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RETIREMENT SYSTElVI, PUBLIC EN[PLOYE-PRESEKT :\!EM­

BER NOT ENTITLED TO RECEIVE PRIOR SERVICE CREDIT 

FOR PERIOD OF TIME HE WAS A MEMBER AND CO::-.JTRIB­

UTED TO CINCINNATI RETIREMENT SYSTEM. 

SYLLA•BVS: 

A present member of the public employes retirement system is not entitled to 
receive prior service credit for that period of time in which he was a member and 
contributed to the Cincinnati Retirement System. 

Columbus, Ohio, December 30, 19.19 

Mr. Fred J. Morr, Chairman, The Public Employes 

Retirement System Board, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your communication requesting my opinion reads as follows : 

"Certain restrictions have been placed against the allowance 
of prior service credit by Section 486-32, paragraph 8, of the 
General Code. Currently the Board has for consideration a 
claim for prior service credit by a county employe who became 
a member of this System on July 1, 1938, at which time member­
ship originally was extended to county employes. The date of 
first service as a county employe by this member was }Jay 18, 
1934, and for several years (approximately 18) prior to that time 
he had been employed by the City of Cincinnati. 

"While employed by the City of Cincinnati, that city estab­
lished its own retirement system, to which the member made the 
regular contributions from the time the local system was estab­
lished until he left the employ of the city on May 17, 1934 (im­
mediately following which he entered the employ of the county). 

''The Public Employes Retirement System Board has re­
viewed the case and has instructed me to secure an opinion from 
you whether under those circumstances prior service credit as an 
employe of the City of Cincinnati can be granted by this Board." 

In an opinion rendered by me, Opinion No. 2423, found in Opinions 

of Attorney General for 1938, at page 98(5, I held in the third branch of 

the syllabus that: 

"A present employe of Hamilton County, who is a member 
of the Public Employes Retirement System is entitled to prior 



966 OPINIONS 

service credit for services rendered as a municipal employe of the 
City of Cincinnati prior to January r, 1935, regardless of whether 
or not the position in which such service was rendered for the 
City of Cincinnati comes within the provisions of the Retirement 
System of the City of Cincinnati." 

At the time the above opinion was rendered, paragraph 8 of Section 

486-32, General Code, read as follows : 

" 'Prior service' shall mean all service as a state employe, 
county employe, municipal employe, park district employe, con­
servancy employe, health employe or public library employe 
rendered before January r, 1935, provided that if the employe 
served as an employe in any two or all of said capacities, 'prior 
service' shall mean the total combined service rendered in said 
capacities prior to January r, 1935." 

Since that time Section 486-32, supra, has been amended and it now 

provides that: 

" 'Prior service' shall mean all service as a public employe 
rendered before January r, 1935, and all service as an employe 
of any employer who comes within the provisions of the state 
teachers retirement system or of the state public school employes 
retirement system or of any other retirement system established 
under the laws of Ohio rendered prior to January I, 1935, if 
the employe claiming such service did not contribute to or receive 
benefits from any retirement system for such service, provided 
that if the employe served as an employe in any two or all of said 
capacities, 'prior service' shall mean the total combined service 
rendered in said capacities prior to January r, 1935. In addition 
thereto, 'prior service' shall mean all service credited for aotive 
duty with the armed forces of the United States as provided 111 

section 486-47, General Code." 

The retirement system of the City of 1Cincinnati was established 

August r, 1931, and from the facts submitted it appears that said subject 

was a member of the Cincinnati retirement system and contributed to such 

system for the period between 1931 and 1934; subsequent to that time he 

became a county employe amenable to the laws governing the Public Em­

ployes Retirement System. The law is clear when it states "if the em­

ploye claiming such service did not contribute to or receive benefits from 

any retirement system for such service." It necessarily follows, therefore, 

that an employe who was a member of the Cincinnati retirement system 

and contributed thereto is not entitled to prior service credit for that time 

covered in :;;aid system. 



ATTORNEY GENERAL 

In the case of State ex rel. \Vest v. \~'aidner et al., Retirement Board 

of Public Employes Retirement System, 152 0. S. 109, at page I II, the 

court said: 

"The relator contends that the history and wording of these 
statutes disclose no intention on the part of the General Assembly 
to deny him credit for his prior service. There seems to be no 
basis for this contention. It is true, as suggested, that there has 
been a disposition on the part of the state to become more gen­
erous in the payment of pensions to its former employees, but this 
is not inconsistent with an occasional modification of the condi­
tions considered necessary to safeguard the pension system as its 
burden increases." 

In view of the foregoing, and based on the facts presented, you are 

advised that the present member of the public employes retirement system 

is not entitled to receive prior service credit for that period of time in 

which he was a member and contributed to the Cincinnati Retirement 

System. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


