe that the ruling of one 
of my predecessors, with which I am in accord, is controlling. The 
syllabus of Opinion No. 2597, Opinions of the Attorney General for 
1953, page 195, is as follows: 
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"Except as provided in Section 3298-60, General 
Code, which authorizes a county to contract with a town­
ship for fire protection service with respect to county 
property 'located outside the boundaries of such town­
ship,' a county is without authority to expend public funds 
in support of a township fire department." 

I am of the opinion, therefore, that the board of county commis­
sioners is without authority to expend county funds for the estab­
lishment and operation of the base radio station which you describe 
except to the extent that they have become county funds as the 
result of payments made directly under, or as the result of con­
tracting powers granted in, agreements made with political sub­
divisions under authority of Sections 307.15 and 307.16, supra. 

In summary it is my opinion and you are advised: 

1. Where a board of county commissioners undertakes to 
establish and operate a base radio station for fire communications 
between the various fire departments of the county pursuant to 
agreements made with political subdivisions under authority of 
Sections 307.15 and 307.16, Revised Code, the board may contract 
on that subject with private fire companies to the same extent 
that the participating subdivision might, if the agreement so 
provides. 

2. Such board of county commissioners is without authority 
to expend county funds for the establishment and operation of such 
base radio station except to the extent that the funds are available 
as the result of payments made pursuant to the agreements with 
the contracting political subdivisions or as a result of contracts 
made under powers granted to the board in such agreements. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 
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