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ELEVATORS-V-lHERE A COMPANY AUTHORIZED TO IN­
SURE ELEVATORS IN OHIO DESIGNATES A PERSON HOLD­
IKG CERTIFICATE OF COMPETENCY TO INSPECT ELEVA­
TORS COVERED BY COMPANY'S POLICIES, SUCH PERSON 
UPON PAYMENT OF ONE DOLLAR FEE, ENTITLED TO IS­
SUANCE OF COMMISSION, SPECIAL INSPECTOR OF ELEVA­
TORS, STATE OF OHIO-EMPLOYE OF INSURAXCE COM­
PANY-CONTRACT-INSURANCE COMPANY TO FURNISH 
INSPECTION SERVICE. 

SYLLABUS: 

Upon payment of a fee of one dollar, a person holding a certificat•~ of co~1-_ 
petency in the inspection of elevators, who is designated by a company, authorized 
to insure elevators in Ohio, to inspect elevators covered by such company's pol­
icies, is entitled to have issued to him a commission to serve as a special inspector 
of elevators in the State of Ohio, irrespective of the facts that soch · person is not 
an employe of the insurance company and is an employe of some other company 
which has contracted with the insurance company to furnish inspection service. 

Columbus, Ohio, :March 27, 1943 

Hon. George A. Strain, Director of Industrial Relations, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as follows : 

"Under section 1038-1 to section 1038-24 of the General 
Code, State of Ohio, both inclusive, it being the Elevator Act, 
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a general elevator inspector is defined as one hired and examined 
to inspect elevators for the State of Ohio. .-\ special inspector 
is one examined and commissioned by the Chief of the Division 
of Factory and Building Inspection ( which is now the Division 
of Elevator Inspection) to inspect elevators of this State. which 
includes those inspectors who are duly commissioned and desig­
nated by insurance companies to inspect elevators covered by 
their policies. 

The question and problem which this department is con­
fronted with is: WHETHER SUCH A SPECIAL !~SPEC­
TOR. DESIGNATED BY AK INSURAXCE CO:\lPc\~Y, 
MUST BE AN E:VIPLOYEE OF THAT COMPANY? 

To be more specific, if an inspector designated by an insur­
ance company is employed by another company which contracts 
with insurance companies to furnish inspection service, and the 
salary or salaries are paid to such inspector or inspectors. is such 
practice permissible under the Elevator Inspection Laws of 
Ohio?" 

Section 1038-1, General Code, inter alia, provides that for the pur­
poses of the Elevator Inspection Act ( Sections I 038-1 to 1038-24, in­
clusive, General Code) : 

" 'General inspector' shall mean a state inspector examined 
and hired to inspect elevators and Ii fting apparatus for the state 
of Ohio. 

· Special inspector' shall mean an inspector examined and 
commissioned by the chief of the division of factory and build­
ing inspection to inspect elevators and Ii fting apparatus in the 
state of Ohio." 

Sections 1038-4, 1038-5 and 1038-6, General Code, respectively 
provide: 

Section 1038-4. 

"No person shall be authorized to act, either as a general 
inspector or a special inspector, of elevators, unless he holds a 
certificate of competency from the department of industrial rela­
tions, as provided for in paragraph 2 of section 4 of this act. 

Application for examination as an inspector of elevators 
shall be in writing, accompanied by a fee of ten dollars, upon a 
blank to be furnished by the department, stating the school educa­
tion of the applicant, a list of his employers. his period of em­
ployment, and the position held with each. He shall also submit 
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a letter from one of more of his previous employers certifying 
as to his character and experience. 

Applications shall be rejected which contain any wilful falsi­
fication or untruthful statements. Such applicant, if the depart­
ment deem his history and experience sufficient, shall be exam­
ined by the department, by a written examinatio!l dealing with the 
construction, installation, operation, maintenance and repair of 
elevators and their appurtenances, and the applicant shall be ac­
cepted or rejected on the merits of his application and examina­
tion. 

There shall be issued by the department to any applicant 
found competent upon examination, a certificate of competency 
in the inspection of elevators. A rejected applicant shall be en­
titled, after the expiration of ninety days, and upon payment of 
an examination fee of ten dollars, to another examination. Should 
an applicant fail to pass prescribed examination on second trial, 
he will not be permitted to be an applicant for another examina­
tion. for a period of one year after the second failure." 

Section 1038-5. 

"The chief of the diYision of factory and building inspection, 
with the consent of the director of industrial relations, and in 
compliance with the civil service laws of Ohio, may appoint and 
hire from the holders of certificates of competency. not to exceed 
eight general inspectors of elevators for the state of Ohio." 

Section 1038-6. 

"From the holders of certificates of competency in the in­
spection of elevators, any company, which is authorized to insure 
elevators in the state of Ohio, may designate persons to inspect 
elevators covered by such company's policies, and the department 
of safety of any city and the clerk of any village may designate 
persons to inspect elevators in such city or village. Such persons 
shall, upon the payment of a fee of one dollar, have issued to 
them annually by the division of factory and building inspection, 
commissions to serve as special inspectors of elevators in the 
state of Ohio. 

Special inspectors shall not he compensated by the state." 

You will note that Section 1038-6, General Code, provides that any 
company which is authorized to insure elevators in the State of Ohio may 
designate persons from the holders of certificates of competency to in­
spect elevators covered by such company's policies, and that persons so 
designated shall have issued to them commissions to serw as special in-
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spectors of elevators in the State of Ohio. ~othing in thi,; section or in 
any of the other provisions of the act requires that the per,;ons desig­
nated by insurance companies to serve as special inspectors must be em­
ployes of the insurance company nor is there anything in the act which 
prohibits such persons from being employes of another company which 
contracts with the insurer to furnish inspection service. 

In other \\'ords, in order for a person to he a special inspector, only 
three requirements must he met, viz., ( 1) such person must hold a cer­
tificate of competency in the inspection of elevators issued pursuant to 
Section 1038-4, General Code; (2) such person must he designated by a 
company authorized to insure elevators in the State of Ohio or by the 
proper officers of some municipal corporation, and (3) the fee of one 
dollar must be paid. The law imposes no other requirements and under 
the well settled rule that administrative officers have such powers only 
as are expressly given to them by law and such additional implied powers 
as are necessary to carry into effect the express powers, you are not author­
ized to impose additional requirements in your administration of the law. 

For these reasons, you are advised, in specific answer to your ques­
tion, that, upon payment of a fee of one dollar, a person holding a cer­
tificate of competency in the inspection of elevators, who is designated 
by a company, authorized to insure elevators in Ohio, to inspect elevators 
covered by such company's policies, is entitled to have issued to him a com­
mission to serve as a special inspector of elevators in the State of Ohio, 
irrespective of the facts that such person is not an employe of the insur­
ance company and is an employe of some other company which has 
contracted with the insurance company to furnish inspection service. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




