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OPINION NO. 92-027 
Syllabus: 

1. 	 Proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 5705. l 9(L) for the 
benefit of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities for the purpose of maintenance and 
operation of schools, training center, workshops, clinics, and 
residential facilities for mentally retarded persons may be 
expended by the county b,oard of mental retardation and 
d<!velopmental disabilities for any of the stated purposes. 

2. 	 There is no authority for the automatic transfer to a school 
district of the proceeds of a levy for the benefit of a county 
board of mental retardation and developmental disabili ,ies when 
the school district assumes responsibility for the ecl,n:ation of 
individuals who were previously educated by the county board. 

3. 	 A county board of mental retardation and developmental 
disabilities may pay proceeds from a voted tax levy to a school 
district in exchange for facilities, programs, goods, or services to 
the extent that the county board has authority to carry out the 
purposes for which the tax was levied by acquiring those 
facilities, programs, goods, or services from the school district. 

To: Rebecca J. Ferguson, Preble County Prosecuting Attorney, Eaton, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, June 26, 1992 

You have requested an opinion on the question whether proce,~ds of a tax 
levy for the benefit of a county board of mental retardation and developmental 
disabilities ("county MR/DD board") are automatically transferred to the public 
school system when the school system takes over the function of educating certain 
students who were previously educated by the county MR/DD board. In the instant 
case, the county MR/DD board closed an education program because of a statutory 
change expanding the responsibility of public schools for the education of 
handicapped children. See 1989-1990 Ohio Laws, Part III, 3747 (Am. Sub. H.B. 
248, eff. Oct. 30, 1989, with certain provisions eff. July l, 1991). 

Purpose or Tax Levy at Issue 

The tax levy at issue was adopted by voters of the county, in accordance 
with R.C. 5705. l 9(L), as a renewal levy for the benefit of the Preble County Board 
of Mental Retardation and Developmental Disabilities for the purpose of 
maintenance and operation or schools, training center, workshops, clinics, and 
residential facilities fo1 :nentally retarded persons. The levy was authorized by the 
board of county commis~ioners, which is the taxing authority of a county. See 
R.C. 5126.05(1); R.C. 5705.01, .19(L).l 

Use or Tax Levy Proceeds 

When voters adopt a tax levy for specified purposes, proceeds of that levy 
may be used only for the specified purposes. See Ohio Const. art. XII, §5; R.C. 
5705.10-.19; /11 re Petition for Tra11sfer of Funds by Perry Township, 52 Ohio App. 
3d I, 556 N.E.2d 191 (Montgomery County 1988); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-103 
The levy in question was adopted for the benefit of the county MR/DD board for the 
uses stated in the resolution adopted by the county commissioners and in the ballot 

The levy to which your questitm relates was adopted in an ·election in 
1987, prior to the enactment of R.C. 571)5.222, which establishes current 
procedures for the adoption of a tax levy under R.C. 5705. I 9(L). See R.C. 
5705. l 9(L); 1987-1988 Ohio Laws, Part I, 648, 71'1 (Sub. S.B. 155, eff. June 
24, 1988); 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-042. 
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lang11age. See R.C. 5705.19, .25; Op. No. 86-103. Although the board ha:; 
terminated some of its educational functions, it has sl~tulory authority to provide, 
and docs in fact provide, other programs and services that serve the purposes for 
whirh the tax was levied. See R.C. 5126 05. Your representative has, for 
example, slated that the board operates a sheltered workshop program. See R.C. 
5126.0S, . I 2. The hoard thus performs functions for which it may properly 1,xpend 
levy proceeds. In accordance with constitutional and statutory requirements, the 
proper use of the levy proceeds is expenditure by the county MR/DD board for any of 
the purposes stated in the resolution and ballot language.2 See /11 re l'etitio11 for 
1'ra11.-'{er of F1111ds t,y l'rrry Town~l,ip; Op. No. 86-103; 1967 Op. A tl 'y Gen. No. 
67-0llil. 

Transfer of Tax Levy Proceeds 

A school district is an entity apart from a county or a county MR/DD board; 
it is a body politic and corporate with its own mechanisms for obtaining funding. 
See, e.g., R.C. Chapter 3311; R.C. 3313.17; R.C. Chapters 3315-3318; R.C. 
5705.0l(A), (C), (D). (I); R.C. 5705.194-.197, .21-.216.3 There is no basis for 
automatically transferring lo a school district moneys derived from a tax levy that 
was adopted by voters of the county for the benefit of the county MR/DD board. In 
fact, R.C. 5705.19, under which the levy in question was adopted, expressly state·s 
that its provisions do not apply lo school districts. 

There arc statutory procedures fw transferring moneys raised by tax levies 
from one fund to another in certain circumstances, but those procedures arc not 
applicable in this instance. See, e.g., ll.C. 5705.14-.17; In re Petition for 
Tra11sfer of Fu11ds by l'erry Townsliip.4 The legislation that prompted your 
question contained no provisions affecting levies that had been adopted to finance 
the activities of county MR/DD boards.. Cf. Op. No. 67-088 (taxes levied for a 
county child welfare board could not be expended by a county MR/DD board). 

Proceeds of the levy in question arc not automatically transferred to a 
schnol board when the school district assumes responsibility for the education of 
individuals who were previously educated by the county board. Rather, the tax levy 
proceeds continue to be available to the county MR/DD board for the purposes set 
forth in the resolution and ballot language. The county MR/DD board may, however, 
pay amounts of the tax levy proceeds to a school district in exchange for facilities, 
prngra111s, goods, or services to the extent lhat the county MR/DD board has 
authority to carry out the purposes for which the tax was levied by acquiring those 

2 It should be noted that the ballot language established a maximum 
millage that could be levied. If, for any year, proceeds derived from levying 
the maximum rate would exceed the amount needed by the county MR/DD 
board to fulfill its pu,poses, the tax could be levied at' a lesser rate. See, 
e.g., /11 re Pe1itio11 for Transfer of Funds by Perry Township, 52 Ohio App. 
3d I, 556 N.E.2d 19! (Montgomery County 1988). 

3 Even though a county school district receives office space from the 
board of county commissioners, see R.C. 3319.19, the county school 
district is an independent entity, rather than an agency of the county. See, 
e.g., R.C. 3313.17; R.C. 5705.01(1); see also R.C. 3301.0712; R.C. 3317.11. 

4 R.C. 5705.091, effective January 10, 1992, provides for the 
establishment in each county of a county ment1!1 retardation and 
developmental disabilities general fund lo hold proceeds from levies under 
R.C. 5705.19 and 5705.7.22 and from other sources for the purposes of R.C. 
Chapters 3323 and 5126. See Am. Sub. S. n. I 56, 1 l 9th Gen. A. (1992) (eff. 
Jan. I 0, 1992); note I, supra. The fund contains accounts "for each of the 
several particular purposes of the levies as specified in the resolutions under 
which the levies were approved." R.C. 5705.091. The board of county 
commissioners may also establish a county mental retardation and 
developmental disabilities capital fund, and moneys may be transferred 
among funds crea led for the purposes of the county MR/DD board as 
provided in R.C. 5705.14(H). R.C. 5705.091, .14. 
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facilities, programs, goods, or services from the school district. See, e.g., R.C. 
5126.0S(E), (G). 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 

I. 	 Proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 5705. l 9(L) for the 
benefit of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities for the purpose of maintenance and 
operation of schools, training center, workshops, clinics, and 
residential facilities for mentally retarded persons may be 
expended by the county board of mental retardation and 
developmental disabilities for any of the stated purposes. 

2. 	 There is no authority for the automatic transfer to a school 
district of the proceeds of a levy for the benefit of a county 
board of mental retardation and developmental dis ,bi Ii ties when 
the school district assumes responsibility for the education of 
individuals who were previously educated by the connty board. 

J. 	 A county board of mental retardation and developmental 
disabilities may pay proceeds from a voted tax levy to a school 
district in exchange for facilities, programs, goods, or services to 
the extent that the county board has authority to carry out the 
purposes for which the tax was levied by acquiring those 
facilities, programs, goods, or services from the school district. 
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