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1141. 

APPROVAL, CONTRACT FOR ELIMINATION OF GRADE CROSSING 
OVER TRACKS OF HOCKING VALLEY R. R. NEAR GALLIPOLIS, 
OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, November 1, 1929. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Col1tmbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your letter under date of October 

28, 1929, inclosing a copy of a contract providing for the elimination of a grade cross­
ing over the tracks of the Hocking Valley Railroad Company on State Highway 399, 
located just north of Gallipolis in Gallia County, Ohio. 

I have carefully examined the agreement and finding it correct in form I hereby 
approve the same. 

1142. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

COLLEGE STUDENT-AFFIDAVIT SHOWING INTENTION -TO RESIDE 
INDEFINITELY IN COUNTY WHERE INSTITUTION LIES MAY NOT 
BE REQUIRED FOR VOTING PRIVILEGES AT GENERAL ELECTION. 

SYLLABUS: 
A college student possessing the qualifications of an elector prescribed in Sections 

4862 and 4863, General Code, who asserts his intention to remai11 in the county in which 
the college is located, after he ceases to attend suC'h college, cannot be compelled to 
make an affidavit to that effect, as a prerequisite to his voting at a general electio11. 
However under Sections 5060 and 5061, General Code, he may be challenged either by 
a challenger or a judge of elections and examined under oath by the latter as to his 
residence qualifications. 

CoLUMBUS, OHio, November 2, 1929. 

HoN. R. D .. WILLIAMS, Prosecuting Attomey, Athens, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"As you quite well know, Ohio University is located at Athens, Ohio. 
Quite a number of adult students are enrolled therein. The ensuing November 
election is not far off. Our Board of Deputy State Supervisors of Elections 
has requested this office to inquire of you your notion of the extent of evidence 
required to qualify a student to vote under the provisions of Section 5078-8 
of the General Code or under any other section or sections touching on such 
qualification. Do you sugest that the polling places be furnished with formal 
written affidavits to be subscribed by such prospective student voters and 
should such affidavit by such prospective voter show affirmatively that he or 
she then had 'the intention of continuing to reside' in this county at the con­
clusion of their school term or terms; should this affidavit be considered by the 
voting officials as conclusive or are they privileged to take additional testimony, 
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or in the absence of any additional testimony_, are they bound to accept such 
affidavit and permit such students to vote? 

Should you suggest such an affidavit do you care to indicate its form? 
I am appreciative of the fact that there is not now much time intervening 

between this query and the November election. However, our Election Board 
just this day suggested this request. I will indeed appreciate it if you can 
get a reply to me in time to facilitate matters at the ensuing election." 

Section 5078-8, General Code, to which you refer, reads: 

"If any person in this state shall move or shall have moved from one 
county to another to attend any college, academy, normal school, university or 
other institution of learning located in such other county, his legal residence 
for the purpose of voting shall be deemed to be the county from which he 
came, hereinafter known as his home county, and he shall not vote in the 
county into which he has moved, being that in which such college or other 
institution of learning is located; unless he shaH have the intention of con­
tinuing to reside in such county into which he has moved when he shall have 
ceased to attend such institution of learning. Whenever any college, academy, 
normal school, university or other institution of learning has in attendance 
such persons herein described who are desirous to vote at any election at which 
they are eligible to vote in the proper precinct in their home county, the 
president of such college or other institution of learning or any three such 
persons who are desirous to so vote, may, in writing, request the Board of 
Deputy State Supervisors of Elections of the county in which the same is 
located to cause some officer or member of such board to visit the institution 
on some day to be fixed by the board, and of which the president or such 
three persons, as the case may be, shall have ample notice, not more than 
twenty nor less than five days before the date of any such election so to be 
held. On the date so fixed such officer or member of the board shall attend at 
such institution in a room to be furnished by the president, between the hours 
of eight o'clock a. m. and twelve o'clock noon and between the hours of one 
o'clock p. m. and six o'clock p. m. and there administer oaths, certify to affi­
davits, receive and receipt for any absent voter's ballots in the manner pro­
vided for in Section 5078-3 herein from any persons in attendance at such 
institution who may be desirous of availing themselves of the provisions of 
this act. For this service such officer or member shall receive the usual per 
diem and mileage paid to presiding judges in such county, to be paid as such 
judges are paid out of the treasury of the county in which such institution of 
learning is situated. In the event that there are more than one hundred such 
absent voters who desire to vote at such institution, the county board of 
Deputy State Supervisors of Elections may designate and appoint more than 
one of its members, officers or clerks to attend as herein provided, such addi­
tional officials to receive pay and mileage as hereinabove provided in cases 
when only one person has been designated." 

Consideration of your question requires construction of the foregoing statute 
as to the phrase: "he shall not vote in the county into which he has moved * * * 
unless he shall have the intention of continuing to reside in such county into which 
he has moved when he shall have ceased to attend such institution of learning." 

In State ex rei. Hathawa:y, 22 0. C. C., N. S., 314, it was held: 

"The residence of a person is the place in which he has fixed his habi-
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tation without any present intention of removing therefrom, and to which 
whenever he is absent he has the intention of returning." 

In considering your question, there must be kept in mind the provisions of Section 
4862, General Code, providing that an elector must have had residence in the state 
for one year, in the county for thirty days and in the township, village or ward for 
twenty days prior to the election. 

There should also be borne in mind the provisions of Section 4866, General Code, 
reading as follows : · 

"All judges of election, in determining the residence of a person offering 
to vote, shall be governed by the following rules, so far as they may be ap­
plicable: 

1. That place shall be considered the residence of a person in which his 
habitation is fixed, and to which, whenever he is absent, he has the intention 
of returning. . 

2. A person shall not be considered to have lost his residence who leaves 
his home, and goes into another state, or county of this state, for temporary 
purposes merely, with the intention of returning. 

3. A person shall not be considered to have gained a residence in any 
county of this state, into which he comes for temporary purposes merely, 
without the intention of making such county his home. 

4. The place where the family of a married man resides shall be con­
sidered and held to be his place of residence, except where the husband and 
wife have separated and live apart, then the place where they resided at the 
time of the separation shall be considered and held to be his place of residence, 
unless he afterward, and during the time of such separation, remove from such 
place, in which case the county, township, city or village in which he resides 
the length of time required by the provisions of this chapter to entitle a person 
to vote, shall be considered and held to be his place of residence. 

5. If a person remove to another state with an intention to make it his 
permanent residence, he shall be considered to have lost his residence in this 
state. 

6. If a person remove to another state, with <.~n intention of remaining 
there an indefinite time, and as a place of present residence, he shall be con­
sidered to have lost his residence in this state, notwithstanding he may enter-
tain an intention to return at some future period. · 

7. If a person remove to the District of Columbia or other federal terri­
tory to engage in the government service, he shall not be consiaered to have 
lost his residence in any county during the period of such service, and the 
place where such person resided at the time of his removal shall be considered 
and held to be his place of residence. 

8. The mere intention to acquire a new residence, without the fact of 
removal, shall avail nothing; neither shall the fact of removal without the 
intention. 

9. If a person go into another state, and while there exercise the right 
of a citizen by voting, he shall be considered to have lost his residence in 
this state. 

10. All questions of the right to vote shall be heard and determined by 
the judges of election." 

The spirit of both basic and statutory law is to encourage electors to exercise their 
right of franchise. 
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In discussing the question of students voting, Corpus Juris, Volume 20, page 72, 
says: 

"A student in a college town is presumed not to have the right to vote 
in that town and the fact that he has resided there the necessary length of 
time does not of itself entitle him to vote in that town. The same rules, 
however, for determining residence apply to students as to other persons." 

In Welsh vs. Shumrway, 232 Ill., 53, it was held: 

"A permanent residence to entitle one to vote is where the intended voter 
means to abide and become a citizen until duty, business, moral obligation, 
contract, resolution or convenience may compel him to elect a new home as 
his place of domicile." 

Chief Justice Shaw, in the case of L:yman vs. Fiske, 17 Pick., 231, said, with 
reference to the determination of .whether or not a change of residence had been ef­
fected: 

"It is often a question of great difficulty, depending on minute and com­
plicated circumstances leaving the question in so much doubt that a slight 
circumstance may turn the balance. In such a case the mere declaration of 
the party made in good faith of his election to make the one place rather than 

the other his home would be sufficient to turn the scale but it is a question of 
fact for the jury to be determined from all the circumstances of the case." 

In Grant vs. J o11es, 39 0. S., 506, it was held: 

"The term 'residence' as used in constitutional and statutory prov1stons 
relating to the qualifications of electors, is synonymous with home or domicile." 

Sections 5060 and 5061, General Code, governing challenging, read: 

Sec. 5060. "Any voter may be challenged by any challenger, judge or 
clerk of elections, and, if challenged, shall establish his right to vote, as pro­
vided by law. Any elector of the precinct may notify thejudges of elections in 
writing that he challenges the right of any person or persons to vote, giving 
the reason, and such person or persons shall be deemed challenged." 

Sec. 5061. "If a person offering to vote is challenged as unqualified one 
of the judges shall tender him the following oath: 'You do swear .or affirm 
that you will fully and truly answer all questions put to you, touching your 
place of residence and qualification as to an elector at this election.' 

First-If the person is challenged as unqualified on the ground that he 
is not a citizen, the judges or one of them shall put the following questions: 

1. Are you a citizen of the United States? 
2. Are you a native or naturalized citizen? 
If the person offering to vote claims to be a naturalized citizen of the 

United States, he shall, before the vote is received, produce for the inspection 
of the judges of election a certificate of the naturalization, and also under 
oath that he is the identical person named therein. The production of the 
certificate shall be dispensed with if the person offering to vote states under 
oath when and where he was naturalized, that he has had a certificate of his 
naturalization, and that, against his will, it is lost, destroyed or beyond his 
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power to produce to the judges of elections or if he states under oath that 
by reason of the naturalization of his parents or one of them, he has become 
a citizen of the United States, and when or where his parent or parents were 
naturalized, the certificate of naturalization need not be produced. 

Second-If the person is challenged as unqualified on the ground that 
he has not resided in this state for one year immediately preceding the election, 
the judges or one of them shall put the following questions: 

1. Have you resided in this state for one year immediately preceding 
this election? 

2. Have you been absent from this state within the year immediately 
preceding this election? If yes, then-

3. When you left this state, did you leave for a temporary purpose with 
the design of returning, or for the purpose of remaining away? 

4. Did you, while absent, look upon and regard this state as your home? 

5. Did you, while absent, vote in any other state? 

Third-If the person is challenged as unqualified on the ground that he 
is not a resident of the county or precinct where he offers to vote, the judges 
or one of them shall put the following questions : 

1. Have you resided in this county for thirty days last past? 

2. Have you resided in this precinct for twenty days last past? 

3. When did you last come into this county? 

4. vVhen you came into this county, did you come for a temporary 
purpose merely, or for the purpose of making it your home? 

5. Did you come into this county for the purpose of voting in this county? 

6. Are you now an actual resident of this precinct? 

7. Have you a family? If so, where does your family reside? 

Fourth-If the person is challenged as unqualified on the ground that he 
is not twenty-one years of age, the judges or one of them shall put the fol­
lowing question : 

Are you twenty-one years of age to the best of your knowledge and be­
lief? 

The judges of election or one of them shall put such other questions to 
the person challenged under respective heads herein designated, as may be 
necessary to test his qualifications as to an elector at the election." 

It will be observed that no provision for an affidavit is made in either Sec. 5078-8 
or Sec. 5061, supra. However, in the latter section definite questions are set forth, 
and the election judges are authorized to put the prospective voter under oath and to 
ask these, and such other questions as they deem necessary. 

Perhaps you have in mind Section 4981, General Code, providing for an affidavit 
in case of challenge. This, it will be noted, applies only to primary elections. 

In the absence of statutory authority therefor, the election authorities could not 
require an affidavit of a student as to his intention to remain in the county as a 
prerequisite to his voting at a general election. 

In specific answer to your question, therefore, I am of the opinion that a college 
student possessing the qualifications of an elector prescribed in Sections 4862 and 
4863, General Code, who asserts his intention to remain in the county in which the 
college is located, after he ceases to attend such college, cannot be compelled to make 
an affidavit to that effect, as a prerequisite to his voting at a general election. How-
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ever, under Sections 5060 and 5061, General Code, he may be challenged either by a 
challenger or a judge of ·eJections and examined under oath by the latter as to his· 
residence qualifications. 

1143. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF FOSTORIA, SENECA COUNTY-$2,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, November 2, 1929. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

1144. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTION COVERING EXTRA ON I. C. H. NO. 26, 
JEFFERSON COUNTY. 

CoLUMBUS, OHIO, November 4, 1929. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval Supplemental Final Resolution 

covering extra on I. C. H. No. 26, Jefferson County. 
Finding said resolution proper as to form and legality, I have accordingly en­

dorsed my approval thereon and return the same herewith to you. 

1145. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTION FOR PROPOSED ELIMINATION IN 
KNOX COUNTY. 

CoLUMBUS, OHIO, November 4, 1929. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval a copy of Final Resolution of 

the Board of County Commissioners of Knox County with the certificate of the 
county auditor of Knox County with reference to the appropriation of the county's 
share of the cost for the proposed elimination ,and also the certificate of John B. Bain, 


