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_OPINION NO. 86-049
SyHabus:

_Pursuant to R.C. '340.03(G). whqfe a community mental
health board serving a single-county district with a
population of less than 100,000 contemplates operation
of a mental health service, program, or facility for
more than one year, it may do so with the approval:' of
the board of county coumissioners and the chief of the
division of mental health facilities and services of
the Department of Mental Health.

To: Stephen M. Stern, Jefferson County Pmoeullng Aﬂémoy. Steubenviile, Ohlo
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 21, 1986 :

I have before me your request for my opinion on the
following question: "Does the Jefferson County Community Mental
Healt)l Board have the power to directly perform mental health
‘gervice programs under [R.C. 340.03(G)] or must the board
create another corporation to perform these duties?"

It is my understanding that the Jefferson County Community
Mental Health Board serves a single-county district with a
population of 1less than 100,000. Further, in the past, the
Board entered into contracts with other agencies for the
provigsion of mental health services and facilities within the
district. The Board came to believe, however, that continued
direct operation of mental health services and tacilities is
the most effective means of operation within the district, and
beginning in 1980, assumed such operation. Your opinion
request further states that the Department of Mental Health
objects to the Board's continued direct operation and contends
that the Board must now create a corporation to assume such
oparation.

Community mental health districts and their governing
bodies are provided for in R.C. Chapter 340. As creatures of
statute, community mental health boards have those powers and
duties as are conferred upon them by the legislature. 1982 Op.
Att'y Gen. No. 82-067. R.C. 340.03 sets forth various duties
of community mental health boards, and states in part:

Subject to rules of the director of mental
health, the community mental health board shall:

(G) Enter into contracts with public and private
agencies for the provision of mental health services
and facilities. A board in a district having a
population of 1less than five hundred thousand may
operate a mental health service, program, or facility
for no longer than one year with the prior approval of
the chief [of the division of mental health facilities
and services]) if there is no other qualified private
or public agency that is immediately available and
willing to operate such service, progranm, or
facility. In an emergency situation and with the
prior approval of the chief [of the division of mental
health facilities and services), any board may operate
a mental health service, program, or facility in order
to provide essential services. A board in a district
having a population of less than one hundred thousand
may operate a mental health service, program, or
facility for more than one year with the approval of
the chief and of the board of county commissioners in
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a single-county district or of the majority of boards
of county commissioners in a joint-county district.
The approval of the chief may not be given unless he
has determined that continued board operation will
provide greater administrative efficiency and more or
better services or programs than would contract
operation. The chief shall not approve more than one
year of board operation of a service, program, or
facility previously operated by a contract agency
unless the board has established to the chief's
gatisfaction that the agency is unable to effectively
operate the service, program, or facility or that the
agency has requested the board to take over
operation. The chief shall review and evaluate any
board operation of a mental health service, program,
or facility.

Pursuant to this statute, although a community mental health

board is empowerad to contract with public and private agencies
for the provision of mental health services and facilities, the

board itself is empowered to operate a mental health service,

program, or facility in certain circumstances.

R.C. 340.03(G) specifically authorizes a community mental
health board which serves a district having a population of
less than 500,000 to operate a mental health service, program,
or facility for no longer than one year, so long as the board
obtains prior approval from the chief of the division of mental
health facilities and services, see generally R.C. 5119,05
(creating divisions within the Department of Mental Health), if
there is no other qualified agency that is immediately
available and willing to operate such service, program, or
facility. Because the Jefferson County Community Mental Health
Service District has a population of 1less than five hundred
thousand, the Board may operate a mental health service,
program, or facility for no 1longer than one year, with the
approval of the chief of the division of mental health
facilities and services, under the conditions set forth in R.C.
340.03(G). The Board is interested, however, in operating
mental health services for a perio@ of more than one vyear.
R.C. 340.03(G) also provides that in mental health service
districts with a population of less than 100,000, the board may
operate a mental health service, program, or facility for more
than one year with the approval of the chief of the division of
mental health facilities and services and the appropriate board
or boards of county commissioners.l Since the Jefferson
County Community Mental Health Service District has a
population of less than 100,000, R.C. 340.03(G) empowers the
Board to operate a mental health service, program, or facility
for more than one year, so long as it obtains the approval of
the Jefferson County Commissioners and the chief of the
division of mental health facilities and services. .

I note, however, that R.C. 340.03(G) sets forth certain
standards which the chief must observe in granting approval of

1 R.C. 340.03(G) enpowers a community mental health
board, regardless of the size of the district which it
serves, to operate a mental health service, program or
facility in an emergency situation to provide essential
gervices. It appears, however, that the situation about
which you ask is not an emergency situation, but, rather, a
plan for continued board operation for an indefinite period
of time.
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board operation of a mental health service, program, or
facility for more than one year. The chief may not approve
board operation, "unless he has determined that continued board
operation will provide greater adm¥nistrative efficiency and
more or better services or programs than would contract
operation.* R.C. 340.03(G). Further, R.C. 340.03(G) prohibits
the chief from approving board operation for more than one year
of a service, program, or facility "previously operated by a
contract agency unless the board has established to the chief's
satisfaction that the agency is unable to effectively operate
the service, program, or facility or that the agency has
requested the board to take over operation.® Thus, the
approval of board operation by the chief of the division of
mental health facilities and services, is, within the standarads

gset forth in R.C. 340.03(G), a matter of discretion. See
generally State ex rel. Kahle v. Rupert, 99 Ohio St. 17, 19,
122 N.E. 39, 40 (1918)("[e]very officer of this state...not
only has the authority but is required to exercise an
intelligent discretion in the performance of his official
duty"); 9 Ohio Admin. Code 5122:2-1-05 (community mental health
board operation of mental health services, programs, or
facilities).

Confusion as to the authority of a community mental health
board to operate a mental health service, program, or facility
appears to have arisen out of the former statutory scheme:
governing community mental health boards. In 1979-1980 Ohio
Laws, Part I, 499 (Am. Sub. S.B. 160, eff. Oct. 31, 1980), the
legislature amended R.C. 340.03 and added division (G) in
substantially the same language as it currently reads. The
Legislative Service Commission analysis of Am. Sub. S.B. 160
(as reported by H. Finance-Appropriations) discusses the
changes made with respect to the powers and duties of community
mental health boards, and states:

Under existing 1law, 648 boards [currently
community mental health boards] may not operate
programs directly unless there is no contract ageiicy
available to do so, and then may operate a program
only until an agency becomes available to assume its
operation. The bill would permit direct board
operation in the following circumstances:

3. A board in a district with a population of
less than 100,000 could operate a service, program, or
facility for more than one year with the approval of
the Chief and the approval of the board of county
commissioners in a single-county district....The Chief
could not approve direct operation unless he
determined that continued board operation would
provide greater administrative efficiency and more or
better services than would contract operation. He
could not approve more than one year of direct
operation of any service, program, or facility
previously operated under contract unless the board
established that the agency was unable to effectively
operate the service, program, or facility, or that the
agency had asked the board to take over operation.

It is clear, therefore, that after October 31, 1980, "648
boards" (now community mental health boards) were empowered to

operate programs directly. See generally 1971 Op. Att'y Gen.
No. 71-070 (analyzing the power of community boards under prior

version of R.C. 340.03, 1969-1970 Ohio Laws, Part III, 2929
(Am. H.B. 1078, eff. July 16, 1970)., and concluding that a
community board could contract with other agencies for
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operation of a community mental health facility, but had only
interim respousibility for operation of such facility; further
"concluding at 2-239: "[g]ome other public agency or, as here, a
non-profit private corporation, must be found to conduct the
actual operation of the facility").

From the foregoing it 1is «c¢lear that R.C. 340.03(G)
authorizes a community mental health board which wishes to
operate a mental health service, program, or facility for
longer than one year to do so with the approval of the chief of
the division of mental health facilities and services and, in
the case of a single-county board, the board of county
commissioners. The formation of a corporation by the community
mental health board to assume such direct operation is not
necessary. Further, I note that a community mental health
board is without statutory authority to form such a
corporation. Cf. 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-055 (although a
board of county commissioners has broad .authority under R.C.
307.85 to take actions related to the establishment and
operation of programs created by federal law, it may not form a
non-profit corporation for such purpose).

It is, therefore, my opinion, and you are.advised that,
pursuant to R.C. 340.03(G), where a community mental health
board serving a single-county district with a population of
less than 100,000 contemplates operation of a mental health
service, program, or facility for more than one year, it may do
80 with the approval of the board of county commissioners and
the chief of the division of mental health facilities and
services of the Department of Mental Health.





