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ORDINANCE, VILLAGE-TO PROHIBIT THE SALE OF IN­
TOXICATING LIQUOR BY ANY ONE NOT HOLDER OF PER­
MIT ISSUED BY DEPARTMENT OF LIQUOR CONTROL-SALE 
AUTHORIZED-SUCH VILLAGE IS NOT A "VILLAGE IN 
VvHICH THE SALE OF INTOXICATING LIQUOR IS PRO­
HIBITED BY AN ORDINANCE"- TERM USED IN SECTION 

13206 G. C. 

SYLLABUS: 

A village which has an ordinance prohibiting the sale of intoxicating liquor by 
anyone who is not the holder of a permit issued by the Department of Liquor Con­
trol, which authorizes such sale, is not, by reason of such ordinan~e, a "village in 
which the sale of intoxicating liquor is prohibited by an ordinance'' within the mean­
ing of said term as the same appears in Section 13206, General Code. 

Columbus, Ohio, January 21, 1947 

Hon. V. F. Rowland, Prosecuting Attorney, Harrison County 
Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"There is located in Harrison County, Ohio, a business estab­
lishment, the owner and operator of which is the holder of certain 
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permits issued by the Department of Liquor Control of the State 
of Ohio under the authority of Section 6o64-r5 of the General 
Code of Ohio authorizing him to sell beer, wine, prepared and 
mixed beverages and spirituous liquors by the drink for consump­
tion on the premises where sold, and in limited quantities beer, 
wine and prepared and bottled mixed beverages, by the bottle, 
for consumption off the premises. This establishment is located 
within one mile of the Harrison County Children's Home, viz: 
approximately eight tenths of a mile. The said Harrison County 
Children's Home is located between the aforesaid business estab­
lishment and the municipal corporation lines of the village of 
Cadiz, Ohio. The said Harrison County Children's Home is lo­
cated within one mile of the municipal corporation line of the 
village of Cadiz, Ohio. 

There is an ordinance of the village of Cadiz, Ohio, which 
pertains to the sale of liquor and said ordinance is in the follow­
ing words: 

'Sec. 32.2. Manufacture, possession or sale of intoxicating 
liquor without a permit; penalty. \,Yhoever, not being the holder 
of a Class A permit issued by the Department of Liquor Control 
in force at the time, and authorizing the manufacture thereof, or 
an agent, or employe of the department of liquor control author­
ized by law and by said department to manufacture such beer or 
intoxicating liquor, either directly or indirectly, himself or by his 
clerk, agent, or employe manufacture any beer or intoxicating 
liquor for sale, or manufacture spirituous liquor; or 

vVhoever, not being the holder of a class B, class C, class D, 
class E, class F, class G, or class I permit issued by the Depart­
ment of Liquor Control, in force at the time, and authorizing the 
sale thereof, or an agent or employe of the department of liquor 
control or the department of taxation authorized by law and by 
said departments to sell such beer, intoxicating liquor, or alcohol, 
either directly or indirectly, himself or by his clerk, agent or 
employe, sells, keeps or has in possession for sale to any persons 
other than those authorized by the liquor control act of the State 
of Ohio, to purchase any beer or intoxicating liquor or sell any 
alcohol at retail, shall be deemed guilty of a misdemeanor and 
upon conviction thereof shall be fined not less than one hundred 
dollars, nor more than one thousand dollars, or be imprisoned not 
less than thirty days nor more than six months, or both. vVho­
ever, being the holder of a permit issued by the Department of 
Liquor Control, either directly or indirectly himself or by his 
clerk, agent or employe, sells, keeps or has in his possession for 
sale any intoxicating liquor not purchased from the Department 
of Liquor Control or from the holder of a permit issued by the 
Department of Liquor Control authorizing the sale of such intoxi­
cating liquor unless the same has been purchased with special 
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consent of the department shall be deemed guilty of a misde­
meanor and upon conviction thereof shall be fined not less than 
one hundred dollars nor more than one thousand dollars, and be 
imprisoned not less than thirty days nor more than six months.' 
( General Code 6o64-54.) 

The above stated ordinance was adopted by the village of 
Cadiz, Ohio, March IO, 1944. 

In 1936 by local option the sale of liquor, wine and beer was 
voted out in the village of Cadiz, Ohio. 

Question: Taking into consideration the rule as to strict in­
terpretation of penal statutes in Ohio, is the above stated ordi­
nance of such a character, nature and wording to meet the legal 
requirements and within the meaning of that part of General 
Code Section 13206 of Ohio, which refers to the fact that the 
Children's Home must be 'within one mile of a County Children's 
Home of a county of the state situated within one mile of an in­
corporated village or city in which the sale of intoxicating liquors 
is prohibited by an ordinance of such village or city.' As will be 
noted the wording of the ordinance above set out is practically a 
reproduction of General Code Section 6o64-54 of Ohio." 

Section I 3206, General Code, provides : 

"Whoe_ver sells intoxicating liquors or keeps a house of ill­
fame at or within twelve hundred yards of the administration or 
main central building of the Columbus state hospital, Dayton state 
hospital, Athens state hospital, Toledo state hospital, soldiers' 
and sailors' orphans' home, or any other orphans' home in this 
state, or within two miles of the boundary line of the boys' indus-
trial school, south of Lancaster, Fairfield county, or within two 
miles of the place where an agricultural fair is being held, or 
within one mile of a county children's home of a county of the 
state situated within one mile of an incorporated village or city 
in which the sale of into.t:icating liquors is prohibited by an ordi­
nance of such village or city, shall be fined not less than twenty-
five dollars nor more than one hundred dollars, or imprisoned 
not more than thirty days, or both. The place wherein such 
intoxicating liquors are sold shall be shut up and abated as a 
nuisance by order of the court upon conviction of the owner or 
keeper thereof." (Emphasis added.) 

Section 6o64-1, et seq., General Code, known as the Liquor Control 

Act, provides a system of control for the manufacture, importation, dis­

tribution and sale of wine, beer and other intoxicating liquors, including 

,, state monopoly for the sale of spirituous liquors. 
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Section 6o64-14, General Code, provides: 

"No person shall directly or indirectly, himself or by his 
clerk, agent, or employee, manufacture, manufacture for sale, 
offer, keep or possess for sale, furnish or sell, or solicit the pur­
chase or sale of any beer or intoxicating liquor in this state, or 
transport or import or cause to be transported or imported, any 
beer or intoxicating liquor or alcohol in or into this state for 
delivery, use or sale herein, unless such person shall have fully 
complied with the pro.visions of the liquor control act or shall be 
the holder of a permit issued by the department of liquor control 
and in force at the time. * * *." 

Section 6064-15, General Code, enumerates the various types and 

( 1asses of permits to be issued by the Department of Liquor Control 

anthorizing the manufacture, distribution and sale of intoxicating liquor 

a: wholesale and retail. 

Section 6004-20, General Code, provides : 

"Each class and kind of permit issued under authority of the 
liquor control act shall authorize the person therein specified at 
the place or in the boat, vessel or classes of dining car equipment 
therein described, for a period of one year commencing on the 
clay after the elate of its issuance, and no longer subject to sus­
pension, revocation or cancellation as authorized or required by 
this act; and no such permit shall be deemed to authorize the 
person named therein to carry on the business therein specified at 
any place or in any vehicle, boat, vessel or class of dining car 
equipment other than that named therein, nor to authorize any 
person other than the one therein named to carry on such business 
at the place or in the vehicle, boat, _vessel or class of dining car 
equipment named therein; excepting in either case, pursuant to 
compliance with the rules, regulations and orders of the depart­
ment of liquor control, governing the assignment and transfer 
of permits, and with the consent of the department as herein 
provided; and excepting further in case of class C permits, the 
holder thereof may substitute the name of another registered phar­
macist for that entered on the permit, subject to rules and regula­
tions of the department. * * *." 

Section 6o64-17, General Code, in so far as pertinent, provides: 

"No class D-3, class D-4 or class D-5 permit shall be issued 
in any municipal corporation, or in any township exclusive of 
any municipal corporation or part thereof therein, in which at the 
November, 1933 election a majority of the electors voting thereon 
voted against the repeal of section 9 of article XV of the Ohio 
constitution, unless the sale of spirituous liquor by the glass shall 
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be authorized by a majority vote of the electors voting on the 
question in such municipal corporation or township or part 
thereof, hereinafter in this section designated as the liquor con­
trol district at an election held pursuant to this section or by a 
majority vote of the electors of the liquor control district voting 
on question (cl) at a special local option election held in such 
district pursuant to section 6o64-33 of the General Code." 

By virtue of the foregoing sections, therefore, the Department of 

Liquor Control is authorized to issue permits for the sale of intoxicating 

liquor in any municipal corporation or township or part thereof in ac­

cordance with the terms and conditions thereof, and upon proper issu­

ance of any permit to any person, such person becomes authorized to 

engage in the sale of intoxicating liquor at the location within such taxing 

district for which such permit is issued. 

Such permits sha'll remain effective for one year unless cancelled or 

revoked by the Board of Liquor Control or unless the privilege of sale 
granted by such permit shall become suspended as a result of a successful 

local option election as provided in Sections 6o64-3r, 6064-32, 6o64-33. 

6o64-34 and 6064-35, General Code. 

By Section 3, Article XVIII of the Ohio Constitution, municipal cor­

porations are authorized "to exercise all powers of local self-government 
and to adopt and enforce within their limits such local, police, sanitary 

and other similar regulations as are not in conflict with general laws." 

In 28 0. Jur., 444, it is said: 

"In determining whether an ordinance is in conflict with gen­
eral laws, the general test is whether the ordinance permits or 
licenses that which the statute forbids or prohibits or vice versa. 
But a municipal ordinance which prohibits the performance of 
acts which are affirmatively authorized by the general law is usu­
ally regarded as contravening such general law." 

The ordinance set forth in your communication does not purport 

to generally prohibit the sale of intoxicating liquors but merely prohibits 

the sale of intoxicating liquor by persons who are not the owners of per­

mits authorizing the sale of intoxicating liquor. 

I cannot therefore consider such ordinance as being one prohibiting 

the sale of intoxicating liquor within the meaning of Section r32o6, Gen­

eral Code, and must further conclude that the village of Cadiz would be 



23 ATTORNEY GENERAL 

,,·1thout authority to enact such an ordinance for the reason that the same 

would be in conflict with the general provisions of the Ohio Liquor Con­

trol Act. 

In specific answer to your question therefore it is my opinion that 

Section 32.2 of the Ordinances of the village of Cadiz is not an ordinance 

prohibiting the sale of intoxicating liquor within the meaning of that part 

of Section 13206, General Code, prohibiting the sale of intoxicating liquor 

11 ithin one mile of a county children's home of a county of the state 

~ituated within one mile of an incorporated village or city in which the 

sale of intoxicating liquor is prohibited by ordinance. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




