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SECRETARY-UNDER 'SECTION 4061 G. C. IT WOULD NOT BE LEGAL 
FOR BOARD OF PARK COMMISSIO~ERS TO FIX TERM AT THREE 
YEARS. 

SYLLABUS: 
Under section 4061 G. C., it would 110t be legal for a board of park conwnis­

sioJters to fix the term .of its secretary at three years. 

CoLUMBUS, OHIO, April 23, 1923. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This department is in receipt of your recent communication as 
follows: 

"Section, 4061 of the General Code provides that: 
'The board may employ a secretary, general superintendent, engineer, 

·clerks and such other necessary employes for carrying into effect the pur­
poses of its creation and shall fix the rate of compensation and term of 
service of its employes.' 

''Under the provisions of sections 4053 to 4055, General Code, a new 
member of the board of park commissioners is appointed each year, which 
would seem to necessitate reorganization of the board and appointment of• 
employes each year. 

"Question: Under the provisions of said section 4061 G. C., would it be 
legal for a board of park comt"nissioners to fix the term of its secretary at 
three years?" 

In answering your question it will be necessary to consider section 4054 General 
Code, which provides : 

"If a majority of the electors voting at such election on the questions 
vote in favor of the appointment of a board of park commissioners, the 
mayor shall immediately appoint three electors of the city as members of 
such board, to be known as the board of park commissioners. Such 
members shall be appointed for terms of one, two and three years, 
respectively, and their successors shall be appointed for terms of 
three years. In case of the death or resignation of a member of• such 
board, the mayor shall immediately appoint a successor to fill the 
vacancy for the unexpired term. The members of the board shall 
serve without. CO!Jlpensation. The mayor may remove, with the con­
sent of the city council, a majority of the members elected thereto 
concurring, any member of such board for incompetency or official 
misconduct." 

According to the above section, the term of one member of the board 
expires every yea,r. This will necessitate the reorganization of the board 
each year. In other words, the life of the board is for one year and then 
the board goes out of existence and a new board comes in and organizes 
by the election of officers. 



ATTORNEY -GENERAL. 

Section 4061, General Code of Ohio, provides: 

"The board may employ a secretary general superintendent, 
engineer, clerks and such other necessary employes for carrying into 
effect the purposes of its creation; and shall fix the rate of com­
pensation and term of service of its employes." 
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This section grants the board power to employ a secretary and fix 
the compensation a·nd. the term of service of such secretary. You will also 
observe that' the statute does not fix a definite term for the services of such 
secretary, nor is there any provision protecting such secretary from summary 
dismissal at any time. 

Any such grant of power to a board, commission, officer or corpora­
tion must be strictly construed, for the language granting sudl power is also a 
limitation on the power. 

In the case of Treadway v. Commissioners, 11 0. S., p. 183, it was held: 

"The board of commissioners of a county is a quasi corporation, 
'a local organization which, for purposes of civil admi•nistration, is 
invested with a few of the functions characteristic of a corporate 
existence. A grant of powers to such a corporation must be strictly 
construed. When acting under a special power, it must act strictly on 
the conditions under which it is given." 

In the case of Commissioners v. Ranck, 9 0. C. C. Rep., p. 301, it was held: 

"A contract for the employment of janitors made by a board of county 
commissioners, for a period of time extending beyond the time when a 
change is certain to occur in the perso.ns composing the boyd, unless 
made in good faith, in the interest of the public and for a time reason­
able under the circumstances, is against public policy, and void.'' 

It has been held by a former Attorney General in Attorney General's Reports 
for 1913, p. 1113: 

"The general rule of law is, that when the statutes authorize the 
employment of anyone to rende.r services to the public, and no definite terlll 
is fixed, such persons hold their positions only during the will of the 
appointing officer or board." 

It would seem from a general review of the decisions of the court that where 
no definite term is specified by statute, said term of employment is during the 
will of the appointing officer or board. It certainly cannot be said that the will 
of the board would extend beyond the time for which the board is in existence. 

It is the opinion of this department that under section 4061, General Code, it 
would not be legal for a board of park commissioners to fix the term of the 
secretary at three years.· 

Respectfully, 

c. c. CRABBE, 

Attorney General. 


