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2951. 

CLERKS OF COURT-FEES FOR TAKING APPLICATIONS FOR PASS­
PORTS UNDER UNITED STATES FEDERAL ORDER NO. 171-PAID 
INTO COUNTY TREASURY AS FEES OF SUCH OFFICE. 

Under the provisions of sectioiiS 2977, 2988 and 2996 of the General Code, the 
one dollar fee authorised to be retained by clerks of state courts by U. S. federal 
order N a. 171, may not be retained by clerks of Ohio state courts as remuneratio11 
for services in executing applications for passports, but should be paid into the 
proper county treasury as fees of such office under the provisio~ts of section 2983 
G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, March 28, 1922. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your recent communication which 

reads as follows: 

"You are requested to furnish this department with your written opinion 
upon the following question: 

Question: May a clerk of courts retain for his own use the fee author­
ized by the regulations of the federal department of state to be charged for 
taking applications for passports or must such fee be paid into the county 
treasury under the provisions of sections 2977 and 2983 of the General Code? 

We are enclosing herewith a copy of circular, which at page 11 thereof, 
contains departmental order No. 171, authorizing the charge of a fee of one 
dollar by the clerk of a state court for executing applications for passports. 
Will you kindly return the circular with your opinion." 

Federal departmental order No. 171, quoted from page 11 of the pamphlet 
enclosed provides as follows: 

"1. In accordance with that part of section 1 of the act of June 4, 
1920, which reads as follows: 

From and after the 1st of July, 1920, there shall be collected and paid 
into the treasury of the United States quarterly a fee of $!" for executing 
each application for a passport and $9 for each passport issued to a citizen 
or person owing allegiance to or entitled to the protection of the United 
States: Provided, That nothing herein contained shall "be construed to limit 
the right of the Secretary of State by regulation to authorize the retention 
by state officials of the fee of $1 for executing an application for a pass­
port, * * * 

clerks of state courts authorized to take passport applications are hereby 
authorized to retain a fee of $1 for executing each application for a pass­
port. They should not charge or retain more than that amount for execut­
ing an application for a passport." 

Analyzing the regulations provided in the order cited, it is apparent that clerks 
of state courts authorized to take passport applications are authorized under the 
regulation to retain a fee of one dollar for executing each application. for a pass­
port. The language also concludes that said clerks should not charge or retain 
more than that amount for executing an application for a passport, and it is thus 
noted that the force and effect of the word "retain" as used in the first paragraph of 
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the federal order is apparently broadened by the language used in the latter portion 
of the same, which states "They should not charge or retain more than that amount 
for executing an application for a passport." Hence in essence the federal order 
may be said to provide, that a clerk of a state court is authorized to charge or retai11 
a fee of one dollar for executing an application for a passport. 

Section 2977, however, of the General Code of Ohio provides: 

"Section 2977. All the fees, costs, percentages, penalties, allowances and 
other perquisites collected or received by law as compensation for services 
by a county auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of courts, 
surveyor or recorder, shall be so received and collected for the sole use of 
the treasury of the county in which they are elected and shall be held as 
public moneys belonging to such county and accounted for and paid over 
as such as hereinafter provided." · 

Section 2983 G. C. provides : 

"2983. Fees paid into county treasury monthly. On the .first business 
day of each month, and at the end of his term of office, each of such officers 
shall pay into the county treasury, to the credit of the general county fund, 
on the warrant of the county auditor, all fees, costs, penalties, percentages, 
allowances and perquisites of whatever kind collected by his office during the 
preceding month or part thereof for official services, provided that none of 
such officers shall collect any fees from the county; and he shall also at the 
end of each calendar year, make and file a sworn statement with the county 
commissioners of all fees, costs, penalties, percentages, allowances and per­
quisites of whatever kind which have been due in his office, and unpaid for 
more than one year prior to the date such statement is required to be made." 

Section 2996 G. C. provides : 

"2996. Salaries shall be instead of fees; maximum. Such salaries shall 
be instead of all fees, costs, penalties, percentages, allowances and all other 
perquisites of whatever kind which any of such officials may collect and 
receive, provided that in no case shall the annual salary paid to any such 
officer exceed six thousa~d dollars." 

It is noted that the sections quoted supra provide generally for the payment of 
a salary to the designated county officials as a remuneration for the services they 
officially perform, and it is expressly and emphatically provided by sections 2977, 
and 2996 G. C. that the salary paid the clerk of courts is to be in lieu of all fees 
and perquisites of the office whatsoever, and that on the first business day of each 
month said clerk of courts and the other county offi.cials mentioned in section 2977 
G. C. are by the provisions of section 2983 G. C. required to pay into the county 
treasury all fees, costs, penalties, percentages, allowances and perquisites of what­
ever kind collected by the respective offices during the preceding month. 

Previous to the enactment of the sections quoted, it was held that clerks of 
courts of common pleas might lawfully retain one-half of the fees received by them 
in naturalization cases under the federal act of June 29, 1906, although since the 
enactment of G. C. 2977 and 2996, he must account to the state for such fees. See 
State vs. Horner, 16 N. P. (N. S.), 449, 25, D. 144. It is thought that the author­
ities cited discuss fully and amply the same principle as that involved in the one 
under consideration, and it is believed that in such instances, the policy of the fed­
eral government is not to attempt to regulate the internal affairs of the state, or 
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to enact laws in variance with the public policy thereof, but rather that in such cases 
the federal order considered intends that in a state where a clerk is paid by fees, 
he may retain the fees he charges for the execution of applications for passports, and 
in a state where the clerk is paid a salary, he shall charge and receive the fees of a 
clerk and account for them to the proper public officer according to the law of the 
state placing him upon a salary basis. 

Since therefore the county salary laws in Ohio, as provided by sections 2977, 
2983 and 2996 G. C. specifically require that the salary of the clerk of courts shall 
be instead or in lieu of all fees, costs, penalties, percentages, allowances and all 
other perquisites of whatsoever kind such official may collect or receive, it is con·· 
eluded that the fee of one dollar charged by a clerk of courts in Ohio for the ex­
ecution of applications for passports, may not be retained by such clerk as personal 
remuneration for services performed officially, but should, together with the other 
collected fees of the office be paid into the county treasury in compliance with the 
provisions of section 2983 of the General Code. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttomey-General. 

2952. 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE-STATE HOSPITAL FOR INSANE 
-JURISDICTION OVER PATIENT CONTINUES UNTIL LEGALLY 
DISCHARGED-PROBATE COURT WITHOUT JURISDICTION 
WHERE PATIENT EXCEEDED NINETY DAY VISITATION PER­
MITTED BY SECTION 1968 G. C.-HOW EXPENSE INCIDENT TO 
RETURN OF ESCAPED PATIENT PAID-NO AUTHORITY OF LAW 
TO DISCONTINUE N.AME OF ESCAPED PATIENTS FROM ROLLS 
OF INSTITUTION. 

1. The jurisdiction of a state hosPital for the insane, over a patimt lawfully 
committed, conti1iucs until the patient is legally discharged, and probate court pro­
ceedi1!gs of the nature of an original commitment are unnecessary and unwarra!~ted 
in the instance of the return and admittance to the institution of a patient who has 
exceeded the period of the ninety da:y visitation permitted under section 1968 G. C. 

2. The expense incident to tlze return of escaped patients of a state hospital for 
the insane, when not covered by the provisions of section 1978 G. C. may be paid 
from the funds ofthe institution appropriated or available for such a purpose. 

3. There is no authority of law for the discontinuance of the names of escaped 
patients from the rolls of the institution, and the same should be continued thereon 
indefinitely. 

CoLUMBUS, OHIO, March 28, 1922. 

HoN. H. S. MAcAYEAL, Director, Department of Public Welfare, Colmnbus, Ohio. 
DEAR SIR :--Receipt is acknowledged of your recent communication which reads 

as follows: 

"Section 1968 of the General Code referring to the absence of a pa­
tient from a state hospital provides as follows: 


