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OPINION NO. 84-064 

Syllabus: 

l 	 A contract entered into by a county board of mental retardation 
and developmental disabilities for the purchase of the services of 
occupational therapists and physical therapists must be 
competitively bid pursuant to R.C. 307.86 if the cost of such 
contract exceeds five thousand dollars, unless such purchase falls 
within one of the exceptions set forth in R.C. 307.86. 

2. 	 Pursuant to R.C. 307.88, when a bid in excess of six thousand 
dollars is submitted for a contract for the purchase of the 
services of occupational therapists and physical therapists, it 
must be accompanied by a bond or certified check conditioned 
that the bidder shall, if his bid is accepted, execute a contract in 
conformity to the invitation and the bid. 

To: John F. Holcomb, Butler County Prosecuting Attorney, Hamilton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 18, 1984 

I have before me your request for an opinion concerning the contracting 
authority of a county board of mental retardation and developmental disabilities. 
Specifically, you have asked whether the purchase of services of occupational 
therapists and physical therapists by such a board is St,Jbject to the competitive 
bidding provisions of R.C. 307.86 and, if so, whether the bidding party is subject to 
the bonding requirements imposed under R.C. 307.88. 

Initially, I note that county boards of mental retardation and developmental 
disabilities are established pursuant to R.C. 5126.02. Such boards, as creatures of 
statute, may act only when statutorily authorized to do so. See;~, State ex rel. 
Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465, 134 N.E. 655 (1921); State eicreL Bentley & Sons 
Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (1917). 

The powers and duties of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities are set forth under R.C. 5126.05 which provides, in 
pertinent part: 

Subject to the rules established by the director of the 
department of mental retardation and developmental disabilities 
pursuant to Chapter 119. of the Revised Code, the county board of 
mental retardation and developmental disabilities shall: 

(C) Subject to the approval of the director of mental retardation 
and developmental disabilities, plan and set priorities based on 
available funds for the provision of both facilities and services to 
meet the needs of county residents with mental retardation or 
developmental disabilities and of former residents of the county 
presently residing in state institutions or placed under purchase of 
service agreements according to section 5123.18 of the Revised Code; 
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(E) Provide early childhood services, supportive home services, 
and adult services, according to the plan and priorities developed 
under division (C) of this section; 

(F) Ensure that related services, as defined in section 3323.01 of 
the Revised Code and comprehensive evaluation services and 
residential services are available according to the plan and priorities 
developed under division (C) of this section; 

Any county board may enter into contracts with other such 
boards and with public or private, non-profit or profit making 
agencies or organizations of the same or another county, to provide 
the facilities, programs, and services authorized or rE!f.!uire~ upon 
such terms as may be agreeable, and in accordance with Chapters 
3323, and 5126. of the Revised Code and rules adopted thereunder. 
(Emphasis added.) 

The terms "adult services" and "early childhood services", as used in R.C. 5126.05, 
are defined under R.C. 5126.01 as follows: 

As used in this chapter: 

(B) "Adult services" means a range of habilitation services 
designed to meet the individual needs of persons who are eighteen 
years of age or over and are not enrolled in a program or service 
under Chapter 3323. of the Revised Code, and of persons sixteen and 
seventeen years of age who are eligible under rules adopted by the 
director of mental retardation and developmental disabilities 
pursuant to Chapter ll9. of the Revised Code. Such services shall 
include habilitation programs and services, sheltered employment 
providing a structured work environment, and planned therapeutic and 
work activities providing meaningful tasks designed to improve 
adaptive behavior levels. 

(G) ''Early childhood services" means a planned program of 
habilitation designed to meet the needs of a child who has not 
attained compulsory school age and who is a client or eligible client. 
(Emphasis added.) 

The term "habilitation", as used in R.C. Chapter 5126 is defined as follows: 

"Habilitation" means the process by which the staff of the 
facilit or a enc assists a mentall retarded or develo mentall 
disabled person m acqmring and mamtaming those li e skills that 
enable him to cope more effectively with the demands of his own 
person and of his environment, and in raising the level of his personal, 
physical, mental, social and vocational efficiency. Habilitation 
includes, but is not limited to, programs of formal, structured 
education and training. (Emphasis added.) 

R,C. 1526.0l(H). The term "related services" as used in R.C. 5126.05(F) is defined 
under R.C. 3323.0l(C) which states: 

"Related services" means transportation, and such 
developmental, corrective, and other supportive services as may be 
required to assist a handicapped child to benefit from special 
education, includinir the early identification and assessment of 
handicapped conditions in children, speech pathology and audiology, 
psychological services, occupational and physical therapy, physical 
education, recreation, counseling services, and medical services, 
except that such medical services shall be for diagnostic and 
evaluation purposes only. (Emphasis added.) 

Thus, a board is expressly authorized to enter into contracts in order to provide 
services which will assist a handicapped child to benefit from special education or 
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to provide mentally retarded or developmentally disabled persons with services 
which will raise those individuals' physical and vocational efficiency, ~, physical 
and occupational therapy services. 

You have asked whether contracts for such services are subject to R.C. 
307.86 which provides: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option or 
agreement to purchpse, or constructed, including, but not limited to, 
_!!!!l'. product, structure, construction, reconstruction, improvement, 
maintenance, repair, or service, except the services of an accountant, 
architect, attorne at law h sician rofessional en ineer 
construction project manager, consultant, surveyor, or appraiser ,] by 
or on behalf of the county or contracting authority, as defined in 
section 307.92 of the Revised Code, at a cost in excess of five 
thousand dollars, except as otherwise provided in sections 307.861 
[307.86.l], 4ll5.31 to 4ll5.35, 5513.01, 5543.19, 5713.01, or 6137.05 of the 
Revised Code, shall be obtained through competitive bidding. 
However, competitive bidding is not required when: 

(A) The board of county commissioners, by a unanimous vote of 
its members, makes a determination that a real and present 
emergency exists and such determination and the reasons therefor are 
entered in the minutes of the proceedings of the board, when: 

(I) The estimated cost is less than twenty thousand dollars; or 
(2) There is actual physical disaster to structures. Whenever a 

contract of purchase, lease, or construction is exempted from 
competitive bidding under division (A)(l) of this section because the 
estimated cost is less than twenty thousand dollars, but the estimated 
cost is ten thousand dollars or more, the county or contracting 
authority shall solicit informal estimates from no fewer than three 
persons who could perform the contract, before awarding the 
contract. With regard to each such contract, the county or 
contracting authority shall maintain a record or such estimates, 
including the name of each person Crom whom an estimate is 
solicited, for no less than one year after the contract is awarded. 

(B) The purchase consists of supplies or a replacement or 
supplemental part or parts for a product or equipment owned or 
leased by the county and the only source of supply for such supplies, 
part, or parts is limited to a single supplier; 

(C) The purchase is from the federal government, state, another 
county or contracting authority thereof, a board of education, 
township, or municipal corporation; 

(D) Public social services are purchased for provision by the 
county department of welfare under section 329.04 of the Revised 
Code; 

(E) The purchase consists of human and social services by the 
board of county commissioners from nonprofit corporations or 
associations under programs which are funded entirely by the federal 
government. (Emphasis added.) 

As used in the foregoing statute, "'contracting authority' means any board .•.which 
has authority to contract for or on behalf of the county or any agency, department, 
authority, commission, office, or board thereof." R.C. 307.92. The court in C. B. 
Transportation, Inc. v. Butler County Bd. of Mental Retardatiol'!, 60 Ohio Misc. 71, 
397 N.E.2d 787 (C,f. Butler County 1979), held that, because a county board of 
mental retardation had authority to enter into contracts, such board was a 
contracting authority within the meaning of R.C. 307 .92 and thus was subject to 
the competitive bidding requirements of R.C. 307.86. ~ 1981 Op. Att'y Gen. 

1 Am. Sub. S.B. 160, 113th Gen. A. (1980) (eff. Oct. 31, 1980) amended R.C. 
Chapter 5126, changing the title "county board of mental retardation" to 
"county board of mental retardation and developmental disabilities." 
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No. 81-050. Consequently, any contract entered Into by a board · of mental 
retardation and developmental disabilities for the purchase of services Is subject to 
competitive bidding if the cost of such contract exceeds five thousand dollars, 
unless such contract falls within one of the exceptions set forth under R.C. 307.86. 

Contracts for the purchase of the services of an accountant, architect, 
lawyer, physician, professional engineer, construction project manager, consultant, 
surveyor, or appraiser are expressly exempt from competitive bidding. Under the 
doctrine of expressio unius _!!! exclusio alterius, this exemption cannot be extended 
to include the services of occupational and physical therapists. See State ex rel 
Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 372, 105 N.E.2d 643, 646, (1952) Milt is generally 
recognized that the express mention o! but one class of persons in a statute implies 
the exclusion of all others") • .§.!!!! e R.C. 4755.01; R.C. 4755.4~. 

A proposed purchase by a county board of mental retardation and 
developmental disabilities which falls within any of the exceptions set forth under 
R,C. 307.86(A) through (E) need not be competitively bid. In a telephone 
conversation with a member of my staff, however, you have indicated that the 
purchase of the therapeutic services in question does not fall within those statutory 
exceptions. Of course, only contracts in which the cost exceeds five thousand 
dollars are subject to the provisions of R.C. 307.86. 

With respect to your second query, R.C. 307.88 imposes various restrictions 
related to the submission of bids, by providing: 

Bids submitted pursuant to sections 307.86 to 307.92 of the 
Revised Code shall be in a form prescribed by the contracting 
authority and filed in a sealed envelope at the time and place 
mentioned in the advertisement. The bids received shall be opened 
and tabulated at the time stated in the notice. Each bid shall contain 
the full name of each person submitting the bid. If the bid is in 
excess of six thousand dollars and for a contract for the construction, 
demolition, alteration, repair, or reconstruction of an improvement, 
it shall meet the requirements of section 153.54 of the Revised Code. 
If the bid is in excess of six thousand dollars and for any other 
contract authorized by sections 307.86 to 307.92 of the Revised Code, 
it shall be accompanied by a bond or certified check on a solvent bank 
in a reasonable amount stated in the advertisement but not to exceed 
five per cent of the bid, conditioned that he shall, if his bid is 
acce1ted1 execute a contract in conformity to the invitation and his 
bid. Emphasis added.) 

Pursuant to this statute, any bid in excess of six thousand dollars for a contract for 
the purchase of the services of physical therapists and occupational therapists 
which is submitted in accordance with R.C. 307.86 must be accompanied by an 
appropriate bond or certified check. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 A contract entered into by a county board of mental retardation 
and developmental disabilities for the purchase of the services of 
occupational therapists and physical therapists must be 
competitively bid pursuant to R.C. 307.86 if the cost of such 
contract exceeds five thousand dollars, unless such purchase falls 
within one of the exceptions set forth in R.C. 307.86. 

2. 	 Pursuant to R.C. 307.88, when a bid in excess of six thousand 
dollars is submitted for a contract for the purchase of the 
services of occupational therapists and physical therapists, it 
must be accompanied by a bond or certified check conditioned 
that the bidder shall, if his bid is accepted, execute a contract in 
conformity to the invitation and the bid. 




