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1. TEACHER CONTINUING CONTRACT-STATUS IN ELE­
MENTARY TEACHING FIELD-MAY OBTAIN LEAVE OF 
ABSENCE-EXPIRATION OF LEAVE-SHALL RESUME 
CONTRACT STATUS HELD PRIOR TO LEAVE INCLUD­
ING SENIORITY CREDIT. 

2. REDUCTION IN NUMBER OF ELEMENTARY TEACHERS 
IN SCHOOL DISTRICT-CONTRACTS SUSPENDED IN 
ACCORDANCE WITH RECOMMENDATION OF SUPERIN­
TENDENT OF SCHOOLS-PREFERENCE TO TEACHERS 
WHO HAVE CONTINUING CONTRACTS AND GREATER 
SENIORITY. 

3. ELEMENTARY TEACHERS' CERTIFICATES VALID FOR 
TEACHING ANY AND ALL SUBJECTS IN GRADES ONE 
TO EIGHT INCLUSIVE-SEPARATE TEACHING FIELDS 
IN SUCH GRADES NOT RECOGNIZED-SECTIONS 4842-ro, 

4~2-13, 4857-1 G. C. 

SYLLABUS: 
I. A teacher having a continuing contract status ie the elementary teaching 

field may, under the provision of Section 4842-10, General Code, obtain a leave of 
absence, and upon return to teaching service at the expiration of such leave, shall 
resume the contract status which he held prior to such leave, including his seniority 
credit. 

2. vVhen it becomes necessary to reduce the number of elementary teachers in 
a school district, as provided in Section 4842-13, General Code, a board of edu­
cation in making such reduction shall proceed to suspend contracts in accordance 
with the recommendation of the superintendent of schools, who shall give preference 
to the teachers having continuing contracts and to teachers who have greater 
seniority. 

3. Under the provisions of Section 4857-1, General Code, elementary teachers' 
certificates are valid for teaching any and all subjects in grades one to eight inclusive, 
and the law does not recognize any separate teaching fields in such grades. 

Columbus, Ohio, September 3, 1952 

Hon. Forrest D. Pfalzgraf, Prosecuting Attorney 

Monroe County, ·woodsfield, Ohio 

Dear Sir: 

I have •before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"There are four elementary public school teachers claiming 
to have the legal right to be employed as public school teachers 
for the school year 1952-1953 in G. Local School District. 
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"Teacher 'P', a man, has a life elementary certificate with 
rr5 semester hours college credit, 34 years of teaching experience 
in the elementary grades and all in G. Local School District. 

"Teacher 'K', a man, has an eight year elementary profes­
sional certificate with 107 semester hours college credit, 27 years 
of teaching experience in the elementary grades, and all in G. 
Local School District. 

"Teacher 'C', a man, has a life elementary certificate with 
107 semester hours college credit, 32 years of teaching experience 
in the elementary grades, and all in G. Local School District. 
The last two school years (1950-1951, 1951-1952) Mr. C. was 
employed and taught in said district as a Veterans Administration 
Farm teacher, but said Veterans teaching has now terminated. 

"Teacher 'E', a lady, has a life elementary certificate with 
82 semester hours college credit, 26 years of teaching experience 
in the elementary grades, and all in G. Local School District. 
Three years (1914-1917) outside of district but in the county, 1 
year (1924-1925) outside of district but in county, 1 year 
( 1925-1926) in another district and outside of county, and did 
not teach (1917-1924). 

"All of the above named four teachers have a continuing 
contract with the above named board of education. And in the 
entire school district for the school year ( 1952-1953) there will 
only -be need for three elementary teachers. And all the above 
named teachers have taught in the above named school district 
in a school or schools which had all the grades. 

"For the school year 1951-1952, teacher 'P' taught the third, 
fourth and fifth grades ; teacher 'K' taught the sixth, seventh 
and eighth grades, and teacher 'E' taught the first and second 
grades. 

"Teacher 'E' taught in grades one and two in above named 
school district for the past twenty consecutive years. However, 
from the Fall of the year 1931 and through the first half of the 
year 1939, 'E' taught grades one to four, inclusive; and from 
the Fall of the year 1939, including the first half of the year 1952 
'E' taught only grades one and two, inclusive. 

"The questions which I desire to submit are as follows : 

"r. Did Teacher 'C' lose his seniority in the elementary 
teaching field 'by the teaching of adults in the Veterans 
Administration Farm Program? 

"2. Specifically, which of the four teachers enumerated 
above is the Superintendent of schools legally compelled to 
give preference in making his recommendation to the board 
as provided in Section 4842-13 of the General Code, and the 
board obligated to employ? 
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"3. And in order for administrative guidance, I would 
appreciate a ruling as to whether or not there can be several 
teaching fields in the teaching of elementary grades?" 

It is evident from the facts given as to the four teachers <that your 

question turns mainly on the status of "C", who, if given credit for his 

thirty-two years of teaching, is plainly one of the three who has the 

largest number of teaching years to his credit unless he has lost his 

seniority by having engaged in other service than public school teaching 

during the last two years. In other words, from your statement it appears 

that "P" has thirty-four years of teaching experience, "K" has twenty­

seven years, "C" thir,ty-two years and "E" twenty-six years. 

Your letter does not make it entirely clear whether "C" has thirty­

two years, independent of the two years during which he taught as a 

Veterans Administration Farm teacher. However, it would make no 

difference as ,to his comparative standing whether that two years is included 

in or is in addition to the thirty-two years of teaching. As I see it, the 

real question resolves itself into this: Did "C", by dropping out of his 

school for two years, and serving in the Veterans Administration, lose his 

seniority credit which he had accumulated? 

Your letter does not state the procedure by which "C" was released 

from his regular service in the school to do the teaching service for the 

Veterans Administration, but since it is clear that he is regarded as 

being back in the public school and as still having his continuing contract 

status, I must assume that he did not resign as a teacher •but took a leave 

of absence of some sort. Resignation would completely terminate his right 

to a continuing contract. This is evident from a reading of Section 4842-7, 

General Code, which provides in part: 

"* * * A continuing contract shall be a contract which shall 
remain in full force and effect until the teacher resigns, elects to 
retire, or is retired pursuant to seotion 7896-34 of the General 
Code, or until it is terminated or suspended as provided by law, 
and shall be granted only to teachers -holding professional perma­
nent or life certificates. * * *." (Emphasis added.) 

A procedure for obtaining a leave of absence is set out 111 Section 

4842-10, General Code, which reads in part as follows: 

"Upon the written request of a teacher, a board of educa­
tion may grant a leave of absence for a period of not more than 
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two consecutive school years for educational or professional or 
other purposes, and shall grant such leave where illness or other 
disability is the reason for the request. Upon subsequent request, 
such leave may be renewed by ,the board. * * * Upon the return to 
service of a teacher at the expiration of a leave of absence, he 
shall resume the contract status which he held prior to such 
leave. * * * (Emphasis added.) 

I am informed by the State Department of Education that teaching 

service for the Veterans Administration, such as is referred to in your 

letter, is usually provided by contract with the school district in which 

such service is provided, and the action of the board of education in 

releasing a teacher for that work would amount to a grant of leave of 

absence, as effectively as if granted strictly under the procedure indicated 

by Section 4842-10, supra. 

I conclude, therefore, that "C", notwithstanding his absence from 

teaching in the public schools for two years, is now back in the service 

as a teacher, and is entitled to whatever credit he may have earned by 

way of seniority, ,based on years of service. Section 4842-r 3, General 

Code, reads as follows : 

"When by reason of decreased enrollment of pupils, return 
to duty of regular teachers after leaves of absence, or by reason 
of suspension of schools or territorial changes affecting the district, 
a board of education decides that it will be necessary to reduce the 
number of teachers, it shall have full authority to make reasonable 
reduction. But in making such reduotion, the board shall proceed 
to suspend contracts in accordance with the recommendation of the 
superintendent of schools who shall, within each teaching field 
affected, give preference to teachers on continuing contracts and 
to teachers who have greater seniority. Teachers, whose con­
tinuing contracts are suspended, shall have the right of restora­
tion to continuing service status in the order of seniority of 
service in the district if and when teaching positions become 
vacant or are creaited for which any of such teachers are or 
become qualified." ( Emphasis added.) 

"Seniority" as used in this statute and others relating to public service, 

1s not defined. The general meaning of the term is stated in Webster's 

New International Dictionary, as follows: 

"The status secured by length of service for a company to 
which certain rights, such as promotion, attach." 

I do not deem it necessary for the purpose of this opinion, to define 

"seniority" more exactly. If we consider that "C" had thirty-two years 
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of service credit, either including or excluding two years with the Veterans 

Administration, he still has more service credit than teacher "E", who 

has only twenty-six years service credit. 

Accordingly, I am of the opinion that m the case you present the 

three teachers who are entitled to be retained, applying the rule laid down 

in Section 4842-13 supra, are teachers 'P", "K" and "C", unless the 

provision of that section in reference to "teaching fields" requires a 

differenit: conclusion. In other words, does the statute contemplate or 

require the establishment in elementary schools of departmental teaching 

or "teaching fields," occupied by specially trained teachers? An examina­

tion of the statutes relative to certification of te~chers negaitives such a 

proposition. Section 4857-1, General Code, provides in part: 

"Teacher's(s') certificates of statewide validity shall be 
issued pursuant to law or in accordance with standards, rules and 
regulations authorized by law. The grades of certificates shall be 
designed as temporary certificates, provisional certificates, pro­
fessional certificates, permanent certificates. Each of such grades 
of certificates may be issued in each or any of the following types: 

" ( 1) Kindergar,ten-primary, valid for teaching in kinder­
garten, first, second and third grades. 

"(2) Elementary, valid for teaching in grades one to eight 
inclusive. 

"(3) High school, valid for teaching the subjects named 
therein in grades seven to twelve, inclusive. * * *"

(Emphasis added.) 

It is evident from a reading of this section that the statute does not 

prescribe separate teaching fields in the elementary grades. A certificate 

for elementary teachers as stated in the statute is valid for teaching in 

grades one to eight, and no suggestion is made of different fields which 

the teacher may enter in teaching the elementary grades. There is a 

striking difference in this respect, from the provisions as to high school 

certification. There, the certificate is limited to "teaching the subjects 

named therein." 

It is obvious that a teacher who is certified for elementary ,teaching 

may be assigned to teaching any or all of the subjects which might be in 

the prescribed curriculum for the elementary grades. Accordingly, the 

discretion which appears to be lodged in the superintendent by Section 

4842-13, supra, in considering seniority "within each teaching field," has 

no application to elementary schools. 
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Specifically answering your question it is my opinion : 

I. A teacher having a continuing contract status in the elementary 

teaching field may, under the provision of Section 4842-10, General Code, 

obtain a leave of absence, and upon return to teaching service at the 

expiration of such leave, shall resume the contract status which he held 

prior to such leave, including his seniority credit. 

2. When it becomes necessary to reduce the number of elementary 

teachers in a school district, as provided in Section 4842- I 3, General Code, 

a board of education in making such reduction shall proceed to suspend 

contracts in accordance wi,th the recommendation of the superintendent 

of schools, who shall give preference to the teachers having continuing 

contracts and to teachers who have greater seniority. 

Respectfully, 

C. VVILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




